Dodaj do ulubionych

F-16 dla Polski!!!

26.12.02, 23:50
No to wybralismy :))!! Jak podaje PAP to wlasnie F-16 bedzie samolotem, na ktorym latac beda polscy piloci. Tak przynajmniej powiedział agencji France Info szef Dassault Aviation - producenta Mirage - Charles Edelstenne. Wprawdzie to jeszcze nieoficjalne wiesci, ale mozemy uznac je za pewne. Nie siedze zbytnio w lotnictwie wojskowym, ale wydaje mi sie, ze roznice byly naprawde niewielkie i o wszystkim zdecydowala oferta offsetowa. W kazdym badz razie na pewno potwierdzilismy swoja proamerykanskosc, a jak powiedzial wyzej wspomniany juz pan - 'Polacy sa bardziej przyciagani przez NATO niz przez Europe'. A jakie jest Wasze zdanie??
Obserwuj wątek
    • Gość: michal_pilot Re: F-16 dla Polski!!! IP: *.arc.nasa.gov 27.12.02, 02:12
      >ze roznice byly naprawde niewielkie i o
      > wszystkim zdecydowala oferta offsetowa.

ja uwazam ze bylo dokladnie odwrotnie - oferta offsetowa
      to drugorzedna sprawa ale za to roznice miedzy samolotami
      byly dosc istotne.

> cy sa bardziej przyciagani przez NATO niz przez
      Europe'.

Jesli nawet to jest prawda to co jak co ale Francuza nie
      powinno to zbyt dziwic ...
    • Gość: ni Re: F-16 dla Polski!!! IP: *.acn.pl 27.12.02, 11:02
      mateusz06 napisał:

> Nie siedze zbytnio w lotnictwie wojskowym, ale wydaje mi sie, ze roznice
      > byly naprawde niewielkie i o wszystkim zdecydowala oferta offsetowa.

??? O wszystkim zdecydowała Polityka i to bardzo dawno temu.
      • Gość: Zulu Re: F-16 dla Polski!!! IP: *.telia.com 27.12.02, 11:28
        Zdecydowala polityka.Przynajmniej bedziemy ujednoliceni ze wszystkimi.Czesci
        nabedziemy wszedzie.Pamietajcie Grippen moze nowoczesniejszy , ale tylko
        produkowany w skandynawi,pozniej ceny beda rosly.Tutaj umieja handlowac jak sie
        cos wdepnie i bedzie monopol to skore zedra do kosci i nikt nikogo nie bedzie
        pytal.-Uwazam ze bylo to madre posuniecie. My i tak nic niemamy i tak bedzie
        skok ze ho ho.Nie martwcie sie zawczasu.Pzdr.Zulu
        • Gość: mateusz06 Re: F-16 dla Polski!!! IP: *.ruczaj.pl 27.12.02, 17:09
          Slyszalem, ze Amerykanie wydadza $9,000 000 i to bedzie ich oferta offsetowa - zdecydowanie najwyzsza sposrod stajacych do przetargu. Dlatego uwazam, ze to przewazylo szale na korzysc USA...mateusz06
          • Gość: michal_pilot Re: F-16 dla Polski!!! IP: *.rev.o1.com 27.12.02, 22:58
            gotow jestem sie zgodzic. Amerykanska oferta offsetowa byla rzeczywiscia docs
            hojna. Moze nawet roznice miedzy samolotami byly dosc nieduze. Jakkolwiek
            czytajac miedzy wierszami wypowiedz Szmadzinskiego to nie tylko byl wybor
            samolotu ale i techniczno-zbrojeniowego zaplecza, doswiadczenia (jakie tam
            znowu doswiadczenie maja szwedzi czy francuzi ?), i politycznego
            ukierunkowania.
      • Gość: alfrred Re: F-16 dla Polski!!! IP: *.bmj.net.pl / *.bmj.net.pl 29.12.02, 12:18
        Gość portalu: ni napisał(a):

> mateusz06 napisał:
        >
        > > Nie siedze zbytnio w lotnictwie wojskowym, ale wydaje mi sie, ze roznice
        > > byly naprawde niewielkie i o wszystkim zdecydowala oferta offsetowa.
        >
        > ??? O wszystkim zdecydowała Polityka i to bardzo dawno temu.
        Obawiam się, że ta polityka to tradycyjne polskie wazeliniarstwo dla kolejnego
        Wielkiego Brata. Nie wykluczam też quasi-politycznych motywów (np. obiecanie
        temu i owemu tego i owego - posady w NATO, MKOL i i. takich łakoci) dla
        kończących kadencję lub niepewnych posad w kraju. Podlizywanie się Ameryce
        mogę (z obrzydzeniem) uznać za rozsądne, jeżeli otrzymamy status Izraela, w co
        watpię.
        • Gość: michal_pilot Re: F-16 dla Polski!!! IP: *.rev.o1.com 29.12.02, 23:56
          Wazeliniarstwo czy moze zabezpieczenia wlasnych narodwych interesow ?. To
          drugie to normalka na calym swiecie i nie ma w tym nic zlego. Birorac pod uwage
          tylo polskie interesy i pomijajac strony techniczne F-16 byl wlasiwym wyborem.
          Oczywiscie nie bedzie brakowalo komentarzy jak powyzsza - Polacy tym sie
          charakteryzuja ze kazdy sie na wszystkim zna i upatruja wszedzie przekupstwa -
          to i polska normalka i nudne.
          • Gość: Mirko W smutnych latach 80-tych... IP: *.union01.nj.comcast.net 30.12.02, 04:29
            ...byl taki koncept: wypowiedziec wojne USA i jak przyjada - poddac sie ochoczo!
            Niestety nie starczylo wtedy pary na ruch wiec poszla w gwizdek.

F-16? A ile? Stawiam (na Tolka Banana?), ze skoczy sie na ~6-ciu sztukach. W
            sam raz na parady i fotki na okladki gazet.

A mnie tam sie podoba F-18 Super Hornet...

www.chinfo.navy.mil/navpalib/aircraft/fa18/fa18take.mov a najlepiej z
            doczepionym do gum kol pokladem lotniskowca i cala reszta 5000-nej zalogi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka