Dodaj do ulubionych

jak placic za bilet w tanich liniach

IP: *.svenskaspel.se 08.01.05, 00:52
pytanie pierwsze : czy mozna placic inaczej niz przez internet?
i drugie : przy probie zaplaty np. w easyjet wyskakuje polecenie podania
numeru karty kredytowej oraz male okienko ppod spodem, tak jakby chcieli tez
numer pin! czy to standardowa procedura? jeszcze nigdy nie lecialem tanimi
liniami i jest to dla mnie wszystko nowe...
poz,maciej
Obserwuj wątek
    • Gość: pax Re: jak placic za bilet w tanich liniach IP: *.gazeta.pl / *.union-city.k12.nj.us 08.01.05, 01:36
      Te dodatkowe okienko to Security Code - sa to 3 ostatnie cyfry z tylu karty
      kredytowej. Sa one nadrukowane na pasku, na ktorym ma byc podpis posiadacza. Z
      reguly jest ich tam nawet kilkanascie, ale wpisac nalezy tylko TRZY ostatnie.
      Czasami ten kod nazywa sie CVV.

Wiem, ze SkyEurope przyjmuje pieniadze wplacone przekazem na ich konto, ale
      watpie, aby bylo to mozliwe w Easyjet lub Ryanair. Co ciekawe, w Easyjest mozna
      placic karta Maestro, nie ma wtedy oplaty dodatkowej, tak jak Visa/MC/Amex.

Po prawidlowym wypelnieniu formularza i kliknieciu "Book now" pojawi sie
      potwierdzenie lotu. Nalezy to dokladnie przeczytac, tzn date i godzine, numer
      lotu oraz numer referencyjny. Nie mozna go zgubic ! Najlepiej wykuc na pamiec,
      lub zapisac w paru miejscach - Jak nie podamy tego numeru w check-in moga
      odmowic wpuszczenia nas na poklad !
      Potwierdzenie zakupu biletu przyleci rowniez na emaila. Najlepiej to wydrukowac
      sobie.

• Gość: maciej Re: jak placic za bilet w tanich liniach IP: *.svenskaspel.se 08.01.05, 01:50
        karta maestro, mowisz?
        wlasnie cos jakby pamietam,ze placac karta kredytowa byloby drozej niz debetowa.
        ale pewnie ryanair lub inne "taniochy" akceptuja tylko kredytowki.
        ale i tak wielkie dzieki.
        poz,maciej
      • Gość: maciej Re: jak placic za bilet w tanich liniach IP: *.svenskaspel.se 15.01.05, 03:42
        a co to jest issue number?
        poz,mac
        • Gość: MFN76 Re: jak placic za bilet w tanich liniach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.05, 20:08
          Issue number dotyczy tylko kart Switch/Solo/Delta - wydawane tylko na Wyspach
          Brytyjskich.
    • Gość: MFN76 Re: jak placic za bilet w tanich liniach IP: *.ukexplorer.com / *.uk2net.com 08.01.05, 10:38
      Ten kod to CVV lub CV2, tak jak pisze PAX. Ja natomiast polecam placic tylko i
      wylacznie karta KREDYTOWA, nie debetowka z powodu roznic, ktore moga zaistniec
      miedzy dwoma na wypadek ewentualnej reklamacji.

Pozdrawiam.
      • Gość: maciej Re: jak placic za bilet w tanich liniach IP: *.svenskaspel.se 08.01.05, 19:00
        dzieki za informacje.
        poz,maciej
    • Gość: szimi Re: jak placic za bilet w tanich liniach IP: *.icpnet.pl 08.01.05, 21:01
      uwaga nr1 - kupowałem bilet w easyjetcie na ich angielskiej stronie
      wg mnie najprostszy sposób to konto w Mbanku - nie trzeba mieć karty kredytowej
      ani debetowej - Mbank wydaje specjalną kartę do zakupów przez internet -
      ekartę - jest to wirtualna karta kredytowa visa tylko do zakupów przez neta lub
      za pomocą telefonu czy poczty - nie ma security kodu - bo nie ma strony z
      podpisem i paska magnetycznego - miałem z tym małe problemy - musiałem dzwonić
      do angielskiego callcenter ale okazało się że jak nie ma security kodu to go
      nie trzeba podawac - podałem tylko kod cvv2 (easyjet rozróżnia oba numery
      security kod to nie cvv2) i pozostałe wymagane dane no i mam już bilecik na
      połowę lutego z Berlina
      • Gość: maciej Re: jak placic za bilet w tanich liniach IP: *.svenskaspel.se 08.01.05, 23:34
        a to ciekawe , bo ja mam konto w mbanku i sprawdzalem gzie mozna placic ekarta
        i easyjeta tam nie bylo... a moze niedokladnie sprawdzalem?
        poz,maciej
        • Gość: szimi Re: jak placic za bilet w tanich liniach IP: *.icpnet.pl 09.01.05, 01:52
          zapewniam że jest: sklepy w których można płacić ekartą w tym easyjet są w
          dziale ekarta - gdyby easyjeta tam nie było to bym nie zakładał konta w Mbanku
      • Gość: MFN76 Re: jak placic za bilet w tanich liniach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.05, 01:57
        Alez tak - security code to CVV2, CVV - to po prostu rozne nazwy na ta sama
        rzecz: CARD VERIFICATION VALUE. Po prostu rozni wydawcy kart AmEx, Diners Club
        czy Visa/MasterCard roznie to nazwali.

Na e-karcie mBanku nie ma jej na pasku podpisu, bo tego paska rzeczywiscie nie
        ma, ale dostajesz ja w osobnej kopercie, tak jak do normalnych kart dostaje sie
        PIN.

Rzeczywiscie, w niektorych systemach autoryzacyjnych, karta otrzyma autoryzacje
        bez tego kodu, ale poniewaz WSZYSTKIE karty wydane po 1999 taki kod posiadaja,
        mozliwosc otrzymania autoryzacji bez tego kodu powoli zanika.

Pozdrawiam.
        • Gość: szimi fakt moja pomyłka chodziło mi o issue number IP: *.icpnet.pl 09.01.05, 14:30
          którego nie ma na ekarcie :) a podobno jest na kartach kredytowych na stronie z
          paskim magnetycznym i podpisem właściciela (przepraszam za pomyłkę ale bilet
          kupowałem 2 tygodnie temu i mi się zwyczajnie pomyliły nazwy anglojęzyczne)
        • mike79 Re: jak placic za bilet w tanich liniach 09.01.05, 18:51
          podawania kodu CVV lub CV2 nie wymaga na 100% WIZZAIR, robilem ostatnio dwie
          rezerwacje, jedna w grudniu druga dwa dni temu i nie pytaja o taka rzecz jak CVV !

ktos gdzies powyzej napisal ze wynikaja jakies roznice przy reklamacji jesli sie
          placi debit i credit card, moze cos wiecej na ten temat ?!

zas co do platnosci w biurach podrozy, to w UK niektore kasuja za przyjemnosc
          zakupu biletu do low-costa nawet i 20£ !! wiec taniej chyba sobie rzeczywiscie
          byloby zalozyc to konto w mbanku tym bardizej ze eKarta kosztuje 25-30zl rocznie

z systemow rezerwacyjnych nie podoba mi sie wlasnie ten easyjeta, dlatego ze
          zmuszaja mnie do tego zebym sie rejestrowal na ich durej www nawet jesli juz
          nigdy w zyciu nie polece ich liniami, sky wizz (sp. airpolonia) czy ba nie maja
          takich utrudnien jak koniecznosc rejestracji na www przed zakupem :/

mike
          • Gość: MFN76 reklamacje transakcji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.05, 00:26
            Masz racje - Wizz nie wymaga podawania CVV - tak samo zreszta jak bmibaby. Tak naprawde dla
            Ciebie nic to nie oznacza, oprocz tego, ze oni sa bardziej podatni na fraudy - i to ich problem. Bo
            strona, ktora straci w wypadku braku zastosowania takiego zabezpieczenia to linia lotnicza (wyobraz
            sobie sytuacje kiedy Pan X uzywa numeru karty Pana Y i odbywa podroz. Pan X zauwaza na wyciagu
            niezgodnosc, sklada reklamacje, ktora zostaje uwzgledniona, bo nazwisko Pana Y nie widnieje na karcie
            Pana X - bank robi chargeback od linii lotniczej i linia ma strate).

To ja pisalem o roznicy przy reklamacjach pomiedzy debetowkami a kartami kredytowymi. Roznica
            polega na sformulowaniu kontraktu zawartego pomiedzy klientem a bankiem. Osia umowy jest czyimi
            srodkami klient rozporzadza: przy kartach debetowych sa to srodki klienta, natomiast przy kartach
            charge lub credit sa to srodki banku, ktore sam bank lepiej ubezpiecza i lepiej chroni.
            Ogolnie rozrozniamy trzy typy kart -
            1) debetowe - visa debet, visa electron, mastercard electronic, maestro, wirtualne karty mbanku i
            intelligo oraz switch/solo/delta
            2) charge - rozliczane co miesiac w pelni (jesli w poprzednim miesiacu wydalismy 4000 zl, to musimy
            splacic calosc)
            3) kredytowa - rozliczane co miesiac, z platnosciami ratalnymi (minimum 5% kwoty zadluzenia musi
            byc splacone miesiecznie)

Niestety polskie banki nie maja umow dostepnych online, ale jesli masz ochote to wejdz na strone HSBC
            czy Barclays i porownaj Terms of Service kart debetowych i kredytowych. Mozna prawie powiedziec, ze
            jesli to klient ma stracic pieniadze, a nie bank to ich to nie obchodzi.

Nie pisze tu, ze reklamacje z kart debetowych nie sa uznawane, ale nie jest zadna tajemnica, ze sa dla
            banku sprawami drugorzednymi. Nie obowiazuje przy nich, tak jak przy kartach kredytowych 14
            dniowy termin rozpatrzenia reklamacji, wiec moze sie ona ciagnac rok lub wiecej.
            Ponadto przy reklamacji transakcji z karty kredytowej nie musisz za nia placic (chyba, ze zostanie
            rozpatrzona negatywnie) - a jesli juz zaplaciles, to masz prawo zadac od banku zwrotu pieniedzy do
            momentu wyjasnienia transakcji. Przy kartach debetowych za operacje JUZ zaplaciles (z wlasnych
            srodkow zasilajacych ta karte) i pieniadze zostana Ci zwrocone DOPIERO po rozpatrzeniu pozytywnym
            reklamacji.

Pozdrawiam.
    • Gość: disa Re: jak placic za bilet w tanich liniach IP: *.eranet.pl 09.01.05, 17:44
      macieju,
      pamiętaj, że jakbyś nie chciał płacić kartę kredytową wogóle, to zawsze możesz
      zapłacić gotóweczką w biurach podróży. Dzisiaj właściwie każde biuro sprzedaje
      low-costy.
      Ale za ten luksusik skasują Cię na kilka PLNów więcej :)
      pozdrawiam
    • Gość: maciej a teraz z innej beczki IP: *.svenskaspel.se 14.01.05, 20:08
      ile mozna zabrac bagazu w easyjet. ile do luku bagazowego a ile ze soba na
      poklad. nigdzie nie moge tego znalezc na ich stronie.
      poz,mac
      • Gość: Szyszek Oto inna beczka ;-))) IP: *.server.ntli.net 15.01.05, 00:19
        Bagaż do 20 kg.
        Bagaż pokładowy: bez limitu wagi, jedyne ograniczenia to rozmiar: 55x40x20cm i
        musisz sam podnieść go do skrytki ;-)))
        Pozdrawiam
        Szyszekk
        www.tanielatanie.net
        • Gość: maciej Re: Oto inna beczka ;-))) IP: *.svenskaspel.se 15.01.05, 01:08
          cos nie tak z tym bagazem podrecznym, jezeli w tym bagazu upcham 25kg to mnie
          przepuszcza?
          poz,mac
          • Gość: Szyszek Re: Oto inna beczka ;-))) IP: *.server.ntli.net 15.01.05, 04:00
            tak o ile nie będzie za duży (jak widomo te ograniczenia wielkosciowe też są
            raczej orientacyjne)
          • Gość: MFN76 Re: Oto inna beczka ;-))) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.05, 09:56
            www.easyjet.com/EN/Planning/baggage.html
            Puszcza, ale easy bardziej od innych linii trzyma sie tych restrykcji
            wymiarowych (55x40x20).
            • Gość: maciej Re: Oto inna beczka ;-))) IP: *.svenskaspel.se 16.01.05, 23:52
              dzieki za wszelkie informacje. juz niedlugo wyprobuje ta niewiarygodna mozliwosc
              podrozowania za poldarmo i zdam relacje...:)
              poz,maciej
              • Gość: maciej a tak wlasciwie to cena IP: *.svenskaspel.se 17.01.05, 22:45
                a tak wlasciwie to cena od czego zalezy? probowalem zrobic sobie symulacje i o
                ile jest rzecza oczywista , ze bilety w easyjet na jutro beda drogie to juz na
                przyklad za miesiac moga byc tanie np. 18 .02 (kopenhaga-berlin w dwie strony)
                dkk 105 ale np. 20.02 ta sama trasa kosztuje juz dkk 600 czy 700 bez oplat
                lotniskowych. od czego to zalezy? i jak planowac loty, zeby bylo najtaniej
                poz,maciej
                • Gość: maciej Re: a tak wlasciwie to cena IP: *.svenskaspel.se 19.01.05, 20:09
                  dlaczego cena biletow kupowanych z miesiecznym wyprzedzeniem tak rozni sie od
                  siebie?
                  • gall Re: a tak wlasciwie to cena 21.01.05, 13:33
                    Sprawdz czy wylot/powrot nie zbiega sie z poczatkiem/koncem wekk&u
                    • gall Re: a tak wlasciwie to cena 21.01.05, 13:34
                      oczywiscie weekendu
                      • Gość: maciej Re: a tak wlasciwie to cena IP: *.svenskaspel.se 22.01.05, 14:07
                        to znaczy kiedy jest lepiej - taniej leciec? w srodku tygodnia czy na weekend?
                        poz,maciej
                        • Gość: Szyszek Re: a tak wlasciwie to cena IP: *.server.ntli.net 22.01.05, 18:45
                          zdecydowanie w srodku tygodnia, poza nielicznymi wyjatkami, jak np. kiedy w
                          srode rozgrywane sa mecze itp. wydarzenia.
                          Jeżeli nie masz sztywnego terminu w którym musisz lecieć, zawsze sprawdź ceny
                          lotów na kilka dni, czasem możesz byc bardzo przyjemnie zaskoczony
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka