Dodaj do ulubionych

SFERA - dojazd i parkingi

IP: *.skranetcan.pl 31.03.07, 19:21
Ale siare mialem dzisiaj. Mieszkam od 2 czy 3 lat w Cieszynie, Bielska nie znam w ogole. Pomyslalem sobie ze wezme dziewczyne i pojade do tej calej SFERY, do kina itp, na jakies zakupy.No i fajnie, jade sobie nowa trasa,wjezdzam do Bielska (kieruje sie na centrum), znakow kierunkowych na Sfere ZERO, po paru minutach jest jeden, mowi ze na sfere prosto albo w lewo, ok, skrecam w lewo i .... 20 minut jezdze bez sensu po jakichs peryferiach bo po tym jednym znaku innych nie bylo w OGOLE ! Wku..ony juz na maksa naprawde przypadkiem znalazlem w koncu te SFERE ale ... nie znalazlem parkingu ! Byl jakis ale nie po tej stronie co trzeba, zeby tam wjechac musialbym podwojna linie ciac.Podejrzewam ze jest tam gdzies duzy parking obok Sfery ale jak do ciezkiej cholery tam trafic ??? I co ? I spoznilem sie na film, wkurzony maksymalnie zawrocilem i pojechalem do domu.

Wam, ludziom z Bielska wyda sie to pewnie smieszne,ale naprawde osoba ktora nie zna w ogole tych ulic i w ogole miasta ma naprawde trudne zadanie, po prostu znalezc to centrum i potem jeszcze zaparkowac.

W krajach zachodnich takie centra sa SWIETNIE oznakowane, umieszczone w obszernych miejscach gdzie wokol sa wielkie parkingi, oznaczone oczywiscie. A tu ? ....porażka ...
Obserwuj wątek
    • albrecht1 Re: SFERA - dojazd i parkingi 31.03.07, 19:29
      Nie wiem jak z oznakowaniem, bo faktycznie wiem gdzie jest sfera, więc nie
      szukam drogowskazów :)
      A jak dojechać?
      Z ekspresówki zjeżdzasz za znakami do centrum. Dojeżdżasz do pierwszych świateł,
      potem do ronda i drugich świateł przy CH Sarni Stok. Tam skręcasz w lewo,
      przejeżdżasz wiaduktem nad torami i skręcasz w pierwszą ulicę w prawo. Ulica
      nazywa sie Grażyńskiego. Jedziesz cały czas tą drogą, przejeżdżasz pod wąskim
      wiaduktem dwa dość ostre zakrety, aż po lewej pojawi się budynek SFERY. Tuż
      przed nim będzie, równiez po lewej parking. I już :)
      • Gość: polus Re: SFERA - dojazd i parkingi IP: *.bielsko.dialog.net.pl 31.03.07, 21:27
        Tylko,ze Grażyńskiego jest aktualnie zamknieta:) Ale to szczegół...
        • albrecht1 Re: SFERA - dojazd i parkingi 31.03.07, 22:11
          Nieszkodzi, przeciez kiedyś znowu ją otworzą :P
          A na razie można dojechac do dworca pkp, a za światłami skręcic w lewo w Wałową
          i już jesteśmy na miejscu.
    • doctor_acula Re: SFERA - dojazd i parkingi 01.04.07, 10:56
      Jeździj do kina Studio - jest na Cieszyńskiej, to łatwiej Ci będzie trafić...
      • pawel_bielsko Re: SFERA - dojazd i parkingi 01.04.07, 11:21
        Skoro masz dostep do Internetu, to mogles najpierw sprawdzic jak do Sfery dojechac. Mogles tez kogos sie zapytac.
        Powodzenia nastepnym razem ;))
        • Gość: bielszczanin Re: SFERA - dojazd i parkingi IP: *.bielsko.dialog.net.pl 01.04.07, 19:07
          napiszę coś o Sferze co mnie denerwuje maksymalnie, ilekroć tam chodze i chcę kupić cokolwiek dla siebie - faceta nie znajduję na prawde dosłownie nic, same szare, smutne ciuchy brak nowatorstwa jakiegoś tchnienia, sama tendencyjność i zachowawczość, idę na stronę damską w sklepach - tu nieco lepiej, niech Sfera która uważa się za sklep "wysokiej rangi", nowoczesny, z nowoczesną modą się w tym względzie poprawi bo jeśli chodzi o modę i innowacyjność w modzie jesteście daleko w tyle,bardzo daleko, przykład - będąc choćby w Krakowie widać ludzi wiele lepiej ubranych, w mniej stonowanych kolorach. Po prostu brak w Bielsku dobrych sklepów z odzieżą jak znacie jakieś to podajcie bo ja nie znalazłem.
          • Gość: bielszczanin Re: SFERA - dojazd i parkingi IP: *.bielsko.dialog.net.pl 01.04.07, 19:14
            ewentualnie wymieniłbym Reporter, poza tym zastanawiam kiedy skończy się moda na zachowawczość i smutne ciemne kolory w męskiej modzie
          • pawel_bielsko Re: SFERA - dojazd i parkingi 01.04.07, 19:17
            > napiszę coś o Sferze co mnie denerwuje maksymalnie, ilekroć tam chodze i chcę k
            > upić cokolwiek dla siebie - faceta nie znajduję na prawde dosłownie nic
            Zgadzam sie, rzadko mozna spotkac cos fajnego. Predzej Sarni Stok.

niech Sfera kt
            > óra uważa się za sklep "wysokiej rangi", nowoczesny, z nowoczesną modą się
            Sfera nie jest sklepem, a to czy jest wysokiej rangi to bardzo niejednoznaczne stwierdzenie. Ponadto jej powierzchnia nie pozwala na pomieszczenie tylu sklepow takiej rangi jak np. Galeria Krakowska. Pamietajmy takze ze Bielsko jest mniejsze od Krakowa i nie ma takich potrzeb. Trzeba poczekac na Sfere 2, Gemini Park i Park Handlowy. Wtedy okaze sie, czy Bielsko jest w kregu zainteresowania sklepow, do ktorych chcac sie dostac trzeba pojechac do Krakowa, czy Katowic.

będąc choćby w Krakowie widać ludzi wiel
            > e lepiej ubranych, w mniej stonowanych kolorach.
            Ubranie to jest indywidualna sprawa kazdego z nas. Jezeli ktos sie bardzo nie wyroznia, to nie zwracam uwagi na ubranie. Na jakiej podstaiwe okreslasz, czy ktos jest zle lub dobrze ubrany?
            ja bardzo lubie czarny i ten kolor dominuje w mojej szafie, aczkolwiek nie jest on jedyny. Czy to oznacza ze jestem zle ubrany?
            • Gość: bielszczanin Re: SFERA - dojazd i parkingi IP: *.bielsko.dialog.net.pl 01.04.07, 19:25
              nie oceniam ludzi bo ubiorze sam się ubieram czasami np. w sklepach z odzieżą używaną, miałem to na myśli tylko że wszystkie sklepy odzieżowe w Sferze są "na jedną modłę"
              • Gość: mach_2 Re: SFERA - dojazd i parkingi IP: *.c29.msk.pl 01.04.07, 22:52
                A to ciekawe, bo gdy kuzynka z ciocią (z Krakowa) były w naszym Orsay'u,
                stwierdziły, że tu są lepsze rzeczy niż u nich - a gust mają dobry.
                • Gość: Kr Re: SFERA - dojazd i parkingi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 10:49
                  Jeżeli chodzi o sklepy firmowe, których punkty porozrzucane są po całej Polsce
                  to nie jest to możliwe aby w jednym punkcie był lepszy towar od tego w drugim
                  punkcie. Natomiast, może w Krakowie nie były w sklepie Orsay'a, natomiast mogły
                  być w zupełnie innym. Jeżeli tak było to mogły one postawić taką tezę.
                  A po za tym w Sferze nie ma dciekawych firmowych sklepów.........
                  • Gość: mach_2 Re: SFERA - dojazd i parkingi IP: *.c29.msk.pl 02.04.07, 17:54
                    Natomiast, może w Krakowie nie były w sklepie Orsay'a, natomiast mogły

Problem w tym, że to był Orsay - i też były zdziwione, że tu jest co innego.
                    Może jest tak, że w części sklepów jest jedna partia, w części druga, a potem
                    na odwrót. Nie wiem, bo w tym sklepie nie kupuję.

> A po za tym w Sferze nie ma dciekawych firmowych sklepów.........

Nie ma, bo Sfera powstała w 2001, gdy nie było ani SCC, ani galerii Kazimierz,
                    ani Galerii Krakowskiej...
                    W drugiej części będą nowe sklepy.
    • Gość: maya Re: SFERA - dojazd i parkingi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 11:33
      Trafić do Sfery to jedna kwestia ( zawsze sie mozna zapytac itp) ale zaparkować
      to już graniczy z cudem. Parking jest bardzo "ciasny", druga kwestia, po
      przejechaniu parkingu bez znalezienia miejsca parkingowego, stoisz nastepnie w
      gigant korku do wyjechania z parkingu, bo nikt nie pomyslał o jakis swiatłach
      czy poszerzeniu pasów w tym miejsu. Więc z podporządkowanej czekasz, az nikt
      nie będzie jechał. Co czasami trwa i trwa, a oczywiście nikt Cię nie puści.
      Korek sie tworzy juz nawet na parkingu, bo jeżeli chcesz wyjechać ze środkowej
      alejki, na wyjazdową, a tam juz jest kolejka to też Cię nikt nie wpuści, a
      kierowcy udają, że cię nie widzą, albo mowią " ustaw się na koniec kolejki!!"
      Jak??? Więc czekasz, albo się wpychasz, czego nie lubie robić.
      Zdecydowanie wole Sarni Stok.
      • pawel_bielsko Re: SFERA - dojazd i parkingi 02.04.07, 16:40
        Dlaczego nie pomyslano o parkingu podziemnym pod Sfera? Moze nie spodziewali sie takiego ruchu?
        • Gość: Samotnik Re: SFERA - dojazd i parkingi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 17:04
          Zasadniczy problem polega na tym, że, jak przypuszczam, sporą część parkingu
          zajmują samochody ludzi, którzy pracują w centrum miasta i zostawiają tam auta
          na czas pracy. Po prostu taka darmowa płyta postojowa dla wszystkich. :)
          Przecież ilu pracowników może być w Sferze? Sklepów jest ze 40. Liczmy po dwie
          osoby na sklep - 80. Może jeszcze ze 20 pracowników kina, administracji itd. Nie
          każdy przyjeżdża samochodem - powiedzmy, że połowa. To mamy 50 samochodów, czyli
          jedna alejka, może nieco więcej. Nawet jeśli nie doszacowałem i trzeba to
          pomnożyć przez dwa, to dwie alejki. Ale alejek jest... z 10? I wszystko zajęte,
          trudno znaleźć miejsce niezależnie od dnia tygodnia i godziny. Klientów jest
          powiedzmy dwa razy tyle, z czego połowa to nastolatki które nie przyjechały
          autem, a z tej połowy dorosłych znowu tylko połowa jest zmotoryzowana.
          Powiedzmy, że to dwie alejki kolejne. No to co się dzieje z pozostałymi
          sześcioma? :) Oczywiście jest jeszcze kino i sporo ludzi na seansach itd itp, a
          moje szacunki są z d* wyjęte i nie wiadomo ile mają wspólnego z rzeczywistością
          ;) no ale moim zdaniem to problemem parkingu są auta nienależące do klientów ani
          pracowników Sfery. Gdyby ich nie było, to pewnie z palcem z tyłu dałoby się
          zaparkować w pierwszej alejce, w którą by się wjechało.

A że nie zrobili podziemnego, to też dla mnie zagadka. Pewnie chodzi o kasę :)
    • nuova skoro wszyscy uzewnetrzniają się 02.04.07, 17:51
      Skoro wszyscy piszą jaka ta Sfera jest do d..., to i ja też napiszę, a cooo!

Po 1-sze: nie cierpię tych wszystkich odpicowanych lalek, kenów, którzy
      ewidentnie przychodzą w to miejsce, żeby pokazać metki.
      Niestety chodzę do sfery czasem, bo fakt jest tam klika dobrych sklepów
      odzieżowych oferujacych ciuchy w stonowanych cenach. A do Stoku często nie chce
      mi się robić wycieczek, zeby porozgladać się za czymś do ubrania.

Po 2-gie: parking jest beznadziejnie mały. A fakt korzystania z niego osób
      pracujacych w pobliżu jest bardzo prawdopodobny.

Po 3-cie sfera jest przereklamowana: szukając czegoś na prezent można sie nieźle
      naszukać. Ostatnio zaszłam do Matrasu, bo myślę sobie skoro taka duża
      księgarnia, to i wybór będzie duży. Hehe, nie ma to jak być naiwną. A o
      sferowych cenach, to juz raczej nie wspomnę :/

Takie są moje odczucia co do s1. Już nie mogę doczekać sie s2 :]
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka