kermitthefrog 15.04.08, 17:10 mam pytanie - czy istnieja jakies sposoby na zmniejszenie linienia kota? mam cale mieszkanie i ubrania zawalone sierscia mojego kota... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
brzozasyberyjska Re: linienie kota 15.04.08, 17:24 pomóc może wyczesywanie kota najlepiej zwilżoną szczotką, lub chociaż głaskanie mokrą ręką. to oczywiście nie zmniejszy linienia, ale pomoże zapanować nad kocimi kłaczkami :) jeżeli kotek bardzo linieje to może czymś się stresuje. polecam Ci do przeczytania ten wątek: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=525&w=78079506 niewykluczone też że brakuje mu mikroelementów. no a ubrania niestety nie mogą sobie leżeć na krześle, bo koty lubią się położyć na czymś mięciutkim, co pachnie właścicielem :) jeśli już muszą być na wierzchu to już lepiej powiesic, chociażby na oparciu krzesła. Odpowiedz Link Zgłoś
rezurekcja Re: linienie kota 15.04.08, 17:28 kermitthefrog napisała: > mam pytanie - czy istnieja jakies sposoby na zmniejszenie linienia kota? mam > cale mieszkanie i ubrania zawalone sierscia mojego kota... Kermit, wiosna przyszla, koty sie "rozbieraja" z zimowego ubranka. Odpowiedz Link Zgłoś
kermitthefrog Re: linienie kota 15.04.08, 18:14 a dlugo to trwa? ubrania to chowam do szafy, jakbym gdzies na krzesle zostawila, nawet w bezpiecznym miejscu to by byly cale biale. te wlosy lataja w powietrzu, nawet na klawiaturze sa. kota szczotkuje co najmniej 2 razy dziennie, na balkonie oczywiscie;) po takim szczotkowaniu wlosy sa poprzylepiane do krzesel balkonowych. ech zachcialo mi sie ratowac kota przyblede ;) Odpowiedz Link Zgłoś
rezurekcja Re: linienie kota 15.04.08, 22:11 bez przerwy, tyle ze dwa razy do roku intensywniej i wiecej (wiosna i jesien). Odpowiedz Link Zgłoś
brzozasyberyjska Re: linienie kota 17.04.08, 09:56 te wlosy lataja w powietrzu, > nawet na klawiaturze sa. kota szczotkuje co najmniej 2 razy dziennie, na > balkonie oczywiscie;) ja jednak na Twoim miejscu pomyślałabym o zmianie karmy lub o jakiejś doustnej odżywce, wzmacniającej sierść. miałam w swoim życiu trochę kotów, oczywiscie wszystkie liniały, ale nigdy nie było tak, żeby futro latało w powietrzu a wcale ich tak zapamiętale nie szczotkowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
marzenia11 Re: linienie kota 17.04.08, 21:24 Polecam efa olie - krople dostępne w gab wet. Ja dodaję do mleka 10 kropli dziennie, na dwie kotki (a jest to dawka dla jednego kota).Futra trochę jest, ale mało, a sierść blyszczy i jest bardzo miękka. Odpowiedz Link Zgłoś
brzozasyberyjska Re: linienie kota 17.04.08, 21:43 a ile kosztują te krople i na jak długo Ci ich wystarcza? Odpowiedz Link Zgłoś
marzenia11 Re: linienie kota 17.04.08, 21:56 Ostatnio placiłam 32zł (jakas podwyżka, bo wcześniej 23zł) i mniej więcej na jakieś 2 miesiące - nie mogę sobie dokladnie skojarzyć kiedy kupowałam.Kupiłam je w związku z łupieżem ale podaję cały czas - wet powiedział, że są dobre i nie można ich przedawkować.Tym bardziej że ja daję dawkę dla jednego kota dwóm.We wskazaniach jest napisane m.in. stany nadmiernego lnienia, stany zapalne skóry, alergiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
brzozasyberyjska Re: linienie kota 17.04.08, 22:00 dzięki za informację :) niewykluczone, że i ja skorzystam Odpowiedz Link Zgłoś
marzenia11 Re: linienie kota 17.04.08, 22:06 Nie czeszę kotów.Mają lekko dluższą sierść niż inne europejskie.Było kilka dni, że widziałam ich siersc na nich, ale to może 3-4 dni. gdy je głaszczę pod wlos nie mam jakichś widocznych golym okiem stosów sierści. Naprawdę polecam. A i koty zadowolone, choć do zwolenników leków i lekopodbnych preparatow zdecydowanie nie należą. Odpowiedz Link Zgłoś
marti_1983 Re: linienie kota 16.04.08, 19:43 Ja swojego w okolicach wiosny po prostu czeszę. Mam osobną szczotkę z dość sztywnym i długim włosiem. Wstawiam kota do wanny i czeszę go co rano około 15 minut. Nic na siłę, najpierw dawał się czesać 3 minuty, potem wyskakiwał ,po prostu, stopniowo codziennie przedłużałam czas czesania. Szczotkę można psiknąć kocimiętką - sam się próbuje nią czesać. Najważniejsze, żeby kotu się podobało. Ze szczotki zdejmuję kilka solidnych kłębów ?wełny? wanna też jest potem włochata :) ale lepiej spłukać wannę niż odkurzać całe mieszkanie. Odpowiedz Link Zgłoś
brzozasyberyjska Re: linienie kota 16.04.08, 19:52 fajny pomysł, wypróbuję. ja moją czasami biorę na rączki i głaszczę mokrą ręką pod włos,wtedy więcej wyłazi ;), nawet jej się podoba... Odpowiedz Link Zgłoś
sun_of_the_beach Re: linienie kota 17.04.08, 22:41 Najlepszym sposobem na sierść w domu jest nieposiadanie zwierząt. Odpowiedz Link Zgłoś
mefistoxxx Re: linienie kota 16.10.08, 20:59 Tu link do dość ciekawego artykułu na temat linienia, co prawda u ludzi, ale u zwierząt mogą też być takie objawy. www.handsomemen.pl/wlosy,lysienie,linienie.html Odpowiedz Link Zgłoś