Dodaj do ulubionych

Luźne stolce u goldena

27.04.08, 12:51
Zauważyłam,że od kilku tygodni mój pies ( 10 miesięczny) ma wyraźne problemy
ze stolcem. Od pewnego czasu trzeba z nim wychodzić nawet po 2-3 razy w ciągu
nocy. Stolec jest ze śluzem, czasami pies wypróżnia się samą wodą. Podaje mu
Laremid i na "chwilę" to pomaga. W stolcu nie zauważyłam krwi. Pies ogólnie
czuje sie dobrze; ma apetyt, jest pogodny, ale też zauważyłam,że pije więcej
niż dotychczas.Zastanawiam się,czy nie zrobić mu badania krwi.

Karmię go cały czas pokarmem Royal Canin.
Obserwuj wątek
    • ela9945 Re: Luźne stolce u goldena 27.04.08, 13:53
      Moj pies np. nie mał "ładnych " kup po Royalu. Nigdy mu nie służył.Może podaj mu przez 2lub 3 dni ryż dobrze ugotowany z odrobna np. kurczaka .Albo zmień karme .Moj np dobrze się czuje po Hillsie.Ja bym mu podała 2 razy po saszetce Smecty. Rozmieszać [i przynajmniej dla mego ] do strzykawki i tak podać.Mysle ,że laremid nie rozwiazuje problemu. Nie wiem ,ale ja nie lubię Royala.Może cos sie zmieniło w składzie ,nie wiem.Pozdrawiam!
      • kornelia.123 Re: Luźne stolce u goldena 27.04.08, 14:04
        Dziękuję za rady. Nie wiem czy powinnam teraz zmieniać karmę. Wet twierdzi,że to
        dobra karma i powinnam nadal ją podawać psu. Dziś umówiłam się z wetem . Liczę,
        że pomoże mojemu psu.
        • albert.flasz1 Re: Luźne stolce u goldena 27.04.08, 16:34
          Pytanie retoryczne: czy karmę kupujesz u tego weta?
    • avasawaszkiewicz Re: Luźne stolce u goldena 27.04.08, 16:46
      No to czekamy na to co powie lekarz po zbadaniu psiaka.
      A kiedy go odrobaczaliście??? i czym??? Może badanie kału?
      Od jak dawna je tę karmę a od kiedy pojawiły się biegunki???
      Czy zmieniałaś karmę w miedzy czasie? Co to za rodzaj karmy RC???
      Czekamy na wieści - Ava
      • kornelia.123 Re: Luźne stolce u goldena 27.04.08, 20:12
        Odrobaczałam go w ubiegłym tygodniu ( dostał cztery białe tabletki- nie
        pamiętam nazwy- cztery bo waży 36 kg). Royal Canin dostaje od "zawsze",
        wcześniej Baby, teraz dla psów od 5 miesiąca życia.( karmę kupuje mu w
        ZOOexpres, nie u weterynarza). Jestem już po wizycie u weterynarza. Mam wyniki
        badań krwi. Mam też skierowanie na badanie kału. Wet twierdzi, że hemoglobina
        jest zbyt zagęszczona. Trzymam przed sobą wyniki badań krwi mojego psa , ale
        niewiele z tego rozumiem. Wet dał mi tabletki, które muszę przez 10 dni podawać
        psu.

• ela9945 Re: Luźne stolce u goldena 27.04.08, 21:04
          Podaj wyniki na forum. Napewno Pani wet. ci odpowie ,co w nich jest nie w porządku.Jak Ci pisałam ,moj pies zle reagował na Royal.Ale to tylko moje zdanie.Może Twoj ma wrażliwy brzuszek ?Może jakis składnik mu juz przestał pasowac?Co dostałaś do podawania przez 10 dni? To antybiotyk?
          • ela9945 Re: Luźne stolce u goldena 27.04.08, 21:06
            Krew zagęszczona ,bo prawdopodobnie piesio nie jadł [albo mało]
            • kornelia.123 Re: Luźne stolce u goldena 27.04.08, 22:04
              Rzeczywiście mało jadł, bo musiał być na czczo przed pobraniem krwi.
              Oto wyniki mojego psa:
              WBC: 14.3
              RBC: 7.19
              HGB: 16.6
              HCT: 49.8
              PLT: 334
              MCV: 69
              MCH: 23.1
              MCHC: 33.3
              RDW: 15.5
              MPV: 7.9
              LYM: 28.0 %
              MON 5.5 %
              GRA: 66.5 %
              LYM: 3.9 H
              MON 0.7
              GRA 9.7 H glukoza 77
              • avasawaszkiewicz Re: Luźne stolce u goldena 28.04.08, 09:55
                Zobaczmy jak wyjdą wyniki kału ale z tych wyników krwi wychodzi, że psiak ma
                zwiększoną liczbę białych krwinek, które odpowiedzialne są za obronę organizmu i
                są następstwem właśnie owych problemów żołądkowych. Mamy tu przede wszystkim
                zawyżoną liczbę Limfocytów. Cały ten obraz świadczy o jakimś stanie zapalnym
                wywołanym zakażeniami bakteryjnymi czy uszkodzeniami tkanek czy też wykluczyć
                nie możemy chorób zakaźnych.
                Jeśli chodzi o krew i hemoglobinę to są w normie i wydaje mi się, że jakoś źle
                musiałaś lekarz zrozumieć.
                W każdym razie wyniki krwi są raczej takie jakich się mogliśmy spodziewać i
                wszystko jest w nich w miarę w porządku (z wyjątkiem owych WBC).
                Także w tej chwili czekajmy na wyniki kału.
                Pozdrawiam - Ava
                • ela9945 Re: Luźne stolce u goldena 28.04.08, 16:01
                  Witaj! WBC czyli krwinki białe dla psa norma 8-10.Moj miał 14,10 przy bakteryjnej infekcji.Dopiero porządne przeleczenie antybiotykiem załatwiło sprawę.Wg.wynikow napewno chodziło weterynarzowi o hemoglobinę [hgb] ,bo w normie jest do 16 ,ale u Ciebie podwyższona je niewiele.Jak sie czuje piesek! Pozdrawiam!
                  • kornelia.123 Re: Luźne stolce u goldena 28.04.08, 17:14
                    Jest lepiej. Kupka była "prawie ładna", a noc przespana .W środę wysyłam próbki
                    kału do weterynaryjnego laboratorium diagnostycznego. Bardzo dziękuję za rady i
                    wsparcie. Pozdrawiam
                  • avasawaszkiewicz Re: Luźne stolce u goldena 29.04.08, 10:08
                    Tutaj nawet hemoglobina jest w porządku gdyż norma u psa mieści się od 12-18tu :).
                    Cieszy mnie jednak poprawa kału ale i tak czekamy na wyniki.
                    Pozdrawiam - Ava
                    • kornelia.123 Re: Luźne stolce u goldena 02.05.08, 13:02
                      Rzeczywiście jest widoczna poprawa. Pies po tabletkach czuje sie dobrze,
                      załatwia się 2-3 razy dziennie, bez biegunki i śluzu. Czekam teraz z
                      niecierpliwością na wyniki z laboratorium. Wtedy odezwę się. Miłego majowego
                      weekendu!
                      • avasawaszkiewicz Re: Luźne stolce u goldena 03.05.08, 21:21
                        Dziękuję ale niestety weekend pracujący :). A
                        le po tym mam nadzieję, że przynajmniej dla większości forumowiczów miłym
                        wypoczynku czekamy na te wyniki kału :) --> WYPOCZYWAJCIE.
                        Pozdrawiam - Ava

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka