Dodaj do ulubionych

REFERENDUM

13.01.02, 21:05
W tym roku odbeda się wybory samorzadowe. Jest szansa na referendum w sprawie
przynależnosci wojewódzkiej. Piszcie co o tym sądzicie. Kraków czy Katowice?
Obserwuj wątek
    • malopolanin Re: REFERENDUM 13.01.02, 21:07
      Kurcze, Mazer chyba Ty myślisz to samo co ja. Wystartowaliśmy razem z nowym
      wątkiem :)
      No cóż Małopolanie :))))
    • malopolanin Re: REFERENDUM 13.01.02, 21:09
      Ja ze swojej strony zachęcam oczywiście do poparcia Małopolski :)
      ( Dlaczego? - pisałem już wielokrotnie tu , a szczególnie na forum Kraków)
      Pozdrawiam
    • Gość: mysteric Re: REFERENDUM IP: *.112.popsite.net 13.01.02, 22:09
      oczywiscie Krakow. Wiele ku temu powodow.
      • krzyzak11 Re: REFERENDUM, chyba nie dla Ciebie ? 14.01.02, 13:22
        Gość portalu: mysteric napisał(a):

> oczywiscie Krakow. Wiele ku temu powodow.

Mysteric, bez obrazy, ale skoro twierdzisz, że mieszkasz poza oceanem, to napiszę
        Ci gruboskórnie. Zamilcz !!!
        Jest to sprawa tutejszej ludności i ona ma decydować o sobie, a nie Polacy zza
        oceanu. Widzę, że nie masz zielonego pojęcia o sprawach drażliwych między
        Polakami, Ślązakami a nawet Niemcami.
        Skoro krzyczę na ludzi piszących z adresów Niemieckich, że mają decydować o
        swoich sprawach, tam gdzie są, to i to samo muszę napisać Tobie.
        Są to przykre słowa, ale zasłużyłeś na nie
        • Gość: mysteric Re: REFERENDUM, chyba nie dla Ciebie ? IP: *.112.popsite.net 14.01.02, 16:06
          w dobie obecnej ludzie sie przemieszczaja, mieszkaja tu i tam ale ojczyzne maja
          jedna i bliska sercu. Jej problemy i troski sa moimi troskami.
          • krzyzak11 Re: REFERENDUM, chyba nie dla Ciebie ? 15.01.02, 17:58
            Gość portalu: mysteric napisał(a):

> w dobie obecnej ludzie sie przemieszczaja, mieszkaja tu i tam ale ojczyzne maja
            >
            > jedna i bliska sercu. Jej problemy i troski sa moimi troskami.

Słuchaj, młody i nieokrzesany kłamczuchu. Prawdopodobnie zanim pani Iza wróci, ja
            dobiorę się do Ciebie, ale tylko po to aby udowodnić, że posługujesz się
            górnolotnymi sloganami i niczym więcej.
            Jeśli chcesz wszystkim udowadniać, że mieszkasz za oceanem ( to Twoja sprawa,
            choć to nieprawda, bo mieszkasz za jeziorem żywieckim), to przyjm zasadę, że w
            sprawach Teksasu, nie wypowiadaja się ludzie z Żywca, a w sprawach Żywca, nie
            będą wypowiadać się ludzie z Teksasu. Tego Twój rozum pojąć nie może ?
            Ty chcesz wypowiadać się w sprawach Bielska-Białej, a my z Żywca nie mamy ani
            odwagi, ani żadnej racji, żeby mówić za ludzi, którzy tam mieszkają.
            Mieszkają tam ludzie, którzy mają swoje racje, poglądy i to trzeba uszanować.
            Jako mieszkaniec Żywca mogę ich namawiać do tego czy tamtego, ale nie wypowiadać
            się za nich. Twierdzisz, że mieszkasz w Teksasie (ja też rozpocząłem ustalenia
            skąd pochodzisz i kim właściwie jesteś), to głosuj i wypowiadaj się w sprawach,
            które dotyczą Twojego miejsca zamieszkania. Nie prowokuj na tym Forum.
            Ja jednak podzielam pogląd pani Izy na Twój temat, dlatego proponuje Ci, zejdź na
            ziemię, zostaw mrzoniki o Houston, nie narażaj się swoimi wypowiedziami, które
            gdzie indziej przekraczają normy prawne i wtedy jako Żywczanin pisz co myślisz,
            ale szanuj ludzi z Bielska - Białej i ich prawo do wypowiedzi w tej tak ważnej
            dla każdego sprawie. Ja nie jestem Twoim wrogiem, ale kocham prawdę, a nie
            oszołomstwo i krętactwo.

• Gość: góral Re: REFERENDUM IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 14.01.02, 16:06
      oczywiście Kraków, mimo tego że trzeba mieć szacunek również do Śląska
      niezależnie od ich postawy wobec nas
      • krzyzak11 Re: REFERENDUM 15.01.02, 18:08
        Gość portalu: góral napisał(a):

> oczywiście Kraków, mimo tego że trzeba mieć szacunek również do Śląska
        > niezależnie od ich postawy wobec nas

Może nie mam racji, ale w tak drażliwej sprawie dotyczacej Bielska-Białej, wydaje
        mi się, że powinniśmy zachować pewien umiar. Nie twierdzę, że mamy ustępować pod
        każdym adresem, ale sami nie dajmy argumentów przeciwko nam, a widzę, że myślisz
        prawie identycznie jak ja.
        Boję się wystąpień Mysterica, bo każdy nam zarzuci, (i słusznie), że szukamy
        sprzymierzeńców, którzy przebywają tam, gdzie przebywają.
        To jest to samo, gdybym ja dziś chciał się wypowiadać na temat co mają zrobić z
        moim rodzinnym miastem, skoro mnie tam nie ma od lat.
        Mysteric twierdzi, że pochodzi z Żywca i od ponad 20 lat mieszka w Teksasie, a
        zatem parodia jest jego wystąpienie w sprawie Bielsa -Białej. Więcej szkody,
        aniżeli pomocy, chociaż ja twierdzę, że jest to człowiek, który w Teksasie nie
        mieszka, ale to inna para kaloszy.
        • malopolanin Re: REFERENDUM - do Krzyżaka 15.01.02, 18:12
          Czy Twoim zdaniem, ja też nie powinienem się wypowiadać? Pytam bez złościwości.
          • krzyzak11 Re: REFERENDUM - do Małopolanina. 15.01.02, 22:02
            malopolanin napisał(a):

> Czy Twoim zdaniem, ja też nie powinienem się wypowiadać? Pytam bez złościwości.

Napisałem już w innym temacie, swoje zdanie na ten temat, ale skoro pytasz
            uczynię to jeszcze raz.
            Uważam, że bedąc mieszkańcem Żywca, mam prawo wypowiadać się odnośnie
            przynależności tego miasta do danego województwa i wcale nie muszę brać pod uwagę
            żadnych innych względów poza osobistymi, co nie znaczy, że nie powinno się brać
            pod uwagę innych względów.
            Mieszkańców Bielska-Białej mam prawo namawiać do tego samego, ale uważam, że nie
            mam prawa w ich imieniu zabierać głosu i twierdzić co powinni zrobić.
            To są zasady przyzwoitych plebiscytów, a inne w obecnej dobie nie będą miały
            miejsca.
            Ponieważ Mysteric pisze, że jest mieszkańcem Teksasu pochodzącym z Żywca, to moim
            zdaniem dziś ma prawo wypowiadać się w sprawach Teksasu, a nie Bielska -Białej
            czy nawet Żywca. Ja dziś też nie mam, nawet moralnego prawa wypowiadać się na
            temat swojego rodzinnego miasta (jego przynależności administracyjnej), bo tam
            nie mieszkam, ani tam nie pracuję.
            Zresztą nie mówię niczego innego niż wszystkie ordynacje wyborcze, które
            dopuszczają nas do wszelkiego rodzaju głosowań. Tu w Żywcu nie mogę głosować w
            sprawach samorządowych swojego rodzinnego miasta. Czy Mysteric może, też nie?
            Po co zatem jego wypowiedzi, tak autorytatywne, (które naszym przeciwnikom, a
            takich mamy i mieć będziemy) dają oręż do ręki.
            Nie dajmy się sprowokować, ale sami nie prowokujmy.To jest moje kredo.
            Teraz konkretna odpowiedź dotycząca Twojej osoby. Jeśli jesteś mieszkańcem
            Bielska-Białej lub pracujesz w tym mieście to masz (moje zdanie) prawo do
            decydowania, w jakich granicach administracyjnych chciałbys je widzieć. Jeśli
            mieszkasz tak jak ja, poza Bielskiem-Białą to powinieneś tak jak ja nakłaniać
            mieszkańców do tego, co Twoim zdaniem jest dobre dla Ciebie i może być w Twoim
            odczuciu dobre dla nich. Przy stosowaniu takiej formy, nikt nam nie może niczego
            zarzucić. Ma prawo wyrażać swój odmienny pogląd, przekonywać i namawiać do wręcz
            odmiennego działania.
            To jest demokracja, o której Mysteric tak dużo pisze i poucza nas jak mamy się
            jej uczyć, a sam nie potrafi tego zrozumieć i przestrzegać. Osobiście mam już
            dosyć pseudo demokratów z Forum Katowice i dlatego tak zareagowałem na wypowiedź
            tego, który gdzie indziej chce nam też udowodnić, że jako Polacy jesteśmy bandą
            matołów, a to, bo głosowaliśmy nie tak, a to, bo chcemy komuny idt. itp.
            Poczytaj sobie jego wypowiedzi - polityka i jeszcze raz polityka. Pouczanie
            narodu przez mędrca zza oceanu. Politykę miałem i mam w nosie, co nie znaczy, że
            nie mam swojego zdania na tematy polityczne, ale tu nie o politykę chodzi i nie
            ona jest najważniejsza.
            Pozdrawiam.
            • Gość: MYSTERIC Re: REFERENDUM - DO ZIOMKA W ZYWCU. IP: *.reyrey.net 15.01.02, 23:08
              CHYBA NIEPOROZUMIENIE. NIKOGO NIE POUCZAM WYRAZAM TYLKO SWOJA OPINIE I JESTEM
              ZAINTERESOWANY INWESTOWANIEM W MOJE MIASTO.
              A OTO CO MYSLE O WOLNOSCI:
              Odbiegajac od patriotyzmu do wolnosci. Uwzam to za bardzo skomplikowane,
              poniewaz wolnosc znaczy co innego dla kazdego z nas. Uwazam ze istnieje tylko
              jeden rodzaj wolnosci materialnej, wszelkie inne to raczej sprawy umowne.
              Rodzimy sie z niczym i odchodzimy z niczym ztego swiata, jednak probowanie w
              tym zyciu bycie saba okreslilbym wolnoscia. Probowanie znalezienia tego co daje
              tobie satysfakcje zycia a powodow moze byc wiele.
              Duma z potomstwa, konto bankowe, czy tez dobrze zrobiona robota, poczucie ze
              niezmarnowalo sie zycia w dazeniu do celu, poniewaz wolnoscia napewno nie jest
              wykonywanie jakies pracy , ktorej nie lubimy tylko po to aby placic rachunki,
              jednak czesto wiekszosc z nas daje sie zlapac w te sidla, a to juz tylko
              bardziej nowoczesna forma niewolnictwa materialnego. Zamiast w nie wpadac
              szukajmy odpowiedzi w sobie samych zamiast szukac ich na zewnatrz, z intelektu
              wypluwa madrosc ktora pozwoli nam
              byc soba w tym kontrolowanych chaosie jakim jest zycie.
            • malopolanin Re: REFERENDUM - znów do Krzyżaka. 17.01.02, 11:23
              Jestem z Krakowa, ale zauważ, że nie wypowiadam się za mieszkańców Bielska-
              Białej i Żywca, tylko zachęcam ich do przynależności do Małopolski. Uważam, że
              jest to w porządku.
              Pozdrawiam
              • Gość: krzyzak1 Re: REFERENDUM - znów do Krzyżaka. IP: *.zywiec.sdi.tpnet.pl 17.01.02, 16:35
                malopolanin napisał(a):

> Jestem z Krakowa, ale zauważ, że nie wypowiadam się za mieszkańców Bielska-
                > Białej i Żywca, tylko zachęcam ich do przynależności do Małopolski. Uważam, że
                > jest to w porządku.
                > Pozdrawiam

Oczywiście w moim odczuciu jest to fair play, a na dodatek pomagasz nam
                wszystkim, którzy tego chcą. O takie podejście, cały czas apeluję, choć nie
                wszystkim to się podoba, ale trudno. Tobie dziękuję za takie podejście i czekam
                na pomoc ze strony zywego.
                Pozdrowienia.
    • krzyzak11 Re: REFERENDUM do Małopolanina. 15.01.02, 22:15
      Zobacz jeszcze na ten cyrk w wykonaniu Mysterica. Wejdź w temat "Czy jesteście
      za Unią czy przeciw ?
      Zadaje pytanie i sam sobie na nie odpowiada, bo nikt jego tematu nie
      podchwytuje. Nie jest to zresztą jedyny przypadek.
      Zobacz jego nicki : Mysteric - antylewy - ANTYLEWY.
      Jego adresy : 112.popsite.net
      172.10.1
      houston-09rh15rt.bc.dial-access.att.net
      Gdyby był stanowczy w tym co robi, to nie popełniałby podstawowych błędów, a
      wię przypasowałby sobie dany nick do danego adresu i nigdy tego nie zmieniał.
      On natomiast uważa nas wszystkich za niezbyt myślących i plącze adresy z
      nickami. Jego to sprawa, ale takie rzeczy trzeba pokazywać. Ja długo nie
      reaguję w trakcie dyskusji, nawet jak ktoś sobie pofolguje. Sam też potrafię
      wystrzelić jak pistolet, a nie powinienem, ale nigdy nie wytrzymam jak ktoś
      będzie ubliżał narodowi jako całości, szydził z niego, jego organów czy głowy
      państwa. Mnie jest obojętne czy głową państwa jest pan Wałęsa czy pan
      Kwaśniewski. W danej chwili jest moim prezydentem i jak w każdej demokracji
      należy to szanować. Można krytykować, ale nie wolno ubliżać.
      To już chyba wszystko co chciałem Ci przedstawić, a osądź to sam.
      • emi44 Re: REFERENDUM do Małopolanina. 15.01.02, 23:03
        Oj Krzyżak prawdziwy z Ciebie Strażnik Teksasu!!
        • krzyzak11 Re: REFERENDUM do Małopolanina. 16.01.02, 16:39
          emi44 napisał(a):

> Oj Krzyżak prawdziwy z Ciebie Strażnik Teksasu!!

Dlaczego wolę być Strażnikiem Teksasu, aniżeli "publicystą" typu Mysteric,
          wyjaśniłem w temacie: Dlaczego jestem adwersarzem Mysterica.
          Pozostały we mnie jakieś wartości, dziś może nic nie znaczące, ale to nie mój
          problem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka