Gość: janek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.07, 21:28 Mnie drażni zapach naftaliny ze starych futer.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gość Wszystkich Świętych - okazja, by się pokazać IP: *.bu.edu 29.10.07, 21:38 Już nie mogę się doczekać kiedy zajadę moim Cherokeem. Szwagrowi kopara opadnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadek Wszystkich Świętych - okazja, by się pokazać IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.07, 06:59 Kuśnierze mają pełne ręce roboty, do fryzjera czy kosmetyczki trzeba się zapisać, ludzie kupują nowe samochody. Polacy przygotowują się do wielkiej rewii mody. Pokaz - 1 listopada na cmentarzach. - tak pisze autorka. Ale to chyba dotyczy tylko tych z " high life'u". 30 lat temu potraktowano by ten tekst jako wrogą propagandę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzychu Re: Wszystkich Świętych - okazja, by się pokazać IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.07, 08:45 Do przypadłość dotyczy prawie wszystkich polskich "elyt" zarówno posiadaczy zardzewiałego malucha za stówkę, jak i jaguara, czy porsche.... I znam to zjawisko od kilkudziesięciu lat, a przeżyłem ich czterdzieści kilka.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cho Re: Wszystkich Świętych - okazja, by się pokazać IP: 83.238.174.* 30.10.07, 10:25 Mylisz się, mój drogi. A im niższy ten "life", tym większe cyrki przy tym robią - wystarczy mi popatrzec po moich ciotuchnach. Dlatego staram się na cmentarze jeździć wtedy, kiedy wiem, że już ich nie zastanę - wieczorem... Wtedy futer nie widać, fryzury się niszczą, a w ogóle to już wtedy czas na herbatkę u tej, która najblizej cmentarza mieszka i rozmówki o tym, co i kogo się w ciągu dnia widziało, a nie na wystawanie przy grobach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fdghfdhd Wszystkich Świętych - okazja, by się pokazać IP: *.adsl.inetia.pl 30.10.07, 12:54 Mam nadzieję, że te wszystkie baby chodzące w prawdziwych futrach połamią sobie kulasy i upadną na ten pusty łeb. Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: Wszystkich Świętych - okazja, by się pokazać 01.11.07, 08:10 Gość portalu: fdghfdhd napisał(a): > Mam nadzieję, że te wszystkie baby chodzące w prawdziwych futrach > połamią sobie kulasy i upadną na ten pusty łeb. Nie życz bliźniemu tego, co ciebie samego spotkało. On temu nie winien. Odpowiedz Link Zgłoś
kruk51 Wszystkich Świętych - okazja, by się pokazać 30.10.07, 13:50 Każdemu wolno ! To demokratyczny kraj. Jeny ze to cuchnie kołtunerią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator Wszystkich Świętych - okazja, by się pokazać IP: *.chello.pl 30.10.07, 16:00 To samo można powiedzieć,o kwiatach i wieńcach na poszczególnych grobach. Im bogatsza rodzina tym więcej musi być na grobach kwiatów,wieńców i drogich zniczy,bo co by sąsiedzi pomyśleli! Przecież to już jest powszechny szał w naszym kraju,tym większy,im więcej głodnych i chłodnych dzieci,uczęszcza z trudem do szkół. Paranoja!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Wszystkich Świętych - okazja, by się pokazać IP: *.socal.res.rr.com 31.10.07, 17:01 typowe koltunskie mieszczanstwo, nic dziwnego w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
bonzo44 Wszystkich Świętych - okazja, by się pokazać 31.10.07, 18:21 Kochana pszenno-buraczana Polska! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lotto Re: Wszystkich Świętych - okazja, by się pokazać IP: *.adsl.inetia.pl 31.10.07, 18:55 Na szczęście są w Polsce cmentarze gdzie taka "gala" to obciach;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fikus Re: Wszystkich Świętych - okazja, by się pokazać IP: *.tkdami.net 31.10.07, 19:26 przeraza mnie ile pieniedzy ludzie wywalaja na swieczki ktore wypala sie w 1 dzien i kwiatki ktore zmarzna nastepnej nocy.. czy wiecie ile milionow zlotych pojdzie z dymem lub zgnije na tych wszystkich grobach? Niesety w umysle Polactwa nie miesci sie by zapalic 1 znicz i polozyc symboliczny kwiat... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roto Żałosne to ci ludzie życie mają, ciągle muszą coś IP: *.attu.pl 31.10.07, 21:08 komuś udowadniać , ciekawe czy po drugiej stronie nagrobka będzie to miało dla nich jakieś znaczenie kto w jakiej szmacie przyszedł ich odwiedzić, o ile wogóle do nich przyjdzie ? polak to jednak durny prostak jest (choć nie każdy ) Odpowiedz Link Zgłoś
foamclene Re: Żałosne to ci ludzie życie mają, ciągle muszą 01.11.07, 14:21 och moja swietej pamieci mama na pewno wolalabym zebym sobie kupila szpilki blahnika niz wydala kilkanascie stowek na kwiatowe bomby i inne badziewia rytualnie kladzione na kamiennym stole w dniu 1 listopada niech kazdy czci pamiec bliskich jak uwaza za stosowne :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosiekkk Re: Żałosne to ci ludzie życie mają, ciągle muszą IP: *.72-224-89.dsl.completel.net 01.11.07, 14:40 ROTFL! Trwala, balejaz i pasemka, manicure, pedicure, nowe futro - to wedlug Ciebie hold skladany pamieci bliskich?... No coz, mozna to skomentowac tak, jak Bareja w "Misiu" - Narodzila sie nowa, swiecka tradycja... :-] Odpowiedz Link Zgłoś
gonzor Wszystkich Świętych - okazja, by się pokazać 31.10.07, 21:23 Nie żyję biednie ale na grobie nie stawiam wieńca wielkości opony Jelcza i wiadra z parafiną. Ważniejsza jest modlitwa za zmarłych a nie forma i śmierdzące futro. Idę na cmentarz wieczorem jak te chordy na paradzie już się przewalą... Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Wszystkich Świętych - okazja, by się pokazać 31.10.07, 22:17 i tak trzymać :-). Ja na grobie babci zapalam jeden symboliczny znicz i kładę jeden bukiet kwiatów. No, ale wobec tego Las Vegas świeczkowo-kwiatowego, to grób babci wygląda ubogo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: athandavan Re: Wszystkich Świętych - okazja, by się pokazać IP: 82.153.27.* 31.10.07, 23:04 A ja tam i tak wole znicze i kwiaty od dyn, cukierkow i opowiesci o duchach. Brakuje mi rodzinnych zaduszek, zamyslonych. Co do zniczy. W Polsce to przeciez bardzo rozpowszechniony zwyczaj wsrod rodzin odwiedzac groby. Wystarczy, ze kazda rodzina odwiedzajaca grob naszych pradziadkow zostawi znicz, od razu zrobi sie ich 15. I co w tym zlego? Prosze to takze wziasc pod uwage przy krytykowaniu 'pokazowych' zaduszek. Czasem to czysty przypadek, lub zasluga duzej rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blablabla Wszystkich Świętych - okazja, by się pokazać IP: *.knc.pl 31.10.07, 21:27 na kożuch czy futro to chyba jest za gorąco klimat się ociepla to już nie te lata kiedy na Wszystkich Swiętych był szron czy nawet śnieg, jak ja nie nawidzę tych sztucznych kwiatów, które później w zimie wyglądają groteskowo, zapowiedziałam już swojemu mężowi, że jak pierwsza umrę to na moim grobie może się palić tylko jeden elegancki znicz i zapiszę to w testamencie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc A ja nie mam rodziny, ale za to mam kilkanascie IP: *.promax.media.pl 31.10.07, 23:12 grobów do "ubrania". Jeszcze się nie ozeniłem, dzieci brak więc troche mi smutno będzie jutro :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zielona.gumka Wszystkich Świętych - okazja, by się pokazać IP: *.laczpol.net.pl 31.10.07, 23:50 Dla mnie szok. Słyszałam o czymś takim ,ale raczej na wsiach, w małych mistaeczkach (a może takich własnie ten opis dotyczy?). Do głowy by mi nie przyszło, zeby sie stroić na groby! i nie myslałam ,ze komus innemu przychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
xs550 Wszystkich Świętych - okazja, by się pokazać 01.11.07, 03:13 Ja w tym roku przebralem sie za diabla. Po prostu odlot. W przyszlym planuje zrobic cos rownie ciekawego. :) Odpowiedz Link Zgłoś
dzina-au By się pokazać - lepiej wygladac jak kocmoluch? 01.11.07, 08:44 Co za bzdury. Pamietam z dawnych lat (teraz mieszkam w cieplym kraju), ze 1 listopada, to byl pierwszy dzien kiedy sie wskakiwalo w zimowe ubranie, bo spedzalo sie caly dzien na dworze, wiec bylo zimno. Wiadomo, ze przed nowym sezonem przeglada sie i naprawia ubranie. Rzeczywiscie spotykalo sie na grobach osoby, ktorych czasem nie widzialo sie kilka lat. I co dziwnego, ze nie chcemy wygladac jak kocmoluchy? Co za bzdury w tym artykule. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nn Nadinterpretacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.07, 12:39 Oczywiscie klasyczna nadinterpretacja.Zwyczajowo na pierwszego listopada sie zaklada cieple rzeczy -jak kto ma futro to futro. I jak w poscie wyzej . Jak duzo rodziny to duzo swieczek i kwiatow.Mozliwe ,ze gdzies sie to traktuje jako pokaz. Ale to relikt. A na pewno Swięto Zmarłych jest okazją by spotkac sie przy grobie z rodzina.To konsoliduje Ja dzieci od lat przyuczam by chodzily ze mna na groby bo potem juz one same mam nadzieje ze beda.I dzis mlodszy syn robi obiad na ktory przyjdzie starszy z zoną. A w rocznice smierci spotykamy sie przy grobie rodzinnym, razem sprzatamy i idziemy razem do restauracji.Taka swiecka tradycja.Co raz nas wiecej. Mysle , ze to mile tym co ich tu nie ma. Leze chora. Ale jestem tam z nimi.Z tymi co ich nie ma i z tym co sa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosiekkk Wszystkich Świętych w wykonaniu pustakow IP: *.72-224-89.dsl.completel.net 01.11.07, 13:17 To, co opisuje ten artykul jest zenujace, ale niestety prawdziwe... Urocza mentalnosc. Wszystko na pokaz, czy to we Wszystkich Swietych, czy na Wielkanoc lub Boze Narodzenie, ale rowniez niestety w codziennym zyciu... Prymitywny materializm, przez ktory jakiekolwiek swieta czy nawet odswietne chwile zatracaja swoj inny, wazniejszy wymiar i staja sie marna karykatura... :-/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jagoda Ja mam teraz wrazenie, ze moda na stroje ustąpiła IP: *.59.jawnet.pl 01.11.07, 13:46 miejsca na modę strojenia grobów. Te donice kwiatów jedne przy drugiej, te dziesiątki coraz to większych i wymyslniejszych zniczy od jednej rodziny, trudno grób znalezc, bo tablice zasłonięte. A potem cały rok ani jednej marnej swieczuszki nie uswiadczysz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drow białe kozaczki are back :D IP: 91.189.4.* 01.11.07, 15:11 ale dużo też czerwonych kozaczków, kozaczków z metalowymi klamrami :) Uwielbiam ten widok wypicowanych pań w panów w białych butach z czubkiem :D masakra Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc z caraibean polska paranoja swiateczna IP: *.socal.res.rr.com 01.11.07, 17:06 pal szesc te chec pokazania sie , dla mnie jest idotyzmem do kwadratu zamykanie sklepow 1 Listopada, i branie przykladu z innych krajow europejskich gdzie rzada idioci jak Niemcy, to jest dzialanie przeciw ludziom, gdzie tu jest demokracja? to sa kpiny z demokracji. druga sprawa to patetyczno idiotyczny ton AB Nycza ktory mowi ludziom co to jet Swieto Zmarlych, ten klecha nie zdaje sobie sprawy z tego co mowi, smierc jest koleja losu i przedluzeniem istnienia to dlaczego wmawia ludziom ze maja sie smucic , co to za idiotyczna filozofia kosciola, to nalezy sie smucic rowniez gdy sie rodzi dziecko poniewaz i tak kiedys umrze,czy Chrystus chce zeby sie ludzie smucili, nie sadze.Co za paranoja idiotow w kosciele polskim ktorzy robia ludziom wode z mozgu , czyz nie lepszy jest buddyzm, ktory nie jest religia smutasow. Co to za kraj nad Wisla pelen niezrownowazonych ludzi? Odpowiedz Link Zgłoś