Gość: Darek EL-EKO Cicho w sklepach i u fryzjera. Nikt nie lubi ZA... IP: 79.135.176.* 12.09.10, 09:29 witam wszystkich , ja może trochę inaczej spytam się o coś takiego: mam małą firmę i w biurze nie mam radia ani tv ale mam laptop bez karty TV zaś mam włączone radio internetowe jakich wiele i jak tu ma się ZAIKS do tego wg. prawa nie posiadam odbiornika więc zwolniony jestem z opłąt słucham nagrań z sieci lecz ich nie ściągam (niezapisuję ) na swoim komputerze , ponad to jest to stacja radiowa , która gra utwory artystów niezrzeszonych w żadnych organizacjach. Mam co prawda wzmacniacz i głośniki ale samo urządzenie jest pozbawione odbiornika bo to tylko wzmacniacz , moje pytanie płącę abonament czy nie - proszę o odpowiedzi. Pozdrawiam Darek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przedstawiciel Re: Cicho w sklepach i u fryzjera. Nikt nie lubi IP: *.derby.waw.pl 12.09.10, 09:42 na wszelki wypadek zapłać Pan. dobrze radzę... a gdzie to przedsiębiorstwo, he? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ijastan Re: Cicho w sklepach i u fryzjera. Nikt nie lubi IP: *.abp.pl 12.09.10, 09:54 Jak masz ochotę to płać ! Ja nie płacę i nie mam takiego zamiaru ... a ZAIKS to jak zwykle grupa zorganizowanych byłych urzędasów i cwaniaków ... olać ich i tyle .. gdyby opłata wynosiła załóżmy 3-4 zł od każdego radia ,zródła muzyki miesięcznie to można by to strawić i nikt by nie protestował ,jakoś wózek by się toczył ,ale trzeba sfinasować całą machinę ,dlatego opłaty są odpowiednio wyższe ... patrz bandycki ZUS przeżerający naszą kasę czy NFOZ ,gdzie prezesik musi brać krociową pensję i gdzie zawsze na lewo można wyrąbać jakąś kasę , a nie ma ani na renty,emerytury ,leczenie ,ale na pewno nie brakuje dla urzędasów ... a moze powołać społeczną fundacje na rzecz artystów ? Jest nas jakieś 25 milionów ? po złotówce miesięcznie minimalnie to w roku zbiera się taka kasa,że zawrotu głowy mozna dostać ... starczyłoby dla artystów ? Ale musi być urzędnicza kontrola nad tym.. nie po to ,żeby było lepiej,tylko po to żeby ukraść ....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbara Re: Cicho w sklepach i u fryzjera. Nikt nie lubi IP: *.ghnet.pl 12.09.10, 12:54 Jakiego radia słuchasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ronin Głupi komentarz na koniec IP: *.adsl.inetia.pl 12.09.10, 09:30 Przecież puszczanie muzyki w radiu to interes artystów... sami o to zabiegają ! Proszą o patronaty nad plytami chcą być zapraszani do studia itd. To ma na elu wypromowanie artysty lub utrzymanie go na topie, zachęcenie do kupowania płyt lub pójścia na koncert. Mało tego radio już zapłaciło za puszczanie piosenek... Ja się nie dziwię że ludzie nie chcą płacić.... sam nie płaciłbym za możliwość puszczania reklam. Podobnie chory jest abonament RTV! Niech zrobią jakieś dekodery do tvp i kto chce zapłaci i będzie sobie oglądał a nie tak jak teraz domyślnie każdy kto ma telewizor to ogląda więc niech płaci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zalżalżal Cicho w sklepach i u fryzjera. Nikt nie lubi ZA... IP: *.adsl.inetia.pl 12.09.10, 09:32 prosty sposób na doprowadzenie do bankructwa ZAIKS-u, wszyscy zakładamy kapele ,wydajemy płyty w minimalnym nakładzie a potem ustawiamy się w kolejce do zlodziejskiej organizacji kradnącej kase przedsiebiorcom po wypłate tantiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
nomina Re: Cicho w sklepach i u fryzjera. Nikt nie lubi 12.09.10, 18:09 Nic z tego. Po pierwsze - tantiemy są za odtwarzanie, czyli najpierw trzeba dotrzeć do odbiorców, a po drugie - żeby być w ZAiKS-ie, trzeba było mieć kiedyś polecenie dwóch członków ZAiKS. Przekonaj ich, żeby Cię zarekomendowali :). No i zarejestrowanie piosenki też jest z lekka pokręcone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu Nie płaci się za włączenie tylko za posiadanie IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 12.09.10, 09:32 Nie płaci się za włączenie tylko za posiadanie radia w aucie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trac Re: Nie płaci się za włączenie tylko za posiadani IP: *.sileman.net.pl 12.09.10, 09:40 masz problem ze zrozumieniem tekstu abonament a tantiem to dwie niezależne sprawy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WARSZAWIAK Cicho w sklepach i u fryzjera. Nikt nie lubi ZA... IP: 178.73.48.* 12.09.10, 09:35 cicho w sklepach powinno być,nigdzie na świecie nie ma tego co się dzieje w Polsce szczególnie w centrach handlowych muzyka dudni ,przeszkadza w zakupach,nie wiem jak nie ogłuchną ekspedientki,muzyka może być ale cicho w tle ,kultury trochę ,to nie powinien być dziki kraj Odpowiedz Link Zgłoś
sewa1 przegięcie i głupota 12.09.10, 09:40 Dokonale rozumiem, że twórców nie można okradać dlatego nie ściągam muzyki z netu tylko kupuję na iTunes. Jednak to o czym mowa w artykule przekracza granice zdrowego rozsądku i budzi niesmak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ali Cicho w sklepach i u fryzjera. Nikt nie lubi ZA... IP: 213.134.148.* 12.09.10, 09:41 To jakaś paranoja. Durny ZAiKS łącznie z organami złodziejskiego państwa (ponoć państwa prawa) próbują skubnąć ludzi wielokrotnie za to samo. Przecież rozgłośnie radiowe zapłaciły już należne składki więc interes artystów nie cierpi z powodu odtwarzania muzyki z radia w sklepie, barze, restauracji czy taksówce. Domaganie się opłąt za takie odtwarzanie muzyki, to nic innego jak próba wyłudzenia tantiem po raz kolejny za to, co wcześniej zostało opłacone. A co będzie jak klient wejdzie np. do fryzjera z włączonym radiem? Czy dalej zakład będzie przestępcą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fago Nareszcie IP: 178.73.63.* 12.09.10, 09:43 Polacy przyzwyczaili się do okradania muzyków, a kiedy trzeba płacić to oburzenie wielkie. Płyt nie kupujecie , kradniecie muzę z netu, na koncerty nie chodzicie a słuchać chcecie za darmo. Ciekaw jestem, czy gdyby fryzjerzy musieli strzyc ludzi za darmo, restauratorzy rozdawać za darmo żarcie a taksówkarze wozić ludzi gratis byłoby im dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Nareszcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.10, 10:01 Właśnie, nareszcie. Muzycy przyzwyczaili się, że za ich hmmm „twórczość” płaci i stacja radiowa i słuchacze. Najwyższy czasz tym skończyć. Już widzę jak będziecie płakać w tabloidach, że nikt was nie słucha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greg Re: Nareszcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.10, 10:05 I dobrze, niech płaczą, będą sami namawiać aby zlikwidować zaiks. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gg Re: Nareszcie IP: 79.97.18.* 12.09.10, 10:06 A placisz fryzjerowi przez 25 lat za to, ze cie raz obinał? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx A czy aby nadawca nie zapłacił ci już za twój IP: 109.197.40.* 12.09.10, 10:25 utwór? A ty płacisz konstruktorowi swojej pralki za każdym razem kiedy wrzucasz do niej brudne gacie? Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: A czy aby nadawca nie zapłacił ci już za twój 12.09.10, 12:17 Konstruktor pralki dostał za swoją pracę spore wynagrodzenie, gdy ją sprzedał producentowi. Muzyk nie dostaje tej kasy od razu tylko drobne grosze od sprzedanych płyt w danym miesiącu, na czym go rolują ile chcą. Odpowiedz Link Zgłoś
nell35 Re: A czy aby nadawca nie zapłacił ci już za twój 12.09.10, 16:21 Pora wziąć się za tych, którzy żerują na cudzej pracy (wszelkiej maści pośredników). Wymaganie od usługodawców dodatkowych opłat (płacą abonament) jest po prostu naciąganiem. Klient przychodzi do fryzjera, sklepu... w konkretnym celu a nie na koncert. Niestety nasza "cywilizacja" ma coraz więcej absurdów. Płaci się za wszystko po kilka razy, bo wszystko obłożone jest podatkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Co za bełkot IP: 109.197.40.* 12.09.10, 20:27 konstruktor dostał sowite wynagrodzenie więc używanie pralki powinno być za darmo a muzyk nie dostał sowitego więc może kroić kasę wiele razy za to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ała Re: Co za bełkot IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.10, 21:53 Kolego, muzyk może dawać tyle koncertów z jednym zestawem piosenek, ile prań może dawać pralka. Nie widzę żadnego powodu, by muzyk był lepiej traktowany od konstruktora (przeciwnie, widziałbym wiele powodów, by muzyk traktowany był gorzej). Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: Co za bełkot 13.09.10, 02:32 Ja tu nikogo nie bronię, tylko wyjaśniam, jak ten system funkcjonuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: manolo Re: Co za bełkot IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.09.10, 09:32 A my mówi głośno że ten system jest chory. To wylobowane zbójeckie prawo pozwalające cwaniakom bogacić się z niczym nieuzasdnionego powodu kosztem bezbronnych obywateli tego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marekjarek Re: Co za bełkot IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.09.10, 10:22 Dokładnie tak jest! Smutne jest to, że te kilka osób broniących tu tego "prawa" - nie chce dostrzec że system należy zmienić. Im jest z tym wygodnie po prostu i mają głęboko gdzieś,m że robią innych (np. owych"konstruktorów") w konia. Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: Co za bełkot 14.09.10, 02:50 Smutne jest, że inteligentny wydawałoby się człowiek (umie sklecić 3 zdania) nie potrafi jednak czytać ze zrozumieniem. Piszę wyraźnie, że wcale nie bronię tego systemu, a ty jak osioł, że bronię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marekjarek Re: Co za bełkot IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.09.10, 14:52 No cóż. 1) Czytając wszystkie Twoje posty - to wg mnie bronisz systemu - nawet jeśli twierdzisz w jednym z postów , że "nie bronisz". Ale nie będę się więcej spierał "bronisz- nie bronisz" - bo to poziom przedszkola jest. 2) smutne dodatkowo - jest to, że niepotrzebnie obrażasz innych - nawet jeśli masz inne zdanie w temacie. Temat dotyczy większości z nas - każdy ma prawo się wypowiedzieć (puk,puk - to demokracja) - nawet jeśli jest osłem i nie umie sklecić trzech zdań. Może warto abyś swoim "oświeceniem" oświecał "osłów" Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Nareszcie 12.09.10, 12:06 Restaurator jakby chciał za darmo karmic to podatek mu dowala, piekarzowi czy taksówkarzowi. Odpowiedz Link Zgłoś
ubuntu-one Cicho w sklepach i u fryzjera. Nikt nie lubi ZA... 12.09.10, 09:43 Artyści nie wiedzą, że takie radyjko to dla nich darmowa promocja. O poziomie polskiej muzyki i filmu mogą świadczyć sukcesy. Nikt nie potrafi się wybić na Eurowizji, a od kiedy Wajda nakręcił wszystkie lektury szkolne to szkoły nie mają na co chodzić. Zamiast nagrywać szmirowate płyty, na której jest jeden kawałem do posłuchania, proponuję sprzedawanie muzyki w sieci. Taniej bo odpada koszt produkcji CD. Z resztą teraz większość ma iPody i MP3 w telefonach, po co mu płyta. Ale Polska zawsze była dziesieć lat za murzynami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czupakabra biedni artyści, bieda u nich piszczy IP: *.lublin.mm.pl 12.09.10, 09:43 muszą za 1200 netto miesięcznie się utrzymywać, jeżdżą fiatem Panda i mieszkają w 40 metrowych mieszkaniach z lat 70 - trzeba im wspułczuć bo są okradani na każdym kroku, przez każdego. a tak gdyby ich nie okradali to żyłoby im się lepiej tak jak gwiazdom na zachodzie ps a że poziom tego co ci "artyści" tworzą jest 2 metry poniżej mułu to tego nikt nie widzi ??? w radiu w komercyjnych stacjach puszczane są właśnie takie "artystyczne" kwiatki, więc nie bardzo rozumiem za co tu płacić i to jeszcze jakiemuś pośrednikowi ZAiKS-owi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tymek Cicho w sklepach i u fryzjera. Nikt nie lubi ZA... IP: *.13-2.cable.virginmedia.com 12.09.10, 09:44 Mnóstwo dobrej muzyki jest dostępnej w sieci za darmo. Nie trzeba nawet specjalnie szukać www.jamendo.com/pl/ wszystko dostępne absolutnie za darmo, bez ograniczeń licencyjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r nie do końca IP: 109.243.102.* 12.09.10, 10:39 są różne opcje, jedne utwory są darmowe bez ograniczeń, a inne podlegają opłacie ale niskiej jeśli są wykorzystywane do celów komercyjnych. Warto o tym pamiętać choć i tak jest to bardzo dobre rozwiązanie.Słuchanie niekomercyjne, oraz przekazywanie innym i kopiowanie jest wręcz mile widziane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcinglivice Re: Cicho w sklepach i u fryzjera. Nikt nie lubi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.10, 10:56 Za darmo? A 48 euro miesięcznie to według ciebie darmo za taki amatorski szit? pro.jamendo.com/pl/product/background/prices Odpowiedz Link Zgłoś
pavle Re: Cicho w sklepach i u fryzjera. Nikt nie lubi 12.09.10, 12:40 Czytaj ze zrozumieniem. Chyba, że jesteś najemnikiem ZAiKSu (jak sądzę), i celowo wprowadzasz ludzi w błąd. To Wasze ulubione zajęcie :-) 48 euro MOŻNA zapłacić za dostęp do 11 tematycznych kanałów plus odtwarzacz. Dodatkowo dostanie się wtedy drukowaną licencję na korzystanie z tych kanałów. Bez opłat możesz sam sobie wybarć utwory, ściągnąć mp3jki z Jamendo i odtwarzać do woli. Wystarczy wybrać z Jamendo piosenki posiadające odpowiednią licencję. O sposobie udostępnienia muzyki decyduje autor, a nie jakiś ZAiKS. Odpowiedz Link Zgłoś
hit.and.run Re: Cicho w sklepach i u fryzjera. Nikt nie lubi 12.09.10, 22:49 ROCZNIE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzyś skoro legalnie kupiłem płytę IP: *.home.aster.pl 12.09.10, 09:49 czemu nie mogę jej odtwarzać np. w swoim sklepie? kupiłem płytę, więc i prawa do jej odtwarzania, tak czy nie? swoją drogą faktycznie, poziom muzyki polskiej jest obecnie marny na wskroś - ani to to nie brzmi, ani nie ma tekstu, ani nie cieszy ustawieniami technicznymi. Odpowiedz Link Zgłoś
virtuoz83 Oni to interpretują w ten sposób, że w domu możesz 12.09.10, 10:06 ...słuchać ale jeśli prowadzisz jakiś zakład fryzjerski/kosmetyczny, czyli innymi słowy zarobkowy to tam już nie możesz za darmo odtwarzać muzyki. Inny paradoks to prawo autorskie: kupując płytę CD z muzyką stajemy się właścicielami nośnika z zapisanymi na nim utworami ale samych utworów już nie. Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: Oni to interpretują w ten sposób, że w domu m 12.09.10, 12:20 To chyba oczywiste, że nie kupujesz prawa autorskiego tylko prawo do osobistego użytku. Masz problem ze zrozumieniem tego? Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Oni to interpretują w ten sposób, że w domu m 12.09.10, 12:44 To idiotę w moim bloku powinni obciążyc opłata za publiczne odtwarzanie muzyki ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: Oni to interpretują w ten sposób, że w domu m 12.09.10, 12:48 jeśli na tym korzysta finansowo to owszem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OWNED Re: Oni to interpretują w ten sposób, że w domu m IP: *.clubnet.pl 12.09.10, 15:56 hahahahaha weź się lecz chłopcze. Nigdzie w sądzie nie udowodnisz, że fryzjer zarabia dzięki puszczonej muzyce z płyty cd. Sąd by chyba padł ze śmiechu. TYLKO POLSKA hahahaaha Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: Oni to interpretują w ten sposób, że w domu m 13.09.10, 02:34 Ja nie muszę tego udowadniać i wcale nie mam zamiaru. Nie bronię ZAIKSU, tylko wyjaśniam jego motywy. Możesz sobie podskakiwać w sądzie, ale interpretacja przepisów już dawno została dokonana i przegrasz z kretesem. Każdy sąd przyzna rację ZAIKSowi, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
hit.and.run Re: Oni to interpretują w ten sposób, że w domu m 12.09.10, 22:51 ty tez "obronco pederastow" korzystasz z muzyki w samochodzie podczas randki z kolega ? Pewnie tez bo szybciej go poderwiesz przy milej romantycznej muzyce. Zaplaciles za to ? Zaplaciles ze udalo ci sie go zaciagnac o 3 randki wczesniej do wyra? Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: Oni to interpretują w ten sposób, że w domu m 13.09.10, 02:31 lecz się, psycholu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mondial najlepiej zlikwidowac radio i TV IP: 178.73.63.* 12.09.10, 09:52 bo to tylko narzedzia propagandy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hhy Re: najlepiej zlikwidowac radio i TV IP: 79.97.18.* 12.09.10, 10:07 szkoda, ze każdy wykrzyczy sie w internecie- przez to nikt nie wyjdzie na ulice Odpowiedz Link Zgłoś
no.to.mamy.problem Re: najlepiej zlikwidowac radio i TV 12.09.10, 21:40 Gdyby ludzie mieli za każdym razem wychodzić na ulice, kiedy źle się dzieje w tym burdelu, to wkrótce staliby się bezdomni... Odpowiedz Link Zgłoś
dupus_salatus Radio internetowe 12.09.10, 09:53 Kto płaci ZAIKS za reklamowane w gazeta.pl radio internetowe fm.tuba.pl ? W regulaminie tego serwisu nie znalazłem zapisu o sposobie słuchania muzyki. Wniosek: uruchomić u fryzjera muzę z netu. Kontrolerów odesłać do Agory. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marlo Re: Radio internetowe a STOART IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.10, 11:12 nie chodzi o abonament, ale o tantiemy. Poszukaj zapisów dot. podobnej organizacji STOART, dowiesz się miłych rzeczy, że to co możesz słuchać, to jedynie to co nie wpływa na możliwy wzrost Twoich zarobków z tytyłu słychania właśnie. Pozostają serwisy informacyjne i :)) transmisje z modlitw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Meloman Nie można wypuścić żałosnego gniota IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.10, 09:53 (a gniotami jest 98% współczesnych polskich piosenek), nazwać go przebojem, puścić w radio 100x i utrzymywać się z tego przez następne lata. O tym, co jest przebojem, a co nie, decydują słuchacze. Przebojów jest na świecie kilka w roku. Reszta to niestety chłam lub co najmniej masówka. To nie są lata 60-te i kropka. Śpiewać każdy może i wielu to robi bez żenady. Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: Nie można wypuścić żałosnego gniota 12.09.10, 12:57 Zgodnie z prawem inżyniera Mamonia o tym co jest przebojem decydują nie słuchacze tylko ludzie układający playlisty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ws Czegoś nie rozumiem. IP: *.xdsl.centertel.pl 12.09.10, 09:55 To przecież ZAiKS powinien płacić za reklamę tych "artystów". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pk Re: Cicho w sklepach i u fryzjerach. Nikt nie lub IP: 79.97.18.* 12.09.10, 09:56 piosenkarz ma 2-4% od ceny płyty a żyje z koncertów- tylko Odpowiedz Link Zgłoś
virtuoz83 Właśnie, że ani z koncertów ani z płyt ale właśnie 12.09.10, 10:08 ...z tantiemów. Odpowiedz Link Zgłoś
mineyko Cicho w sklepach i u fryzjera. Nikt nie lubi ZA... 12.09.10, 09:59 I zaraz trochę lżej, Bo o kilku wyjąco-rzężących ARTYZDÓW mniej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1kabat Cicho w sklepach i u fryzjera. Nikt nie lubi ZA... IP: *.adsl.inetia.pl 12.09.10, 10:00 Przez 14 lat miałam małą kawiarenkę /4 stoliki/ i płaciłam samemu ZAIKS-owi 78 zł miesięcznie, a nie jak twierdzi gość"gość" kilkanaście zł. Ze względu na miejsce gdzie ta kawiarnia funkcjonowała odtwarzałam muzykę żydowską,żadnych polskich wykonawców .Naliczali mi za odtwarzanie i za dwa głośniki. .Dwa lata temu podnieśli opłatę do 98 zł i wtedy im podziękowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G. Cicho w sklepach i u fryzjera. Nikt nie lubi ZA... IP: *.olsztyn.mm.pl 12.09.10, 10:02 I bardzo dobrze,że będzie w końcu cicho w sklepach , u fryzjera itp.Myśli zebrać nie można było od tego wycia, człowiek nie wiedział po co przyszedł.Hałas, a nie muzyka bywa w centrach handlowych.Głuchota to straszna choroba naszych czasów, a sprzedawcy są na nią narażeni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piter Cicho w sklepach i u fryzjera. Nikt nie lubi ZA... IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.09.10, 10:02 Zdzierstwo i to wszystko. Ale to przecież dobra kasa dla stowarzyszeń(mogą ją zresztą później stracić trochę na giełdzie tłumacząc że chcieli dobrze) i dla wszystkich oddziałów terenowych.Gdyby płacić wszystko czyli zaiks stoart i zp cos tam plus abonament uzbiera się kilka stówek co miesiąc a nikt nie przychodzi do sklepu fryzjera restauracji itp zeby posłuchać muzyki. To "artyści" powinni się cieszyć że trafiają do potencjalnych nabywców swoich płyt. A jak ktoś nagra już przebój ( a w większości tylko przeboje i znani wykonawcy puszczani sa w radiu) to za sezon zgarnie i tak taka kasę że większość z nas nie zarobi tego przez kilkadziesiąt lat. (Średnio 3 tys. miesięcznie rocznie to 36 tys.itd) Najlepsi za sezon zgarnią kilka milionów jak podają kolorowe gazetki (żeby była jasność jak są dobrzy ciężko pracują albo lekko też mają talent to niech zarobią nawet 10 razy tyle). Patrząc z innej strony proponuję wszystkim zakładać własne stowarzyszenia i brać z tego kasę co miesiąc. Stolarze- za korzystanie ze stołów i krzeseł w knajpach kinach i koncertach, murarzom za mieszkania, sklepy itd architektom inżynierom itd. przecież wszyscy na codzień korzystamy z owoców czyjejś pracy . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krewetki takie rzeczy tylko w polsce. tak trzymac, polaczki IP: *.ghnet.pl 12.09.10, 10:03 p.s. gdy robie zakupy, to muzyczka potrzebna mi jak zeby w (|) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Smok Jest cisza - mamy państwo prawa i prawników. IP: 94.75.122.* 12.09.10, 10:03 . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ijastan Cicho w sklepach i u fryzjera. Nikt nie lubi ZA... IP: *.abp.pl 12.09.10, 10:05 a jak sie upomina to poczytaj sobie tutaj www.ipln.org/kurdelpolski/dokumenty/umoczeni.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: werwer a kto normalny slucha w kolko reklam marketow IP: 109.243.196.* 12.09.10, 10:05 przerywanych drunowatymi niezbednymi wiadomosciami spod krzyza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krewetki ten, kto slucha na okraglo tych samych "hitow" IP: *.ghnet.pl 12.09.10, 10:23 sprzed 5, 10 lat, bo radia nie stac na nic nowego. "Alejandro, Ale-Alejandro!" Odpowiedz Link Zgłoś