Dodaj do ulubionych

gentamycyna

17.01.08, 19:18
Prosze o odpowiedz- jaka jest maksymalna dawka gentamycyny dla psa o wadze okolo 55kg i czy zwiekszona dawka mozna zatruc organizm psa
Obserwuj wątek
    • wet1 Re: gentamycyna 17.01.08, 21:51
      Gentamycyna jest antybiotykiem oto i nefrotoksycznym.
      Układowo podaje się ją tylko w ciężkich zakażeniach i podawana jest
      dożylnie bądź domięśniowo. Nie podaję dawki, bo radzę nie
      eksperymentować.
    • anna.jozwik Re: gentamycyna 18.01.08, 00:00
      Niestety sama byłam kiedys świadkiem, jak tygodniowa (tylko!)
      kuracja gentamycyną dużego, cięzkiego psa doprowadzila do
      nieodwracalnego i ciężkiego uszkodzenia nerek. Nerki były tak
      poważnie uszkodozne, że pies po prostu odszedł z powody mocznicy.

Naprawde nie radze eksperymentowac z genatymycyną, to dosc
      niebezpieczny antybiotyk.
      • onek2 Re: gentamycyna 18.01.08, 11:13
        Własnie mojemu psu weteryniarka polecila dawac gentamycyne 2x dziennie po 240mg w sumie 480mg waga psa okolo 55kg przez 10 dni. Po 5 dniach pies zaczal wymiotowac , obiawy te wet. zlekcewazyla kazala stosowac lekkostrawna diete ,sytuacja sie pogorszala udalem sie jeszcze trzykrotnie do tej samej lecznicy lecz mnie nie przyjeto z chorym psem. podobno wet ktora leczyla psa byla chora a jej maz wspolwlasciciel lecznicy tez lekarz wet.kategorycznie odmowil leczenia psa.Udalem sie do innej lecznicy gdzie mimo ogromnego wysilku psa juz nie dalo sie uratowac Z badan wykonanych dopiero tam wynikalo ogromne zatrucie organizmu miedzy innymi mocznicą.Postawe lekarzy wet. pozostawiam bez komentarza
        • anna.jozwik Re: gentamycyna 20.01.08, 02:43
          Bardzo, bardzo mi przykro :(
          Jeśłi uważasz, że lekarka prowadzaca popelnila błąd w sztuce, możesz
          sprawe zglosic do Okręgowej Izby Lekrasko-Weterynaryjnej, do
          Rzecznika Odpowiedzialnosci Zawodowej.
          • onek2 Re: gentamycyna 20.01.08, 12:04
            Mlodemu z duzymi osiagnieciami wystawowymi i szkoleniowymi psu juz zycia nikt
            nie wroci.Dziwi mnie tylko postawa lekarzy z tej lecznicy ponieweaz pies juz
            po kilku dniach zaczal wymiotowac ,wet.kazala stosowac lekkostrawna diete.
            Sytuacja stawala sie krytyczna udalem sie dwukrotnie z chorym psem do
            lecznicy, lecz nie zostalem przyjety-prawdopodobnie lekarka rozchorowala sie a
            jej maz tez lekarz wet.i wspolwlasciciel lecznicy kategorycznie odmowil
            leczenia chorego psa.Zostalem przyjety w innej lecznicy, ale momo wysilku
            weteryniarzy psa nie dalo sie juz uratowac. bylo juz zbyt pozno'Do tej pory
            lekarka twierdzi ze dawka 2xdziennie po 240mg (w sumie 480mg)dla psa o wadze
            okolo 55kg byla odpowiednia.W opini innych lekarzy wet.ta dawka byla ponad
            dwukrotnie przekroczona.Taka dawke stosuje sie wyjatkowo i tylko dozylnie a nie
            domiesniowo.P.ostawe i wiedze lekarzy pozostawiam bez komentarza
            • kornelia.123 Re: gentamycyna 20.01.08, 16:31
              Na dźwięk gentamycyna jeżą mi się włosy na głowie.gentamycyna uszkadza nie tylko
              nerki ale też słuch. Uważam że nie powinno sie podawać gentamycyny ani
              zwierzętom ani ludziom!!!!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka