Gość: yvette a kto mi zabroni bys slazaczkom IP: *.103.kt.cust.t-mobile.co.uk 14.04.11, 03:23 Obojetne co tam chcecie czy nie to jestem i bede slazaczkom...po co ta dyskusja ? kazdy ma prawo sie okreslic ,Jalowa dyskusja ..Co w tym dziwnego??ze ludzie poczuwaj wiez kulturowa czy regionalna ..przeszkadza wam to??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślązaczka Nie jestem skłonny nazwać się Ślązakiem IP: *.adsl.inetia.pl 14.04.11, 08:11 Kilku bywalców na tym forum z B-B,koniecznie chcą zmienic nazwę"ŚLĄSK CIESZYŃSKI "na mityczne "podbeskiedzi". Dodam ,że stowarzyszenie RAŚ , uświadamia wszystkim ,że mają prawo do określenia Swojej toższamości wg własnej woli,odczuć..... Ty bielszczaninie też masz jakieś korzeninie ... określ się ,a innym daj poprostu spokój !! Odpowiedz Link Zgłoś
aliveinchains Re: Nie jestem skłonny nazwać się Ślązakiem 14.04.11, 08:26 Gość portalu: Ślązaczka napisał(a): > Kilku bywalców na tym forum z B-B,koniecznie chcą zmienic nazwę"ŚLĄSK CIESZYŃSK > I "na mityczne "podbeskiedzi". Dodam ,że stowarzyszenie RAŚ , uświadamia wszyst > kim ,że mają prawo do określenia Swojej toższamości wg własnej woli,odczuć.. > ... Ty bielszczaninie też masz jakieś korzeninie ... określ się ,a innym daj p Nie, o dziwo jak widzisz, nikt nie negguje tożsamości SCI..widz polega na tym, że SCI nie czuje sie Oberschlesien...i wtlucz sobie ten fakt w ten pusty łeb. Wiem, że chcesz wprowadzić dyskusję na stare tory..prowokatorko..Podbeskidzie vs SCI..a GŚl przyjdzie z pomocą..kazdy wam dziękuje z apomoc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gooral No i pojawił się RAŚ i GŚ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.11, 08:33 widzę że już się zaczął nalot z Hanysolandii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślązaczka Re: No i pojawił się RAŚ i GŚ IP: *.adsl.inetia.pl 14.04.11, 09:05 "Uderz w stół ,a nożyce się odezwą" . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gooral Re: No i pojawił się RAŚ i GŚ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.11, 10:16 no właśnie...., co robisz na naszym forum, spadówa do sztolni trolu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ustroniok Re: No i pojawił się RAŚ i GŚ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.11, 10:36 Jestem Ślązakiem Cieszyńskim od pokoleń i podobnie jak moi znajomi dość mam wciskania kitu o tym, że SCI jest podbeskidziem lub Gś. Mamy inną historię kulturę lokalną tradycje nie wciskajcie nam na siłę własnych przekonań. Dyskusja miała dotyczyć samookreślenia mieszkańców SCI a tu tylko Bielszczoki i Hanysy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gooral Re: No i pojawił się RAŚ i GŚ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.11, 11:30 a widziałeś na jakim forum jest temat zawieszony ?, jak masz problem to zawnioskuj o przesunięcie na forum Cieszyna lub załóż swoje i nie wrzucaj BB w takim wypadku do jednego wora z GŚ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tarnogórska nauczcie sie tolerancji IP: *.241.75.254.static-pune.vsnl.net.in 14.04.11, 13:15 troche przeraża na tym forum brak tolerancji - zalety, którą niewątpliwie Górnoślązacy mogą sie poszczycic,gdyz jest ona schedą po burzliwej historii, która raz ich umieszczała po jednej stronie granicy, a raz po drugiej - mimo, iz nie zmieniali miejsca zamieszkania - ale chyba to może zrozumiec tylko ktos, kto tam wyrósł, lub interesuje się historia Górnego Śląska i Górnoślązaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gooral Re: nauczcie sie tolerancji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.11, 13:20 nas tolerancji nie trzeba uczyć, bo w niej wyrośliśmy, jak nie znasz historii naszego regionu to sobie o niej poczytaj. Natomiast Wasza GŚ 'tolerancja' jest aż nadto znana i wielokrotnie omawiana, macie ją na takim samym poziomie co PiS, chociaż i oni mogliby się od Was dużo nauczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marianpol Re: nauczcie sie tolerancji IP: *.dynamic.chello.pl 14.04.11, 14:09 Male sprostowanie. Nie mam nic do gornoslaskiej tolerancji, znam wielu Gornoslazakow, ktorzy sa ludzmi calkiem w porzadku. Mowimy tu tylko o radykalach z RAS. Nie zgadzam sie gdy wszystkich Polakow wrzuca sie do jednego worka pt milosnicy PiS. RAS na Gornym Slasku jest jeszcze wiekszym marginesem i ekstrema niz PiS w calej Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gooral Re: nauczcie sie tolerancji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.11, 14:13 nie masz racji, takie poglądy i 'tolerancję' ma nie tylko RAŚ, ale wielu G.Ślązaków, fakt że nie wszyscy Odpowiedz Link Zgłoś
aliveinchains Re: No i pojawił się RAŚ i GŚ 14.04.11, 14:08 Te Ustroniok, nie przeginaj..wrzucasz Bielszczokow i Hanysów do jednego wora..Bielszczoki ci krzywdę robia na polu kultury SCI? Za duzo ich slychać? No to trzeba było Cieszyn rozwinąć tak by mial 200tys mieszkańcow wtedy i Glos Cieszyna byłby bardziej słyszalny....my nigdy nie staniemyjednoznacznie po stronie cieszyńskiej czy galicyskiej, bo nasze miasto ma inklinacjie obu kultur, jednak jak ktoś powiedział wczesniej...wymieszalo się to tak, że ani jedna ani druga nie jest zasadniczo widoczna przy przejsciu prze Białkę... Przypomnę ci jednak, że Bielsko a obecnie BB jestna historycznym SCI i ma świetne kontakty ze Skoczowem czy Cieszynem.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: masz racje, Bielsko-Biala lezy na Slasku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.11, 18:27 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gooral Tak jak Wadowice, Oświęcim i Żywiec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.11, 20:18 w historycznych granicach Ks.Cieszyńskiego, a kto to neguje ?, tylko co z tego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marianpol Re: No i pojawił się RAŚ i GŚ IP: *.dynamic.chello.pl 14.04.11, 10:42 Przeciez juz wczoraj, od drugiego postu, miales hanysolandie. I nie rozumiem czemu sie dziwisz, przeciez w takich tematach zawsze zlatuja sie rasiowcy jak muchy do gowna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślązaczka Re: No i pojawił się RAŚ i GŚ IP: *.adsl.inetia.pl 14.04.11, 11:05 RAŚ,to pierwsz organizacja ,która uświadamia,zachęca do samookreślenia . Tymczasem "odwracasz kota ogonem" . Osobiście uważam,że Śląsk Cieszynski... to Śląsk Cieszyński ,ze swoją kulturą,tradycjami,tańcami,smakami.... od wieków i tak pozostanie w mojej świadomości ,pamięci ... Widać ,żeś wyznania PiS-owskiego ze swoim Guru !!!Takich najwięcej w Bielsku !! Co do mnie i Mojej obecności na tym Forum...Jestem u Siebie .."wolność Tomku w Swoim domku " itd .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Bielska Re: No i pojawił się RAŚ i GŚ IP: 205.203.176.* 14.04.11, 13:50 Przecież to forum jest dla naszego regionu nie dla hanysów .... do domu czyli do Katowic a kysz ! To jest gazeta Bielsko- jak nie umiesz czytać to lipa ;) I nikt nie będzie nam (Podbeskidzie) wmawiał, że tu jest Śląsk. Dla mnie osobiście jesteście "najeźdźcami" ;) Rozbawiłem się Twoim postem "jestem u siebie" ok. w Polsce ale ... na Podbeskidziu - wtedy zgoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślązaczka Re: No i pojawił się RAŚ i GŚ IP: *.adsl.inetia.pl 14.04.11, 13:55 ...a co to za mityczna kraina to "podbeskidzie" ? ,gdzie ,Ja Ślązaczka ,nie mam wstępu !!!! ??? Oświeć Mnie i innych ! Dodam tak od niechcenia ,że Bielsko to Śląskie miasto !!! Jesteś właścicielem "podbeskidzia " ok !!,ale Bielska ,również ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gooral Re: No i pojawił się RAŚ i GŚ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.11, 14:10 odejdź maro... a co to jest śląsk? mityczna kraina krasnoludów. Nie ma Bielska i wbij to sobie wreszczcie do głowy, tak jak nie ma waszego Stalinogrodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marianpol Re: No i pojawił się RAŚ i GŚ IP: *.dynamic.chello.pl 14.04.11, 14:13 Bielsko to slaskie miasto? Kiedys to bylo miasto niemieckie z dominujaca ludnoscia niemiecka. Wiecej Slazakow znajdziesz w Warszawie z Kamilem Durczokiem i Kutzem na czele. Twoja wiedza jest cokolwiek fragmentaryczna i stereotypowa, co nie dziwi, bo wiekszosc RASiowcow to straszne matoly. W dodatku prymitywy, ktore nie maja poczucia obciachu, gdy wlaza do obcej sieni i robia w niej kupe. To mieszkancy tej ziemi beda okreslac kim sie czuja i jak nazywaja swoj region, a nie przybledy z Prus. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: No i pojawił się RAŚ i GŚ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.11, 14:46 -. I kto stoi na czele ruchu - Ruchu Autonomii Śląska, ... To nie są jacyś, przepraszam za słowo, nawiedzeni ludzie, którzy są z formacji punków. Bo tak się z reguły miało wyobrażenie. Nie, nie, proszę Państwa, to są wykształceni, dobrze usytuowani ludzie, którzy mają wsparcie polityczne, finansowe i wiedzą dokładnie, co robią. Funkcjonują na uczelniach, prowadzą prywatne biznesy, są poważanymi, poważnymi obywatelami - oceniła senator Arciszewska. < marian uwaza ze to matoly:) i jeszcze jedno Ras stosuje standardy nieznane w Polskiej polityce. Radni z Ras nie beda mogli kandydowac w wyborach do sejmu czy senatu! Skoro zadeklarowali sie ze chca byc radnymi to powinni takie funkcje pelnic do wygasniecia mandatu! Uwaza pan ze urząd radnego powinien byc trampolina do sejmu czy senatu?????? I to sa matoly??? hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gooral Re: No i pojawił się RAŚ i GŚ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.11, 11:27 no co Ty?, nie dziwię się :), podkreślam dowód tezy Odpowiedz Link Zgłoś
pieronski_hanys Górnoślązacy to muchy, a gó**** jest... ? 14.04.11, 12:28 > w takich tematach zawsze zlatuja sie rasiowcy jak muc > hy do gowna. Nie wiedziałem, że masz aż tak niskie mniemanie o sobie. Jeśli Górnoślązacy w tym wątku do muchy, to kto reprezentuje gó****? Bo przecież nie jakże ważny i istotny temat odrębności Górnego Śląska od Śląska Cieszyńskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślązaczka Re: Górnoślązacy to muchy, a gó**** jest... ? IP: *.adsl.inetia.pl 14.04.11, 13:52 ha..ha..ha ...świetne pytanie - kto reprezentuje to "gó...??.no kto ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slask cieszynski Re: No i pojawił się RAŚ i GŚ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.11, 12:32 Przeciez juz wczoraj, od drugiego postu, miales hanysolandie. I nie rozumiem czemu sie dziwisz, przeciez w takich tematach zawsze zlatuja sie rasiowcy jak muchy do gowna. < ty nie jestes rodowitym Bielszczaninem,ci ktorych znam to bardzo kuturalni ludzie a znam wielu! Odpowiedz Link Zgłoś
pieronski_hanys Marianpol - typowy ksenofob 14.04.11, 13:05 Polecam lekturę dwóch wątków na tym forum: Narodowość Polska , grupa etniczna - Krakowiak Śląsk Cieszyński i Górny Śląsk to inna tradycja W szczególności wypowiedzi Marianpola. Administratorzy nie nadążali z usuwaniem jego wypowiedzi obrażających innych uczestników dyskusji, uczestników dyskusji mających inne zdanie, niż on. Jego zdaniem każdy, kto pochodzi ze Śląska Cieszyńskiego lub Podbeskidzia i utożsamia się etnicznie z Ślązakami jest neonazistą. Padały gorsze epitety. Na szczęście, nie przypisuję jego charakteru wszystkim mieszkańcom Podbeskidzia, czy Śląska Cieszyńskiego. To typowy przykład człowieka, który każdego, kto ma inne zdanie na jakiś temat nie toleruje, wyzywa, obraża. Dyskusja z nim nie ma sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marianpol Re: No i pojawił się RAŚ i GŚ IP: *.dynamic.chello.pl 14.04.11, 14:19 Marianpol to nick-reakcja alergiczna na zalew rasiowych trolli. Reakcje alergiczne bywaja gwaltowne i malo estetyczne, ale sa konieczne w celu wyparcia infekcji. Bezczelnosc trolli z RAS nie ma swojego odpowiednika na polskich forach. Nawet antysemici na forach krajowych nie sa tak natretni. Gdyby tu byla moderacja z prawdziwego zdarzenia nie byloby RASiowego trollingu, a wiec z oczywistych wzgledow nigdy by nie zostal powolany do zycia nick Marianpol. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: No i pojawił się RAŚ i GŚ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.11, 15:14 Marianpol to nick-reakcja alergiczna na zalew rasiowych trolli. Reakcje alergiczne bywaja gwaltowne i malo estetyczne, ale sa konieczne w celu wyparcia infekcji. < i ty jestes lekarstwem na ifekcje hahahaha TY i Jaroslaw Kaczynski:):) Odpowiedz Link Zgłoś
bad_and_ugly Niestety... zaczęło się... 14.04.11, 18:03 ...za chwilę pieronski wytoczy przeciwko wszystkim: stare mapy, tramwaje, Henryków... W koło jedno i to samo! Kurde, ludzie opanujcie się już! Oni nie muszą chcieć być Hanysami. Oni nie muszą czuć mięty do tego co na tych starych mapach. Im nie trzeba niczego wpajać ani uczyć. Oni wcale nas nie negują. Chociaż jak zawsze po jednej i drugiej stronie będą i szukający porozumienia, i szukający zwady, zarówno wśród polityków jak i wśród forumowiczów. Jedyne co negują to naszą nachalność. No przestańcie robić siarę! Też mi kiedyś tak szumiało we łbie jak Wam. Te mapy to było kiedyś. A dzisiaj jest tu i teraz i jest takie jakie jest. Podbeskidzie stało się i jest faktem. Zauważyliście, że zupełnie inaczej wyglądają dyskusje Cieszynioków i Podbeskidzian, niż nasze z jednymi i drugimi? Niektórzy piszą tak jakby wcale nigdy na Śląsku Cieszyńskim ani na Podbeskidziu, ani w Bielsku-Białej nie byli albo nigdy być nie chcą. Ja tam bywam dość często i nie chcę, żebym przez garstkę szturmującą fora takie jak to, był tam postrzegany jak nieproszony gość albo zło konieczne. Bo póki co do teraz nigdy mnie tam nikt tak nie traktował. Ja chcę sam sobie u tych ludzi opinię wyrobić i nie tracić czasu na przełamywanie uprzedzeń, których sami sobie będziemy winni takim zachowaniem jak tu. Radzę zrobić sobie np. spacer z Olszówki przez Szyndzielnię na Klimczok, ze świadomością, że idę w Beskid Bialski. Z Klimczoka do schorniska na przeciwległej Magurze, prowadzonego przez państwa Kuklów (są chyba z okolic Limanowej), na pyszne pierogi. Wrócić do Olszówki przez Dębowiec i spod schorniska na nim, popatrzeć na Bielsko-Białą. Widok piękny. I pomyślcie, że ten widok nie będzie mniej piękny przez to, że tam w dole są ludzie, którzy Hanysami się nie chcą czuć i starych map nie traktują jak relikwii. Czasami taki wysiłek na świyżym lufcie jest dobry na gorącą głowę. Wybierzcie się na Czantorię z podobną refleksją. Popatrzcie z Pilska w stronę Bielska-Białej, zobaczycie kawał terenów, które znalazły się w woj. śląskim, chociaż nikt na tych terenach Ślązakiem nie jest. Czy te stare mapy mają wpływ na to, że ten widok będzie mniej lub bardziej urzekający? Zamiast szukać tego co łączy - w tym wypadku to Beskidy, niektórzy w kółko GŚ/SCI/Podbeskidzie/RAŚ. Ludzie dajcie już spokój. Beskidy rulez!!! Odpowiedz Link Zgłoś
aliveinchains Re: Niestety... zaczęło się... 15.04.11, 07:15 cześ b_a_u patrzę na twój post i oczom nie wierzę, jednak ludzie sie zmieniają....to dobrze, choć pierwsze reakcje były bardzo "gornoslaskie"..:;) Odpowiedz Link Zgłoś
bad_and_ugly Re: Niestety... zaczęło się... 15.04.11, 23:10 Cześć alive Po pierwsze: Przepraszam za większość moich "starych" postów. Czepiałem się tego co nieistotne, prostacko i po chamsku. Po drugie: Zacząłem czytać posty niektórych moich krajan na tym forum i na podstawie nich zreflektowałem się, że ja byłem podobny i nie było mi z tym dobrze. Po trzecie: Zacząłem czytać, czytać, czytać, czytać... i czytać posty Podbeskidzian/Cieszynioków/Bielszczan i nie stwierdziłem w większości z nich niczego przeciwko Górnemu Śląskowi i Górnoślązakom - przynajmniej ja tak to odbieram, a jedynie postawę na "nie" w stosunku do natrętów, piszących w kółko jedno i to samo. Po czwarte: W postach Podbeskidzian/Cieszynioków/Bielszczan nie stwierdziłem negacji tego co było na osławionych "starych mapach", a jedynie postawę na "nie" w stosunku do tych, którzy chcieliby, żeby to "kiedyś" z tych "starych map" wróciło. Ileż to wojenek na świecie miało miejsce przez zbyt sentymentalne i rewizjonistyczne patrzenie na stare mapy? Po piąte: Przypomniało mi się, że krótko ale jednak było mi dane pracować w tyskim byłym Delphi, także wśród Bielszczan i Podbeskidzian... i dobrze nam było. Dało się razem pracować. Po szóste: Z faktami się nie dyskutuje i jeżeli badania stanowią, że w Bielsku-Białej tylu a tylu deklaruje się jako np. Podbeskidzianie - to należy to uszanować i przyjąć do wiadomości, i nie przyrównywać tegoż faktu, do tego co było na "starych mapach". Po siódme: Piszą moi krajanie tu wiele nt zalet autonomii. A nikt się, jak do tej pory nie pochwalił "gospodarnością" Górnośląskiego Związku Metropolitalnego, który dwa razy już przewalił kupę szmalu z dotacji na budowę spalarni odpadów. Ot, taka nasza górnośląsko-zagłebiowska umiejętność porozumienia się i wspólnego działania w ramach GZMu. Se w dupie rady nie wiemy już teraz, a co dopiero będzie w tej autonomii, jak podobno tej kasy będzie więcej. No sorry krajanie ale tak to wygląda, a niektórzy tylko "stare mapy"... a ja się pytam o teraźniejszość... Jakieś kurde hepeningi z kolorem stołków na stadionie - to i owszem, ale jak idzie o konkret to goła dupa wylazła. Po ósme: Nie mam w Beskidy tak blisko jak Podbeskidzianie/Cieszynioki/Bielszczanie ale i tak często tam jestem. Faktem jest, że to właśnie Podbeskidzianie/Cieszynioki/Bielszczanie są gospodarzami Beskidów które kocham jak właśnie oni. To dlaczego mam iść na udry z gospodarzami ziemii, która mnie gości z uśmiechem, tylko dlatego, że "stare mapy"...? Akurat ja jak się odezwę to nie ma problemu żeby mnie zidentyfikować skąd jestem, ale nigdy przenigdy nikt, czy to na szeroko pojętym Podbeskidziu, czy na Śląsku Cieszyńskim, czy to w Bielsku-Białej, nawet krzywo na mnie spojrzał z tego tytułu. A podobno na tym forum i w realu, Podbeskidzianie/Cieszynioki/Bielszczanie tępią śląskość i Ślązaków z GŚl... i są okropni w całej rozciągłości. Po dziewiąte: Nawet jak nie akceptuję niektórych tez/wypowiedzi Pana dra Okrzesika (bo uważam, że trochę zaczepia GŚl) to robię to z pełną świadomością, że wypowiedzi Kutza i Gorzelika mają prawo działać jak płachta na byka, na Podbeskidzian/Cieszynioków/Bielszczan. Aha... i pamiętam, że między innymi dzięki takim ludziom jak np. dr Okrzesik i Pani Grażyna Staniszewska, żyję w takiej Polsce, w której piszemy do siebie na tym właśnie forum. Po dziesiąte: Jestem Górnoślązakiem i nie chcę tarcić czasu na bezsensowne spory, z tymi, którzy się Górnoślązakami nie czują, mimo tego, że coś tam kiedyś było na "starych mapach". Alive! Rób dalej fajne foty Bielska-Białej i dawaj znać gdzie i kiedy je udostępnisz. A jak kiedyś za to, że "stare mapy" traktuję li tylko jako eksponaty muzealne, powiedzą mi rauss i uznają mnie np. za "zakamuflowaną opcję gorolską", to... nie wiem może na Podbeskidziu/Śląsku Cieszyńskim albo w samym Bielsku-Białej z rodzinką o azyl poproszę... BESKIDY RULEZ!!!!!!!!! No i sorry, że się znowu tak rozwlokłem. Jak by Wom to pedzieć... No to pyrsk Ludkowie! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Niestety... zaczęło się... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.11, 01:11 Po pierwsze: Przepraszam za większość moich "starych" postów. Czepiałem się tego co nieistotne, prostacko i po chamsku. < jak kolega tak sie czepialpo prostacku i po chamsku to ciesze sie ze przeprosil jak na Gornoslazaka przystalo! Pochawalam! i Jestem pod wrzeniem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sir-Mac Re: Niestety... zaczęło się... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.11, 22:11 Piękny post, Gratuluje :) W pełni się zgadzam i podoba mi się podejście. Sir-Mac Bielszczanin Odpowiedz Link Zgłoś
allbrecht1 Re: No i pojawił się RAŚ i GŚ 14.04.11, 18:36 Gość portalu: gooral napisał(a): > widzę że już się zaczął nalot z Hanysolandii Nalot? Człowieku, jeśli nie czujesz się Ślązakiem, to pisz tak jak czujesz. Kto każe Ci cokolwiek zmieniać, GUS, RAŚ ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba Nie jestem skłonny nazwać się Ślązakiem IP: *.StrefaWiFi.kolnet.eu 14.04.11, 16:06 Od pokoleń mieszkam tu - ale nie jestem Ślązaczką jestem Polką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Nie jestem skłonny nazwać się Ślązakiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.11, 16:12 Od pokoleń mieszkam tu - ale nie jestem Ślązaczką jestem Polką. <bardzo sie ciesze i duzo zdrowia zycze:) Pozdrawiam serdecznie olo Slazak:) z dziada pradziada!:)_ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marianpol Re: Nie jestem skłonny nazwać się Ślązakiem IP: *.dynamic.chello.pl 14.04.11, 16:31 No dobra, Slazak, ale jakiej narodowosci? ;) Nie mow tylko, ze Twoj pradziad uwazal sie za osobe narodowosci slaskiej i ze wszyscy w Twojej rodzinie od poczatku XIX wieku mieli slaska tozsamosc narodowa. :D Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwyolo Re: Nie jestem skłonny nazwać się Ślązakiem 14.04.11, 17:32 No dobra, Slazak, ale jakiej narodowosci? ;) Nie mow tylko, ze Twoj pradziad uwazal sie za osobe narodowosci slaskiej i ze wszyscy w Twojej rodzinie od poczatku XIX wieku mieli slaska tozsamosc narodowa. :D < jestem przede wszystkim bardzo tolerancyjnym czlowiekiem,nauczono mnie w domu ze szanowac nalezy wszystkich bez wyjatku! jestem Slazakiem autochtonem,pytasz o pradziadka...Powstaniec Slaski,jakiej byl narodowosci??? Szczerze! skoro walczyl o polske to byla mu droga! Odpowiedz sobie na pytanie kim moze byc czlowiek ktoremu panstwo Polskie odmawia wpisania Slazakow na liste mniejszosci etnicznych i uznania "jezyka mojego pradziadka Powstanca Slaskiego za 'jezyk regionalny"???? :) Moja ojczyzna jest Slask a etnicznymi bracmi Slazacy:)...... Odpowiedz Link Zgłoś
allbrecht1 Nie jestem skłonny nazwać się Ślązakiem 14.04.11, 18:33 Sprawa jest bardzo indywidualną kwestią. Jeśli ktoś nie czuje się Ślązakiem, pisze po prostu Polak, lub jeśli czuje się Polakiem, ale również Ślązakiem takie wybór ma w ankiecie. Ja wybrałem narodowość śląską, to mój wybór. Dlaczego? Bo sam autor napisał- ziemie dawnego Księstwa Cieszyńskiego to ziemie śląskie. Nie mam oporów pisania, że Śląsk to moja Hiemat. Tak czuli moi rodzice pamiętający jeszcze przedwojenną autonomię województwa śląskiego i w jego ramach Bielska. Ja nie urodziłem się w woj. bielskim, ale katowickim. Bielskie przyszło później. Nie widzę "obciachu" by łączyć Śląsk, Górny Śląsk i bycie stela. Każdy, jako wolny obywatel, powinien zdecydować kim się czuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gooral Autonomia Bielska wobec a nie w ramach woj.śl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.11, 20:41 >Tak czuli moi rodzice pamiętający jeszcze przedwojenną > autonomię województwa śląskiego i w jego ramach Bielska. to ciekawe z jakiej wsi pod Bielskiem byli, bo Bielsko szanowało swoją autonomię, otrzymaną jeszcze za CK w 1869 rok!!, a utrzymaną w IIRP, która gwarantowała niezależność w wielu kwestiach w tym wobec woj.śląskiego, np, burmistrz był akceptowany przez ministra SW, a nie przez wojewodę. Odrębny ustrój panował również na Śl.Cieszyńskim i odrębny na G.Śl, a przepisy śląskiej orynacji miejskiej nie dotyczyły Bielska, właśnie z uwagi na jego własną autonomię. Magistrat Bielska był pierwszą instancją władzy politycznej, a miasto mogło się kontaktować z administracją rządową bez pośrednictwa władz wojewódzkich. To są fakty, a Twój przekaz o zachwycie nad autonomią zapewne dotyczą autonomi Bielska, jeżeli Twoi rodzice pamiętali te czasy i te przekazy, bo autonomia Bielska została nadana równocześnie dla Wiednia i Lwowa a Kraków musiał na nią czekać aż do 1901 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marianpol Re: Autonomia Bielska wobec a nie w ramach woj.śl IP: *.dynamic.chello.pl 15.04.11, 00:07 Wyszukiwarka i juz wiesz, ze wspolnym zrodlem dla Albrechta i Pieronskiego sa fora Rasiowe. Zenada totalna. Tak klamliwego srodowiska jak neonazisci i rasiowcy ze swieca szukac. Odpowiedz Link Zgłoś
pieronski_hanys jakie fora RAŚowe? 15.04.11, 11:46 Prześlij choć jeden link do mojej wypowiedzi na forum RAŚ, czyli: www.rasopole.org/phpBB3/. Wypowiadam się czasem tu: forum.gazeta.pl/forum/f,10650,Slask_historia_kultura_narod.html, czyli na forum o historii, kulturze Śląska, prowadzone są też dyskusje nt. narodu śląskiego - czy istnieje? Czy możemy się tak nazywać? Pojawia się tam wątek RAŚ, bo to ważna dla Górnoślązaków organizacja, ale nie jest dominujący. Odpowiedz Link Zgłoś
aliveinchains Re: Autonomia Bielska wobec a nie w ramach woj.śl 15.04.11, 07:13 to ciekawe z jakiej wsi pod Bielskiem byli, bo Bielsko szanowało swoją autonomi > ę, otrzymaną jeszcze za CK w 1869 rok!!, a utrzymaną w IIRP, która gwarantowała > niezależność w wielu kwestiach w tym wobec woj.śląskiego, np, burmistrz był ak > ceptowany przez ministra SW, a nie przez wojewodę. Odrębny ustrój panował równi > eż na Śl.Cieszyńskim i odrębny na G.Śl, a przepisy śląskiej orynacji miejskiej > nie dotyczyły Bielska, właśnie z uwagi na jego własną autonomię. Magistrat Biel > ska był pierwszą instancją władzy politycznej, a miasto mogło się kontaktować z > administracją rządową bez pośrednictwa władz wojewódzkich. > O tym, że Bielsko miało statut wydzielony, rownież fiskalny, pisał P Kenig w BB - historia pocztowka pisana...to o czym mowisz powtarzalem niegdyś na innym forum, gdzie ludzi z GŚl było sporo..niestety wiedza oni, że BB to GŚl i mowią o dawnym woj autonomicznym...na tym wiedza się kończy, bo jak opowiadam coś o historii mego miasta bardziej szczegolowo robia "wielkie oczy" i mowia ,że o takich rzeczach jak autonomia Bielska w woj autonomicznym nie slyszeli...nawet jeden z bielski zwolennikow RAś o tym nie wiedzial...szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gooral Re: Autonomia Bielska wobec a nie w ramach woj.śl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.11, 08:27 autonimii to my ich możemy uczyć, ich trwała 20 lat, nasza ponad 40 Odpowiedz Link Zgłoś
aliveinchains Re: Autonomia Bielska wobec a nie w ramach woj.śl 15.04.11, 08:38 Zanim PO stworzyło w tej kadencji koalicję z przypalami z RAS...była zasada, że jeden z wicemarszalków pochodzi z Podbeskidzia...obecnie tak nie jest. W Malopolskim jeden z wice jest z Oświęcimia drugi z Tarnowa...mamy przedsmak "decentralizacji" w przyslym ewentualnym woj autonomicznym... Pozostaje nam lobbowac za Małopolską-Śląskiem Cieszyńskim... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Autonomia Bielska wobec a nie w ramach woj.śl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.11, 16:22 Zanim PO stworzyło w tej kadencji koalicję z przypalami z RAS...była zasada, że jeden z wicemarszalków pochodzi z Podbeskidzia...obecnie tak nie jest. W Malopolskim jeden z wice jest z Oświęcimia drugi z Tarnowa...mamy przedsmak "decentralizacji" w przyslym ewentualnym woj autonomicznym... Pozostaje nam lobbowac za Małopolską-Śląskiem Cieszyńskim... <jestem jak najbardziej NA TAK! My Slazacy bedziemy lobbowac za Slaskim z Opolem .Tylko nasowa sie pytanie....czy BB z Malopolskim bedzie roslo w sile czy nie??? Co do tego mam pewne watpliwosci??? Ale jezeli mieszkancy BB woleli by byc w Malopolskim nie mam nic przeciwko temu!! Nalezy sobie odpowiedziec na pytanie czy Slask Cieszynski chcial by sie znalezc w Malopolskim??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Nie jestem skłonny nazwać się Ślązakiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.11, 23:12 Sprawa jest bardzo indywidualną kwestią. Jeśli ktoś nie czuje się Ślązakiem, pisze po prostu Polak,< dlatego jestem zdziwiony zachowaniem co niekturych forumowiczow na portalu BB ktorzy ubzdurali sobie ze piszac moge zasugerowac,przekonac kogos do innej narodowosci niz ta ktora chce zadeklarowac???? Bo jestem Slazakiem??? :) Moze boja sie ze moge ich Zeslazaczyc??:) Forum jest miejscem gdzie mozna zadac wiele pytan,dyskutowac,poznac opinie innych bez wyzywania sie od rasiowcow,troliiz ras itp. itd.Nie jest polem do budowania jakich kolwiek smiesznych podzialow na ktore jako Slazak jestem szczegolnie uczulony! Pozdrawiam mieszkancow BB oraz Slaska Cieszynskiego:)i oczywiscie Marianpola!:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gooral Re: Nie jestem skłonny nazwać się Ślązakiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.11, 08:30 ależ Ślązakiem może się czuć i być nim i Polak i Niemiec i Czech, nie ma natomiast czegoś takiego jak 'naród' śląski, a wasze pomysły to bzdura wymyslona przez ślązakowcó na początku XXw, teraz to cel RAŚ, jeden z wielu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Góral Re: Nie jestem skłonny nazwać się Ślązakiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.11, 11:39 > Góralu ,przeczytaj dokładnie moje opinie ,a potem zabieraj sie za krytykę . . T > y nie potrafisz czytać ze zrozumnieniem. Dodam ,że na większości forach ,Ślązac > zy się bronią przed napastliwością . Ja ,również , jedynie, odpisuje na posty > i tylko wtedy gdy muszę bronić siebie (jak teraz),Ślązaków ,a wszczególności, > przeciw perfidnemu zaklamywaniu historii. Proponuję przeczytać jeszcze raz ,b > ez emocji ,zwrócić uwagę na przedmówcę ,którmu odpisuję (koniecznie) . Zwykle > tak jest jak kogoś atakujesz to spodziewaj się kontrataku !!<< Czytam uważnie i krytykuję też z konieczności, bo w zasadzie nie chce mi się wypisywać po raz 21184 tego samego. Nikt z nas nie neguje faktu, że miasto Bielsko leżało w granicach Śląska Cieszyńskiego. Nikt nie odrzuca "śląskocieszyńskiej" składowej dzisiejszej jednolitej już tożsamości Podbeskidzia, bo to także i m.in. moje "dziedzictwo"... Tak jak i nie przeczymy np., że rozwój miasta w dziejach był dziełem Niemców, Żydów, Austriaków. Prawda jest jednak taka, że Bielsko (nota bene - założone na d. terenach małopolskiej Kasztelanii Oświęcimskiej, czemu przeczyć nie można, bo będzie to właśnie perfidne zakłamywanie historii) praktycznie od zawsze leżało na pograniczu Ślaska Cieszyńskiego, od którego dzięki bliskim związkom z Małopolską i Galicją było samo nieco odmienne. Leżało więc jako takie odmienne na Śląsku Cieszyńskim, który sam stanowczo podkreśla jeszcze odmienność od Górnego Śląska. Wnioski na linii Bielsko-Biała - Górny Śląsk - chyba więc jasne. Oczywiście nie przeczę, że są w BB również ludzie, którzy na skutek takich a nie innych powiązań rodzinnych czy migracyjnych z GŚl są zorientowani "prośląsko", ale to margines - i nie ma to akurat nic wspólnego z tym czy ktoś jest "tutejszy" czy nie, co jest kolejnym MITEM, bo w Bielsku mieszkali po prostu Niemcy, Austriacy i Żydzi, a nie żadni Wasi "Oberschlessierzy"! Problem polega na tym, że Wy znacie Waszą historię Śląska, a nie znacie KOMPLETNIE historii Bielska, Białej i okolic, z jej zawiłościami i specyfiką na tym terenie. Jeśli ktoś wrzuca moje miasto do jednego "wora" z resztą nie uwzględniając specyfiki jego własnej, odmiennej historii - to jest to właśnie owo perfidne zakłamywanie historii! Jeśli ktoś wywrzaskuje slogany o odwiecznej śląskości miasta Bielska tak jak o śląskości Gliwic, nie biorąc pod uwagę fundamentalnych faktów z jego - w gruncie rzeczy również i swoiście "nieśląskiej" historii, to jest to również perfidne zakłamywanie historii! Jeśli ktoś nie bierze pod uwagę procesów, które dokonały się w XX wieku (czyli historii najnowszej) i "sarmacko" trzyma się wszystkimi pazurami map z tzw. "historycznym Śląskiem" - wygodnie zresztą dobranych i interpretowanych, to jest to także owo perfidne zakłamywanie historii! Ponadto zwróć uwagę, że jesteś na forum Bielsko-Biała, a więc logicznie - kto tu kogo napastuje?! Odpowiedz Link Zgłoś
aliveinchains Re: Nie jestem skłonny nazwać się Ślązakiem 15.04.11, 11:42 ^^^^ dobrze powiedziane... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marianpol Re: Nie jestem skłonny nazwać się Ślązakiem IP: *.dynamic.chello.pl 15.04.11, 11:54 Swietnie powiedziane. Odpowiedz Link Zgłoś
aliveinchains Re: Nie jestem skłonny nazwać się Ślązakiem 15.04.11, 13:31 Goral, myslę, że powinieneś ten tekst "oszlifować" i wyslac do GW...by go opublikowali... Odpowiedz Link Zgłoś
aliveinchains Re: Nie jestem skłonny nazwać się Ślązakiem 15.04.11, 07:07 Ja nie urodziłem się > w woj. bielskim, ale katowickim. Bielskie przyszło później. może urodziłeś się w woj stalinogrodzkim?:) Jak przyszlo bielskie to uważasz, że tożsamośc stela, SCI została w jakiś sposób zmarginalizowana? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Cieszyn Nie jestem skłonny nazwać się Ślązakiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.11, 18:49 Marianpol to nick-reakcja alergiczna na zalew rasiowych trolli. Reakcje alergiczne bywaja gwaltowne i malo estetyczne, ale sa konieczne w celu wyparcia infekcji. Bezczelnosc trolli z RAS nie ma swojego odpowiednika na polskich forach. Nawet antysemici na forach krajowych nie sa tak natretni. Gdyby tu byla moderacja z prawdziwego zdarzenia nie byloby RASiowego trollingu, a wiec z oczywistych wzgledow nigdy by nie zostal powolany do zycia nick Marianpol. " kliniczny przypadek ciężki do wyleczenia.....czy ty rozumiesz co się do ciebie pisze? ludzie mówią po kilkanaście razy, że nie są z RAŚ ale ty wiesz lepiej doktorze Marianpol , i na GŚ , SCI i podbeskidziu znajdą się osoby które są bardzo radykalne w tym co mówią i niekoniecznie przepadają za innymi, grunt żeby pomimo istnienia takich przypadków się wzajemnie szanować i umieć dogadać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Góral Re: Nie jestem skłonny nazwać się Ślązakiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.11, 23:42 Dokładnie. W BREDZENIU NA FORACH INTERNETOWYCH NIKT NIE DORÓWNUJE GÓRNYM ŚLĄZAKOM (NIEKTÓRYM)! Ale jak ma być inaczej, skoro oni nawet czytać ze zrozumieniem nie potrafią. A spośród Górnych Ślązaków nikt nie dorównuje BREDZENIEM niejakiej "Ślązaczce"! Mistrzostwo absolutne w tej dziedzinie - wielkie gratulacje! >>A i chciałem dodać że pochodzę z tej Śląskiej strony Bielska :) Parę przypadków z historii rodzinnych mam urodzonych po drugiej stronie Białej-ale oni jakoś dziwnym trafem woleli po tej stronie rzeki mieszkać i żyć. No cóż... A mi- co nawet wyszło całkiem przypadkiem-udało się nawet mieszkać i żyć tylko i wyłącznie po tej Śląskiej stronie Białej. Co w sumie tylko dodaje smaczku mojej tożsamości :D<< Proponuję powrót na to niby-bielskie forum z "alternatywną rzeczywistością". Całkiem nieźle wychodzi tym 2 czy 3 osobom jej "kreacja". >>Nagonki na Górnoślązaków nie da się już czytać.<< Nagonka to jest kolego, ale Wasza na nas i Podbeskidzie. >>"Werbusy", "kałmuki", "hadziaje", "zabużańskie bydło" etc... Rozumiem, że to przyjacielskie określenia śląskiego poważania i sympatii dla Bielszczan. Już - nie mówię, że kompletnie idiotycznie ignoranckie<< Podnoszę raz jeszcze. Sam się cytuję z dedykacja dla "ola". >>O czym chcesz dyskutowac z faktami ?..chcesz zmienic historie??Slask byl i bedzie czy ludnosc naplywowa nazwie sie lwowikami czy sybirakami czy jak tam chcesz??Nie wiem czy wiesz ze Hitler stworzyl Goralski kraj na terenach Tatr a Beskidenland to tez jego pomysl . nie jeden juz kombinowal przy tworzeniu nowych regionow .A Slsk przeytrwa i ciebie .mnie i kaczora i innych oszolomow .wybacz a trudno dyskutować o tym ze ziemia jest okragla .. pozdrawiam.<< My nie musimy "zmieniać historii", ale Wy chyba musicie zmienić czytane podręczniki historyczne. Pozostaje kwestia interpretacji faktów historycznych i rzetelności wniosków bez zafałszowań i uogólnień. TAKIE są fakty :) Do tej pory " ty " ,Okrzesik,Staniszewska i inni ,czuliście się nadludzmi ,a wokół was "gorole raciate" "hanys" "żydzi" i inni miej ważni od ciebie. :o :o :o To chyba właśnie ja jestem tym "gorolem raciatym" ;) >>jestem u Siebie .."wolność Tomku w Swoim domku " itd ....<< Ty bezczelna, zaborcza kreaturo! W sumie - może jakieś (osobiste) "dziedzictwo" - niemieccy żołnierze Wehrmachtu łamiąc polskie szlabany też mowili, że są "u siebie". >>Skoro my Slazacy akceptujemy i lubimy mieszkancow BB i Slaska Cieszynskiego ,to da pan rade:):)<< Tak, tak na każdym internetowym kroku to udowadniacie. PODBESKIDZIE!!!< hehehe uparty:).............Slask Cieszynski ,zawsze Slaski:):) A Podbeskidzie zawsze beskidzkie :) >> człowieku ty masz duzy problem !!! Dla ciebie kulturalnym czlowiekiem jest ten ktory pisze to co ty chcesz uslyszec! NIEPRAWDA JEST ze mieszkancy Slaska zle wyrazaja sie o mieszkancach BB lub Slaska Cieszynskiegoi przestan pan bredzic! I taka rada" Rasiem nie da sie straszyc w nieskonczonosc!! :):).....<< Ty chyba żartujesz. To wytłuszczone udowodniłeś akurat we wcześniejszej części wątku w odniesieniu do samego siebie. ...a co to za mityczna kraina to "podbeskidzie" ? ,gdzie ,Ja Ślązaczka ,nie mam wstępu !!!! ??? Oświeć Mnie i innych ! Dodam tak od niechcenia ,że Bielsko to Śląskie miasto !!! Jesteś właścicielem "podbeskidzia " ok !!,ale Bielska ,również ??? Masz oczywiście wstęp, ale szanuj gospodarzy i nie uzurpuj prawa sobie do bycia "u siebie". Ale jeśli nie szanujesz, to może faktycznie nie powinnaś mieć wstępu. >>Podbeskidzie to wymysl propagandystow z czasow Gierka<< Tak?! A "narodowość śląska" to wymysł propagandowy nawiedzonego facecika w okularkach do spółki z resztą kiboli spod znaku Ruchu Chorzów... Co akurat jest swoistą prawdą. >>To nie są jacyś, przepraszam za słowo, nawiedzeni ludzie, którzy są z formacji punków.<< Nie, w ogóle. "Formacja punków" - hi hi. >>nie wiem czy pierwszym ale to co kolega mowi jest dla mnie dziwne!!! W oklolicach BB ,Zywca,Ustronia tysiace Slazakow ma domy czy tez domy letniskowe bywam na weekendowych wypadach dosyc czesto i ci ludzie zyja z "miejscowymi" nawet nie w zgodzie ale mozna powiedziec ZE BARDZO DOBRZE w przyjacielskich stosunkach!!<< Tak, to jest dziwne. Może tych ludzi nie ma na forach, a może Ślązacy tylko wirtualnie tacy odważni. >>Re: masz racje, Bielsko-Biala lezy na SlaskuIP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl Gość: pawel 14.04.11, 18:27 Odpowiedz Re: dogadujecie sie? Walenie pianyIP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl Gość: pawel 14.04.11, 18:26 Odpowiedz Podbeskidzie nie istnieje. Jest to Slask.<< Podyskutuj jeszcze, ale sam ze sobą... Na pewno dobrze Ci to wyjdzie i wiele podobnych "tez" tym samym udowodnisz. Oraz inne komentarze do zwyczajowego "srutu tutu" i "pierdu pierdu z tamtej strony Wisły... P.S. Z góry przepraszam bad_and_ugly. A dzisiejszy polski Ślask Cieszyński - od Olzy do Rudawki niech się sam określi, co od początku postulowałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślązaczka Re: Nie jestem skłonny nazwać się Ślązakiem IP: *.adsl.inetia.pl 15.04.11, 07:00 Góralu ,przeczytaj dokładnie moje opinie ,a potem zabieraj sie za krytykę . . Ty nie potrafisz czytać ze zrozumnieniem. Dodam ,że na większości forach ,Ślązaczy się bronią przed napastliwością . Ja ,również , jedynie, odpisuje na posty i tylko wtedy gdy muszę bronić siebie (jak teraz),Ślązaków ,a wszczególności, przeciw perfidnemu zaklamywaniu historii. Proponuję przeczytać jeszcze raz ,bez emocji ,zwrócić uwagę na przedmówcę ,którmu odpisuję (koniecznie) . Zwykle tak jest jak kogoś atakujesz to spodziewaj się kontrataku !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Nie jestem skłonny nazwać się Ślązakiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.11, 14:05 PODBESKIDZIE!!!< hehehe uparty:).............Slask Cieszynski ,zawsze Slaski:):) .....zwrociles uwage na to :):):):):):):):):):):):):):):):):):):):)......mam ich tysiac postawic !! Zero dystansu i poczucia humoru !:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marianpol Re: Nie jestem skłonny nazwać się Ślązakiem IP: *.dynamic.chello.pl 15.04.11, 15:02 Natrectwo rasiowcow nie ma swojego odpowiednika na forach polskich. Najbardziej nawet nawiedzeni i oszolomieni krakowianie dla przykladu nie szturmuja forow lubelskich pieprzac o tym, ze Lubelszczyzna jest historyczna czescia Malopolski. Szczerze mowiac w zyciu sie z takim zjawiskiem jak rasiowe oszolomstwo nie zetknalem i o nim nie slyszalem. To jest po prostu groteskowe. Po tym jak wchodza na nie swoje fora twierdza, ze sa u siebie. Zzjawisko trollingu rasiowego jest czyms wyjatkowym i moze kiedys jakis socjolog czy politolog napisze o tym rozprawke. Jezeli zjawisko to moze sie w swym radykalizmie z czyms kojarzyc to z nadreprezentacja na forach krajowych antysemitow i innego smiecia faszystowskiego. W spoleczenstwie takie poglady sa marginalne. Mysle, ze RAS stosujac tego rodzaju metody na marginalizacje jest skazany, bo nikt normalny takich natretow nie bedzie w stanie traktowac powaznie. Moze nawet pojawia sie w jezyku polskim neologizmy albo zwiazki frazeologiczne opisujace ten niesamowity typ natrectwa i trollingu forumowego zwiazanego z milosnikami RAS. A tak w ogole to czy przypadkiem Ruch Chorzow nie zostal zalozony przy POLSKIM Komisariacie Plebiscytowym, a pierwszy mecz rozegral nie przez przypadek 3 maja? Pamietacie jak ostatnio Cieślik, ikona dawnego Ruchu, zostal opluty przez rasiowych kiboli za to, ze smial oznajmic, ze Ruch to POLSKI klub, zawsze byl polski i zawsze byl zwiazany z opcja polska. Kibolstwo slazakowskie toczylo piane z pyska i konczylo swoje przyspiewski typowym dla rasiowcow okresleniem: gorole raus. Rasiowcy tak jak pisowcy probuja grac na emocjach, buduja swoj kapital polityczny na nienawisci. Kto mieczem wojuje od miecza ginie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Nie jestem skłonny nazwać się Ślązakiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.11, 16:14 tak w ogole to czy przypadkiem Ruch Chorzow nie zostal zalozony przy POLSKIM Komisariacie Plebiscytowym, a pierwszy mecz rozegral nie przez przypadek 3 maja? Pamietacie jak ostatnio Cieślik, ikona dawnego Ruchu, zostal opluty przez rasiowych kiboli za to, ze smial oznajmic, ze Ruch to POLSKI klub, zawsze byl polski i zawsze byl zwiazany z opcja polska. Kibolstwo slazakowskie toczylo piane z pyska i konczylo swoje przyspiewski typowym dla rasiowcow okresleniem: gorole raus. Rasiowcy tak jak pisowcy probuja grac na emocjach, buduja swoj kapital polityczny na nienawisci. Kto mieczem wojuje od miecza ginie. , PANIE mARIANPOL SKORO TAK PAN TWIERDZISZ TO PEWNIE TAKa nie inna byla historia tego klubu!! :)....ciesze sie ze pan docenia Slazaka G.Cieslika ,ja mam o nim takie samo zdanie!:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marianpol Re: Nie jestem skłonny nazwać się Ślązakiem IP: *.dynamic.chello.pl 15.04.11, 00:13 Ja Cieszyn, zadeklarowales juz wyraznie, ze ze Slaskiem Cieszynskim i Podbeskidziem laczy Cie tyle samo co z Bialorusia. Jak smiesz jeszcze cos u nas pisac? Jestes klinicznym zaklamanym rasiowym przypadkiem nie dajacym sie w zaden sposob wyleczyc. Wstap do Samoobrony wojewodztwa slaskiego czyli RAS i nam tu wiecej rzyci nie zawracaj. Nie rozumiesz, doktorze Rasiowcu, co tu ludzie to Ciebie pisza. A pisza WYPAD, bo to nie jest forum dla Gornoslazakow. Kiedys to do Twojej pustej RASiowej makowy musi w koncu dotrzec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślązaczka Re: Nie jestem skłonny nazwać się Ślązakiem IP: *.adsl.inetia.pl 15.04.11, 07:12 Chłopie ...daj ty sobie spokój z tym wypędzaniem ludz z for,ziemi,...domów. Masz to w genach ."Ja Cieszyn ",napisał co chcial ,jego sprawa,a tobie nic do tego. Ty i paru innych zaczepiacie ,oczerniacie.,wyzywacie,wypędzacie .. znaleźli się obrońcy"jedynie słusznej sprawy"i "podbeskidzia". Każdy ma prawo do samookreślenia siebie,a tobie nic do tego w demokratycznej Polsce. Masz jakiś problem z tym określeniem swojej "nadpobudliwej" toższamości ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Nie jestem skłonny nazwać się Ślązakiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.11, 14:59 Marianpol sie boi panicznie ze jezeli z"tego muru" wyjmiie sie pare cegiel to moze sie zawalic. Tak naprawde poniza siebie i sobie podobnych.W tej glowie nie moze sie zmiscic ze niewazne cegly a zaprawa ktora spaja a czym wiecej wzajemnego szacunku i tolerancji,otwartosci tym silniejsza a ze mur z różnorodnych cegiel należny przyjac do wiadomosci !:) Troche Polski,troche Kaszubski,trocheUkrainski,troche Bialoruski Troche Niemiecki,Troche Slaski Troche Mazurski Troche lekowski,Troche Tatarski.a nawt Ormianski.....i na pewno nie wszechpolski!:) pech, nie moja wina!:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marianpol Re: Nie jestem skłonny nazwać się Ślązakiem IP: *.dynamic.chello.pl 15.04.11, 15:03 Olo, gdy ktos taki jak Ty pisze o tolerancji to obluda, hipokryzja, falszem pachnie na kilometr. Ras ma tyle wspolnego z tolerancja co NSDAP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Nie jestem skłonny nazwać się Ślązakiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.11, 15:55 Olo, gdy ktos taki jak Ty pisze o tolerancji to obluda, hipokryzja, falszem pachnie na kilometr. Ras ma tyle wspolnego z tolerancja co NSDAP. < nie jestem czlonkiem RAS! ile razy mam ci to napisac! Natomiast uwazam ze skoro zamieszcza sie informacje na temat stowarzyszenia to powinny byc rzetelne i prawdziwe! Dlatego napisalem wielokrotnie ze straszeniem Ras jest niepoważne, i szkodliwe spolecznie! Traci na tym autorytet wladzy a co za tym idzie aytorytet panstwa .....pytam Jaki to ma ses??? Skoro jakis polityk mowi"RAS CHCE ODERWAC SLASK OD POLSKI " TO CZESC SPOLECZENSTWA zadaje sobie pytanie Co sie na tym Slasku dzieje??? Inni szukaja informaci w necie na ten temat!!! Ras mowi o autonomi Slaska w granicach panstwa Polskiego w Polskim porządku prawnym!! wiec czy nie mozna powiedziec tego tak " Stowarzyszenie Ras na Slasku to grupa autonomistow ktora wziela sobie za cel stworzenie autonomi Slaska w ramach panstwa Polskiego .Oczywiscie lepiej opowiadac glupoty o V kolumnie, folksdojczach ,pogrobowcach hitlera i takie tam:):) Za chwile Napieralski za wypowiedz Ras chce oderwac Slask od Polski bedzie przepraszal ,sprawa zostala zgloszona do sadu!!! I kto sie osmieszy????? I jaki to ma ses??? Madry czlowiek zanim palnie glupote to sie dwa razy w jezyk ugryzie! Nie jestem czlonkiem Ras ale uwazam ze propagowanie hasła" Ras chce oderwac Slask od Polski" jest ewidentna próba budowania w Posce zlego wizerunku Slazakow i szcucia przeciwko nam polskiego spoleczenstwa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marianpol Re: Nie jestem skłonny nazwać się Ślązakiem IP: *.dynamic.chello.pl 15.04.11, 16:20 Pisales o tym wiele razy? To pieronski ciagle sie zarzeka, ze nie jest z RAS, ale nie Ty. Czyzby Olo i pieronski to jedna i ta sama osoba? Coz, w przypadku trolli to typowe zjawisko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Nie jestem skłonny nazwać się Ślązakiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.11, 16:31 To dwie osoby,jesteśmy Sląskimi patriotami :) ........nie znamy sie z reala! Co chcesz jeszcze wedziec??? :).....chce ci zwrocic tylko uwage na to ze o Ras mowisz glownie TY....nam imputując !:)......prowadze z toba rozmowe na temat Ras bo ciagle poruszasz temat! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Cieszyn Nie jestem skłonny nazwać się Ślązakiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.11, 22:00 Dialog z Marianpolem wygląda mniej więcej tak: MPol- ty trollu/ spadochroniarzu z RAŚ! jego rozmówca: nie jestem z RAŚ, chcę tylko żeby nie oczerniać każdego kto choć trochę broni Śląska i jego mieszkańców Mpol: ty trollu/ spadochroniarzu z RAŚ! jego rozmówca: powtarzam nie jestem z RAŚ ani byłego NSDAP, mam tylko inne zdanie niż ty Mpol: ty trollu/ spadochroniarzu z RAŚ! jego rozmówca: NIE jestem z RAŚ, wszyscy możemy życ obok siebie szanując swoje przekonania i przynależność do regionu Mpol: ty trollu/spadochroniarzu z RAŚ + na pewno nie mieszkasz tam skąd podajesz bo bronisz Śląska! jego rozmówca: mieszkam tam skąd pochodzę, mam inny pogląd na tą sprawę niż ty Mpol: ty trollu/spadochroniarzu z RAŚ + na pewnie nie mieszkasz tam skąd pochodzisz bo bronisz prusaków/Niemców/Rasiowców! nie da się z ni nim gadać bo jego zestaw obelg i argumentów jest ciągle ten sam...słaby:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Cieszyn Marianpol- przypadek nieuleczalny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.11, 22:17 Czy ty jesteś normalny? na początku byłeś smieszny, ale teraz jesteś człowieku tragiczny, masz fobie maniakalno-prześladowczą, wszędzie widzisz Ras, nudne, żenujące i irytujące jest twoje bredzenie o tym że nie mieszkam w Cieszynie, ty tak na poważnie? serio nie widzisz że jesteś ograniczony? przeczytaj swoje posty, inwektywy jakie stosujesz, jedziesz na RAŚ a jednocześnie forsujesz koncepcje galicyjsko/podbeskidzką jaką jedyna dla Śląska Cieszyńskiego, swoim oponentom w dyskusji domawiasz prawa do myślenia inaczej, a pewnie dostałbyś zawału jakbym ci udowodnił że mieszkam w Cieszynie od urodzenia, a gwarantuje ci że tak jest:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Cieszyn góral - fajnie napisane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.11, 22:38 Jeden z najmądrzejszych postów na tym forum, widać że można dyskutować spokojnie i z kulturą, jasno pisząc swój pogląd na sprawę. BRAWO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: góral - fajnie napisane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.11, 01:02 eden z najmądrzejszych postów na tym forum, widać że można dyskutować spokojnie i z kulturą, jasno pisząc swój pogląd na sprawę. BRAWO<dziekuje za oklaski:):) Pozdrawiam Jutro pewnie sie dowiemy ze pieronski hanys ,olo, i ja cieszyn to ta sama osoba:):):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: silesiomacios Re: Nie jestem skłonny nazwać się Ślązakiem IP: *.aster.pl 16.04.11, 00:58 Myślę osobiście, że udowadnianie komukolwiek z perspektywy czasu tych długich i dziwnych dyskusji, w których jedni, drugich oskarżają kim mają być staje się na wyrost głupkowate. Czego brakuje mi osobiście to należytego zrozumienia i dystansu do siebie na wzajem. Wszyscy jesteśmy na wspólnej ziemi albo głęboko spokrewnionej a tu nawzajem ludzie w sumie bliscy sobie ludzie - uprawiają demagogię... śląsko-podbeskidzką Czy to nie jest głupie?? No i co teraz zrobimy z tym fantem??? Dalej będziemy brnęli w tą dziwną ścieżkę oskarżeń wzajemnych - najstarsza kultura pogranicza to My nikt inny w Polsce... I teraz My będziemy z siebie robić wrogów.... To głupie, chore i powiem szczerze w internecie ma miejsce ale u mnie, gdzie się buduję w Brennej - odczuwam błogi spokój..... Czy to coś znaczy... W spisie oczywiście zaznaczyłem -Ślązak - z krwi i kości z ...... Limanowa raptem tylko może i aż początek wieku ubiegłego. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Nie jestem skłonny nazwać się Ślązakiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.11, 01:30 Myślę osobiście, że udowadnianie komukolwiek z perspektywy czasu tych długich i dziwnych dyskusji, w których jedni, drugich oskarżają kim mają być staje się na wyrost głupkowate. Czego brakuje mi osobiście to należytego zrozumienia i dystansu do siebie na wzajem. < a dlaczego tak jest?? Bo tak naprawde sie nie znamy, istnieja pewne stereotypy,jakies chore uprzedzenia. przeciesz to jest doskonale miejsce aby sie lepiej poznac .....i tak naprawde dla ludzi madrych i otwartych na dyskusje nie ma tematu na ktory nie mozna czy tez nie warto rozmawiac!! czy to dotyczy historii czy innych tematow??? Pisze czlowiek pod nikiem "ja cieszyn" teraz poznalem"silesiomacios" Marianpola....i gorala ....i jest pieknie:)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marianpol Re: Nie jestem skłonny nazwać się Ślązakiem IP: *.dynamic.chello.pl 16.04.11, 10:48 Biedaku, komu Ty chcesz cos wmawiac o rzekomej kulturze i tolerancji rasiowcow? Myslisz, ze my tu o tym nie mamy pojecia? To najbardziej agresywny, chamski i prostacki motloch forumowy obok neonazistow i antysemitow na forach polskich. Falsz i zaklamanie wylewaja sie z Ciebie hektolitrami. Z rasiowcami nigdy nie ma dyskusji. Tutaj prezentuja taki poziom jak ten polmozg pieronski, ktory zalewa wszystkie fora, na ktore wlazi ordynarnym spamem. U nas udaja grzecznych. Ale na swoich forach roi sie od tekstow w rodzaju gorole raus, Polska to zagranica, Polacy to Azjaci albo inni Monglowie, Polacy to nizsza rasa, to untermenschen, wywalic ich za Brynice, trzeba z nimi zrobic porzadek, polska kultura to nizsza kultura etc. Bezposrednich cytatow nie podam, bo sie brzydze. Brzydze sie ugrupowaniami takimi jak RAS i brzydze sie milosnikami RAS, ktorzy pluja na groby swoich przodkow, nie maja poczucia honoru i godnosci. sa osobami niebywale prymitywnymi, wielu z nich nawet podstawowek, podobnie jak pieronski, nie pokonczylo. Rasiowcy to najwiekszy smiec forumowy jaki znam. Dla mnie znamienne sa reakcje na Buzka czy Miodka, ktorych rasiowcy obrazaja bez umiaru, ale tez wspomniana reakcja rasiowych kiboli na wystapienie Gerarda Cieslika, ktory zaprotestowal przeciwko wywieszaniu na stadionie baneru z napisem "to my narod slaski" podkreslajac, ze Ruch zawsze byl klubem zwiazanym na Slasku z polskimi Slazakami, od poczatku swojego istnienia. Zreszta widac na roznych forach reakcje tego rasiowego bydla na kazda krytyke tej populistycznej organizacji. Nie tylko przeciez Buzkowi sie dostaje. Rasiowcy lubia dzielic ludzi na prawdziwych Slazakow i nieprawdziwych, dokladnie tak jak srodowisko Radia Maryja lubi czesto wspominac o prawdziwych Polakach. Ty, prawdziwy Olo, pewnie tez siebie uwazasz za prawdziwego i jedynie slusznego Slazaka. Dla mnie prawdziwym Slazakiem jest Buzek, a rasiowcy to wypierdki mamuta, p[o prostu margines spoleczny z najgorszym na Slasku wyksztalceniem. Nie mowie o liderach, cynicznie grajacych na emocjach prostych ludzi, ale o elektoracie. Widac zreszta po Tobie w jaki sposob poslugujesz sie polszczyzna. Wsrod Was na forach sa jeszcze bardziej skrajne pod tym wzgledem przypadki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Nie jestem skłonny nazwać się Ślązakiem IP: *.aster.pl 16.04.11, 11:00 oj, oj kolego ty się lepiej zacznij leczyć - to chore i strasznie bolesne dla ciebie musi być więc weź się w garść i zaakceptuj nową rzeczywistość. Bardzo mi przykro jest, że nie potrafisz jej zaakceptować.... No cóż taki los... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gooral Re: Nie jestem skłonny nazwać się Ślązakiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.11, 15:00 o akceptacji jakiej rzeczywistości mówisz ?, raś to rzeczywistość u Was, u nas jest więcej krasnoludków niż raś'istów, a jak tylko wyjda z norek to przekonują się jaka ta rzeczywistość jest.... herr Gorzelik gościł u nas kilka razy, jako gość przyjechał i jako gość wyjechał, a po opadnięciu kurzu nic z tego nie zostało. Tak było, jest i będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Nie jestem skłonny nazwać się Ślązakiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.11, 16:08 o akceptacji jakiej rzeczywistości mówisz ?, raś to rzeczywistość u Was, u nas jest więcej krasnoludków niż raś'istów, a jak tylko wyjda z norek to przekonują się jaka ta rzeczywistość jest.... herr Gorzelik gościł u nas kilka razy, jako gość przyjechał i jako gość wyjechał, a po opadnięciu kurzu nic z tego nie zostało. Tak było, jest i będzie. , a oprucz Ras jest jakis inny temat na ktory opotrafisz rozmawiac??:) Jezeli cierpisz na Antyslaskosc czy antyniemieckosc...i boisz sie Rasiu :) to taka rozmaowa z nami Slazakami jeszcze raz napisze ktorzy nie sa czlonkami RAS wyjdzie i na dobre! :) na razie co slysze to RAS i stare mapy łola Boga!!! SWIAT SIE WALI:).... Odpowiedz Link Zgłoś
pieronski_hanys rzeczywistość: RAŚ w sejmiku i marszałek Gorzelik 16.04.11, 17:14 Rzeczywistość jest taka, że RAŚ dostał się do sejmiku woj. śląskiego, w granicach którego leży miasto Bielsko-Biała i Śląsk Cieszyński, a lider RAŚ, czyli dr historii sztuki Uniwersytetu Jagiellońskiego i Wrocławskiego Jerzy Gorzelik jest wicemarszałkiem tego województwa i nim współrządzi. Być może to Was Podbeskidzian tak boli? Kto Wam narzuca tożsamość? Wskażcie oficjalne wypowiedzi ruchów regionalnych, czy poważnych Górnoślązaków (a nie anonimów internetowych), którzy zabraniają Ślązakom Cieszyńskim czy Polakom z Podbeskidzia utożsamiać się z tym, z czym chcą. Wypowiedzi Marianpola nie komentuję, bo z tak bardzo ksenofobicznym i - paradoksalnie - rasistowskim podejściem do Ślązaków i szambem intelektualnym dawno się nie spotkałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: rzeczywistość: RAŚ w sejmiku i marszałek Gorz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.11, 17:40 Wypowiedzi Marianpola nie komentuję, bo z tak bardzo ksenofobicznym i - paradoksalnie - rasistowskim podejściem do Ślązaków i szambem intelektualnym dawno się nie spotkałem. < Marianpol to czlowiek biedny ,sfrustrowanyi zawiedziony TYM co sie dzieje w Polsce ktora jest mu droga!! Ubolewam NAD TYM jaka krzywda spotkala Polonie na Litwie i jest mi tych ludzi najnormalniej w swiecie zal!!! Ale z drugiej strony jezeli sa tam mieszkancy pokroju Marianpola to reakcja wladz litewskich przestaje mnie dziwic ! I nie ma normalnego obywatela w Polsce ktory nie przyzna m iracji!!:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marianpol Re: rzeczywistość: RAŚ w sejmiku i marszałek Gorz IP: *.dynamic.chello.pl 16.04.11, 17:48 Znowu belkot rasiowcow, jak zawsze. Olo zaczal cos bredzic o Polakach na Litwie. Boze swiety. Co mnie obchodza Polacy na Litwie? Z przyglupami zawsze rozmowa przekierowuje sie w strone klimatow rodem z Monty Pythona. Nick Marianpol to zart, ktory rasiowych przyglupow mial sprowokowac i oczywiscie sie udalo. Satysfakcji nie mam zadnej, bo jaka to satysfakcja prowokowac ludzi o poziomie intelektualnym Kononowicza. Pieronski jak zwykle znowu manifestuje, ze jest uposledzony. Znowu jakis zalosny tekst o doktorze Gorzeliku czy o doktorze Goebbbelsie. Wiekszej zenady na polskich forach niz rasiowcy nie ma i to jest fakt. A Monty Pythona lubie, nie przecze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: rzeczywistość: RAŚ w sejmiku i marszałek Gorz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.11, 18:08 A dla mnie Slazaka nie jest obojetny los Polonii na Litwie?? A ciebie to nie obchodzi??? Likwiduja Polskie szkoly i przedszkola??? a ty piszesz CO MNIE TO OBCHODZI??? tO CO Z CIEBIE ZA CZLOWIEK?? CO DO BUZKA....PRZEPROSIL SIE Z RASIEM:).... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: rzeczywistość: RAŚ w sejmiku i marszałek Gorz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.11, 18:29 " Zastanawiam się co takiego ma region śląski , że nawet przesiedleńcy tak mocno deklarują chęć asymilacji, że są gotowi zrezygnować z narodowości polskiej? " Znalazlem to na forum Wielkopolskim ,to pytanie zadaje sobie Pozbnaniak! Marianpol moze dasz rade odpowiedziec na pytanie ktore zadaje sobie Wielkopolanin!!! Wierze ze dasz rade:) Odpowiedz Link Zgłoś
pieronski_hanys Buzek, Cieślik - sprostowania 16.04.11, 18:39 Jerzy Buzek, przewodniczący Parlamentu Europejskiego, stwierdził, że "jeśli dzisiaj RAŚ mówi takim językiem, to jest to zupełnie inny język niż jeszcze niedawno". Jerzy Buzek powiedział Monice Olejnik w audycji "Gość Radia ZET", że zmieniły się poglądy szefa Ruchu Autonomii Śląska. Teraz szef RAŚ, który wyraźnie zmienił poglądy, mówi przede wszystkim, że już nie autonomia, ale raczej pogłębiona samorządność. Jeśli dzisiaj RAŚ mówi takim językiem, to to jest zupełnie inny język niż był jeszcze niedawno, i z tym się można powoli zgodzić, ale trzeba również obserwować czy ten język się znowu nie zmienia, bo taki język można zaakceptować - stwierdził Jerzy Buzek. źródło (+wideo): TVS "Stadion Śląski powinien być żółto-niebieski, bo jest nasz" - Gerard Cieślik Jutro o godzinie 14 powinna zapaść decyzja, czy Stadion Śląski będzie miał biało-czerwone, czy żółto-niebieskie barwy. Decyzja zapadnie podczas spotkania Zarządu Województwa Śląskiego. Zarząd Województwa i marszałek Adam Matusiewicz spotkają się z projektantem stadionu, Markiem Nowakiem. Jeśli zgodzi się on na modyfikację obowiązującego projektu, obiekt będzie miał barwy żółto-niebieskie. - To oczywiste, że stadion powinien być w barwach Górnego Śląska, bo jest nasz, a nie warszawski. Nie dostaliśmy meczu na EURO 2012, to dlaczego mamy się im kłaniać? Pokażmy, że jesteśmy dumni ze swojego regionu - uważa legenda Ruchu Chorzów, Gerard Cieślik. Pomysł popiera także inna wielka postać śląskiego futbolu - Stanisław Oślizło. Źródło: Dziennik Zachodni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Buzek, Cieślik - sprostowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.11, 18:54 Pieronski!!!!..... dzieki za wkleja!! :) Dla marianpola to bedzie cios!!! jego idol Buzek .....on ze Slaska Cieszynskego?? .....:):):)Wywodzi się z ewangelickiej rodziny ze Śląska Cieszyńskiego:) czyli Slazak Cieszynski!! Odpowiedz Link Zgłoś
pieronski_hanys Re: Buzek, Cieślik - sprostowania 16.04.11, 20:11 Ciekawe, czy teraz wg Marianpola Buzek też jest "neonazistą z RAŚ"? Trochę dziwi postawa przewodniczącego Buzka, bo autonomia to przecież pogłębiona samorządność, ale już nie czepiajmy się szczegółów. Poza tym RAŚ z lat 90. a z dwutysięcznych to też, moim zdaniem, różne organizacje. Teraz mają oczywiście swoje cele polityczne, akcje z narodowością śląską przysporzą im wyborców, ale wszystko robią legalnie i bez ściemy. Postawa Gerarda Cieślika nie dziwi. Ruch Chorzów powstał oczywiście jako klub mający podkreślić związki Górnego Śląska z Polską (te związki musiały być nikłe, skoro trzeba było powołać klub piłkarski dla ich podkreślenia), jednak realia się zmieniły, Chorzów nie dostał Euro 2012 mimo dobrej lokalizacji (A4, DTŚ, Lotnisko Katowice, blisko do lotnisk w Ostrawie i Krakowie), infrastruktury hotelowej, remontu Stadionu Śląskiego, stąd też jego bunt jest zrozumiały. PRL już minął, kibicami Ruchu Chorzów są i Polacy i Górnoślązacy i polscy Ślązacy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: silesiamacios Re: Buzek, Cieślik - sprostowania IP: *.aster.pl 16.04.11, 21:35 Marianpol to zwykły błazen i głupek. Nic nie rozumie co go wokół otacza proponuję mu zrobić taką solidną lekcję tolerancji i powiem więcej piszę to z Warszawy.... a nii z czornego kiej czort ślonskaaa! Ale baran z Ciebie Marianpol i udowniłeś wszystkim jakiś wszechwolak!!!! HEHEHEH:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marianpol Re: Buzek, Cieślik - sprostowania IP: *.dynamic.chello.pl 16.04.11, 23:14 Boze, co za rasiowe mloty. Znam wypowiedzi zarowno Buzka jak i Cieslika i sie z nimi zgadzam, ale rasiowe przymulki tych niuansow znaczeniowych raczej z takim poziomem intelektualnym nie wychwyca. Dla nich swiat jest czarno-bialy, inne odcienie sa poza ich mozliwosciami percepcyjnymi. Szokujace jest to, ze mozna byc az tak glupim. Oczywiscie, ze Stadion Slaski powinien byc w barwach regionu, bo czemu nie. Oczywiscie, ze jezeli zmienia sie retoryka Rasiowcow to mozna z nimi rozmawiac, pod warunkiem, ze ta zmiana jest trwala i szczera. Co zreszta mogl powiedziec Jerzy Buzek? Byl przeciwny tej koalicji, o narodowosci slaskiej jako idei politycznej wypowiada sie negatywnie, ale jego partia, wbrew jego zdaniu podjela taka a nie inna decyzje. Teraz jest po ptakach i jedyne co mozna zrobic to konfucjansko stan obecny zaakceptowac i nie wszczynac kolejnego rwetesu. Na miejscu Buzka mowilbym dokladnie to samo i calkowicie tego rodzaju dyplomatyczne wypowiedzi w polityce popieram. Biednym wiecznie oszolomionym rasiowym trollom gleboko wspolczuje tej potwornej tepoty jaka na forach okazuja. Ja naprawde uwazam, ze jezeli nie jest to jakis stopien uposledzenia umyslowego, to jest to co najmniej kretynizm. Dawno nie spotkalem ludzi tak tepych i patrzacych prymitywnie na swiat. Jednoplaszczyznowo, monochromatycznie, jak male dzieci. Dla nich jest albo albo, to sa dylematy przedszkolaka, ale wsrod doroslych ludzi tego typu uproszczenia funkcjonuja tylko wsrod najwiekszych prymitywow. Kojarzy sie to z dawnymi wypowiedziami niektorych dzialaczy i sympatykow Samoobrony, innego odpowiednika nie potrafie znalezc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Buzek, Cieślik - sprostowania IP: *.1and1.pl 17.04.11, 00:00 Ja pamiętam choć nie pamiętam na którym to forum czytałem obrzydliwe ataki forumowych hanysów na Buzka gdy ten krytykował Ruch Autonomii Śląska. Tyle było w tym jadu i pogardy. Kto nie z Gorzelikiem to raus i do gazu dosłownie takie teksty, albo że to nieprawdziwy Ślązak, bo każdy prawdziwy to musi być z Gorzelikiem. Dostawało się Buzkowi oj dostawało. Innym też, bo wystarczyło napisać że pewne rzeczy są mało tolerancyjne to mieszali z błotem. Choć jesteś ostry to jesteś jak kontr reakcja na to co przez lata trzeba było znosić pogardę i ich kompleksy. Nie wierzę że się zmienili ale grają swoją gierkę ale gdy przyjdzie co do czego to znowu będą ludzi opluwać. Zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
pieronski_hanys marianpol = kultura podbeskidzka? 17.04.11, 00:23 A czy ja mam uznać, że marianpol nazywający mnie bezpodstawnie neonazistą, piszący o moim wykształceniu bez znajomości faktów reprezentuje kulturę podbeskidzka? Jeśli tak, to podziękuję. Jestem jednak na tyle inteligentny, by wiedzieć, że to jakiś ksenofobiczny margines, który nie reprezentuje, ani Bielska-Białej, ani Śląska Cieszyńskiego, jeśli już to jakiś radykalny odłam. I to samo powinieneś zrobić z opiniami tych górnośląskich bojówkarzy, którzy - jak marianpol - są nacjonalistami (oni górnośląskimi, on polskim). Górny Śląsk jest różnokolorowy, są separatyści, są regionaliści, są Górnoślązacy niezainteresowani polityką, są Górnoślązacy - zdrowi polscy patrioci. Polska i Polacy nie są jednak święci, choć paru osobom jeszcze się błędnie wydaje, że "Polska to Chrystus narodów", a Sienkiewicz pisał książki o historii Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marianpol Re: marianpol = kultura podbeskidzka? IP: *.dynamic.chello.pl 17.04.11, 13:21 Znowu troll w akcji. Tak, Gorny Slask jest moze kolorowy, ale z pewnoscia my nie mieszkamy na Gornym Slasku i musisz sobie to raz na zawsze wbic do swojej tepej prymitywnej rasiowej mozgownicy. Ja i nacjonalizm czy ksenofobia? Och pieronski pieronski, zawsze sie osmieszasz, taka juz twoja zalosna zyciowa rola. Z jednym sie z toba zgodze - Polska jest kolorowa, mamy w niej Slask Cieszynski, Podbeskidzie, Gorny Slask, Dolny Slask, Ziemie Lubuska, Pomorze takie i owakie, Mazury, Warmie, Mazowsze, Wielkopolske, Malopolske etc. Przeszkadza to takim szujom jak ty, ze Polska jest kolora, dobrze mowie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marianpol Re: marianpol = kultura podbeskidzka? IP: *.dynamic.chello.pl 17.04.11, 13:44 I dodam, przyglupiasty spamerze, ktory nigdy na normalnym poziomie nie umiesz prowadzic dyskusji jak tylko poprzez swoj neonazistowski spam (czyli cytowanie nazistow), ze ja w roznorodnosci zyje, roznorodnosc cenie, roznorodosc chwale i nie pozwole rasiowe zaklamanej, nacjonalistycznej i szowinistycznej dziczy mi cos wmowic. Tutaj zawsze bedziecie posmiewiskiem, zreszta na Gornym Slasku normalny wyksztalcony czlowiek tez wstydzilby sie na was zaglosowac, bo widzi jak gwalcicie i macie w pogardzie historie, i jak instrumentalnie sie nia poslugujecie. Musisz, odrazajacy moralnie typie, zrozumiec, ze dla nietolerancji, rasizmu, antysemityzmu, obrazaniu ludzi ze wzgledu na ich pochodzenie (jak to wy ciagle macie w zwyczaju) w Ksiestwie akceptacji nigdy nie bedzie, bo my jestesmy inni niz wy i szumowinom reki nie podajemy. Nikomu nic nie narzucamy, nie wpieprzamy sie jak wiesniackie prymitywy na cudze fora, nikogo nie wyzywamy od goroli i gowno nas obchodzi kto skad przyjechal, wazne jakim jest czlowiekiem. Ale tego rasiowe plugastwo nigdy nie zrozumie. Jakimi wy jestescie ludzmi widac na forach, slychac w wypowiedziach Gorzelika, w pelnych zaklamania feletionach rasiowcow i w nacjonalistyczno-szowinistycznej retoryce przecietnego milosnika RAS. Nigdy - podkreslam - NIGDY PRZENIGDY nie spotkalem wsrod milosnikow RAS normalnego, przyzwoitego czlowieka, ktory gotow bylby uczciwie podyskutowac o waznych sprawach. Zawsze tylko propaganda, polityka, agitacja, prostackie narzucanie sie (jak na naszym forum) czy zwykly prymitywizm, ktory ja tu tak radosnie parodiuje. RAS to najbardziej odrazajaca moralnie swolocz jaka w tej chwili w Polsce mamy. W PiSie liderzy sa porabani, ale wsrod zwykllych milosnikow tej partii mozna spotkac wielu przyzwoitych ludzi. Wsrod milosnikow RAS do tej pory nie spotkalem zadnego takiego. Nikt nie neguje, ze polscy Gornoslazacy mieli skomplikowana i tragiczna historie. Niemieccy Gornoslazacy natomiast w wiekszosci zostali wypedzeni na mocy umowy pomiedzy zwycieskimi mocarstwami. I mozna o tym sobie spokojnie porozmawiac, ale po pierwsze nie z wami, a po drugie - nie tutaj, tylko na forach gornoslaskich. A jak juz musicie zawracac komus dupe to wpieprzcie sie na fora lubelskie, augustowskie i koninskie z takimi klimatami. Nam tu rzyci prosimy wiecej nie zawracac. I teraz rzecz kluczowa. Czy uszanujecie to o co nie tylko ja prosze, ale wielu uzytkownikow tego forum. Gdybyscie byli przyzwoitymi ludzmi grzecznie byscie sie stad usuneli i wiecej byscie nie zasmiecali nam forow. Proszono was o to 8 lat temu, proszono was o to 5 lat temu, 3 lata temu, rok temu, 11 miesiecy temu, 4 miesiace temu, 3 tygodnie temu, 8 dni temu. Wiele razy was o to proszono. Ale wy wszystkimi gardzicie, z nikim sie nie liczycie. Nigdy. Takie sa wlasnie szumowiny z RAS. Maja wszystkich gdzies, liczy sie tylko ich propaganda i agitacja, w mysl zasady Goebbelsa, ze klamstwo powtarzane tysiac razy staje sie prawda. I wy wrocicie i bedziecie wracac. Bedziecie jatrzyc, obrazac nas, drwic z Podbeskidzia i nieustannie zatruwac powietrze. A potem bedziecie mowic o kulturze osobistej, o tolerancji, o wzajemnym poszanowaniu. Jestescie najwiekszym scierwem forumowym jakie istnieje na forach polskich obok wysypu antysemitow i faszystow. Traktuje wiec was tak jak na to zaslugujecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: marianpol = kultura podbeskidzka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.11, 17:12 dodam, przyglupiasty spamerze, ktory nigdy na normalnym poziomie nie umiesz prowadzic dyskusji jak tylko poprzez swoj neonazistowski spam (czyli cytowanie nazistow), ze ja w roznorodnosci zyje, roznorodnosc cenie, roznorodosc chwale i nie pozwole rasiowe zaklamanej, nacjonalistycznej i szowinistycznej dziczy mi cos wmowic. < Marian czytajac twoje posty umieram ze smiechu!!:) wyjasnie! Skoro nie jestem czlonkiemRAS a ty na "takim poziomie prowadzisz dyskusje" oznacza ze masz problem z prowaadzenem normalnej rozmowy z ludzmi. Piszac ze pieronski skonczyl ledwo szkole podstawowa ,pomijam ze to dziecinada ,bo go nie znasz czlowieka oznacza ze na podstawie wykształcenia dzielisz ludzi na madrzejszych lub glupszych. Cos rownie głupiego mnie Slazakowi nie przyszlo by do glowy??:):) I taka prosba ....pisz pod jednym nickiem i nie osmieszaj sie jeszcze bardziej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marianpol Re: marianpol = kultura podbeskidzka? IP: *.dynamic.chello.pl 17.04.11, 20:37 Biedny matolku, osmieszanie sie jest domena milosnikow RAS. Jestes milosnikiem RAS, Samoobrony lub LPR - masz jak w banku, ze jestes posmiewiskiem dla normalnych ludzi. Nie jestes milosnikiem zadnego z tych szumowinowatych ugrupowan? Naprawde? A, to przepraszam :D Chcesz dalej trollowac i spamowac na naszych forach? Przeciez ci nie zabronie. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: silesiamacios Re: marianpol = kultura podbeskidzka? IP: *.aster.pl 17.04.11, 22:16 No to rozumiem, że poglądu pisuarowskie nie są szumowate?? HEHHEHE Ten odłam poglądów politycznych i społecznych odpłynie nie z GOP ale i z tego województwa szybciej niż Ci się wydaje!!! A już raptem kolego zobaczysz ilu tych innych, obcych wyalienowanych neonazistów, psycholi jest wśród nas:)))) Dobre mi nic nie kumasz - śląskość to trend i wybija się wszędzie w mediach, polityce itd, itp Tak ja kiedyś tworzyła podwaliny państwa polskiego teraz tworzy podwaliny polskiego regionalizmu. No ale żeby to wiedzieć no to trzeba się przynajmniej interesować tym i w jakim społecznie uwarunkowanym kraju się żyje. No ale jak się w najlepiej......... To życzę powodzenia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
astmatyker Re: Buzek, Cieślik - sprostowania 17.04.11, 10:52 Adam, sorki, ale milośnicy RAŚ to tacy ludzie, którzy inaczej dyskusji prowadzić nie potrafią, jak tylko opluwać, dyskredytować, obrażać osoby, które mają inne od nich zdanie. To dotyczy i forumowiczów, i osób z reala. Niektórzy lubią udawać do pewnego momentu grzecznych, ale buractwo i tak z nich wychodzi. Pieroński nazywa Marianpola nacjonalistą, choć nic nacjonalistycznego w postach Marianpola nie zauważyłem. On prędzej taką postawę krytykował. Jak perfidnie przedstawiają obraz Śląska Cieszyńskiego miłośnicy RAŚ pokazują artykuły Smolorza i wiele innych tendencyjnych artykułów publikowanych w Gazecie Wyborczej. Jeżeli zaś chodzi o forystów to warto zwrócić uwagę na dwie przestrzenie: Silesiana - forum.gazeta.pl/forum/f,639,Silesiana.html Śląsk kultura naród - forum.gazeta.pl/forum/f,10650,Slask_historia_kultura_narod.html Oba mają już swoją określoną reputację na różnych forach, nie tylko gazetowych. Tam normalna i grzeczna wymiana zdań jest niemożliwa. Jak będę miał chwilę czasu to chętnie zacytuję z tysiąc postów miłośników RAŚ żeby nie było, że mówię tu tylko o najbardziej skrajnych przypadkach. Dlatego, gdy z badań socjologicznych dowiaduję się, że w owym elektoracie RAŚ dominują osoby z najgorszym wykształceniem, o czym pisze Marianpol, to w ogóle się temu nie dziwie. Oni mają prawo do własnych poglądów i z pewnością nie są neonazistami, ale można ich nazywać radykałami. A ja muszę dodać, że ekstremy nie znoszę - żadnej, w jakąkolwiek stronę. RAŚ jest stowarzyszeniem niebezpiecznym i szkodliwym, a Górnoślązacy, których szanuję, zasługują na lepszą i godniejszą reprezentację. Howgh. Odpowiedz Link Zgłoś
pieronski_hanys czytaj dokładniej 17.04.11, 17:06 Przeczytaj dokładnie wypowiedzi marianpola i moje i sam z dystansu oceń, kto przekracza granice przyzwoitości. Tematy, w których się wypowiadam dotyczą Górnego Śląska. Często wiele spraw trzeba prostować, bo wiele osób stąd nie ma wiedzy nt. Śląska i jest uprzedzona do hanysów. Z mojej strony padały pytania nt. Waszych sympatii i tożsamości - Ślązaków Cieszyńskich i mieszkańców Podbeskidzia. Z Waszej strony - oskarżenia i obrażanie. Wrzucacie wszystkich hanysów do jednego wora i myślicie, że wszystko wiecie, że każdy jest taki sam. Tym samym mój nick też się sprawdził - każdy hanys jest dla Was pieroński. Wypowiadałem się na wielu forach: we Wrocławiu, Opolu, na Śląsku Cieszyńskim, jednak z takim chamstwem jak tutaj ze strony marianpola nigdzie się nie spotkałem. Poza tym - to jest forum otwarte, każdy kto jest zainteresowany przeszłością, przyszłością lub teraźniejszością Bielska-Białej i okolic może się tu wypowiadać. Wypędzacie stąd ludzi, bo mają inne zdanie, a to źle świadczy o Waszej gościnności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Buzek, Cieślik - sprostowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.11, 18:25 Adam, sorki, ale milośnicy RAŚ to tacy ludzie, którzy inaczej dyskusji prowadzić nie potrafią, jak tylko opluwać, < to zacytuj jeden post w ktorym kogo kolwiek na tym forum obrazam????:):)....Ja lub pieronski hanys ???:)..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Buzek, Cieślik - sprostowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.11, 00:03 Marianpol a ja uwazam ze jestes madry i inteligentny i powiem szczerze widze dla ciebie swiatelko w tunelu!!! Kolo grudnia bedziesz nasz!!!! na 100% bystry,madry, wie co to zycie i ma charakter!!! Damy rade bo w jednosci sila:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Cieszyn Nie jestem skłonny nazwać się Ślązakiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.11, 11:19 problem marianpola polega na tym, że on każdego wrzuca do jednego worka, każdy na tym forum kto inaczej patrzy na rzeczywistość niż on jest idiotą bez wykształcenia, nawet jeżeli tak jak olo czy pieroński hanys wypowiadają się w sposób kulturalny i wyważony, są ekstremiści po jednej i po drugiej stronie (polskiej i śląskiej) ale wg mnie nie reprezentują one ogółu. Jeszcze raz napisze, szanujmy się wszyscy nawzajem, ci z Podbeskidzia , ci ze Śląska Cieszyńskiego, ci ze Śląska (GŚ), po co te epitety?, ja sam nie jestem bez winy bo dałem się wciągnąć w pyskówkę w tym wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czerstwy Re: Nie jestem skłonny nazwać się Ślązakiem IP: *.82.16.194.ionic.pl 17.04.11, 11:34 W kazdej opcji sa ekstremisci, dobrze prawisz, ale czy to nie jest tak, ze rasisci ze swoim natretnym i zwyczajnie niegrzecznym zmasowanym atakiem na fora pozagornoslaskie (z obrebu wojewodztwa slaskiego) nie sa glowna przyczyna radykalizacji jezyka? Albo spamuja albo obrazaja albo zakrzykuja. I badz tu cierpliwy. To tak jak pomiedzy Toruniem a Bydgoszcza - tam tez sobie wlaza z buciorami wzajemnie na swoje fora, tylko, ze tam dziala to w obie strony, a tu tylko w jedna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Nie jestem skłonny nazwać się Ślązakiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.11, 17:18 I teraz rzecz kluczowa. Czy uszanujecie to o co nie tylko ja prosze, ale wielu uzytkownikow tego forum. Gdybyscie byli przyzwoitymi ludzmi grzecznie byscie sie stad usuneli < Marian!!! mowy nie ma:):) Na tym forum pisze duzo milych i sympatycznych ludzi i nie mam zamiaru spelnic twojej prozby!! powiem wiecej po twoich "wystepach mam zamiar goscic na gforum BB zdecydowanie czesciej!!!:):) Milej niedzieli:):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Nie jestem skłonny nazwać się Ślązakiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.11, 18:41 "Zadeklarujmy śląską narodowość dla własnego samopoczucia i dla naszej ziemi. Śląsk rozkwitnie, a nasze dzieci przestaną go opuszczać, gdy odważnie zaświadczymy o narodowej wspólnocie wszystkich Ślązaków" - pisze duchowny. Ksiądz dr Uglorz urodził się w Cieszynie, mieszka pod Bielskiem-Białą. Jest doktorem teologii ewangelickiej. W czerwcu 2009 roku na Ogólnopolskiej Konferencji Duchownych Kościoła Ewangelicko-Augsburskiego we Wrocławiu podczas typowania kandydatów, spośród których Synod Kościoła miał wybrać nowego biskupa Kościoła, ks. dr Uglorz zdobył największą liczbę głosów. Jednak w październiku 2009 r. w czasie obrad XII Synodu Kościoła na stanowisko biskupa Kościoła Ewangelicko-Augsburskiego w RP wybrano ks. Jerzego Samca. Ks. dr Uglorz wyjaśnia, że pomysł apelu zrodził się na spotkaniu nowo powstałego koła Ruchu Autonomii Śląska w Cieszynie. Podkreśla, że to jego osobista inicjatywa, nie wie jak zostanie rozpowszechniona przez RAŚ i niekoniecznie pokrywa ze zdaniem Kościoła ewangelickiego, który zachowuje dużą powściągliwość, jeśli chodzi o angażowanie się w życie społeczno-polityczne.....ten ksiadz mieszka w okolicach BB wiec warto przeczytac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gooral Re: Nie jestem skłonny nazwać się Ślązakiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.11, 19:55 pastor Uglorz skierował te słowa do Cieszyniaków, zaraz po tym jak założył koło RAŚ, czysty przykład wyciągania idei ślązakowców. A kto odmawia Ślązakom czuć się Ślązakami ?!, to RAŚ kreuje wroga, żeby scalić wokół swojej idei i celu jakim jest realizacja założeń Ślązakowców. Szkoda się na ten temat zorpisywać, ale nie wróżę temu pozytywnego zakończenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Nie jestem skłonny nazwać się Ślązakiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.11, 21:04 Chcialem zapytac o cos innego! czy pastor ,mieszkaniec okolic BB ma prwo pisac na forum??? Czy za swjoje poglady,przekonania raczej nie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gooral Re: Nie jestem skłonny nazwać się Ślązakiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.11, 08:04 olo, to Ty jesteś pastorem ?!, sorry......., jest forum 'Śląsk Cieszyński', a do tych odbiorców kierował słowa pastor, więc spróbuj tam go wypromować. Odpowiedz Link Zgłoś
aliveinchains Re: Nie jestem skłonny nazwać się Ślązakiem 18.04.11, 07:19 o pastorze pisałem kilka dni temu...no coz, generalnie duchowni nie powinni być za jakąś opcją polityczna czy narodowosciowa...pastor opowiedzial sie za RAŚ...i mam nadzieję, że kiedyś zrozumie swój błąd... Jego myslenie jest proste - wybiez nar slaską-zaglosuj na RAŚ-Śląsk rozkwitnie...nie wiem czy aby na pewno jego wierni utożsamiaja się z tym "ślaskiem", czy ich ślaskiem nie jest czasem tylko SCI....jak mówi artykul pod którym robimy wpisy... Odpowiedz Link Zgłoś
pieronski_hanys po co wprowadzasz podziały? 18.04.11, 09:58 Po co wprowadzasz tak diametralne podziały? Oczywistą sprawą jest to, że Śląsk Cieszyński jest odrębny od Górnego, na Górnym też są różnice: inaczej pod Opolem, inaczej w okolicach Raciborza, inaczej w okręgu katowickim, inaczej w Pszczynie, Dolny Śląsk też jest silnie zróżnicowany: dolnośląscy górale, wiele narodowości, grup etnicznych, Wrocław - stolica Śląska - jest wielokulturowy, wieloetniczny, Głogów, Legnica, Zielona i Jelenia Góra - zupełnie inny klimat. Jednak każde z wymienionych miast i regionów leży na wielokulturowym Śląsku, który jest bogaty swoją róznorodnością. Nikt nie wmawia Ślązakom Cieszyńskim kim mają się czuć. Odrębność Waszego regionu od Górnego Śląska od XVIII wieku to oczywistość, sprawa udokumentowana przez historię i naukowców. Czemu stawiacie mur przed Pszczyną i mówicie: "nie chcemy ty Śląska, hanysy won!" ? Odpowiedz Link Zgłoś
aliveinchains Re: po co wprowadzasz podziały? 18.04.11, 10:16 > > Czemu stawiacie mur przed Pszczyną i mówicie: "nie chcemy ty Śląska, hanysy won Poczytaj sobie ostatnia papierową GW z soboty..jest tam taka strona "Portret ślązaków" w GW ogolnopolskiej..jest wpis kolesia z Pszczyny..cytuję z pamięci: "...szkoła średnia w Czechowicach -Dziedzicach. Tam dowiedziałem się, że jestem zza Wisły, dziwili się że mowię z zaspiewem i kończę każde pytanie ze słowem "ja"... tam poczulem moja odrębność"..mniej więcej taki był oddzwięk jego wpisu...o swojej odrębnej ślaskości dowiedzial sie, zza Wisłą w SCI....sąsiedzi z Pszczyny i okolic zdaja sobie sprawę że SCI to osobny region, a ty skad jestes pieroński, chyba mieszkasz dalej i w realu z nami nie masz wiele wspolnego...z jednej strony potwierdzasz nasza odrebność, z drugiej obrażasz się, ze chcemy byc inni, bo inni jestesmy...Stawiamy Mur? Czy chęć podkreslenia swego ja jest stawianiem muru? Zastanów się... Won mowimy tym, którzy wciskaja nasze miasto i nasza ziemie w swoje "gornoslaskie " programy...RAŚ, nar śl..rowniez wojewodztwo wlazło do nas z butami... Odpowiedz Link Zgłoś
pieronski_hanys Re: po co wprowadzasz podziały? 18.04.11, 10:55 Różnica pomiędzy Górnoślązakami, a Ślązakami Cieszyńskimi, jak i samymi regionami jest oczywista, jednak to i to jest Śląskiem. Wolałbym, żeby słowo "Śląsk" było kojarzone z szerszym ujęciem, właściwym granicom geohistorycznym, czyli ze Śląskiem Dolnym - Wrocławiem, Opolem, Raciborzem, Śląskiem Cieszyńskim i Opawskim i okręgiem katowickim. Sprowadzanie Śląska do krupnioków, górników i hutników to zubożanie tego pojęcia. Jeszcze raz podkreślam, odrębność Śląska Cieszyńskiego i Górnego (granice dawnej Rejencji Opolskiej) to dla mnie oczywistość. Odpowiedz Link Zgłoś
aliveinchains Re: po co wprowadzasz podziały? 18.04.11, 11:05 jednak to i to jest Śląskiem. > Blues-Rock i Grunge Rock też są Rockiem i co z tego...? Jedno ma malo wspolnego z drugim....procz nazwy... > Wolałbym, żeby słowo "Śląsk" było kojarzone z szerszym ujęciem, właściwym grani > com geohistorycznym, czyli ze Śląskiem Dolnym - Wrocławiem, Opolem, Raciborzem, > Śląskiem Cieszyńskim i Opawskim i okręgiem katowickim. Tym bardziej podkreślajmy innośc SCI...by ikt nie wrzucał SCI do jednego wara z GŚl..wtedy lud zrozumie że są inne oblicza ślaska... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marianpol Re: po co wprowadzasz podziały? IP: *.dynamic.chello.pl 18.04.11, 12:59 Ten troll nie zauwazyl, ze wiele sie od sredniowiecza zmienilo. W Sudetach, we Wroclawiu, w Jeleniej Gorze nie mieszkaja juz Niemcy, poza nielicznymi wyjatkami. Na te ziemie po wojnie naplynela ludnosc polska, rzeczywiscie z roznych regionow. A teraz po prostu tworzy nowa historie tych ziem. Nie ma na Dolnym Slasku zadnych Slazakow w sensie w jakim ten matolek to pojecie rozumie. Tak, Polska jest roznorodna. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pieronski_hanys wrocławscy Ślązacy w sensie regionalnym, nie etno 18.04.11, 14:25 Mówię o wrocławskich Ślązakach w sensie regionalnym, nie etnicznym, o trzecim pokoleniu powojennych przybyszów ze wschodu, o osobach zaangazowanych w rozwój, historię, kulturę całego Śląska. Mówię o Stowarzyszeniu Miłośników Śląska Silesia Restituta i Stowarzyszeniu Wielki Śląsk z Dolnego Śląska. Ślązak to mieszkaniec Śląska, Ślązak to ktos, kto czuje się Ślązakiem, Ślązakiem może być mieszkaniec Bielska-Białej - potomek przybyłych po wojnie Polaków, o ile utożsamia się ze Śląskiem, zna jego historię. I kto tu czego nie rozumie? ps. Matołów i trolli szukaj w lustrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marianpol Re: wrocławscy Ślązacy w sensie regionalnym, nie IP: *.dynamic.chello.pl 18.04.11, 15:06 Znowu spam, nieustanny potok spamu. Nie znam drugiego takiego mlotka jak ty na polskich forach. Byl kiedys taki gosc co dawal ciagle linki do Frondy, ale go w koncu zbanowano. Czy ty naprawde nie zdajesz sobie sprawy, ze trollujesz? Ideologicznie kompletnie cie rozwalilo, psyche musisz miec niezle zryta. Nie mozna takiego przypadku inaczej kwalifikowac. Nigdy nie bylo tu kogos tak rabnietego jak ty, choc juz do roznych oszolomionych rasiowcow zdazylismy sie przez lata przyzwyczaic. Zastanawiam sie nad jeszcze jednym. Moze ty jestes zacieklym wrogiem RAS? Moze ty ich celowo kompromitujesz, podajac sie za ich milosnika? Moze ten zalew spamu w twoim wykonaniu to jakis rodzaj parodiowania tych idiotow i tych debilizmow? Przychodzili tu rozni rasiowcy, sympatyczni nigdy nie byli, ale zaden z nich nie zrazal do RAS tak jednoznacznie jak ty. Odpowiedz Link Zgłoś
pieronski_hanys w którym miejscu napisałem:jestem miłośnikiem RAŚ? 18.04.11, 15:22 > Moze > ty ich celowo kompromitujesz, podajac sie za ich milosnika? W którym miejscu napisałem: jestem miłośnikiem RAŚ? Pisałem, że podobało mi się kilka inicjatyw, m. in. wycieczki regionalne, nagroda literacka Górnośląski Tacyt, odyzskiwanie skradzionych górnośląskich dóbr i Górnośląskie Dni Dziedzictwa. Do polityki się nie mieszam. Masz poważny problem z czytaniem ze zrozumieniem. I poważny problem z RAŚ, bo co drugi post o nich wspominasz. RAŚofobia? Wszędzie widzisz regionalistów? Śnią ci się po nocach? Odpowiedz Link Zgłoś
mcmaxim Re: wrocławscy Ślązacy w sensie regionalnym, nie 18.04.11, 16:57 Gość portalu: Marianpol napisał(a): > Znowu spam, nieustanny potok spamu. Nie znam drugiego takiego mlotka jak ty na > polskich forach. Byl kiedys taki gosc co dawal ciagle linki do Frondy, ale go w > koncu zbanowano. Czy ty naprawde nie zdajesz sobie sprawy, ze trollujesz? O trollowaniu będzie pouczał troll, który wymyślił sobie nicka, bo brakło mu odwagi... Świat oszalał... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marianpol Re: wrocławscy Ślązacy w sensie regionalnym, nie IP: *.dynamic.chello.pl 18.04.11, 17:05 To Ty glupiejesz, Maximie. Kiedys miales tu czasem cos ciekawego do powiedzenia, ale moze mi sie tylko wydawalo. To nie swiat oszalal, to Tobie prymitywizm uderzyl do glowy i wszystko Ci sie od tego momentu wydaje szalone. Mniej pij, wiecej mysl. Jezeli dla Ciebie pieronski nie jest trollem (jestes tu w mniejszosci) to znaczy, ze schodzisz na psy, rowniez w sensie moralnym. Mcmaxim oszalal! Odpowiedz Link Zgłoś
mcmaxim Re: wrocławscy Ślązacy w sensie regionalnym, nie 18.04.11, 23:45 Nie lubię rozmawiać z anonimami, szczególnie takimi, którzy mnie obrażają. Nigdzie nie napisałem, że PH nie jest trollem - jeżeli tak twierdzisz, udowodnij. Natomiast nie uważam, że należy dżumę zwalczać cholerą, ot co. Na domiar złego (wg Twojego rozumowania) mam złe poglądy. Pamiętaj, jest demokracja, mam do nich prawo. PS. Fajnie to tak obrzucać błotem innych, kryjąc się za nieznanym nickiem. Brawo, gratuluję odwagi cywilnej. Odpowiedz Link Zgłoś
mcmaxim Nie jestem skłonny nazwać się Ślązakiem 18.04.11, 01:30 Tak mnie zastanawia... Że wam się ciągle chce... Ciągle te same słowa, ciągle burza argumentów mniej lub bardziej kulturalnych/rzeczowych... Zawsze będą tacy, którzy będą potrafili rozmawiać, jak również głupcy z jednej i drugiej strony błyszczący trollizmem pierwszej wody... Świeże powietrze, basen, siłownia, taniec, rodzina, książka... GET A LIFE, ludzie! Przestańcie się wzajemnie wtryniać w swoje życia. Tak samo jak mieszkają w bielsku ludzie twierdzący, że leży ono na Śląsku, tak i mieszkają w nim ludzie, którzy temu zaprzeczają. I musimy z tym żyć. Bo wiele w tej kwestii nie zmienimy, a już na pewno nie obrzucając się błotem. Co innego prowadzić akcję informacyjną, edukować - co innego wyzywać od np. nazistów (ukłon do maryjanpola). Aż nawet Krzyśka, jednego z protoplastów forum wywołaliście z Walhalli (o ile albrecht to osoba o której myślę...). Jestem bielszczaninem, Ślązakiem z polskim/europejskim paszportem. Uważam, że lewobrzeżna część miasta Bielsko-Biała leży na Śląsku. Mam do tego prawo. Nie zmuszam nikogo do takiego samego myślenia - każdy ma prawo do swojego. I o taki sam szacunek proszę innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Nie jestem skłonny nazwać się Ślązakiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.11, 08:46 Nareszcie jakis glos rozsadku:)i mamy Slazaka z B :)Marianol tego nie przezyje!!:):) i lewobzezna czesc Bielska lezy na Slasku( stare mapy pieronskiego...) :) Viktoria:) .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gooral Re: Nie jestem skłonny nazwać się Ślązakiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.11, 09:06 ojej, jak fajnie, a ja rano widziałem czarnoskórego na przystanku, wsiadał do linii nr 14, to na pewno mamy po bielskiej stronie BB Afrykę !!!, nie mogę się doczekać jego wpisów na forum.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Nie jestem skłonny nazwać się Ślązakiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.11, 10:11 ojej, jak fajnie, a ja rano widziałem czarnoskórego na przystanku, wsiadał do linii nr 14, to na pewno mamy po bielskiej stronie BB Afrykę !!!, nie mogę się doczekać jego wpisów na forum.... < jestem pewny ze nalezy do RAS!!! :)...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marianpol Re: Nie jestem skłonny nazwać się Ślązakiem IP: *.dynamic.chello.pl 18.04.11, 12:53 Znowu biedactwo Olo wyobraza sobie, ze ja czegos nie przezyje. Oj chlopie chlopie, biedny musisz miec zywot w realu. Odpowiedz Link Zgłoś
aliveinchains Re: Nie jestem skłonny nazwać się Ślązakiem 18.04.11, 09:43 mcmaxim oczywiscie GET a Life..tyczy się tych co nas "uprzejmie" informuja o historii w sposob tendencyjny i wybiórczy..tj dobieraja fakty do swojej tezy: Bielsko i SCI to Gorny śląsk...to że SCI nie jest od wielu lat częścia GŚl, ktory też nigdy nie stanowił monolitu z jednym centralnym ośrodkiem zarządzania jest faktem...teksty i mapy "pierońskiego" tylko to potwierdzaja, gorzej z tymi co je interpretują. Cieszy mnie, że odrębność SCI od OS, jest podkreslana przez samych cieszyniaków, nie bielszczan... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Nie jestem skłonny nazwać się Ślązakiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.11, 10:22 Cieszy mnie, że odrębność SCI od OS, jest podkreslana przez samych cieszyniaków, nie bielszczan... < mnie cieszy ze sie roznimy ,mamy rozne poglady i imoze byc to polem do normalnej polemiki,ciekawej dyskusji a nie powodem do tworzenia jakich kolwiek nawet najmniejszych podzialow,,,,,,,szczerze pozdrawiam wszystkich uczestnikow tej 'arcy ciekawej pogawedki" :):) bez wyjatku:) dla admina szacun!!!:):) Odpowiedz Link Zgłoś
pieronski_hanys Re: Nie jestem skłonny nazwać się Ślązakiem 18.04.11, 10:51 > Cieszy mnie, że odrębność SCI od OS, jest podkreslana przez samych cieszyniaków > , nie bielszczan... I przez historyków i przez etnologów, a Wy się przejmujecie opiniami anonimów na forach internetowych. O związkach okolic Raciborza z Cieszynem możemy mówić już w IX i X wieku, gdy plemię Golęszyców zamieszkiwało tereny wokół Cieszyna i Raciborza. Później również, gdy Cieszyn i Bielsko leżały w granicach Górnego Śląska. Od momentu przejęcia większej części Śląska przez Prusy i utworzenia Rejencji Opolskiej, odrębność zaczęła się pogłębiać. Pogłębiła się jeszcze bardziej po II wojnie światowej, po zmianie granic państwowych i przejściu Śląska w granice Polski. Kulturowa odrębność Śląska Cieszyńskiego od Górnego jest też podkreślana przez część Górnoślązaków. Oczywiście jest też cześć, która narzuca tożsamość górnośląską części mieszkańców Śląska Cieszyńskiego, ale to tak jak z polskimi nacjonalistami, którzy uważają, że jeśli mieszka się w Polsce, trzeba być "prawdziwym Polakiem" i deklarować narodowość polską, nawet jeśli jest się Chińczykiem, Arabem, Żydem, czy Ślązakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
mcmaxim Re: Nie jestem skłonny nazwać się Ślązakiem 18.04.11, 12:14 Alive, Tak jak Cię lubię, tak zaczynasz mnie drażnić Napisałem, że moim zdaniem Bielsko leży na Śląsku. Celowo(!) nie napisałem żadnego przymiotnika - na jakim, żeby uniknąć powodu do swarów. A „GET A LIFE” dotyczy wszystkich. Ps. Geograficznie SCI JEST częścią GŚ - bo w podstawowym podziale Śląsk dzieli się na Górny i Dolny wg biegu Odry. A to, czy mentalnie, socjologicznie, społecznie, gospodarczo - inna bajka. I znowu daję się w to wciągnąć... idę do parku na kawę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnes Re: Nie jestem skłonny nazwać się Ślązakiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.11, 10:44 Mam bardzo podobne odczucia. Urodziałm się w Bielsku, jeszcze w województwie bielskim, więc gdzieś tam w mojej głowie zakodowana była odrębność i może nawet wyjątkowość miasta i okolic. Zawsze bliżej mi do gór (mentalnie jak i fizycznie :)) niż do Śląska i szczerze mówiąc do dziś jakoś nie potrafię zaakceptować, że wrzucono nas do jednego worka. I takie mam wrażenie, że pomimo dynamicznie rozwijającego się regionu, straciliśmy swoją tożsamość - oczywiście to moje subiektywne odczucia, bardzo osobiste :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Nie jestem skłonny nazwać się Ślązakiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.11, 11:46 Mam bardzo podobne odczucia. Urodziałm się w Bielsku, jeszcze w województwie bielskim, więc gdzieś tam w mojej głowie zakodowana była odrębność i może nawet wyjątkowość miasta i okolic. Zawsze bliżej mi do gór (mentalnie jak i fizycznie :)) niż do Śląska i szczerze mówiąc do dziś jakoś nie potrafię zaakceptować, że wrzucono nas do jednego worka. I takie mam wrażenie, że pomimo dynamicznie rozwijającego się regionu, straciliśmy swoją tożsamość - oczywiście to moje subiektywne odczucia, bardzo osobiste :)) <odpowiedz sobie na jedno pytanie! Kto wrzucil??? i na jeszcze jedno!! Czy ja albo ty mielismy na to jaki kolwiek wplyw??? czasami czytajac fora mam wrażenie ze to Ja Slazak jestem osobiscie za ten stan odpowiedzialny:) Odpowiedz Link Zgłoś
aliveinchains Re: Nie jestem skłonny nazwać się Ślązakiem 18.04.11, 12:58 olo, jdz juz sobie..dobrze? nawet cytować nie umiesz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gooral Re: Nie jestem skłonny nazwać się Ślązakiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.11, 13:51 > Czy ja albo ty mielismy na to jaki kolwiek wplyw??? głos jednego wójta, przy naciskach śląskiego lobby i nocne głosowanie w senacie -->'nocna straż' nr 2 :), olo czy to Ty byłeś tym wójtem podbielskiej gminy ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Nie jestem skłonny nazwać się Ślązakiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.11, 14:26 > Czy ja albo ty mielismy na to jaki kolwiek wplyw??? głos jednego wójta, przy naciskach śląskiego lobby i nocne głosowanie w senacie -->'nocna straż' nr 2 :), olo czy to Ty byłeś tym wójtem podbielskiej gminy ?< niestety nie ja!:) Odpowiedz Link Zgłoś
aliveinchains Pastor Ulgorz - hanys;-) 18.04.11, 13:34 no i jwyszlo szydło z worka..deklaracja slaskosci ks Ulgorza, pelna flustracji i jednostronnego przekazu - "zla Warszafka, źli Polacy"... www.gazetacodzienna.pl/index.php?p=wwiad&id=5378 zacytuje parę wpisów Antonio 2011-04-17 15:19:22 Wiecie jak ma na imię ojciec ks. Marka Uglorza? Manfred. A gdzie urodził się ów Manfred, też zresztą ksiądz ewangelicki? W Łaziskach. A jakie imiona nosili jego rodzice? Karol i Elfryda. Jeszcze jakieś pytania? Co ten hanys-farorz robi na cieszyńskiej ziemi ? 2011-04-17 15:32:58 Nie potrzebujemy hanyskich agitatatorów. Z luterskich szeregów wywodził się renegat Kożdoń, a z katolickich renegat szef V kolumny w Bielsku Wiesner. Ale z ewangelickich wywodzili się Michejdowie, Kubisz, Kulisz, Nierostek, z katolickich Londzin, Świeży, Halfar, itd... Cała galeria Ślązaków i Polaków jednocześnie. Hanysy wynocha ze Śląska Cieszyńskiego ! Placebo 2011-04-18 08:49:37 Chociaż to bardzo trudne , spróbujmy zignorować prowokacje RAŚ i ks. Uglorza! Nie dajmy sobą manipulować, przecież jesteśmy potomkami roztropnych Ślązaków Cieszyńskich. Nie pozwólmy aby szczuto katolików na ewangelików o odwrotnie. Ksiądz Uglorz chyba Boga się nie boi , bo nie ma Go w sercu... Deklarazja ks pastora..jest jak jest....ale widzę, że RAŚ chwyta się roznych chwytów na SCI....nie dajmy się! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gooral Re: Pastor Ulgorz - hanys;-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.11, 14:20 te artykuły pcha m.in do 'Super Nowej' 'Gazety Codziennej' etc. p.Melon z Cz-Dz (o czym mowa w przytoczonej publikacji), który startował z list RAŚ i wtopił w naszym okręgu na całej linii, jego kolega jest, a na pewno był redaktorem w SN i jest v-ce w kole RAŚ na Śl.Cieszyńskim. Panowie jadą na fali, no cóż, powinni JK zafundować jakąś wycieczkę, za promocję. Odpowiedz Link Zgłoś
aliveinchains Re: Pastor Ulgorz - hanys;-) 18.04.11, 14:42 Tak to bywa, RAś to koloryt tego regionu, margines jak widac po wyborach...ale krzycza glosno...i trzeba to albo olac albo umiejetnie dyskredytować... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Pastor Ulgorz - hanys;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.11, 15:51 Tak to bywa, RAś to koloryt tego regionu, margines jak widac po wyborach...ale krzycza glosno...i trzeba to albo olac albo umiejetnie dyskredytować... < o czym ty czlowieku piszesz!! Wicemarszalkiem wojewodctwa Slaskiego jest Jerzy Gorzelik! Co ty chcesz dyskredytowac i jak??? :):) Moja rada olac i nauczyc sie z tym zyc!:):) Odpowiedz mi na pytanie! jak ten "margines jak widac po wyborach" stal sie Wicemarszalkiem woj Slaskiego:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gooral Re: Pastor Ulgorz - hanys;-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.11, 16:48 na tym właśnie polega demokracja, że z demokracja jest tak jak w tym powiedzeniu "jak zrobisz wybory w dzielnicy burdeli to masz pewne że wybiorą alfonsa albo dziwkę" Odpowiedz Link Zgłoś
mcmaxim Re: Pastor Ulgorz - hanys;-) 18.04.11, 16:53 Gość portalu: gooral napisał(a): > na tym właśnie polega demokracja, że z demokracja jest tak jak w tym powiedzeni > u "jak zrobisz wybory w dzielnicy burdeli to masz pewne że wybiorą alfonsa albo > dziwkę" Wolę dziwkę i alfonsa, którzy znają się na prowadzeniu burdelu, niż „wszystkowiedząceałtorytety” rozpieprzające ten kraj w drobny mak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gooral "Dziwka i alfons" w jednym z RAŚiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.11, 19:58 to tak ma na drugie imię ? nie wiedziałem.... ale dzięki za informacje Odpowiedz Link Zgłoś
pieronski_hanys bardzo jesteście gościnni 18.04.11, 14:29 Jesteście bardzo gościnni. "Hanysy wynocha"? Ciekawe. Każdy mieszkaniec Bielska-Białej czy Cieszyna niezależnie od grupy etnicznej do której przeynależy ma prawo głosić co mu się żywnie podoba, o ile nie łamie polskiego prawa. Jeśli łamie, trzeba to zgłosić do prokuratury, bo niezgłoszenie przestępstwa też jest przestępstwem. Widzę, że grzebanie w drzewie genealogicznym to stała praktyka na podbeskidzkich forach. I oczywiście jeśli ktoś jest hanysem, od razu: won! Taka reakcja nosi znamiona rasizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
aliveinchains Re: bardzo jesteście gościnni 18.04.11, 14:41 nie won, ale nie może krzyczeć swoich pogladow tak glosno, że az uszy bola...bo ks. Ulgorz jest wazna postacia kosciola ewangelickiego, ale tu na SCI jego poglady reprezentuje mniejszość 2,27%....swoja deklaracją szkoszi zdecydowanej wiekszości luteran na SCI, ktorzy mocno dystansuja się do raś i deklaracji narodowosci slaskiej....nie jest panem Ulgorzem, lecz wysoko postawionym pastorem - duchownym..wiec niech się zajmie wiernymi i biblia...bo jak widac po wpisach z GC ludzie uwazaja że jatrzy a ks Ulgorz ma ojca z Łazisk - wystarczy wpisac w google..rodzicow trzeba szanowac ich poglady rowniez maja wplyw na dzieci..co widac....ale chcialbym slyszec glos pastora takiego typowego stela... Odpowiedz Link Zgłoś
pieronski_hanys jego poglądy nie są gorsze od Twoich 18.04.11, 15:01 Jego poglądy nie są gorsze od Twoich, tylko dlatego że jego rodzice pochodzą z Łazisk. Jego wizja Śląska Cieszyńskiego nie musi być gorsza od Twojej, tylko dlatego, że Twoja rodzina mieszka w Bielsku/Cieszynie od pokoleń. Widzę, że na podbeskidzkich forach istnieje spory problem z rasizmem i ksenofobia: uprzedzenia wobec Górnoślązaków, strach przed 'obcymi' itd. Odpowiedz Link Zgłoś
mcmaxim Re: bardzo jesteście gościnni 18.04.11, 16:46 Uwielbiam ten relatywizm. Alive, zarzucasz innym dowolne interpretowanie faktów i ustawianie pod siebie - a jak mam nazwać to, że wg Ciebie jest ok i nie wolno zaglądać w genealogię, jeśli ktoś pochodzi spoza tych okolic, ale z „bardziej prawomyślnego kierunku” i popiera Twój punkt widzenia, natomiast jeśli ktoś ma rodziców z Górnego Śląska - to już jest złooooooooo wcielone, nie ma prawa wypowiedzi? Zastanów się nad swoim zachowaniem, naprawdę... Bo dajesz zły przykład. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gerhard Re: bardzo jesteście gościnni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.11, 17:40 Powiem ci jedno, jestem ewangelikiem i wstyd mi za poglady pastora Ulgorza. Pochodze z Jasienicy (wcześniej Cz-Dz) gdzie aktualnie mieszka jego ojciec tez pastor. Rodzina ta jest z Łazisk. Mnie to mało obchodzi, moga byc z Olsztyna czy Białegostoku, ale jednak widać skąd u pastora ciągoty do wrzucania naszego regionu do jednego wora z Górnym Ślaskiem. Proste koneksje rodzinne, środowsko w jakim się wychował. Rozumiem. Kazdy może miec poglady jakie chce. Ale, on jest pastorem, do tego jednym z bardziej znanych i jego głos choć dla mnie i moich sąsiadów z Jasienicy (jak i współwyznawców z SCI) zupełnie niepopularny idzie w Polskę. To tak jakby taki Nych powiedział - Jestem za PiS! Jakie larmo, jaka wrzawa. Prawdziwy katolik to zwolennik Jarka? Tak myslą na Zachodzie. Nie chce by ewangelików kojarzono z RAŚ i chęcią bycia Ślązakiem niePolakiem, gdyż jest to nieprawda. Na RAŚ zagłosował na SCI 2% mieszkańców, którzy poszli do głosowania oddali głos na RAŚ! Mamy demokrację i nie może być by znikoma mniejszość wypowiadała się za 98% mieszkańców. Ks Ulgorz zrobił bład, bo on bedzie słyszalny, a nie my! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marianpol Re: bardzo jesteście gościnni IP: *.dynamic.chello.pl 18.04.11, 18:09 Calkowicie podzielam Twoj poglad, Gerhardzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: silesiamacios Re: bardzo jesteście gościnni IP: *.aster.pl 18.04.11, 23:03 Cieszy mnie Twoja opinia rodem z głowy Jarka K. ale pytanie czy wiesz co spowoduje na śląsku?? No właśnie nie wiesz dlatego czekam aż prawdziwą armatę wypuścisz.... HAHAHAHAH Coś czuję mocno się będę śmiał...:))) Odpowiedz Link Zgłoś
mcmaxim Re: bardzo jesteście gościnni 18.04.11, 23:33 Ale pastor też człowiek! Też jestem protestantem, zatem widzisz, skoro uznajemy, ze ordynowany do posługi ma prawo mieć rodzinę, ma prawo prowadzić normalne życie, dlaczego - jako osoba szanowana - wg Ciebie nie ma prawa wygłosić swojego zdania na określony temat? I co z tego, że ktoś w Polsce to usłyszy? Już w ogóle nie wspominając o tym, że katoliccy księża robią to na porządku dziennym, wprost agitując określone opcje polityczne - z czym tutaj nie mamy do czynienia; bo z nawoływaniem do głosowania na określoną partię/komitet sam bym walczył. Odpowiedz Link Zgłoś
pieronski_hanys " Hanysy wynocha ze Śląska Cieszyńskiego ! " 18.04.11, 14:39 Co ten hanys-farorz robi na cieszyńskiej ziemi ? 2011-04-17 15:32:58 " Hanysy wynocha ze Śląska Cieszyńskiego ! " Ktoś tu nam zarzucał wypisywanie haseł "gorole raus"? Odpowiedz Link Zgłoś
aliveinchains Re: " Hanysy wynocha ze Śląska Cieszyńskiego ! " 18.04.11, 14:43 > > > Ktoś tu nam zarzucał wypisywanie haseł "gorole raus"? > > czy gorole wypowiadaja się w imieniu hanysow? Nie...więc niech ks Ulgorz się uspokoji.... Odpowiedz Link Zgłoś
pieronski_hanys mylisz pojęcia 18.04.11, 14:58 Mylisz pojęcia. Mieszkańcy Górnego Śląska (granice dawnej Rejencji Opolskiej) wypowiadają się nt. przyszłości Górnego Śląska, niezależnie od tego, czy są Polakami, Niemcami, Ślązakami, polskimi/niemieckimi/śląskimi Ślązakami. Nikt im tego nie zabrania, podobnie jak nie zabrania się przybyłym z Kresów Wschodnich mieszkańcom np. Gliwic zabierać głosu w sprawie Gliwic. Podobnie mieszkaniec Bielska-Białej (o ile dobrze kojarzę), który jest Ślązakiem ma prawo wypowiadać się w sprawie przyszłości Bielska-Białej i związków tego miasta z Śląskiem/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marianpol Re: mylisz pojęcia IP: *.dynamic.chello.pl 18.04.11, 15:24 Skoro w Polsce lyse paly z NOP dzialaja legalnie, to moze i dzialac legalnie taki radykalny i populistyczny twor jak RAS. Ale nikt nas nie zmusi by radykalow, oszolomow, zwyrodnialcow, neonazistow, nacjonalistow czy innych skrajnych populistow popierac. Efektem tego jest znikome poparcie dla LPR czy RAS. I twoja zidiociala spamerska agitacja tego nie zmieni, ani zadnego innego oszolomionego milosnika NOP czy RAS czy innego politycznego smiecia. Odpowiedz Link Zgłoś
mcmaxim Re: " Hanysy wynocha ze Śląska Cieszyńskiego ! " 18.04.11, 16:52 aliveinchains napisał: > > Ktoś tu nam zarzucał wypisywanie haseł "gorole raus"? > > > czy gorole wypowiadaja się w imieniu hanysow? Nie...więc niech ks Ulgorz się us > pokoji.... Czy pastor wypowiada się w imieniu goroli?... Nie zauważyłem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Nie jestem skłonny nazwać się Ślązakiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.11, 14:23 Olo, coraz bardziej sie osmieszasz. Skoro tak lubisz... Im wiecej piszesz ty, czy ten oszolomiony bidulek pieronski, tym bardziej sobie uzmyslawiamy, ze jestescie tutaj kompletnie obcy i naprawde niewiele jestescie w stanie zrozumiec. <dlatego ze jestem tu kompletnie obcy to jestem aby wszystko zrozumic:)......:) Odpowiedz Link Zgłoś