Dodaj do ulubionych

lepsza karma

IP: 212.180.154.* 08.12.03, 09:57
Nie specjalnie się znam na suchych karmach, z tego powodu przy jej doborze
biorę pod uwagę cenę. Głównie kupuję karmy z średniej półki, tzn. Bosch.
Ostatnio będąc w sklepie, przedstawiciel handlowy czerpiący zyski ze
sprzedaży PURINY namawiał mnie na karmę PURINA ryż z kurczakiem. Różnica w
cenie pomiędzy tymi karmami za opakowanie 3kg to ok. 30 zł. Przedstawiciel ów
zachwalał tradycje PURINY w żywieniu zwierząt. Więc pytam Was, czy ON po
prostu dbał o swoje interesy, czy rzeczywiście niepotrzebnie przepłacam?
Obserwuj wątek
    • Gość: Fenol Re: lepsza karma IP: *.devs.futuro.pl 08.12.03, 17:06
      Odradzam całkowicie .Przedstawiciel Handlowy jest idiotą .Jakiś rok temu Purina
      została przejęta przez NESTLE i zamiast przyzwoitego jedzenia zaczeli
      produkować dokładnie taki sam szais jak FRolic który nadaje się do wszystkiego
      z wyjątkiem karmienia psów.Rok temu to była inna PURINa niż teraz.A Bosch jest
      O.K jak za te pieniądze
    • zz_beatka Re: lepsza karma 08.12.03, 17:08
      eukanuba lub advance obie dobre ale drogie czasem zamiennie karmię boschem też
      dobry ale znacznie tańszy
      w wakacje gotuję mielonego kurczaka z warzywami startymi na tarce z dodatkiem
      psiego makaronu, całość polewam omeganem i dodaję algi suszone (na wybarwienie
      sierści która blaknie w słońcu)
      • Gość: zzzz Re: lepsza karma IP: 80.48.236.* 08.12.03, 18:45
        Jakiego masz psa zz-beatka? co to jest psi makaron? kupujesz gotowe mielone
        mieso czy mileisz po ugotowaniu?
        • zz_beatka Re: lepsza karma 11.12.03, 15:52
          kupuję mielone mięso z kurczaka (takie dla ludzi)
          MAKARON PSI TO TAKI MAKARON KTÓRY SPRZEDAJĄ W SKLEPACH Z PSIĄ KARMĄ A ZALEWA
          SIĘ GO WRZĄTKIEM
          a mam psa beagla
          najpierw gotuję mięso wraz z zmielonymi warzywami (wszystkimi prócz ziemniaków)
          a na koniec dodaję makaron, po 5 -10 min wyłączam i zdejmuję z ognia
          karmię w ten sposó tylko latem bo wtedy pies częściej chce siusiu a i latem
          potrzeba więcej wody w jedzeniu
          • Gość: olo Re: lepsza karma IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.12.03, 22:59
            Beatko, dlaczego jednego pieska ukryłaś ?????????????
    • niebieski_motylek Uwaga - marketing... 11.12.03, 01:47
      NIe zawsze jakosc idzie z cena w parze
      Nie patrz sie tylko na ceny,lecz przedewszystkim na skladniki. Co jest
      najwazniejsze to jaki jest pierwszy skladnik karmy. a powinnno to by pure
      protein czyli kurczak czy cos innego. Bardzo czesto glownym skladnikiem jest
      np chicken meal co zawiera mniej protein (gorsza jakosc- odpadki) lub jakies
      inne "fillers". Nie wiem jak w Polsce ale najlepiej jak karmy sa zatwierdzone
      przez jakie stowarzyszenie weterynarzy, wowczas bedziesz miala pewnos co do
      jakosci...

Only a pessimist complains about the noise when opportunity knocks.
      • Gość: monikaM Re: Uwaga - marketing... IP: 212.180.154.* 11.12.03, 13:44
        Nie zawsze patrzę na cenę. Ale zawsze z podejrzeniem patrzę na bardzo tanie
        produkty, bo żeby zrobić karmę za niecałe 7,00 PLN za kilogram, to napewno nie
        użyje sie super produktów, tylko jakichś tanich wypełniaczy. Dzięki za sugestie
        co do odczytywania składników, bo właśnie nie zawsze jest to takie oczywiste,
        nawet nie wiem co brać przede wszystkim pod uwagę. Mój piesek ma 5,5 m-ca, je
        jeszcze kilka razy dziennie. Karmę suchą dostaje przeważnie rano i na wieczór,
        w ciągu dnia dostaje jedzenie przyrządzane przeze mnie - mięsko, troszkę
        warzyw, ryż lub makaron (plus witaminy rano). Mam jeszcze jedno pytanie do
        forumowiczów, jest to teoria dotycząca żywienia psów, z którą się nie zgadzam,
        ale usłyszałam, że każdy mi powie to samo: CZY TO PRAWDA, ŻE PIES POWINIEN
        DOSTAWAĆ JEDZENIE W STOSUNKU (CHYBA ILOŚCIOWYM) 1 MIĘSO : 3 WARZYWA???
        • zz_beatka Re: Uwaga - marketing... 11.12.03, 15:54
          nie prawda ja na 2 kilo karmy gotowanej daję ok 1 kg mięsa, miej więcej 1/2
          włoszczyzny (w tym więcej marchewki jak innych warzyw) a reszta to makaron
          • Gość: monikaM Re: Uwaga - marketing... IP: 212.180.154.* 11.12.03, 15:59
            no ja też najwięcej daję marchewy.... Ziemniaków nie daję i pora nie. Daję
            jeszcze seler, pietruszkę....
            • zz_beatka Re: Uwaga - marketing... 11.12.03, 16:56
              a mój pies lubi pora czym mnie zadziwł
            • Gość: Fenol Re: Uwaga - marketing... IP: *.devs.futuro.pl 11.12.03, 17:19
              Zakaz podawania makaronu Psy dość często są uczulone na pszenicę a mąka jest
              głównie przeniczna .Idealny jest ryż nie łuskany(ale trudno kupić) jedzenie
              powinno być w proporcjach 1:1:1 mięso(drobiowe lub cielęce-chodzi o długość
              życia i ilość tłuszczu śródmięśniowego który jest t6oksyczny dla nerek)ryż nie
              łuskany i warzywa występujące o tej porze w Polsce.Kto widział naturalną nać
              pietruszki w grudniu w Polsce
    • Gość: Alex Re: lepsza karma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.03, 17:31
      Karmę najlepiej dobrać do konkretnego psa. I nie chodzi tylko o preferencje
      smakowe (jedne psy dadzą się za daną karmę pokroiś, a inne na tą samą nawet
      nie spojrzą) ale też np. rodzaj włosa czy tryb życia.
      Ja mogę z czystym sumieniem polecić:
      Royal Canin - www.royal-canin.pl/Eukanubę
      Eukanube - www.stopa.com.pl/eukanuba.html
      Bento Kronen - www.bento-kronen.pl/index2.htm (wg mnie ma najlepszy
      stosunek ceny do jakości
      • Gość: BlueBerry Re: lepsza karma IP: *.aster.pl / *.acn.pl 12.12.03, 18:46
        moj pies (2-letni) dostaje sucha karme + mix ryzu, cieleciny i marchwi. tak w
        stosunku 3:1 (czyli np 3 kubki karmy + 1 kubek mixu). raz w tygodniu jest
        wyzerka czyli chrzaski lub kosci cielece oraz bialy ser.
        z karmy daje Europremium oraz Hills. kiedys jeszcze kupowalam Purine. z reguly
        najbardziej polecana karma jest Eukanuba ale wiekszosc psow nie chce jej jesc (
        w tym moj, zdechnie z glodu a nie ruszy). wazne jest aby kupowac odpowiedni
        rodzaj karmy, czyli dla szczeniakow, albo dla psow aktywnych albo
        rekonwalescentow, dla ras malych, duzych. im lepszy producent tym wieksze
        rozroznienie karm.
        zdecydowanie nie polecam karm supermarketowych
        • ehha Re: lepsza karma 14.12.03, 20:55
          Zagadka!
          Wiele osób na forum wspominało, żeby rzucić okiem na skład. Cóż z tego, bo jaki
          skład jest tak naprawdę właściwy (ja nie wiem).
          Kupiłam karmę.
          Oto jej skład:
          Czy potraficie stwierdzić, jakiej klasy i jakości to karma?
          analiza:
          białko surowe 22%
          tłuszcz surowy 8%
          włókno surowe 2,5%
          popiół surowy 6,5%
          wilgotność 10%
          zawartość wit;
          A 12000 j.m.
          D3 1200 j.m.
          E 70 mg
          miedź 10 mg
          Jest też informacja o zawartości kw.tł. 3 i 6.

(rozwiązanie wkrótce, nagród nie ma)
          ;)
          • Gość: A Re: lepsza karma IP: *.swic.dialup.inetia.pl 14.12.03, 23:14
            Eukanuba,Purina Pro Plan,Royal Canin,Bewi Dog,Belcando
            to nie jest.Przypuszczam ze Hill`s rowniez nie

wiecej "makulatury" w domu nie mam
          • cirrus4 Re: lepsza karma 16.12.03, 15:42
            Tak na marginesie.
            Tylko dobre karmy w skladzie podaja %miesa, a nie bialka z prouktow miesnych
            lub pochodnch (mączka mięsna)
            cirr
            • Gość: Fenol Re: lepsza karma IP: *.devs.futuro.pl 16.12.03, 17:59
              Żadna karma przemysłowa dla zwierząt nie jest robiona na mięsie tylko na
              mączce i zależy na jakiej
              • Gość: veton Re: lepsza karma IP: *.wl.sggw.waw.pl 16.12.03, 18:18
                oczywiscie to nie prawda
                nie wiem skad takie wiadomosci.
                veton
                • Gość: Fenol Re: lepsza karma IP: *.devs.futuro.pl 16.12.03, 18:20
                  Ludzka naiwność nie zna granic
                  • ehha Re: lepsza karma 16.12.03, 18:55
                    Rozwiązanie zagadki.
                    Postanowiłam spróbować innej karmy (po Eukanubie i RC), kupiłam Bosch High
                    Premium. W komponentach podane jest: zboże, mięso i skł. poch. zwierzęcego,
                    jajka, składniki jajopochodne (?), skł. poch. roślinnego, oleje i tłuszcze,
                    skł. mineralne, drożdże. Jest to tzw. karma weterynaryjna (dla psów z alergiami
                    pochodzenia pokarmowego, a mój pies jest bardzo wrażliwy).
                    Kosztuje 56 zł za 3kg. Na razie jedynym zarzutem jest moim zdaniem to,
                    że "Chicoree" przetłumaczyli tam jako "cukinia"... (????)
                    Pozdrawiam.
                    PS. czy macie jakieś doświadczenia z przechodzenia na Boscha?
                    • Gość: monikaM Re: lepsza karma IP: 212.180.154.* 17.12.03, 10:02
                      mój pies je prawie cały czas karmę BOSCH'a (tzn. jeśli daję mu suchą - to
                      BOSCH'a), i smakuje mu, a czy służy to już nie wiem. W każdym razie dobrze ją
                      toleruje. Z tą cukinią to jeszcze nic - kupiłam suką karmę kotu (IAMS z rybą )
                      i tam pisze że jest min. 5% cykorii. Ciekawe, czy ta cykoria to jakiś istotny
                      składnik w żywieniu kotów???
    • Gość: h Re: lepsza karma IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 23.12.03, 19:18
      ja kupuję Eukanubę po 15 kg w hurtowniach internetowych- kg wychodzi mi za
      jakieś 13-14zł, dowóz gratis
      warto poszperać w internecie ,jest też oficjalna strona www.stopa.pl. tam dowóz
      jest przez stolicę zdaje się, może znajdziesz taniej
      • malgorzata61 Re: KONIEC Z KARMAMI !!! 24.12.03, 16:15
        skonczylam raz i na zawsze z tymi przereklamowanymi , suchymi i nie wiadomo z
        czym w skladzie swinstwami.To jeszcze jeden sposob na zarabianie pieniedzy na
        naiwnych. Moja suczka je jedzenie, ktore sama jej przygotowuje(gotuje jej
        np.krupnik na wolowinie z marchewka i pietruszka, makaron z ugotowana wolowa
        watrobka, ryz z ugotowanym indykiem a czasem je chleb z jajecznica). Tak jak
        przedtem {kiedy jadla kupione jedzenie - a byly to wg. rynku te najlepsze}miala
        problemy z ukladem pokarmowym ,tak teraz jest zdrowa, pelna
        energii, "usmiechnieta", siersc sie blyszczy i jakby mniej wychodzi .

" Pies to tez czlowiek ".
    • albert.flasz1 Spadaj, reklamiarzu! 10.05.14, 08:50
      marek4260 napisał(a):

> Royal Canin jest przereklamowane, ja ostatnio przerzuciłem swojego psa na /.........../ i teraz już chyba przy tym zostaniemy.

Ile jeszcze masz nicków?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka