Dodaj do ulubionych

[drobiazg] - Strategia psiego wypróżniania :-)

27.09.03, 20:48
Dziś obserwując moją jamniorę szukającą miejsca na złożenie kupki zwróciłem uwagę, że szuka zupełnie inaczej niż wtedy, gdy chce tylko oddać mocz. Kiedy chce jej się siku, wącha, kuca i już. Natomiast w przypadku powazniejszej sprawy - widać było, jak szuka takiego miesca zarówno węchem jak i wzrokiem. Wielokrotnie i nagle zmieniała kierunek posunięć po trawniku, długo nie mogąc znaleźć odpowiedniego miejsca. Kiedy juz znalazła, szybki skurcz-rozkurcz i bez cienia zainteresowania owym miejscem powrót do domu.

Co kieruje psem przy wyborze miejsca do złożenia kupki? Domyślam się, że w przypadku moczu decydującym elementem jest obecność śladów moczu innego psa w danym miejscu. A jak to jest z kupką?

/a nie mówiłem, że drobiazg? ;-)/

Pozdrawiam szaleńczo-jamniczo-zapalenie :)
Maruda
Obserwuj wątek
    • default Re: [drobiazg] - Strategia psiego wypróżniania :- 29.09.03, 12:36
      Wydaje mi się, że to bardzo indywidualna kwestia. Mam kilka psów, więc widzę że
      każdy ma inne upodobania. Micia szuka miejsc ustronnych, najlepiej jakieś
      krzaki, Maciusiowi jest wszystko jedno gdzie, ale za to musi po przykucnięciu
      obrócić się parę razy wkoło i "potupać". A Rudzielec zawsze ma
      ambicję "zawiesić" kupę na krzaku.
      • piasia Re: [drobiazg] - Strategia psiego wypróżniania :- 01.10.03, 12:40
        Mój najpierw kręci ósemki wokół miejsca na kupkę - potrafi zrobić ich ze
        cztery, potem jeszcze kółeczko, albo dwa, przykucnięcie, wygodniejsze
        ustawienie łapek i dopiero....
        Mój nieżyjący już pies też miał ambicję usadzić kupę na krzaku, albo na murku,
        byle wyżej. Dokonywał cudów, łącznie ze stawaniem okrakiem na kłującym
        jałowcu ;)
        • maruda kwik kwik 01.10.03, 20:36
          Leżę i kwiczę. Rozbawiliscie mnie :DD Jeszcze się z "wieszaniem" kupki nie spotkałem :))))
          ps. Piasa- miło Cię znów widzieć na "Łodzi" :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka