Dodaj do ulubionych

Do ciri_77 - opieka meza nad zona po porodzie...

29.09.06, 17:00
Witaj,
wyczytalam ze jestes kadrowa-ksiegowa i chcialam Cie o cos zapytac:
czy za opieke nad zona i dzieckiem po porodzie (przysluguje na to max. 14
dni) maz dostaje normalna pensje czy tez jakis procent, a moze w ogole to
jest nieplatne? bo dzis maz dostal wyplate i sporo mu brakuje i podejrzewa ze
to wlasnie za to. Kurde! Nikt nas o tym nie informowal, a przeciez nie kazdy
zna wszystkie przepisy :(((

Bede wdzieczna za odpowiedz!
pozdrawiam
Alicja
Obserwuj wątek
    • ciri_77 Re: Do ciri_77 - opieka meza nad zona po porodzie 29.09.06, 21:06
      Te 14 dni to zasiłek opiekuńczy, płacony tak jak chorobowe 80% z podstawy
      zasiłkowej (czyli np bez premii), generalnie zawsze się jest na tym do tyłu.
      Poza tym ta niska pensja wejdzie mu teraz na najbliższy rok do podstawy za
      chorobowe.
      • kinga299 Re: Do ciri_77 - opieka meza nad zona po porodzie 30.09.06, 02:24
        Jezeli rodzis zw szpitalu to tam na Twoja prosbe lub nawet sam szpital wydaje
        Ci zaswiadczenie o opiece nad zona po porodzie, wowczas jest ono platne 100% i
        wydaje sie je na max 10 dni. Z tym ze zaznaczam, to nie moze byc zaswiadczenie
        w formie druczku L4, to musi byc swistek ze szpitala, oni tam maja takie
        specjalne, bo jak wiadomo jak jest na L4 to jest platne 80%
        pozdrawiam:)
        • ciri_77 Re: Do ciri_77 - opieka meza nad zona po porodzie 30.09.06, 08:59
          Wg mojej wiedzy nie ma innej opieki nad członkiem rodziny niż L-4, zwłaszcza
          płaconej 100%.
      • alicja.wie Re: Do ciri_77 - opieka meza nad zona po porodzie 30.09.06, 17:41
        Ciri - bardzo ci dziekuje za odpowiedz! Powiedz mi jeszcze jak sie otrzymuje
        ten zasilek opiekunczy? Tzn. czy wyplaci go zaklad czy ZUS? Bo rozumiem ze
        oprocz tej obnizonej pensji, maz dostanie jeszcze ten zasilek???
        • ciri_77 Re: Do ciri_77 - opieka meza nad zona po porodzie 30.09.06, 17:56
          Jeśli zakład zatrudnia mniej niz 20 osób - zasiłek wypłaci zus.
          Jeśli zakład zatrudnia więcej niż 20 osób to ta obniżona pensja jest juz z
          zasiłkiem ( w niektórych przypadkach sporo sie traci), jeśli mąż dostaje tzw
          pasek to będzie to tam wyszczególnione.
          • alicja.wie Re: Do ciri_77 - opieka meza nad zona po porodzie 30.09.06, 18:27
            Teraz juz wszystko wiem :) jeszcze raz bardzo Ci dziekuje za pomoc!
            Ala
    • magdalena_pi Re: Do ciri_77 - opieka meza nad zona po porodzie 01.10.06, 19:15
      czy taką opiekę nad żoną na druku L-4 może wypisać też lekarz z rejonu ? czy np
      w esculapie jesli będę tam rodzić ?i jak to jest 14 dni czy do 14 dnia po
      urodzeniu dziecka. wypisuje się to od dnia porodu czy od momentu wyjścia ze
      szpitala ?
      • ciri_77 Re: Do ciri_77 - opieka meza nad zona po porodzi 01.10.06, 20:52
        Wypisac moze dowolny lekarz, tylko musza być podstawy (np cesarka). Limit 14 dni
        obowiązuje na opiekę nad chorym członkiem rodzinym i jest na dany rok
        kalendarzowy (więc teoretycznie gdybys rodziła w połowie grudnia mąż mógłby miec
        tej opieki 28 dni - 14 w grudniu i 14 w styczniu). Kiedy ktoś się decyduje na
        zasiłek to jego decyzja, nie musi to być od dnia porodu. Trzeba tylko pamiętać
        ze czasem można sporo stracić na pensji.
        • magdalena_pi Re: Do ciri_77 - opieka meza nad zona po porodzi 02.10.06, 19:44
          mam dalsze pytanka do tego co mi napisałaś ja mam termin na paxdziernik czyli
          rozumiem , że mąż może wziąść na mnie 14 dni i teraz to jemu potrącą z pensji
          tzn . zamiast 100% pensji wypłacają 80% za te 14 dni a reszte czyli mniej więcej
          16 dni 100%, czy jakoś inaczej to wypłacają? ja dostanę zasiłek 100% ?to chyba
          sprawa lekarza co poda za powód jesli np.to nie bedzie cesarka( on wypisuje na
          druku L-4 dane męża czy moje?), i jeszcze pytanie z innej beczki czy dobrze się
          orientuję, że lekarz ginekolog jeżeli są podstawy może wystawić L-4 tylko do
          dnia porodu natomiat już po jego terminie np.internista( np. dolegliwość nie
          związana z ciążą ) , żeby nie trzeba było brać już urlopu wychowawczego ?
          • ciri_77 Re: Do ciri_77 - opieka meza nad zona po porodzi 02.10.06, 22:16
            magdalena_pi napisała:
            > mam dalsze pytanka do tego co mi napisałaś ja mam termin na paxdziernik czyli
            > rozumiem , że mąż może wziąść na mnie 14 dni i teraz to jemu potrącą z pensji
            > tzn . zamiast 100% pensji wypłacają 80% za te 14 dni a reszte czyli mniej
            więcej 16 dni 100%, czy jakoś inaczej to wypłacają?

Mąż może opiekować sie Tobą przez 14 dnii za te dni dostanie zasiłek opiekuńczy
            płatny mniej więcej taj jakby był w tym czasie na chorobowym. Za pozostałe dni
            miesiąca dostanie normalną pensję

ja dostanę zasiłek 100% ?

Ty dostajesz 100% zasiłek chorobowy przed porodem i 100% zasiłek macierzyński po
            porodzie, w praktyce jest to dokładnie to samo, tylko inaczej się nazwya.

to chyba sprawa lekarza co poda za powód jesli np.to nie bedzie cesarka( on
            wypisuje na druku L-4 dane męża czy moje?),

Oczywiście że to sprawa lekarza jaki poda powód, na druku L-4 (a poprawnie ZUS
            ZLA) wpisuje dane męża, kod zasiłku opiekuńczego oraz dane osoby którą się
            będzie opiekować, czyli Twoje

i jeszcze pytanie z innej beczki czy dobrze się orientuję, że lekarz ginekolog
            jeżeli są podstawy może wystawić L-4 tylko do dnia porodu natomiat już po jego
            terminie np.internista( np. dolegliwość nie związana z ciążą ) , żeby nie trzeba
            było brać już urlopu wychowawczego ?

Ciąża nie jest chorobą, tylko stanem fizjologicznym, dlatego sam fakt bycia w
            ciąży nie jest podstawa do wystawiania zwolnienia lekarskiego. Ginekolodzy
            najczęściej wpisują kod choroby "zagrożenie porodem przedwczesnym" a takie
            ryzyko jest właśnie do dnia porodu :). Najczęściej więc wypisują zwolnienia do
            przewidywanej daty porodu, jeśłi urodzisz wczesniej - od dnia porodu "z
            automatu" przechodzisz na macierzyński. Jeśli będziesz już "po terminie" z
            reguły dziewczyny idą do internisty po zwolnienie z dowolnego tytułu, bo
            właściwie powinno sie już wypisac macierzyński a przecież szkoda każdego dnia
            (urlop macierzyński jest tak strasznie krótki)
      • ladydaisy Re: Do ciri_77 - opieka meza nad zona po porodzi 02.10.06, 21:29
        magdalena_pi napisała:

> czy taką opiekę nad żoną na druku L-4 może wypisać też lekarz z rejonu ? czy
        n
        > p
        > w esculapie jesli będę tam rodzić ?i jak to jest 14 dni czy do 14 dnia po
        > urodzeniu dziecka. wypisuje się to od dnia porodu czy od momentu wyjścia ze
        > szpitala ?

magda, jeśli bedziesz rodzić w Eskulapie, to opiekę wypiszą ci dla męża (o ile
        bedziesz chciała) i to od dnia porodu. Druczek dostajesz przy wypisie.
        pozdrawiam.
        • magdalena_pi Re: Do ciri_77 i ladydaisy 03.10.06, 19:56
          dzięki dziewczyny za rady - teraz wiem juz więcej! cieszę się , że mozemy sobie
          pomagać! ja mam termin za kilka dni dlatego tak mnie wszystko interesuje.
          Ladydaisy- czy oni w Esculapie muszą dla męża wypisać te dni opieki od dnia
          porodu ? chyba korzystniej jest przeciez od dnia wypisu no bo szkoda chyba tych
          dwóch dni skoro opiekę i tak będę tam miała ?a jesli chodzi o ten druczek przy
          wypisie to trzeba to zgłaszać wczesniej np.Witowskiemu, czy wypiszą mi jeśli
          prawdopodobnie nie będę miała cesarki ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka