Dodaj do ulubionych

ATH na dnie!

21.04.06, 13:12
ATH słabo...
Akademia Techniczno-Humanistyczna z B-B daleko w rankingu uczelni
akademickich w kraju- w rankingu -Rzeczpospolitej- i -Perspektyw- jest na 76-
tym miejscu. To najgorzej w ostatnich latach. Najlepszą uczelnią w Polsce
ponownie został Uniwersytet Warszawski. Na odległym miejscu także bielska
Wyższa Szkoła Bankowości i Finansów- wśród uczelni niepublicznych jest 72-ga.
Powody do dumy mogą mieć studenci Wyższej Szkoły Administracji z B-B. W
towarzystwie innych niepublicznych uczelni licencjackich ich szkoła zajmuje
siódme miejsce.

Obserwuj wątek
    • albrecht1 Re: ATH na dnie! 21.04.06, 13:21
      No cóż, nikt nie pisał, że ATH jest cudowną uczelnią, ale z drugiej strony w
      innym wątku już pisano o kierunkach , na których można robić habilitację i
      dążeniach władz uczelni do otrzymania statusu uniwersytetu.
      Ps. Możesz podrzucić link z tym rankingiem?
    • Gość: mm Re: ATH IP: *.c29.msk.pl 21.04.06, 13:26
      Wrzucanie wszystkich uczelni do jednego kotla jest trochę niepoważne, więc
      trudno uznać ranking za szczególnie miarodajny - przyklad: Wyższa Szkola
      Zarządzania i Przedsiębiorczości im.Koźmińskiego w Warszawie należy de facto do
      czolowych polskich uczelni (jest niepaństwowa), a w rankingu zajęla 52. miejsce.
      Poza tym na ATH są studia doktoranckie na 2 kierunkach i możliwość habilitacji
      na jednym. W kolejce czekają kolejne wnioski i z poinformowanych źródel wiem,
      że po ich zatwierdzeniu przez MEN uczelnia spelni warunki stawiane aktualnie
      uniwersytetom (może to potrwać trochę więcej niż rok, bo wiadomo, jak dzialają
      polskie ministerstwa - wniosek sobie trochę poleży).
      Inną sprawą jest baza lokalowa - oczywiste jest, iż ATH (z 2001 r., filia PŁ
      1969) jest w gorszej sytuacji niż UJ, UW, UŚ, bo nie miala tyle czasu na
      rozbudowanie infrastruktury (na marginesie dodam, że nowy budynek na Bloniach
      ma być skończony za 1,5 roku).
      Na koniec tylko dodam, że wszystkie skontrolowane do tej pory przez Państwową
      Komisję Akredytacyjną kierunki na ATH mają pozytywną ocenę.
      • albrecht1 Re: ATH 21.04.06, 13:29
        Gość portalu: mm napisał(a):
        > Na koniec tylko dodam, że wszystkie skontrolowane do tej pory przez Państwową
        > Komisję Akredytacyjną kierunki na ATH mają pozytywną ocenę.

Otóz to, więc pisanie o dnie na jakie stoczyła się uczelnia jest przesadą.
        • Gość: mm Re: ATH IP: *.c29.msk.pl 21.04.06, 13:38
          Zgadza się - potrzeba po prostu trochę obiektywizmu - tym bardziej że za ATH
          też są jakieś uczelnie.

PS. Wszystkich szkól wyższych jest w Polsce ok.400 (państwowe - tym PWSZ,
          prywatne - przeważają, wojskowe, kościelne).
          • Gość: mm Re: ATH IP: *.c29.msk.pl 21.04.06, 13:42
            Zapomnialem o jeszcze jednym - niemalże na każdym forum narzekają na wlasne
            uczelnie - wlącznie z Lublinem, który ma KUL i UMCS.
            • Gość: Nowszy Re: ATH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 14:11
              Wiek studencki jest dla mnie odległym wspomnieniem, ale mam za sąsiada studenta
              ATH. Z tego co mówi, to najbardziej doskwierają mu bardzo często odwoływane
              zajęcia (najczęściej tuż przed godziną ich rozpoczęcia), skracanie czasu
              wykładów, plan zajęć dostosowany wyłącznie do wykładowców (prowadzących
              zajęcia na wielu innych uczelniach), a nie do studentów. Ceryfiktaty
              certyfikatami, ale najbardziej liczy sie rzeczywistość, a ta jest j.w.
              • Gość: mm Re: ATH IP: *.c29.msk.pl 21.04.06, 14:38
                Ja o takich sytuacjach raczej nie slyszalem od osób studiujących na ATH.
                Wszędzie jednak zdarza się, że jakieś zajęcia przepadają albo są WYJĄTKOWO
                skracane (i później odrabiane - ale nie zawsze).Wszystko zależy od wykladowcy.
                A problem można zglosić w dziekanacie lub kierownikowi jednostkki
                organizacyjnej (katedry, zakladu, instytutu) i z takim wykladowcą zrobią
                porządek (tym bardziej że pracownicy dojeżdżający z innych uczelni stanowią na
                ATH mniejszość, bo to w końcu samodzielna uczelnia i swoją kadrę ma).

A to, że ktoś mieszka w innym mieście, to inna sprawa.
                Podam przykladowo, że prof.Michal Kliś, rektor ASP w Katowicach - a
                przynajmniej byl nim niedawno - mieszka w BB. Bielszczanką jest też znana
                socjolog z UŚ - prof. Ewa Chojecka (autorka m.in. Architektury i urbanistyki BB
                w latach 1855-1939) - mam nadzieję, że nie pomylilem dat w tytule, bo piszę z
                pamięci. Można by o nich powiedzieć, że do Katowic dojeżdżają z BB, jednak nie
                zmienia to faktu, że są pracownikami naukowymi uczelni katowickich.
      • Gość: Dexter Znam tą uczelnię ze złej strony IP: *.c29.msk.pl 21.04.06, 18:24
        Ja sam znam tą uczelnię, bo kiedyś przez 3 miesiące byłem jej studentem, ale
        zrezygnowałem. Stało się tak dlatego, że nie wytrzymałem fizycznie. 2 dni po 13
        godzin na studiach zaocznych. Na ul. Willowej tylko informatyka i to w
        warunkach dobrych. Natomiast ćwiczenia i wykłady(studiowałem slawistykę)
        mielśmy w okropnym budynku przy ul. Kustronia. Krzesełka takie, jak pół
        klasycznego pulpitu przy ambonce w kościele przykręcone do krzeseł. Nie ma tam
        też barierek, sale przepełnione. 6- godzinny wykład grupa 35-osobowa miała w
        sali, gdzie powinno być nie więcej niż 22 osoby. Na początku kompletny nieład
        informacyjny. Studia zaoczne:to było pewne. Prodziekan mówił:magisterskie. Za
        chwilę:licencjat, 4 lata i magisterium. Dziekan zaś:nie wiadomo co i jak! Nigdy
        więcej nie pójdę tak ślepą drogą. Jeśli będzie ślepa, wezmę latarkę.:-))).
        Czemu osoba niepełnosprawna, taka jak ja ma siedzieć w siedzisku, które
        zmuszają do przyjęcia nienaturalnej i niezdrowej pozycji, prowadzącej do kolek,
        skurczów. 26 godzin tej posiadówki od 8:00 do 21:00 musiałem niwelować 4 dni.
        Później i tak wylądowałem u lekarza. Całe szczęście, że nie na stole
        operacyjnym.
        • Gość: mm Re: Tak bywa... IP: *.c29.msk.pl 21.04.06, 18:45
          ...na studiach zaocznych - program do zrealizowania jest, czas tylko w sobotę i
          niedzielę, więc student musi siedzieć na uczelni od rana do wieczora - nie
          wydaję mi się, by ATH byla wyjątkiem w tej kwestii. A jak powstanie budynek na
          Bloniach (ten duży), problemy lokalowe się skończą.
        • mbrechtacz Re: Znam tą uczelnię ze złej strony 22.04.06, 20:58
          Budynek na Kustronia rzeczywiście jest fatalny. Ja też studiowałam na zaocznych
          i w zimie zawsze kończyłam zjazd z przeziębieniem i dolegliwościami układu
          moczowego. Zajęcia ogólnie nie były złe, aczkolwiek niektóre trudno nazwać
          pouczającymi.
          • mcmaxim Re: Znam tą uczelnię ze złej strony 24.04.06, 10:49
            Eee, przesadzasz :-) Ja zajęcia na Kustronia mile wspominam - przynajmniej zahartowałem się porządnie :-D
    • pieprz.kajenski Re: ATH na dnie! 22.04.06, 19:15
      ten ranking jest co najmniej bzdetny. jak mozna porównywać wszystkie uczelnie i
      jak to się ma do rzeczywistego rozeznania dla potencjalnego kandydata na
      wybrany przez siebie kierunek. Jak dla mnie najbardziej miarodajnym i najwięcej
      mówiącym jest ranking nawet nie tyle uczelni o podobnym profilu, co kierunków,
      czy wydziałów.
      A odnośnie ATH, to spotkałem się już z niejedną pozytywną opinią o absolwentach
      mechaniki na budowie maszyn.
      • jorg_z_bielitz Ble ble ble 22.04.06, 19:37
        pieprz.kajenski napisał:

> ten ranking jest co najmniej bzdetny. jak mozna porównywać wszystkie uczelnie
        i
        >
        > jak to się ma do rzeczywistego rozeznania dla potencjalnego kandydata na
        > wybrany przez siebie kierunek. Jak dla mnie najbardziej miarodajnym i
        najwięcej
        >
        > mówiącym jest ranking nawet nie tyle uczelni o podobnym profilu, co
        kierunków,
        > czy wydziałów.

Masz 100% racji. Porównywać mozna konkretne kierunki czy wręcz specjalizacje!!!!

No i rankingu nie powinna firmować ZAINTERESOWANA konkretnie UCZELNIA. A
        materiał wyjsciowy (źródłowy) powstał (jeśli sie nie mylę) na Polit.
        Warszawskiej :):):):)
        • jorg_z_bielitz Uzupełnienie!!! 22.04.06, 19:53
          W uzupełnieniu link (patrz na stopkę -autora rankingu):

www.elka.pw.edu.pl/WEiTI/kandydaci/ranking.shtml
    • Gość: B.r.o.n.x Re: ATH na dnie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 09:13
      Ranking Rzeczpospolitej, powiedzmy sobie jest o kant du..y rozbić. Gdyby
      uwzględniał on procent zatrudnionych absolwentów byłby on dla mnie miarodajny.
      A tak ku prawdzie, rankingi są dla szczurków. Wg. mnie liczy się wiedza i
      podejście profesorów do studentów, czy są oni przystępnie przekazać im wiedzę.
      • chris62 Re: ATH na dnie! 24.04.06, 11:01
        Właśnie procent zatrudnionych i osiągających sukcesy zawodowe bym dodał bo nic
        nie jest lepszym wskaźnikiem niż zadowolenie pracodawcy z absolwenta.
    • mcmaxim Sam jesteś dno. A właściwie dno i metr mułu. n/t 24.04.06, 10:49

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka