Dodaj do ulubionych

Projektowani następcy Concorde

05.03.04, 01:22
Nad następcami Concorde pracuje kilka państw - USA, Japonia i Francja.
Projekt amerykański to samolot orbitalny. Japonia natomiast skupia się na
samolocie podobnym do Concorde (z zachowaniem przekroju typu "talia osy"),
który mógłby osiągnąć prędkość 6 Ma na wysokości 22 000 m z 300 pasażerami na
pokładzie. Ale najbardziej realnym wydaje mi się francuski projekt
SuperConcorde (to przecież Francuzi byli współkonstruktorami Concorde i mają
duże doświadczenie). Ten "większy brat" Concorde co prawda nie latałby dużo
szybciej (2.4 Ma) i nie dużo wyżej (18 000 - 21 000 m), ale mógłby gościć na
swoim pokładzie 200 - 250 pasażerów i miałby zwiększony zasięg (około 12 000
km). Koszty projektu SuperConcorde mogłyby okazać się dość spore, jednakże
samolot powinien być opłacalny - wg planu do 2010 roku powinno pojawić się
kilka tysięcy tych samolotów.
Ale projektowane samoloty ponaddźwiękowe to nie tylko samoloty pasażerskie.
VIP-y też mają swoje potrzeby, którym chce sprostać firma Dassault.
Projektuje ona regionalny ponaddźwiękowiec typu Business Jet, który mógłby
zabierać na swój luksusowy pokład do 10 pasażerów.

Powyższe informacje pochodzą z : www.concorde-jet.com/
Obserwuj wątek
    • Gość: michal_pilot Re: Projektowani następcy Concorde IP: *.arc.nasa.gov 05.03.04, 01:29
      > wg planu do 2010 roku powinno pojawić się
      > kilka tysięcy tych samolotów.

oczywiscie ktos niezle buja w oblokach aby cos takiego napisac. Do 2010 bedziemy
      mieli A380 i B7E7 i tych nawet nie kilka tysiecy nie mowiac ze bardzo watpliwe
      ze ten SuperConc wogole bedzie latal do 2020. A jak mialby latac (1 sztuka !) do
      2010 to juz budzet i plany powinny byc gotowe do realizacji dzis. Kompletna
      bzdura. Moze chodzilo o 2020.
      • gosca Re: Projektowani następcy Concorde 05.03.04, 01:38
        Nie przyszło Ci do głowy, że procedury wdrożeniowe projektów lotniczych nie
        trwają już dziś tyle co 20 lat temu? Przeciwnie są coraz szybsze i coraz
        szybsze będą. Sprzyja temu coraz szybszy postęp technologiczny. Wejdź sobie na
        stronę Airbusa i zobatrz jak szybko czas mija od deski kreślarskiej do
        pierwszego lotu A380. U boeinga to faktycznie trwa latami, ale boeing jest
        nieco anachroniczny w stosunku do Airbusa. Dlatego SuperConcord bedzie nie w
        2020 ale w 2010 r. i nie bedzie amerykański, tylko francuski (właściwie
        europejski).
        • Gość: michal_pilot Re: Projektowani następcy Concorde IP: *.arc.nasa.gov 05.03.04, 01:52
          > stronę Airbusa i zobatrz jak szybko czas mija od deski kreślarskiej do
          > pierwszego lotu A380.

no wlasnie zobacz ile czasu uplynelo od deski kreslarskiej do piewrwszego lotu
          A380 - 5 lat. Dla B7E7 to tez okolo tyle. Dla supersonic to jest duzo wiecej.
          Nie mowiac o najwazniejszej stronie finansowej - oni juz dzis musieliby byc 100%
          pewni co do realizacji. Bajeczki - tylko tyle mowie.
          • Gość: michal_pilot Re: Projektowani następcy Concorde IP: *.arc.nasa.gov 05.03.04, 02:04
            jesli powyzsze informacje pochodza z tej strony internetowej to moze mi wskazesz
            dokladnie miejsce gdzie o tym jest mowa. Bylem tam i nic takiego nie znalazlem.
            Moze zrobisz kopie tego zdania lub dwoch abysmy mogli to wszyscy przeczytac ....
    • Gość: untochables Re: Projektowani następcy Concorde IP: 213.76.152.* 05.03.04, 08:24
      czasem oglądam discover ;)) tez ci polecam szczególenie program samoloty które
      nigdy nie latały w jednym odcinku jest mowa o samolotach pasażerskich ponad
      dźwiękowych może jak sobie obejżysz to nie bedziesz pisał bzdur o 6Ma

tak naprawdę po wycofaniu Concorda można powiedzieć ze lotnictwo lekko się
      cofnęło jeśli chodzi o prędkość i może dopiero wynaleźienie jakegoś nowego
      materiału pozwoli na latanie szybciej na razie największym problemem jest
      zachowanie sie materiału przy tak dużych prędkosciach
    • g_boac Re: Projektowani następcy Concorde 05.03.04, 09:28
      1. Ta strona jest strona prywatna wiec bedzie miala "skrzywienie" pod wzgledem
      tego co tam pisza. Osobiscie nie znam autorow ale poniewaz przez pewien czas
      bylem w zeszlym roku zwiazany z brytyjska kampania "Save Concorde", to wiem, ze
      ta strona zamieszcza wiadomosci typu "pobozne zyczenie". Co wcale jej nic nie
      ujmuje, jednak dla fanatykow SST kazda wiadomosc bedzie warta zamieszcenia na
      www, nawet jesli bedzie niezupelnie sprawdzona czy osadzona w realiach.
      2. Airbus jest spolka, ktora powstala jako spadkobierca orginalnych tworcow
      Concorde'a (z ktorych zaden juz dzisiaj nie istnieje) i przejela wiele
      technologi rozwinietych podczas tworzenia Concorde'a (m. in. FBW).
      3. Rozwiniecie nowego modelu Airbusa czy Boeinga to nie to samo co rozwiniecie
      nowego SST. Airbusy i Boeingi tworzy sie na podstawie istniejacych technologi,
      ulepszajac ich jedne aspekty, wykorzystujac nowe materialy. Pewnie ze nie jest
      to kwestia zwyklej transplantacji ale podstawy juz sa i w zwiazku z tym ogolnie
      rzecz biorac rozwiniecie nowego modelu nie zajmuje tak duzo czasu.
      4. Rozwiniecie nowego SST bedzie trwalo znacznie dluzej (jesli do tego
      dojdzie), ze wzgledu na punkt 3. Glowna przyczyna fiaska Concorde'a byl sonic
      boom i niemozliwosc przelotu nad terenami zamieszkalymi przez ludzi. Trzeba
      albo zredukowac albo wyeliminowac sonic boom. To po pierwsze. Po drugie, loty
      musza byc ekonomiczne - kwestia sinika. Nie ma w tej chwili silnika, ktory
      bylby w stanie spelniac wymogi SST. I nikt go nie rozpracuje, dopoki jakas
      firma wyraznie nie powie, ze chce taki silnik. Silnik musialby byc tak wydajny,
      aby umozliwic przeloty na trasach dluzszych niz te 3700 nm, na ktorych latal
      Concorde (KLAX-VHHH czy KLAX-WSSS, EGLL-WSSS etc). Faktycznie jakas spolka
      japonska robila proby z nowym silnikiem ale zakonczyly sie niekorzystnie.
      4. Czy ktos widzial rysunki projektu Dessault? Nie jestem pewien, czy to te
      same, o ktorych ja mysle, ale te ktore ja widzialem, przedstawialy samolot o
      rozmiarach Concorde'a. Jesli to ma przewozic 10 pasazerow, to czy ktos sobie
      wyobraza, jak to by bylo kosztowne? W obecnym klimacie tylko garstka ludzi
      moglaby nim latac, co znowu uczyniloby projekt nieoplacalnym.
      • Gość: michal_pilot Re: Projektowani następcy Concorde IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 05.03.04, 09:37
        podejrzewam ze Goska ma problemy z jezykiem angelski. Oto co znalazlem (ponizej)
        na tej stronie na temat przyszlego "superConcorde" nad ktorym "pracuja"
        francuzi. Innymi slowy mowi sie o roku 2020-2025 i projekt jest tak "powazny"
        ze pracuje nad nim az - 20 osob !

" In March 2001, EADS was not so concerned by giving a successor to Concorde.
        Only a few persons (10 in France and 10 in Europe) are busy on it. EADS being
        focussed on A 380, not neglecting completely however the idea of getting a
        successor to Concorde. There is some studies.
        Dominique Gentilli (in charge of the project at EADS) does not see an
        operating date before 2020/2025, real studies having not yet begun. "

• gosca Re: Projektowani następcy Concorde 05.03.04, 11:48
          Nie mam problemów z angielskim, jednak dużo doskonalej znam francuski, a
          francuskie strony więcej "wiedzą". Poczytaj, jeśli potrafisz:
          www.club-concorde.org/cadres2-fr.htm
          www.concorde-jet.com/f_index.php
          są jeszcze inne, których obecnie nie pamiętam, ale możesz pogoglować.
          • g_boac Re: Projektowani następcy Concorde 05.03.04, 12:14
            Przeciez ten drugi link to jest ten sam, ktory podalas w pierwszym poscie,
            tylko prosto do wersji francuskiej. To co, sugerujesz, ze autor podaje inne
            dane w jednej wersji jezykowej i inne w drugiej?

• g_boac Re: Projektowani następcy Concorde 05.03.04, 12:16
            A na usta w ogole pcha sie pytanie "No i co z tego?"
            • miniair Re: Projektowani następcy Concorde 05.03.04, 12:42
              ...a gówno!!!
          • Gość: michal_pilot Re: Projektowani następcy Concorde IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 05.03.04, 18:31
            > francuskie strony więcej "wiedzą". Poczytaj, jeśli potrafisz:
            > www.club-concorde.org/cadres2-fr.htm

nic nie "wiedza" - ja tu mam pod bokiem kogos kto zna francuski - nic tam
            takiego nie jets napisane. Dziewczyno - lzesz jak z nut.
            • ernaa Re: Projektowani następcy Concorde 05.03.04, 18:39
              michal_pilot, powiedz wszystkim w końcu, dlaczego ty jestes takim głupim fiutem?

ps. przepraszam ale nie wytrzymałam już dłuzej czytania tego idioty i musiałam
              to napisać
              • Gość: michal_pilot Re: Projektowani następcy Concorde IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 05.03.04, 18:47
                wiesz ja jestem bardzo dziwny - jakos nie wytrzymuje jak mi ktos wtyka ze na
                stronie A jest napisane to it to a tam sladu po tym nie ma. Po prostu nie lubie
                jak mi sie klamie w zywe oczy. Tylko tyle.
                • ernaa Re: Projektowani następcy Concorde 05.03.04, 18:54
                  Posłuchaj, za Twoje kretyńskie i kłamliwe posty na tym forum - gardze tobą.
                  Poza tym jestes głupi i nie wierzę byś był pilotem. Twoje teorie lotnicze kupy
                  sie nie trzymają. Jestes prostakiem, mistyfikantem, podłym człowiekiem i jesteś
                  zażarty jak przekupa z bazaru rózyckiego. Mam w ogóle watpliwości, że jestes
                  facetem. Chyba, że gejem, co jest graniczące z pr Tym samym kończe jakakolwiek
                  z tobą polemikę.
                  • Gość: michal_pilot Re: Projektowani następcy Concorde IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 05.03.04, 18:57
                    ernaa = Goska = ......

he, he - cala przyjemnosc po mojej stronie !!
                    • ernaa Re: Projektowani następcy Concorde 05.03.04, 19:00
                      Zapewniam wsztstkich, że nie jestem Gośką. Jednak tobie prostaku pozwalam w to
                      siarczyście wierzyć. Załosny jesteś.
                  • g_boac Re: Projektowani następcy Concorde 05.03.04, 23:21
                    niezbita argumentacje frustrata/frustratki. jesli co ktos wytknie twoja
                    glupote, to najlepiej rzucic stekiem obelg.
                    Nikt z toba zadnej polemiki nie zaczynal, pojawilas/pojawiles sie nie wiadomo
                    skad, wlazlas/wlazles w cudza rozmowe i rzucasz wyzwiskami. O co ci chodzi?
              • g_boac Re: Projektowani następcy Concorde 05.03.04, 23:17
                czy moglabys wyjasnic ten atak? Bo mnie sie wydaje troche niezasluzony.
          • Gość: pajlot Re: Projektowani następcy Concorde IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.04, 00:34
            > Nie mam problemów z angielskim, jednak dużo doskonalej znam francuski, a
            > francuskie strony więcej "wiedzą".

A nie masz problemów z samą sobą???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka