Dodaj do ulubionych

!!!WAŻNE - PROSZE O POMOC !!!

14.11.03, 13:32
mam pieska, ktory ma 13 lat jest chory i chcialbym sie dowiedziec czy jest
szansa go leczyc. trwa to juz mniej wiecej 2 tygodnie i nie jestem pewnien
czy lekarze niewyciagaja zwyczajnie pieniedzy.
psiak ma 13 lat ma powiekszone serce na ktore bierze tabletki i zastrzyki,
woda w plucach, powiekszona prostata 4,5 cm. jest maly wazy ok. 11 kg ma ok.
3-4 kg nadwagi, zrasta mu sie kregoslup, bardzo duzo pije, nie ma na nic sily
caly czas lezy tylko na swoim spanku z trudem wstaje ... a wstaje tylko zeby
sie napic, ciezko mu chodzic ... zawsze byl bardzo zywotnym psiakiem i mial
duzo energii ... mial kilka dni (ok. 4 - 5) lekkiej poprawy, jednak znowu
jest bardzo zle.
Nie wiem czy maprawde jest sens zeby go codziennie lub co drugi dzien nosic
na zastrzyki, czy jest szansa na to zeby wrocil do zdrowia, czy tez jest to
tylko przedluzanie jego agoni.
Prosze o pomoc, nie chce zeby psiak sie tylko niepotrzebnie meczyl.
Obserwuj wątek
    • wiktoria88 Re: !!!WAŻNE - PROSZE O POMOC !!! 14.11.03, 19:08
      Mój poprzedni piesek miał bardzo podobne dolegliwości a miał 14 lat , lekarze
      cały czas mówili że się poprawi , że jest bardzo duża szansa. Kilka dni było
      dobrze , a potem pogorszenie. Bardzo się męczył , gdy zdecydowaliśmy się go
      uśpić , weterynarz powiedział że już dawno wiedział że nic z tego nie będzie
      ale nie chciał nas martwić.
      Bardzo wielu weterynarzy tak postępuje , tylko dla zarobku. Radziala bym się
      zastanowić nad tym co czuje piesek i co będzie dla niego lepsze , albo iść do
      innego weterynarza na konsultacje.
      Pozdrawiam i życze powodzenia.
      • antonio23 Re: !!!WAŻNE - PROSZE O POMOC !!! 17.11.03, 14:45
        bardzo dziekuje za odpowiedz.
        akurat sa 2 dni poprawy u mojego psiaka wiec wszyscy skaczemy z radzosci,
        jednak jezeli znowu mu sie pogorszy to zastanowie sie nad konsultacja u innego
        weterynarza lub o ostatecznoscia.
        przykro mi z powodu twojego pieska.

jeszcze raz dziekuje za odpowiedz
        pozdrawiam
    • adam.pietron Re: !!!WAŻNE - PROSZE O POMOC !!! 18.11.03, 17:52
      Zdecydować musisz ty - to twoje zwierzę jeśli uważasz,że zwierze nie czuje się
      lepiej po wprowadzonej terapii a jego stan pogarsza się porozmawiaj z lekarzem
      o sensowności dalszego leczenia i ewentualnej eutanazji .
      Lekarz nie podejmie za ciebie tej decyzji więc nie zrzucaj na niego tej
      odpowiedzialności , jeśli są wskazania, terapia nie skutkuje , a zwierzę coraz
      bardziej cierpi twoje zwierzę ma prawo do eutanazji( ze wskazań lekarskich i
      zdrowotnych - wedle ustawy o ochronie zwierząt) ale ty musisz podjąc tę
      decyzję.
      Pozdrawiam
      • antonio23 Re: !!!WAŻNE - PROSZE O POMOC !!! 19.11.03, 10:24
        Bardzo dziekuje za odpowiedz.
        W tej chwili jest 4 dzien poprawy u psiaka wiec mam caly czas nadzieje ze
        jednak bedzie jeszcze dobrze.
        Mam nadzieje, ze jeszcze nie bedzie koniecznosci na podejmowanie decyzji o
        eutanazji.

Jeszcze raz bardzo dziekuje za odpowiedz.
        Pozdrawiam
        • zuzaleczka Re: !!!WAŻNE - PROSZE O POMOC !!! 19.11.03, 14:22
          Podobnie były wyciągane pieniądze na leczenie mojej suczki(rodzice chodzili do
          weterynarza niedaleko domu gdzie mieszkają). Po tygodniu leczenia 9i płacenia) -
          zero poprawy, a powiedziałabym że było gorzej ale lekarz mówił jak to róznie
          zwierzaki reagują na leki, raz poprawa jest szybciej raz dłużej to trwa.
          W koncu tak mnie zeźlił, że zadzwoniłam do mojego kolegi(z liceum)-weterynarza
          i przedstawiłam sprawę. Powiedział, że to zwykłe naciąganie, bo ropomacicze (na
          to była chora moja suczka)jest nie do wyleczenia(ew, do chwilowego podleczenia
          i ciągłych nawrotów)i o godz.20 tego samego dnia sunia była operowana. Było to
          jakismiesiac temu. Obecnie juz jest zdrowa i pełna życia. Polecam tego mojego
          znajomego, gdyż on jest lekarzem z powołania, nie dla naciągania.zawsze doradzi
          i powie prawdę!!!
          Jeśli chcesz namiary napisz (powołasz sią na mnie):
          zuzaleczka@poczta.fm

• garfield23 Re: !!!WAŻNE - PROSZE O POMOC !!! 19.11.03, 19:03
            Zazuleczko - nieoperacyjne leczenie ropnego zapalenia macicy nie jest
            wyciąganiem pieniędzy. Jest to jedynie próba nie kaleczenia twego psa. Takie
            leczenie często jest skuteczne jednak niestety często zdarzają się nawroty po
            kolejnych cieczkach. Usunięcie chorej macicy jest więc leczeniem z wyboru. A
            zwierzeta faktycznie różnie reagują na leczenie - nie wątp więc w każde słowo
            swojego weta - a jeśli mu nie ufasz - idź do innego. Pozdrawiam!
            • zuzaleczka Re: !!!WAŻNE - PROSZE O POMOC !!! 20.11.03, 14:50
              tak się składa że leczenie ropomacicza jest WYCIĄGANIEM PIENIĘDZY. Jest jest z
              wielu powiedzeń weterynaryjnych: "ropomacicze usuwaj jeszcze przed zachodem
              słońca"(tzn. gdy tylko to zostanie zdiagnozowane WŁAŚNIE DLA DOBRA TWOJEGO
              ZWIERZACZKA zdecydyj się na operację). Leczenie farmakologiczne to tylko
              CHWILOWE odwleczenie tego co i tak jest NIEUNIKNIONE - OPERACJI. tak że
              proponuję porozmawiać z kompetentnym weterynarzem dla którego jego profesja to
              nie wyłącznie "źródło dochodu" ale także POWOŁANIE I CHĘĆ POMOCY ZWIRZĘTOM.
              Także pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka