Dodaj do ulubionych

Ktoś jeszcze ma ochotę zestrzelić ten helikopter?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.08, 18:54
Cały dzień, od rana do nocy, nic tylko ten pier...y helikopter!
Ileż można! Tam i z powrotem, kilka kółek w powietrzu, i znowu
nad samymi domami. Opamiętajcie się!

Kto i po co tyle lata? Przecież to jest CHORE! Ani chwili spokoju...
Czyżby to nasza wspaniała jednostka od moździeży?
Obserwuj wątek
    • albrecht1 Re: Ktoś jeszcze ma ochotę zestrzelić ten helikop 03.09.08, 20:14
      Ja mam jednostajny szum od samochodów za oknem. Nic tylko cały dzień auta i
      auta. Śmigłowiec jest jakimś urozmaiceniem :)
      Poza tym gratulacje za refleks. Takie loty mamy w mieście od lat.
      • Gość: rossa Re: Ktoś jeszcze ma ochotę zestrzelić ten helikop IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.08, 20:47
        a właśnie że to co ten helikopter dziś wyprawiał to nie jest "od
        lat". Wisiał nad naszym osiedlem prawie 10 minut, można było
        oszaleć.I tak wkółko cały dzień. I faktycznie super to urozmaicenie
        jeśli chodzi o inny rodzaj miejskiego zgiełku. Warszawa się chowa.
        po prostu marze o tym całe popołudnie leżąc na leżaku w ogrodzie by
        oglądać helikopter. I wiecie co - on chyba specjalnie dla mnie
        tak "wisiał" mi nad głową. Jutro też z utęsknieniem będę go
        wyglądać...
      • Gość: Jaskiniowiec Re: Ktoś jeszcze ma ochotę zestrzelić ten helikop IP: 57.66.193.* 04.09.08, 08:16
        Albrecht, spieprzaj z tym helikopterem na pustynię Gobi.
    • Gość: Przemek Re: Ktoś jeszcze ma ochotę zestrzelić ten helikop IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.09.08, 20:51
      Jeżeli mowa o takim czarnym, to podobno prywatna maszyna. Też mnie delikatnie
      mówiąc irytuje. Lata jak porąbany tuż nad dachami (Słoneczne). Pytanie, czy może
      latać tak nisko, może ktoś biegły w przepisach lotniczych?
      • Gość: przemo Bazooką strzelić mu w d..ę i będzie spokój IP: 193.200.82.* 04.09.08, 09:48
        Ja też mam dość wyczynów tych idiotów. Wiecie może gdzie on ląduje?
        Może na lotnisku? Być może trzeba komuś przemówić do rozsądku...
        • Gość: kamyk Re: Bazooką strzelić mu w d..ę i będzie spokój IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.08, 15:32
          ten czarny, to najprawdopodobniej ma bazę na lotnisku... kilka razy
          tam go widziałem. Wlaściciel ma firmę, która oferuje odpłatnie
          widokowe loty na Bielskiem i okolicami... Ostatnio, nawet na meczu
          Podbeskidzia były zawody, w których nagrodą był taki przelot... Ale
          wczoraj, to "szalał" też wojskowy helikopter z naszej jednostki
          (chyba, bo nie jestem tego pewien na 100%) i wojaki miały skoki na
          spadochronach... Ale ten wysoko latał..
      • Gość: Radek Re: Ktoś jeszcze ma ochotę zestrzelić ten helikop IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.08, 11:26
        > Jeżeli mowa o takim czarnym, to podobno prywatna maszyna. Też mnie delikatnie
        > mówiąc irytuje. Lata jak porąbany tuż nad dachami (Słoneczne). Pytanie, czy moż
        > e
        > latać tak nisko, może ktoś biegły w przepisach lotniczych?

Właśnie koło mnie mieszka pilot jednego z takich prywatnych helikopterów zdarza
        się że w weekend pan robi sobie prywatne air show nad naszymi domami . Mało tego
        kiedyś nawet wylądował na sąsiedniej niezabudowanej działce . I zastanawiam
        się czy nie nagrać kamerą tego pana i nie wysłać do odpowiednich służb lotniczych .
        • thetom1 Re: Ktoś jeszcze ma ochotę zestrzelić ten helikop 04.09.08, 12:26
          rzeczywiscie, byc moze znajdzi sie tutaj jakis znawca 'prawa
          lotniczego' ??? ... przeciez nie moze byc tak, ze jakis idiota
          zatruwa nam wszystkim spokoj...

pzdr,
          • Gość: przemo Znowu lata... IP: *.sferanet.pl 04.09.08, 13:36
            widzę 3 wyjścia:
            - przemowić gościowi do rozsądku
            - Urząd Lotnictwa Cywilnego
            - bazooka

Jak długo taki kretyn musi zatruwać wszystkim życie, aby problem
            został zauważony przez nasze władze???
            • Gość: Zeus Sprawa prosta IP: 99.241.19.* 04.09.08, 20:03
              Prawo mowi, ze w terenie zamieszkalym nie wolno latac nizej niz 1000
              stop (w terenie niezamieszkalym nie mniej niz 500 stop) Zglosic do
              urzedu lotniczego z podaniem numerow i sprawa powinna miec szybki
              final, a zakres kar jest szeroki- od upomnienia do pozbawienia
              goscia licencji wlacznie.
              • Gość: sdf Re: Sprawa prosta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.08, 22:28
                Bzdury, żadne tam 1000 stóp. Jest gorzej - nad miastem pow. 100 tys., jeśli nie
                jest to konieczne do lądowania lub startu, można latać jedynie powyżej 1500m
                AGL! Nagrać, wysłać do ULCu i niech się tłumaczą, w jaki sposób do lądowania
                konieczny był 10min zawis lub krążenie nad osiedlem.

A już lądowanie na trawniku jest totalnie zabronione.
                • Gość: Zeus Re: Sprawa prosta IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 05.09.08, 08:45
                  No to niezle wala Was po rogach. W wiekszosci krajow swiata jest tak
                  jak pisalem - The minimum altitude above ground for VFR flight is
                  1000 feet over populated areas i 500 feet over unpopulated areas.
                  Oczywiscie jest sporo wyjatkow od tych regol, ktore przepisy
                  szczegolowo formuluja:

Permissible Low Altitude Flight

602.15 (1) A person may operate an aircraft at altitudes and
                  distances less than those specified in subsection 602.14(2) where
                  the aircraft is operated at altitudes and distances that are no less
                  than necessary for the purposes of the operation in which the
                  aircraft is engaged, the aircraft is operated without creating a
                  hazard to persons or property on the surface and the aircraft is
                  operated

(a) for the purpose of a police operation that is conducted in the
                  service of a police authority;

(b) for the purpose of saving human life;

(c) for fire-fighting or air ambulance operations;

(d) for the purpose of the administration of the Fisheries Act or
                  the Coastal Fisheries Protection Act;

(e) for the purpose of the administration of the national or
                  provincial parks; or

(f) for the purpose of flight inspection.

(2) A person may operate an aircraft, to the extent necessary for
                  the purpose of the operation in which the aircraft is engaged, at
                  altitudes and distances less than those set out in

(a) paragraph 602.14(2)(a), where operation of the aircraft is
                  authorized under Subpart 3 or section 702.22; or

(b) paragraph 602.14(2)(b), where the aircraft is operated without
                  creating a hazard to persons or property on the surface and the
                  aircraft is operated for the purpose of

(i) aerial application or aerial inspection,

(ii) aerial photography conducted by the holder of an air operator
                  certificate,

(iii) helicopter external load operations, or

(iv) flight training conducted by or under the supervision of a
                  qualified flight instructor.

Minimum Altitudes and Distances

602.14 (1) [Repealed]
                  (amended 2003/03/01; previous version)

(2) Except where conducting a take-off, approach or landing or where
                  permitted under section 602.15, no person shall operate an aircraft

(a) over a built-up area or over an open-air assembly of persons
                  unless the aircraft is operated at an altitude from which, in the
                  event of an emergency necessitating an immediate landing, it would
                  be possible to land the aircraft without creating a hazard to
                  persons or property on the surface, and, in any case, at an altitude
                  that is not lower than

(i) for aeroplanes, 1,000 feet above the highest obstacle located
                  within a horizontal distance of 2,000 feet from the aeroplane,

(ii) for balloons, 500 feet above the highest obstacle located
                  within a horizontal distance of 500 feet from the balloon, or

(iii) for an aircraft other than an aeroplane or a balloon, 1,000
                  feet above the highest obstacle located within a horizontal distance
                  of 500 feet from the aircraft; and

(b) in circumstances other than those referred to in paragraph (a),
                  at a distance less than 500 feet from any person, vessel, vehicle or
                  structure.

To u was fajnie musza wygladac loty widokowe nad miastem - 5 tysiecy
                  stop. Sa wogole chetni, czy piloci maja gdzies przepisy?
                  A moze sie walnoles i nie chodzi o 1500 metrow a 1500 stop? I
                  te "miasta powyzej 100 tysiecy" brzmia conajmniej dziwnie.
                  • Gość: Samotnik Re: Sprawa prosta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.08, 09:12
                    Ja zdawałem z tego przedwczoraj egzamin, to wiem, że się nie walnął ;-) Dz.U.
                    2003 nr 183 poz. 1793 -
                    isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=open&id=WDU20031831793 - pkt 3.1.6 ;)

W każdym razie wszyscy to olewają. Może mam trochę mylne wrażenie, bo samolotu
                    lecącego >1500m AGL nie słychać, więc słyszę tylko te niżej i potem wydaje mi
                    się, że latają tylko niżej. ;) No, ale takie jest prawo, że nie wolno. Do
                    samolotów osobiście się przyzwyczaiłem, ale faktycznie, spory śmigłowiec
                    latający od rana do wieczora nad jednym miejscem, jest męczący.
                    • Gość: Zeus Re: Sprawa prosta IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 05.09.08, 20:45
                      Faktycznie zgodnie z polskim prawem, co nie zmienia faktu, ze prawo
                      macie porabane. Niby w jakis sposob zgodne z Unia, ale pozostawione
                      furtki, w ktorych jeden paragraf cos zabrania, a nastepny go
                      wyklucza, lub daje mozliwosc innej interpretacji, czy wrecz naduzyc
                      korupcyjnych. I te kuriozalne podzialy na mniej wrazliwe na halas
                      uszy mieszkancow malych miasteczek i te bardziej wrazliwe-panskie z
                      wielkich miast. Co mi sie jeszcze tak na predce rzucilo w oczy to
                      np. paragraf 3.1 pkt 8 rodem z polowy ubieglego wieku, pozwalajacy
                      samolotom z "silnikiem tlokowym i smiglowcom" latac na wysokosci
                      300m, a samolotom "z innym silnikiem" -jak to ujeto nie nizej niz
                      1000m. No to ja proponuje panu ministrowi (Pol mu zdaje sie bylo)
                      posluchac przelatujacego na wysokosci 500 stop Challengera 600
                      wyposazonego w dwa turbofany i przelatujacej na tej samej wysokosci
                      30 letniej Cessny 150.
                      I jeszcze jedno - to postsowieckie przywiazanie do podawania np.
                      wysokosci (i nie tylko) w metrach, zamiast poslugiwac sie ogolnie
                      przyjetymi w lotnictwie normami. Nie dziwota, ze pozniej polscy
                      piloci tak jak rosyjscy gubia sie w lotach miedzynarodowych,
                      doprowadzajac czasami do niebezpieczych sytuacji. (tragiczny
                      przyklad, to niedawne rozbicie sie samolotu Casa)
                    • Gość: Zeus Re: Sprawa prosta IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 05.09.08, 20:52
                      I jeszcze odnosnie smiglowca. Niewatpliwie jest to meczace dla
                      ludzi, ale chyba dzieki kuriozalnie spreparowanym przepisom
                      mieszkancy osiedla beda mogli (niestety) co najwyzej skoczyc
                      facetowi na pukel ;)
              • Gość: aro Re: Sprawa prosta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.08, 13:41
                może lata kobieta i ma małą stopę ... stópkę :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka