Dodaj do ulubionych

Kołobrzeg???!!!

IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 11.01.03, 17:59
W rozkladzie lotow krajowych, który znalazłam ostatnio w gazecie wyborczej
jest jak byk lot z Warszawy do Kolobrzegu! Moze mi ktoś powie to gdzie ten
samolot ląduje. Na wodzie?
Obserwuj wątek
    • Gość: Andy Re: Kołobrzeg???!!! IP: *.acn.pl 11.01.03, 18:14
      jesli chetni znajda sie , to poleci i do Kolobrzegu /mniemam.../
      • gdabski Re: Kołobrzeg???!!! 11.01.03, 18:47
        Leci do Szczecina a dalej do Koszalina i Kołobrzegu jedzie busem...
        • Gość: Andy Re: Kołobrzeg???!!! IP: *.acn.pl 11.01.03, 19:06
          To w podobny sposob bilet lotniczy do Leby tez kupic mozna?
          • mako75 Re: Kołobrzeg???!!! 12.01.03, 00:49
            No to jest jakiś sposób na oszczędnośc...np. bilet do NY lądujesz w Szczecinie
            a tam czekają kajaki i dalej już prosto....
    • chris1_gazeta Re: Kołobrzeg???!!! 12.01.03, 22:48
      Gość portalu: Beata napisał(a):

> W rozkladzie lotow krajowych, który znalazłam ostatnio w gazecie wyborczej
      > jest jak byk lot z Warszawy do Kolobrzegu! Moze mi ktoś powie to gdzie ten
      > samolot ląduje. Na wodzie?

Dane najlepiej sprawdzać u samego źródła informacji, czyli w rozkładzie lotów
      LOT w formie wydanej broszury, lub najlepiej na stronie www.lot.pl
      Tak to już jest, że wszelkiego rodzaju przedruki, nawet w Gazecie Wyborczej
      nie są pozbawione błędów. Gdybyś sięgnęła do źródła dowiedziałabyś się sama,
      jak można dolecieć do Kołobrzegu. Podobne rozwiązania stosuje się na świecie i
      na ten przykład jeżeli chce się polecieć do Malmoe, to najpierw trzeba
      dolecieć do Kopenhagi, a dalej płynie się statkiem,przy czym zasady są takie
      same jak przy przelocie czyli odprawa na lotnisku, przejście przez rękaw do
      autobusu, którym pasażerowie dowożeni są do portu i dalej stateczkiem. Kolejny
      przykład, między Zurichem a Bazyleą, albo Bernem "polecieć" można koleją,
      zamiast biletu, wydawana jest karta wstępu.
      • Gość: Beata Bez sensu IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 18.01.03, 17:55
        chris1_gazeta napisał:

Gdybyś sięgnęła do źródła dowiedziałabyś się sama, jak można dolecieć do
        Kołobrzegu. Podobne rozwiązania stosuje się na świecie i na ten przykład jeżeli
        chce się polecieć do Malmoe, to najpierw trzeba dolecieć do Kopenhagi, a dalej
        płynie się statkiem,przy czym zasady są takie same jak przy przelocie czyli
        odprawa na lotnisku, przejście przez rękaw do autobusu, którym pasażerowie
        dowożeni są do portu i dalej stateczkiem. Kolejny przykład, między Zurichem a
        Bazyleą, albo Bernem "polecieć" można koleją, zamiast biletu, wydawana jest
        karta wstępu.

Toż to jakas bzdura! Jeżeli w rozkladzie jest lot do Kolobrzegu, to ja
        rozmumiem, ze samolt LĄDUJE w Kolobrzegu, a nie w Szczecinie czy Koszalinie. Na
        tej samej zasadzie można wpisać do rozkładu loty do wszystkich miejscowości nad
        Bałtykiem, ale lądować w Szczecinie, Koszalinie, Gdansku i dalej bryczką.
        Przykład z Malmoe jest moim zdaniem bez sensu. Jezeli samolot leci do
        Kopenhagi, to znaczy że leci do Kopenhagi a nie Malmoe. Stateczkiem i autobusem
        to ja moge dojechac z Kopenhagi także np. do Trelleborga. I co? Mam uwazać, ze
        lecę do Trelleborga?!
        W moich wątpliwościach chodziło o coś innego. Po prostu zaczęłam [odejrzewać,
        że jakieś pasażery lądują na podkołobrzeskim dawnym lotnisku wojskowym
        (zapomniałam nazwy). Byłam tam i widziałam, że ma dwa porządne betonowe pasy.
        Myślę, że ATR czy nawet B737 wylądowałby tam bez problemu... A moze taka jest
        prawda. Tylko czy tam są jakiekolwiek ILS-y czy inne radary...
        • chris1_gazeta Re: Bez sensu 19.01.03, 12:29
          Beato,
          to nie jest takie złe rozwiązanie, połączenie komunikacji lotniczej i
          autobusowej. Leci się do Szczecina a dalej busem 16 miejscowym, widocznie
          LOTowi nie opłaca się latać do Koszalina czy Słupska, bo obłożenie samolotu
          byłoby bardzo małe, dlatego poprzez lot do Szczecina z przesiadką na autobus
          jest dla nich bardziej opłacalny i przyznasz wygodniejszy dla pasażerów.
          Dzięki temu zwiększa się obłożenie miejsc w rejsach do Szczecina. Tak czy tak
          podróż jest krótsza pod względem czasu niż koleją. Ja akurat mieszkam w
          Rzeszowie i dwa lata temu leciałem tak do Kołobrzegu w którym byłem już w
          ciągu 5 godzin, pociągiem tłukłbym się prawie 12 godzin.
          Podobnie jest z rejsem do Zielonej Góry z międzylądowaniem w Poznaniu.
          W przypadki Koszalina może opłacalne by było połączenie rejsu do Bydgoszczy i
          Koszalina? Trudno rzec.
          Myślę, że takim busami LOT spokojnie mógłby dowozić na Okęcie pasażerów z
          Kielc, Lublina, Białegostoku, którzy dalej lecą rejsami zagranicznymi. Dzięki
          temu pasażerowie z tych miast wybieraliby LOT a nie obce linie, bo mieliby
          przynajmiej dowóz na lotnisko.
          Widzisz, nawet kolej czasami posługuje się komunikacją autobusową, z tego co
          pamiętam w dawnym Suwalskim PKP woziło swoich pasażerów autobusami bo było to
          tańsze.
          • mako75 Re: Bez sensu 19.01.03, 16:14
            Jedno sprostowanie:
            Samolot do Zielonej Góry ląduje w Babimoście. A nie w Poznaniu.
            przynajmniej tak było do tej pory. ale może coś sie w tym roku zmieniło.

Pozdrawiam
            • chris1_gazeta Re: Bez sensu 19.01.03, 19:16
              mako75 napisał:

> Jedno sprostowanie:
              > Samolot do Zielonej Góry ląduje w Babimoście. A nie w Poznaniu.
              > przynajmniej tak było do tej pory. ale może coś sie w tym roku zmieniło.
              >
              > Pozdrawiam

Ten samolot również ląduje w Poznaniu (Ławica) na trasie do Zielonej Góry
              (Babimost), to typowy rejs z międzylądowaniem.
    • krzysztof.moczulski Re: Kołobrzeg???!!! 13.01.03, 11:22
      Dość fanaberyjnie LOT włącza i wyłącza Kołobrzeg i Koszalin do tego rozkładu
      lotów...

Co do Malmoe to teraz SAS wozi już nowym mostem, a nie promami :)
      ------------------------------
      "Nie wiem, czy bym skoczył na bungee, jakoś nie mam do tej gumy zaufania"

Adam Małysz
      • Gość: Andy Re: Kołobrzeg???!!! IP: *.acn.pl 19.01.03, 16:15
        Zatkalo mnie na chwile, .....
        W zyciu nie spodziewalem sie z ust Beatki uslyszec slowa ILS !
        Pozdrawiam z uszanowaniem!
        • Gość: Beata No dobra, ale... IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 19.01.03, 20:39
          Nie podlizywać mi sie, tylko pisac - lądują jakieś pasażery pod Kołobrzegiem
          czy nie?! :-)
          • Gość: Zulu Re: No dobra, ale...laduja w Kolobrzegu.. IP: *.telia.com 19.01.03, 20:44
            Tak w lecie na polanie po "rosyjskiej" Antki z turystami.
            • mateusz06 Re: No dobra, ale...laduja w Kolobrzegu.. 20.01.03, 22:10
              Tak, tak...:) Wprawdzie nigdy tam nie lecialem (LOT-em), ale mozliwe jest, ze rzeczywiscie cos tam laduje. Mysle, ze ATR-42 spokojnie by tam siadl... A zainteresowanym podaje informacje na temat lotniska.

Kolobrzeg (Z24N) - a ten symbol, mowi, ze to wojskowy airport
              <nastepuja czestotliwosci> Kolobrzeg w ogole nic nie ma :)
              ATIS Frequency: ***
              Clearance Delivery: ***
              CTAF Frequency: ***
              Ground Frequency: ***
              Tower Frequency: ***
              Departure Frequency: ***
              Approach Frequency: ***
              Center Frequency: ***
              FSS Frequency: ***
              MULTICOMM Frequency: ***
              UNICOM Frequency: ***
              AWOS Frequency: ***
              <polozenie>
              Latitude: N54* 12.04'
              Longitude: E15* 41.22'
              Elevation: +45
              <a tutaj pasy startowe. widac jeden na kierunku 25-7 i zadnych danych oprocz tego nie ma. Brak ILS tudziez innych naprowadzaczy :)>
              Runway Length Surface ILS ID ILS Freq. ILS Hdg.
              7 7990 Concrete *** *** ***
              25 7990 Concrete *** *** ***
              Wydaje mi sie, ze jakby walnal tam jakis B737-XXX to moglby byc problem z pasem.:) Lecialem tam kiedys Antkiem i to nie wyglada zbyt stabilnie. Badz co badz, jakbyscie mieli jeszcze jakies pytania to piszcie ;)...
              • Gość: mateusz06 Re: No dobra, ale...laduja w Kolobrzegu.. IP: *.ruczaj.pl 20.01.03, 22:28
                postaram sie odpowiedziec:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka