Gość: Beata IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 11.01.03, 17:59 W rozkladzie lotow krajowych, który znalazłam ostatnio w gazecie wyborczej jest jak byk lot z Warszawy do Kolobrzegu! Moze mi ktoś powie to gdzie ten samolot ląduje. Na wodzie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Andy Re: Kołobrzeg???!!! IP: *.acn.pl 11.01.03, 18:14 jesli chetni znajda sie , to poleci i do Kolobrzegu /mniemam.../ Odpowiedz Link Zgłoś
gdabski Re: Kołobrzeg???!!! 11.01.03, 18:47 Leci do Szczecina a dalej do Koszalina i Kołobrzegu jedzie busem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Re: Kołobrzeg???!!! IP: *.acn.pl 11.01.03, 19:06 To w podobny sposob bilet lotniczy do Leby tez kupic mozna? Odpowiedz Link Zgłoś
mako75 Re: Kołobrzeg???!!! 12.01.03, 00:49 No to jest jakiś sposób na oszczędnośc...np. bilet do NY lądujesz w Szczecinie a tam czekają kajaki i dalej już prosto.... Odpowiedz Link Zgłoś
chris1_gazeta Re: Kołobrzeg???!!! 12.01.03, 22:48 Gość portalu: Beata napisał(a): > W rozkladzie lotow krajowych, który znalazłam ostatnio w gazecie wyborczej > jest jak byk lot z Warszawy do Kolobrzegu! Moze mi ktoś powie to gdzie ten > samolot ląduje. Na wodzie? Dane najlepiej sprawdzać u samego źródła informacji, czyli w rozkładzie lotów LOT w formie wydanej broszury, lub najlepiej na stronie www.lot.pl Tak to już jest, że wszelkiego rodzaju przedruki, nawet w Gazecie Wyborczej nie są pozbawione błędów. Gdybyś sięgnęła do źródła dowiedziałabyś się sama, jak można dolecieć do Kołobrzegu. Podobne rozwiązania stosuje się na świecie i na ten przykład jeżeli chce się polecieć do Malmoe, to najpierw trzeba dolecieć do Kopenhagi, a dalej płynie się statkiem,przy czym zasady są takie same jak przy przelocie czyli odprawa na lotnisku, przejście przez rękaw do autobusu, którym pasażerowie dowożeni są do portu i dalej stateczkiem. Kolejny przykład, między Zurichem a Bazyleą, albo Bernem "polecieć" można koleją, zamiast biletu, wydawana jest karta wstępu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beata Bez sensu IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 18.01.03, 17:55 chris1_gazeta napisał: Gdybyś sięgnęła do źródła dowiedziałabyś się sama, jak można dolecieć do Kołobrzegu. Podobne rozwiązania stosuje się na świecie i na ten przykład jeżeli chce się polecieć do Malmoe, to najpierw trzeba dolecieć do Kopenhagi, a dalej płynie się statkiem,przy czym zasady są takie same jak przy przelocie czyli odprawa na lotnisku, przejście przez rękaw do autobusu, którym pasażerowie dowożeni są do portu i dalej stateczkiem. Kolejny przykład, między Zurichem a Bazyleą, albo Bernem "polecieć" można koleją, zamiast biletu, wydawana jest karta wstępu. Toż to jakas bzdura! Jeżeli w rozkladzie jest lot do Kolobrzegu, to ja rozmumiem, ze samolt LĄDUJE w Kolobrzegu, a nie w Szczecinie czy Koszalinie. Na tej samej zasadzie można wpisać do rozkładu loty do wszystkich miejscowości nad Bałtykiem, ale lądować w Szczecinie, Koszalinie, Gdansku i dalej bryczką. Przykład z Malmoe jest moim zdaniem bez sensu. Jezeli samolot leci do Kopenhagi, to znaczy że leci do Kopenhagi a nie Malmoe. Stateczkiem i autobusem to ja moge dojechac z Kopenhagi także np. do Trelleborga. I co? Mam uwazać, ze lecę do Trelleborga?! W moich wątpliwościach chodziło o coś innego. Po prostu zaczęłam [odejrzewać, że jakieś pasażery lądują na podkołobrzeskim dawnym lotnisku wojskowym (zapomniałam nazwy). Byłam tam i widziałam, że ma dwa porządne betonowe pasy. Myślę, że ATR czy nawet B737 wylądowałby tam bez problemu... A moze taka jest prawda. Tylko czy tam są jakiekolwiek ILS-y czy inne radary... Odpowiedz Link Zgłoś
chris1_gazeta Re: Bez sensu 19.01.03, 12:29 Beato, to nie jest takie złe rozwiązanie, połączenie komunikacji lotniczej i autobusowej. Leci się do Szczecina a dalej busem 16 miejscowym, widocznie LOTowi nie opłaca się latać do Koszalina czy Słupska, bo obłożenie samolotu byłoby bardzo małe, dlatego poprzez lot do Szczecina z przesiadką na autobus jest dla nich bardziej opłacalny i przyznasz wygodniejszy dla pasażerów. Dzięki temu zwiększa się obłożenie miejsc w rejsach do Szczecina. Tak czy tak podróż jest krótsza pod względem czasu niż koleją. Ja akurat mieszkam w Rzeszowie i dwa lata temu leciałem tak do Kołobrzegu w którym byłem już w ciągu 5 godzin, pociągiem tłukłbym się prawie 12 godzin. Podobnie jest z rejsem do Zielonej Góry z międzylądowaniem w Poznaniu. W przypadki Koszalina może opłacalne by było połączenie rejsu do Bydgoszczy i Koszalina? Trudno rzec. Myślę, że takim busami LOT spokojnie mógłby dowozić na Okęcie pasażerów z Kielc, Lublina, Białegostoku, którzy dalej lecą rejsami zagranicznymi. Dzięki temu pasażerowie z tych miast wybieraliby LOT a nie obce linie, bo mieliby przynajmiej dowóz na lotnisko. Widzisz, nawet kolej czasami posługuje się komunikacją autobusową, z tego co pamiętam w dawnym Suwalskim PKP woziło swoich pasażerów autobusami bo było to tańsze. Odpowiedz Link Zgłoś
mako75 Re: Bez sensu 19.01.03, 16:14 Jedno sprostowanie: Samolot do Zielonej Góry ląduje w Babimoście. A nie w Poznaniu. przynajmniej tak było do tej pory. ale może coś sie w tym roku zmieniło. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
chris1_gazeta Re: Bez sensu 19.01.03, 19:16 mako75 napisał: > Jedno sprostowanie: > Samolot do Zielonej Góry ląduje w Babimoście. A nie w Poznaniu. > przynajmniej tak było do tej pory. ale może coś sie w tym roku zmieniło. > > Pozdrawiam Ten samolot również ląduje w Poznaniu (Ławica) na trasie do Zielonej Góry (Babimost), to typowy rejs z międzylądowaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztof.moczulski Re: Kołobrzeg???!!! 13.01.03, 11:22 Dość fanaberyjnie LOT włącza i wyłącza Kołobrzeg i Koszalin do tego rozkładu lotów... Co do Malmoe to teraz SAS wozi już nowym mostem, a nie promami :) ------------------------------ "Nie wiem, czy bym skoczył na bungee, jakoś nie mam do tej gumy zaufania" Adam Małysz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Re: Kołobrzeg???!!! IP: *.acn.pl 19.01.03, 16:15 Zatkalo mnie na chwile, ..... W zyciu nie spodziewalem sie z ust Beatki uslyszec slowa ILS ! Pozdrawiam z uszanowaniem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beata No dobra, ale... IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 19.01.03, 20:39 Nie podlizywać mi sie, tylko pisac - lądują jakieś pasażery pod Kołobrzegiem czy nie?! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zulu Re: No dobra, ale...laduja w Kolobrzegu.. IP: *.telia.com 19.01.03, 20:44 Tak w lecie na polanie po "rosyjskiej" Antki z turystami. Odpowiedz Link Zgłoś
mateusz06 Re: No dobra, ale...laduja w Kolobrzegu.. 20.01.03, 22:10 Tak, tak...:) Wprawdzie nigdy tam nie lecialem (LOT-em), ale mozliwe jest, ze rzeczywiscie cos tam laduje. Mysle, ze ATR-42 spokojnie by tam siadl... A zainteresowanym podaje informacje na temat lotniska. Kolobrzeg (Z24N) - a ten symbol, mowi, ze to wojskowy airport <nastepuja czestotliwosci> Kolobrzeg w ogole nic nie ma :) ATIS Frequency: *** Clearance Delivery: *** CTAF Frequency: *** Ground Frequency: *** Tower Frequency: *** Departure Frequency: *** Approach Frequency: *** Center Frequency: *** FSS Frequency: *** MULTICOMM Frequency: *** UNICOM Frequency: *** AWOS Frequency: *** <polozenie> Latitude: N54* 12.04' Longitude: E15* 41.22' Elevation: +45 <a tutaj pasy startowe. widac jeden na kierunku 25-7 i zadnych danych oprocz tego nie ma. Brak ILS tudziez innych naprowadzaczy :)> Runway Length Surface ILS ID ILS Freq. ILS Hdg. 7 7990 Concrete *** *** *** 25 7990 Concrete *** *** *** Wydaje mi sie, ze jakby walnal tam jakis B737-XXX to moglby byc problem z pasem.:) Lecialem tam kiedys Antkiem i to nie wyglada zbyt stabilnie. Badz co badz, jakbyscie mieli jeszcze jakies pytania to piszcie ;)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mateusz06 Re: No dobra, ale...laduja w Kolobrzegu.. IP: *.ruczaj.pl 20.01.03, 22:28 postaram sie odpowiedziec:) Odpowiedz Link Zgłoś