Dodaj do ulubionych

żółw stepowy, cena?

06.12.07, 21:09
Poważnie zastanawiamy się nad zakupem żółwia stepowego, tylko zastanawiam się jaka jest rozsądna cena za niego. We Wrocławiu w Galerii Dominikańskiej sprzedają za 600zł. Wszystkie podobno z legalnych hodowlii, w sklepie pod opieką weterynarza (dodatkowo po zakupie jedna wizyta u lekarza za darmo). Tylko teraz przeglądając internet na ten temat zaczynam się zastanawiać czy to nie za dużo?
Ktoś wie jak powinna być cena za żółwia stepowego?
Obserwuj wątek
    • w.s2 Re: żółw stepowy, cena? 07.12.07, 10:20
      Problem w tym, że zwierzęta to nie towar w hipermarkecie, który "powinien mieć" jakąś cenę.

O ile nic się nie zmieniło, to ż. stepowy (Testudo horsfieldi) jest objęty obowiązkiem rejestracji wynikającym z CITES oraz stosownych przepisów UE. Dlatego też znacznie ważniejsze (moim zdaniem) od ceny jest w pełni legalne pochodzenie zwierzęcia. Jeżeli sklep posiada pełną dokumentację potwierdzającą legalność pochodzenia, to jest to poważny atut wart niemałych pieniędzy. Zwłaszcza w kontekście tego, że rozkwita nielegalny obrót zwierzętami. Jeżeli dodać do tego gratisową wizytę u lekarza to warto rozważyć zakup w sklepie, o którym piszesz.

Jeżeli chodzi o przepisy dotyczące obrotu tym konkretnie gatunkiem to:
      - Międzynarodowa Konwencja o Handlu Gatunkami Zagrożonymi Wyginięciem (CITES) lokuje ż. stepowego w "Załączniku nr 2", który obejmuje gatunki, którym wymarcie obecnie nie zagraża, jednak mogą się znaleźć w niebezpieczeństwie, jeżeli obrót okazami tych gatunków nie będzie przedmiotem ścisłej regulacji.

Dodatkowo polecałbym lekturę tego artykułu:
      www.terrarystyka.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=76&Itemid=65
      Pozdrawiam i zyczę miłej przygody z żółwiem.
    • olinafm Re: żółw stepowy 07.12.07, 10:43
      Jeszcze może ktoś mi poie coś na temat zimowania tego żółwia? Musi być zimowany czy niekoniecznie (rozmnażać go nie chce)bo znajduje tylko sprzeczne informacje. Chcemy zainwestować w porządne terarium z lampami, nawat zrobimy żeby miło w różnych miejscach różną temperature a w lecie będzie mieszkał na dworze na balkonie. Jak to jest z wodą dla żółwia? Często pije, ma mieć brodzik? A co z kapielą żółwia, gdzieś wyczytałam, że co 2 tyg w wodzie z dodatkiem mydła dla dzieci, ale coś nie chce mi się w to wierzyć.
      Przepraszam jeśli to za dużo pytań, ale mam nadzieję że znajdzie się tu jakiś specjalista od żółwi
      • sun_of_the_beach Re: żółw stepowy 07.12.07, 15:30
        Podobno zółwia lepiej nie usypiaś na zimę, bo wybudzanie jest dość ryzykowne i trzeba mieć w tym wprawę a i sama hibernacja wymaga odpowiednich warunków. Czytałem, że żówie śpiące w zimie i niehibernowane żyją dokładnie tyle samo. Ja mam wodne i nie zimują, i jest OK.
    • sun_of_the_beach Re: ku przestrodze 07.12.07, 16:55
      wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,4740200.html
    • delirkaa [...] 30.06.08, 16:34
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • smurrfff Re: żółw stepowy, cena? 30.06.08, 18:21
        Co to znaczy bez papierów? Taki z przemytu? Mam nadzieję, że na ten
        nr gg jako pierwsza odezwie się policja.
    • double-trouble Re: żółw stepowy, cena? 19.05.09, 11:34
      hmm ja za mojego dalem ok 90 zl w sklepie koło zoo. zolw jeszcze ani
      razu mi nie zachorowal a mam go 8 lat, nie mial odrobaczania ani
      nic, nie usypiam go, bo skoro on nie chce spać to nie bede zmuszać,
      w zimie po prostu żyje mniej intensywnie, nie wiem czy terrarium to
      dobry pomysł, bo mój zolw sie zbuntowal i teraz terrarium stoi na
      szafie, a żółwik zasuwa po podłodze, jest strasznie ciekawski i lubi
      wszędzie zaglądać ;) naprawdę kochane zwierzątko, za ile nie kupisz
      nie będziesz żałować, ja mojego już bym nawet za milion nie oddał,
      bo nie wiem, nie przeliczam go na pieniądze.
      Co do kąpieli - mój kąpie się codziennie, w dość ciepłej wodzie,w
      misce. Kiedyś była to woda przegotowana, teraz zwykła kranówka, żólw
      pije to , a czasem też się od razu wypróżnia, dzięki czemu podłoga
      ma trochę oszczędzone :> co do mydła ...jesli zolw ma pić tą wodę to
      lepiej nie ryzykować. bez mydła też bedzie szczesliwy :) poza tym
      one raczej nie śmierdzą toteż zapachy im nie potrzebne, czasem można
      natłuscic skorupę albo podać witaminę A na sałacie albo kapuście.
      no i warto pamiętać żeby żółwia nie przeziębić, one nie lubią też
      stresu np . związanego z długimi podróżami, lepiej nie brać ich na
      wakacje( tylko zostawić pod opieką kogoś rozsądnego).
    • kuku-na-muniu8 Re: żółw stepowy, cena? 11.07.14, 13:19
      Ech, jak ja Ci zazdroszczę że możesz sobie pozwolić na zwierzaka! Ja aktualnie będę szukała jakiegoś pokoju na wynajem i niestety nie będę miała takiej możliwości. Ale słyszałam, że żółw stepowy sprzedam można znaleźć w cenie około 300 zł. Poszukaj go na portalach z ogłoszeniami i z pewnością trochę w ten sposób zaoszczędzisz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka