Dodaj do ulubionych

jak usunąć kule włosowe

29.07.09, 09:49
Witam! mój kot dostaje karmę urologiczną i wet doradził żeby nie mieszać jej z
inną karmą. Do tej pory do jedzenia dosypywałam zawsze trochę karmy na kule
włosowe i nigdy moje koty nie miały problemów z zakłaczeniem. Dodam ,że
wysiewałam w doniczkach różne rodzaje traw ale moje koty nie okazywały żadnego
zainteresowania. Jeśli chodzi o pasty odkłaczające , to miały po nich
rozwolnienie lub wymiotowały. Czy ktoś zna jakiś inny skuteczny środek na
usuwanie kul włosowych? A co sądzicie o trawie w tabletkach - GrasBits ?
Obserwuj wątek
    • marzenia11 Re: jak usunąć kule włosowe 29.07.09, 09:53
      A dlaczego miały rozwolnienie po paście odkłaczającej? Rozwolnienie może się pojawić, gdy pasty da się jednorazowo za dużo i/lub podaje się ją zbyt często. Zazwyczaj trzeba podawać raz w tygodniu, czyli zupelnie inaczej niż jest to napisane na opakowaniach tych past.
      • swiat.2 Re: jak usunąć kule włosowe 29.07.09, 10:28
        miały rozwolnienie już po pierwszym podaniu , więc nie miałam nawet szans na
        przedawkowanie.
        • marzenia11 Re: jak usunąć kule włosowe 29.07.09, 10:33
          Ale można za dużo na raz podać. Poza tym te pasty tak mogą działać i nie należy się przejmować, chyba że rozwolnienie jest dłużej niż jeden dzień. Moja kotka też tak reagowała na początku, teraz zmieniłam jej pastę i tylko czasami tak reaguje. Jak długo to rozwolnienie było? Jaką pastę podawałaś?
    • afrodyta2307 Re: jak usunąć kule włosowe 31.07.09, 12:26
      moja siostra też miała podobny problem. Past kotka nie tolerowała. Z polecenia
      weta podaje takie pastylki rozpuszczające niestrawioną sierść w przewodzie
      pokarmowym kota i jest zadowolona. Są skuteczne. Nazywa się to GIMPET Malt Kiss
      i tak wygląda-
      www.krakvet.pl/gimpet-malt-kiss-pastylki-rozpuszczajace-siersc-kota-pi-3017.html.
      Możesz spróbować, a najlepiej spytaj weterynarza, może Ci coś lepszego doradzi.
    • poolato Re: jak usunąć kule włosowe 31.07.09, 13:28
      Ja staram się eliminować ile się da rzeczy ze sztucznymi dodatkami i nie używam
      przemysłowo robionych prod. odkładających. Kocina uwielbia sianą do doniczki
      pszenicę, kupiłam też na próbę mikro papirusa w doniczce i też wcinała.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka