Dodaj do ulubionych

Na bielskim dworcu pojawił się zegar

27.12.03, 19:43
A wie ktoś od kiedy działa w Bielsku kolej i gdzie zbudowano piwerszy tzw.
stary dworzec kolejowy?
Obserwuj wątek
    • albrecht1 Re: Na bielskim dworcu pojawił się zegar 27.12.03, 19:44

• Gość: SzybkiStefan Re: Na bielskim dworcu pojawił się zegar IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.12.03, 03:32
        Ten dodatkowy post - jak rozumiem - był po to, aby dopisać adres strony
        bielitz.w.interia.pl do stopki.
        Stąd pytanie: dlaczego tak bardzo promujesz stronę na której jest tak mało
        informacji, a rzecz szczególnie interesująca: mapa sprzed 100 lat nie działa.
        Czy jest szansa, aby ta mapa się tam kiedykolwiek pojawiła?

Szybki

• albrecht1 Re: Na bielskim dworcu pojawił się zegar 28.12.03, 12:04
          Stefanie. Strona jest stricte amatorska i ciagle bardzo wiele jej brakuje.
          Dzięki za przypomnienie mapa była, lecz w zbyt duzym formacie kilku Mb. Teraz
          udało mi się ją odchudzić. Bedzie na pewno.
          Drugi post wcale nie miał na celu promocji mojej strony. Wystarczyłoby
          powpisywać choćby puste posty pod większością obecnych na forum tematów. Drugi
          post jest zabiegeim technicznym, mającym na celu "wrzucenie" artykułu na forum.
          Jeden wpis tego nie gwarantuje. Na przyszłość wykasjuę swoją sygnaturkę w
          takich postach.
    • Gość: Kaligula Re: Na bielskim dworcu pojawił się zegar IP: *.bielsko.dialog.net.pl 28.12.03, 12:11
      Wreszczie mamy zegar na dworcu... :-)
      Jak dla mnie udany zakup!!
      I na dodatek całkiem gustowny:)
      Nadaje taki fajny chakter (mi sie kojaży z jakaś koleja Bostńska) :>
      • albrecht1 Re: Na bielskim dworcu pojawił się zegar 28.12.03, 18:58
        Dworzec bez zegara, jest trochę bez duszy.
    • Gość: SzybkiStefan Początki kolejiw Bielsku IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.12.03, 22:25
      Bielsko zostało włączone do sieci kolei żelaznej w 1855 i uzyskało połączenie z
      Czechowicami (budowę linii do Żywca rozpoczęto w 1877 roku). Około roku 1860
      powstał budynek dworca znajdująca się nieopodal obecnego dworca w kierunku
      południowym. Budynek ten znamionował płaski styl "arkadów" typowy dla
      budownictwa tego czasu.

Nowy dworzec został wzniesiony w latach 1889-1890 przez Karola Korna według
      projektu Karola Schulza. Swoją drogą 5 lat póżniej (1895) uruchomiono linię
      tramwajową z tegoż dworca poprzez miasto do Lasu Cygańskiego.

Szybki
      • albrecht1 Re: Początki kolei w Bielsku 29.12.03, 15:56
        Zgadza się Stefan, prawie...
        Bielsko uzyskało połączenie kolejowe, ale z Dziedzicami. Tak gwoli prawdy to
        Czechowice zyskały dworzec dopiero po połączeniu obu miast ;-).
        Ale to tylko detal.
        Pzdr.
        • Gość: mcmaxim Re: Początki kolei w Bielsku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.03, 16:11
          ehm... i znow o dwoch miastach ktore polaczono w jedno... jak to dobrze ze ich
          nie dzieli rzeka, i nie byly w 2 krainach... .bleh... ;-)
          a tak wogole - czy ktos z was ma pojecie gdzie byl kiedys dworzec kolejowy
          Biala Glowna? ;-)
          w nagrode za odgadniecie - szcuneczek, uznanie, i 100 punktow ;-)

:: mcmaxim of the dark hell ::
          :: mcmaxim@//nospam//boo.pl ::
          • albrecht1 Re: Początki kolei w Bielsku 29.12.03, 17:18
            Wybacz Max, już nie będę :-).
            Przyszło mi to do głowy, bo właśnie atut dworca spowodował, że pierwotnie
            nadana nazwa nowego miasta brzmiała jedynie Czechowice (drugie były pod
            Warszawą, dziś to Ursus), a tak po protestach mamy dziś Czechowice-Dziedzice.
          • albrecht1 Re: Początki kolei w Bielsku 29.12.03, 18:04
            Gość portalu: mcmaxim napisał(a):

>- czy ktos z was ma pojecie gdzie byl kiedys dworzec kolejowy
            > Biala Glowna? ;-)
            > :: mcmaxim of the dark hell ::
            > :: mcmaxim@//nospam//boo.pl ::

W układzie zabudowań nie widze innego budynku jak dzisiejsza Bielsko-Biała
            Wschód na ul. Piekarskiej.
            • Gość: SzybkiStefan Re: Początki kolei w Bielsku IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.12.03, 00:15
              Absolutnie racja. Jednym z wielu potwierdzeń może być mapa, którą mi wysłałeś.
              W tym miejscu jest skrót Bhf (czyli dworzec).
              Warto wspomnieć, że dworzec powstał w związku z otwarciem w dniu 1888 roku
              linii kolejowej Bielsko-Kalwaria. Swoją drogą jednej z najdłużej czekających na
              elektryfikację, co stało się dopiero w 1990 roku.

Serdecznie pozdrawiam,
              Szybki
              szybkistefan(at)mail.com
              • Gość: mcmaxim Re: Początki kolei w Bielsku IP: 195.116.232.* 30.12.03, 17:25
                owszem, racja. dlatego albrecht dostaje 100 punktow ;)
                co do skrotu Bhf... albo to skrot od Bahnhof, albo pomylka bo skrot od
                Hauptbahnhof to Hbf ;)
                a co do tej elektryfikacji... najbardziej mnie dzisiaj denerwuje ze na ta tak
                pozno zelektryfikowana linie maja teraz wyjechac... spalinowe szynosmrody :-/
                SzybkiStefan... i nie nazywaj mnie prosze antypolakiem, bo robisz z siebie
                glupca mowiac takie bzdury. a Privilegirte Kais. Ferd. Nordbahn (Wien-Krakau)
                byla czescia Warszawsko-Wiedenskiej Kolei (Drogi) Zelaznej.

pozdrawiam,

• Gość: SzybkiStefan Re: Początki kolei w Bielsku IP: 217.153.35.* 30.12.03, 18:35
                  1/ Tak prawie na tej mapie wszystkie dworce nawet ten w Bielsku mają tylko
                  Bhf. Stąd tak, a nie inaczej.
                  2/ Nie o Tobie pisałem wskazując na antypolaków. Z nimi nie mam zamiaru
                  postować, a z Tobą piszę.
                  3/ Nie zgadzam się z Twoją teorią jako Nordbahn był częścią linii Warszawa-
                  Wiedeń. To fakt, że od pewnego miejsca (chyba Bohumina) do Wiednia wiodły te
                  same tory. Ale to nie świadczy o nadrzędności jednej nad drugą. A już tym
                  bardziej - tak jak napisałeś wcześniej - że linia z Bielska do Czechowic dalej
                  wiodła do Warszawy i Wiednia. Idąc tym rozumowaniem wiódł też do Berlina bo
                  istniało takie połączenie po drodze żelaznej, ale nie było bezpośrednich
                  połączeń pasażerskich i nie temu kierunkowi było dedykowane to połączenie.
                  Ale to może rzeczywiście wchodzimy już na ten poziom abstrakcji, że można
                  przeskoczyć na pl.misc.kolej ;)

Serdecznie pozdrawiam,
                  Szybki
                  szybkistefan(at)mail.com
                  • albrecht1 Gdzie są....? 30.12.03, 18:51
                    ulice kolejowe w Bielsku i Białej. Kiedyś takowe były w obu miastach, by
                    później zniknęły. Nadal trakty te są w Bielsku-Białej, choć pod innymi nazwami.
                    Nagrodą: puchar przechodni "100 pkt im. Maxa" :-)
                    • Gość: SzybkiStefan Re: Gdzie są....? IP: 217.153.35.* 30.12.03, 18:55
                      Daje innym fory: macie czas do jutra w południe. Jak nie to sam sobie
                      zainkasuje te punkty, o które już tyle walczę ;)

POzdro, Szybki
                      szybkistefan(at)mail.com
                      • Gość: SzybkiStefan Ulica Kolejowa IP: 217.153.35.* 31.12.03, 12:07
                        Nikt się nie pokwapił no to kasuje punkty dla siebie.

Z Bielskiem sprawa jest dosyć prosta. Ulica Kolejowa to obecnie ulica
                        Barlickiego. Dla mnie jest o tyle ważna, że na Kolejowej mieszkała
                        moja prababka.

Co do Białej to tu jest podobnie oczywista sprawa. Ulica Kolejowa to
                        ta, która prowadziła z rynku na dworzec. Pytanie z którego rynku. Otóż
                        z tzw. Nowego Rynku, zwanego w czasach Kolejowej Placem Franciszka, a
                        przez moją mamę drugim rynkiem. Jeśli ktoś dalej nie wie który to, to
                        podpowiem, że tam mieści się dawny hotel "Pod Orłem". Ulica Kolejowa
                        przez długie lata była zwnaa ulicą PKWN, a obecnie jest ulicą Legionów. We
                        wcześniejszym poście napisałem, że dworzec w Białej to efekt otwarcia
                        linii kolejowej do Kalwari w 1888 roku. Z tego też względu Kolejowa
                        nie była od zawsze Kolejową (wcześniej nie było kolei :) - do roku 1890
                        ulica ta nazywała się Lenkgasse.

Serdecznie pozdrawiam,
                        Szybki
                        szybkistefan(at)mail.com
                        • albrecht1 Re: Ulica Kolejowa 31.12.03, 16:51
                          Stefan jestes naprawdę szybki. Cóż, przekazuję Panu obiecane 100 pkt. :-).
                          Szczęśliwego Nowego Roku!
        • Gość: SzybkiStefan Re: Początki kolei w Bielsku IP: 217.153.35.* 29.12.03, 16:16
          Tak, to wszystkie te skróty myślowe. O ile się dobrze orientuje, to dworzec
          ten nie stał ani w Dziedzicach, ani w Czechowicach tylko w połowie drogi
          między tymi wsiami. A powstał tam dlatego, że wójt Zabrzega bał się coby mu
          się różne menty nie zjeżdzały i u siebie dworca postawić nie pozwolił.
          Ale faktem jest, że pierwsza linia kolejowa to mająca 10,5 km linia Dziedzice-
          Bielsko.
          • Gość: mcmaxim Re: Początki kolei w Bielsku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.03, 16:22
            no nie do konca pomiedzy obiema, bo pomiedzy czterema, jesli chcesz tak
            szczegolowo: miedzy Czechowicami, Dziedzicami, Zebracza i Zabrzegiem ;-]
            ale nazywal sie dziedzice, a z jednej strony torowiska jest budynek dworcowy, a
            z drugiej ponadstuletnia WMD (Walcownia Metali <b>Dziedzice</b>) wiec jednak
            przyjmijmy ze byly to Dziedzice. A dalej kolej wiodla do Wiednia, i Warszawy,
            oraz Krakowa i Wieliczki, a wogole w Dziedzicach dworzec powstal jako fragment
            kolei Warszawsko-Wiedenskiej, a nie ze z Bielska, to po 1, a po 2 moze sie na
            pl.misc.kolej z takim topikiem przeniesmy ;-P

pozdro

• Gość: SzybkiStefan Re: Początki kolei w Bielsku IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.12.03, 00:07
              No i to właśnie mnie irytuje na tej grupie: powszechny brak wiedzy i
              jednoczesne udawanie eksperta. Pomijam te cztery miejscowości, bo do tego
              wystarczy spojrzeć na współczesną mapę.

Ale skąd niby WMD ma ponad 100 lat. Przecie walcownia to twór znacznie młodszy,
              a w tym miejscu istniała wcześniej (ale i tak pózniej niż sto lat temu) od
              lipca 1913 roku fabryka produkująca brykiety kamienno-węglowe. Nawet gdyby ją
              uznać za walcownię to jak się ma 1913 rok do 1855 roku, kiedy otwarto dworzec.
              To po pierwsze.

Po drugie jak Ci przyszła do głowy wieś w Nadwiślańskim Kraju jako element
              Kolei Północnej Cesarza Ferdynanda. Oczywiście istniało takie połączenie, ale
              zasadniej byłoby wspomnieć o połączeniu powiedzmy z Wrocławiem (bo były
              bezpośrenie połączenia) niż z Warszawą. A to fakt, że ten niespełna
              jedenastokilometrowy odcinek do Bielska był tylko niejako "dojazdówką" do
              zasadniczego odcinka Kaiser-Ferdinand-Nordbahn łaczącego Wiedeń z Krakowem.

No i po trzecie nie mam zamiaru oddawać tego forum jakimś łosiom głoszącym tu
              hasła antypolskie i przenosić się z tematami dotyczącymi Bielska na listy
              kolejowe.

Szybki
              szybkistefan(at)mail.com
    • Gość: Kaligula Re: Na bielskim dworcu pojawił się zegar IP: *.bielsko.dialog.net.pl 28.12.03, 23:01
      Nie taki duzy, a potrafi ucieszyc ;-P
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka