malop 02.04.02, 22:07 Co sądzicie o roli Bielska-Białej w woj.śląskim po lekturze ostaniej "Kroniki beskidzkiej" Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Pani>Ga Re: *KRONIKA BESKIDZKA- PRZECIW BIELSKU W WOJ.ŚLĄSKIM IP: 172.10.1.* 03.04.02, 01:01 Maja spory naklad popularyzacja powrotu do Maloposlki moze byc bardzo kuteczna. na wypadek aneksji Slaska w przyszlosc poprzez Niemcy , mozemy uratowac kawalek polskosci. Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht1 Re: *KRONIKA BESKIDZKA- PRZECIW BIELSKU W WOJ.ŚLĄSKIM 03.04.02, 08:46 Gdybyś poczytał uważnie, to zauważyłbyś pewnie ,że Andrychów mysli o przyłączeniu się do ślaskiego, z tych samych powodów, z których Żywiec chce w drugą stronę. Konkluzja artykułu jest taka, że po obu stronach istnieje niezadowolenie z nowego podziału administracyjnego. Bielsko w ślaskim czy małopolskim bedzie traktowane podobnie. Bogatszy rejon, da sobie radę sam, są inni bardziej potrzebujący itp. Dopóki samorządy bedą w ok. 80% zależne od subwencji władz centralnych, dopóty nic specjalnego sie nie zmieni, a nazwa "samorzad" bedzie dobrze prezentować się jedynie na pieczęciach i tablicach urzędów. To tak jakby dać komuś samochód, ale kto inny decydowałby o tym ile paliwa wleje właściciel do baku. Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: *KRONIKA BESKIDZKA- PRZECIW BIELSKU W WOJ.ŚLĄSKIM 03.04.02, 09:07 albrecht1 napisał(a): > Gdybyś poczytał uważnie, to zauważyłbyś pewnie ,że Andrychów mysli o > przyłączeniu się do ślaskiego, z tych samych powodów, z których Żywiec chce w > drugą stronę. Tu muszę zdementować. Było to zdanie, wypowiedziane swobodnie na spotkaniu wojewody małopolskiego z biznesmenami. Ludzie z Andrychowa z Małopolskiego są raczej zadowoleni. Do Śląskiego z tego co wiem, chcą dwie gminy powiatu olkuskiego. Przynajmniej chciały. > Konkluzja artykułu jest taka, że po obu stronach istnieje niezadowolenie z > nowego podziału administracyjnego. Bielsko w ślaskim czy małopolskim bedzie > traktowane podobnie. Bogatszy rejon, da sobie radę sam, są inni bardziej > potrzebujący itp. BB w Małopolskim będzie miało więcej do powiedzenia przy rozdziale pieniędzy. Zobacz, gdzie idą pieniądze z budżetu Śląskiego, a gdzie z Małopolskiego. > Dopóki samorządy bedą w ok. 80% zależne od subwencji władz centralnych, dopóty > nic specjalnego sie nie zmieni, a nazwa "samorzad" bedzie dobrze prezentować > się jedynie na pieczęciach i tablicach urzędów. > To tak jakby dać komuś samochód, ale kto inny decydowałby o tym ile paliwa > wleje właściciel do baku. Tu zgadzam się w 100 %. Tylko 10 silnych regionów samorządowych może sobie poradzić w naszej rzeczywistości. Oczywiście naprawdę samorządowych. Mogę prosić o link do tego artykułu ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: góral Re: *KRONIKA BESKIDZKA- PRZECIW BIELSKU W WOJ.ŚLĄSKIM IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 03.04.02, 10:28 linku nie ma, mozna dostać tylko wydanie 'tradycyjne' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: albrecht Re: *KRONIKA BESKIDZKA- PRZECIW BIELSKU W WOJ.ŚLĄSKIM IP: *.bielsko.dialog.net.pl 03.04.02, 21:12 Opieram się jedynie na tekście w gazecie. Pisze tam :"Jednocześnie w Andrychowie i Kętach -głównie przedsiębiorcy- coraz głośniej zaczynają mówić o możliwości oderwania tych ziem od Małopolski i przejścia do województwa śląskiego. Co ciekawe, zwolennicy secesji i na Żywiecczyźnie, i w rejonie Andrychowa twierdzą, że władze wojewódzkie nie dbają o ich teren i traktują go po macoszemu." Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Prośba 03.04.02, 13:00 A mógłby ktoś mi przesłać ten artykuł na skrzynkę, jeśli to możliwe? Ktoś, kto ma scaner. Jeśli to nie byłby kłopot, naturalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bolek Re: Prośba IP: *.bielsko.sdi.tpnet.pl 05.04.02, 09:18 Zaglądnij na: www.kronika.beskidzka.pl/kbeskidzka.php3 - chyba nic nie pokręciłem, tam jest część tewgo artykułu. Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: Prośba 05.04.02, 09:27 Gość portalu: Bolek napisał(a): > Zaglądnij na: <a href="www.kronika.beskidzka.pl/kbeskidzka.php3"target=" > _blank">www.kronika.beskidzka.pl/kbeskidzka.php3</a> > - chyba nic nie pokręciłem, tam jest część tewgo artykułu. Dzięki. Artykuł, o który prosiłem jest z 28 III, a link do tego, który mi podałeś to już nowy artukuł o podobnej tematyce. Dzięki za informacje. Szkoda, że tego artykułu nie ma w całości w interniecie :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piast Nie czytam szmatławców!!!!!!!!!!!! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 03.04.02, 22:58 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peteen Re: Nie czytam szmatławców!!!!!!!!!!!! IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 04.04.02, 18:40 nie jestem miłosnikiem KB, ale jesli ten tytuł trzyma się w bielu dość mocno od dziesiatek lat, to chyba przeginasz tak go nazywając ( zwłaszcza, że obrażasz coś czego nie znasz ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Nie czytam szmatławców!!!!!!!!!!!! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 04.04.02, 18:46 Typowe dla hanysa zachowanie. Nie czyta, ale wie, że to szmatławiec. Głupota w Polsce jest powszechna, ale na śląsku widać ją szczególnie wyrażnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piast Re: Nie czytam szmatławców!!!!!!!!!!!! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 05.04.02, 18:20 Gość portalu: Paweł napisał(a): > Typowe dla hanysa zachowanie. Nie czyta, ale wie, że to szmatławiec. Głupota w > Polsce jest powszechna, ale na śląsku widać ją szczególnie wyrażnie. >Kocioł garnkowi przyganiał! Nie czytam, bo czytałem i mam wyrobioną opinię. A używanie głupawych stereotypów świadczy jak najgorzej o tobie i tylko o tobie, czyli bez uogólnień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bolek Re: *KRONIKA BESKIDZKA- PRZECIW BIELSKU W WOJ.ŚLĄSKIM IP: *.bielsko.sdi.tpnet.pl 05.04.02, 09:05 Artykuł czytałem i ... no właśnie, jakoś nikt nie zauważył komu woj. bielskie zawdzięcza ten los, a od tego chyba należałoby zacząć (przypomina to przysłowiową walkę ze skutkami, a nie przyczynami). Może wypadałoby (tak powinna zrobić gazeta) wymienić choćby Panów: Olbrychta, Stycznia czy Leraczyka, gorących zwolenników likwidacji tego województwa - to tylko przykładowe nazwiska. A więc na początek proponuję, aby w przyszłych wyborach docenić ten ich wkład(podobno niektórzy chcą kandydować nawet na prezydenta miasta,a to już całkowity skandal). A co do Kroniki Beskidzkiej, to mam mieszane uczucia. Szata graficzna - fatalna, zawartość - różna, najczęściej dużo o niczym. Odpowiedz Link Zgłoś