IP: *.Astral.Lodz.PL 17.11.03, 15:28
Skoro wszyscy na tym forum uważają się za ekspertów od lotnictwa to niech
odpowiedzą mi na takie pytanie:
1. Co oznaczają liczby umieszczona na obu końcach pasa startowego?
2. Jezeli odpowiedzieliście na powyższe pytanie to zobaczymy jak dacie sobie
rade z tym:
- Wyobraźmy sobie że jest pas startowy. Jeden z końców jest oznaczony liczbą
na przykład 24. Kto wie jaka liczba powinna się znajdować na przeciwległym
końcu tego pasa?
3. To bedzie chyba najtrudniejsze:
- Na skrzydle lecącego samolotu powstaje oprócz siły oporu Px również siła
nośna Pz. Co ją wywołuje?
4. Czy spadochron jest statkiem powietrznym?
5. Na czym polega idea wykorzystania przestrzeni powietrznej na
zasadzie "free flight"?

No to do dzieła, zobaczcie jak sobie poradzicie z tymi pytaniami, jezeli
odpowiecie od razu bez szukania to znaczy ze macie małe pojęcie o lotnictwie.
Życze powodzenie i jezeli chcecie żeby zadać wam jeszcze jakieś pytania to
nie ma sprawy. chetnie odpowiem też na wasze pytanie, w końcu jestem
pilotem :-)
Obserwuj wątek
    • remulak Re: Egzamin 17.11.03, 16:54
      Gość portalu: Pilot napisał(a):

> 4. Czy spadochron jest statkiem powietrznym?

Pytanie jest nieprecyzyjne. Zależy gdzie i zależy z jakiego punktu widzenia.
      • Gość: Pilot Re: Egzamin IP: *.Astral.Lodz.PL 17.11.03, 17:10
        Witam,
        Pytanie 4 jest pytaniem bardzo precyzyjnym tylko trzeba troche pomysleć i
        wiedzieć co nazywamy statkiem powietrznym w prawie lotniczym. Jezeli tego nie
        wiesz no to nie mozesz na nie odpowiedzieć więc radze zapoznać się troche z
        prawem lotniczym i wtedy wszystko będzie jasne.

A co z pozostałymi pytaniami?
        • remulak Re: Egzamin 17.11.03, 17:46

> Witam,
          > Pytanie 4 jest pytaniem bardzo precyzyjnym tylko trzeba troche pomysleć i
          > wiedzieć co nazywamy statkiem powietrznym w prawie lotniczym. Jezeli tego nie
          > wiesz no to nie mozesz na nie odpowiedzieć więc radze zapoznać się troche z
          > prawem lotniczym i wtedy wszystko będzie jasne.
          >
          > A co z pozostałymi pytaniami?

Szanowny Pilocie.
          Statek powietrzny zgodnie z obowiązującą ustawą "Prawo lotnicze" to "urządzenie
          zdolne do unoszenia się w atmosferze na skutek oddziaływania powietrza innego
          niż oddziaływanie powietrza odbitego od podłoża". Zgodnie z tą definicją
          spadochron jest statkiem powietrznym podobnie jak latawiec.
          Obowiązująca poprzednio ustawa definiowała s.p. jako "urządzenie przeznaczone do
          przewożenia osób lub rzeczy w przestrzeni powietrznej, zdolne do unoszenia się w
          tej przestrzeni na skutek oddziaływania powietrza". Wymogów tej definicji
          spadochron nie spełniał, choć de facto był traktowany i jest nadal jako statek
          powietrzny ze względu na figurowanie w rejestrze statków powietrznych i idące za
          tym wymogi. Paradoksalnie, paralotnie nie znajdują się w tym rejestrze, więc NIE
          SĄ, idąc tropem rejestrów, statkami powietrznymi, choć mechanizm ich działania
          praktycznie nie odbiega od spadochronu, a definicję s.p. wypełniają nawet lepiej
          niż spadochron.
          W innych krajach spadochrony przypuszczalnie są lub nie są statlami powietrznymi
          - to tylko i wyłącznie kwestia definicji przyjętej w danym kraju i lokalnych
          przepisów.

Skoro już ustaliliśmy, dlaczego Twoje pytanie uważam za nieprecyzyjne,
          zrewanżuję się zagadka: jaka jest klasyfikacja przestrzeni powietrznej w FIR EPWW?
          • Gość: Pilot Re: Egzamin IP: *.Astral.Lodz.PL 17.11.03, 18:11
            Witam ponownie,
            Odpowiedź na twoje pytanie jest dla mnie banalna

Klasyfikacja przestrzeni powietrznej
            Klasy poszczególnych części przestrzeni powietrznej określa organ państwowego
            nadzoru lotniczego wspólnie z państwowym cywilnym organem ruchu lotniczego oraz
            Dowództwem Wojsk Lotniczych i Obrony Powietrznej ATS. Wyróżniamy następujšce
            klasy przestrzeni:

- A - Zezwala się tylko na loty IFR; wszystkie loty podlegają działaniu służby
            kontroli ruchu lotniczego i są separowane od siebie nawzajem.
            - B - Zezwala się na loty IFR i VFR; wszystkie loty podlegają działaniu służby
            kontroli ruchu lotniczego i są separowane od siebie nawzajem.
            - C - Zezwala się na loty IFR i VFR; wszystkie loty podlegają działaniu służby
            kontroli ruchu lotniczego i loty IFR są separowane od innych lotów IFR i od
            lotów VFR. Loty VFR są separowane od lotów IFR i zapewniana jest im informacja
            o ruchu co do innych lotów VFR.
            - D - Zezwala się na loty IFR i VFR; wszystkie loty podlegają działaniu służby
            kontroli ruchu lotniczego, loty IFR są separowane od innych lotów IFR i
            zapewniona jest im informacja o ruchu co do lotów VFR. W lotach VFR zapewniana
            jest informacja o ruchu co do wszystkich innych lotów.
            - E - Zezwala się na loty IFR i VFR; loty IFR podlegają działaniu służby
            kontroli ruchu lotniczego i są separowane od innych lotów IFR. We wszystkich
            lotach zapewniana jest informacja o ruchu, jeżeli jest to możliwe.
            - F - Zezwala się na loty IFR i VFR; wszystkim lotom IFR zapewnia się służbę
            doradczą ruchu lotniczego, a wszystkim lotom zapewnia się na żądanie służbę
            informacji powietrznej.
            - G - Zezwala się na loty IFR i VFR; na żądanie zapewnia się służbę informacji
            powietrznej.

To jest moja odpowiedź na twoją zagadke, jezeli masz to zadaj mi jeszcze jakieś
            pytania. Ja jeszcze czekam kiedy odpowiesz na Moje pozostałe pytania.
            • remulak Re: Egzamin 17.11.03, 18:27
              Być może jest banalna, pytałem o FIR EPWW, a nie istniejące klasy przestrzeni.
              Protekcjonalny ton zachowaj dla kolegów z aeroklubu.
              Remulak (ATCO TWR/APP)
              • Gość: rg Re: Egzamin IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.11.03, 18:39
                Bardzo mi się podobało, do usłyszenia w radio.
              • Gość: Pilot Re: Egzamin IP: *.Astral.Lodz.PL 17.11.03, 18:43
                Przepraszam, nie doczytałem twojego pytania więc pozwól że poprawie moją
                odpowiedź. Nie będę pisał co oznacza każda przestrzeń bo to troch dużo pisania,
                ale generalny podział przestrzeni powietrznej jest taki:

Podział Przestrzeni Powietrznej FIR EPWW:
                -Przestrzeń Powietrzna Operacyjna
                -Przestrzeń Lotów Swobodnych
                -Przestrzeń Lotów Koordynowanych
                -Przestrzeń Powietrzna Strefy Nadgranicznej
                -Rejon Nadzorowany Lotniska Nadzorowanego
                -Strefy: Zakazane, Niebezpieczne, Ograniczone
                -Ruch Lotniczy Nadzorowany
                -Przestrzeń Powietrzna Kontrolowana
                -Obszar kontrolowany
                -Droga lotnicza
                -Rejony kontrolowane lotnisk (węzłów lotnisk) - TMA
                -Strefa Kontrolowana Lotniska - CTR

• Gość: remulak Re: Egzamin IP: *.icpnet.pl 17.11.03, 20:27
                  W zupełności wystarczy mi, jeśli odpowiesz na moje pytanie, nie musisz pisać
                  wszystkiego, co wiesz na temat przestrzeni powietrznej. Pytanie jest proste:
                  jaka jest klasyfikacja przestrzeni powietrznej w FIR EPWW, na ludzki język:
                  gdzie w FIR EPWW jest jaka klasa przestrzeni.
            • rwy Re: Egzamin 17.11.03, 20:20
              To skoro sie bawimy w 100 pytan do:

1. Kto i w jakim przypadku moze wykonac lot VFR specjalny ?
              2. Kto odpowiada za separacje IFR-VFR i VFR-VFR, jesli lot wykonany jest w
              klasie C.
              3. Kto odpowiada za przewyzszenie nad przeszkodami podczas takiego lotu ?
              4. Na lotnisku wprowadzono CAT2. Jako pilot masz CAT1, RVR wynosi 600m, FEW
              30m, BKN 60. Czy mozesz wyladowac w CAT1, skoro na lotnisku jest CAT2 ??

Pozdro !
          • Gość: michal_pilot Re: pytanie 4 IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 17.11.03, 18:14
            W USA klasyfikacja samolotow jest nastepujca:

1. lzejsze-od-powietrza (balony, sterowce, itp)
            2. gliders (szybowce, ....) - a wiec lotnie, szybowce, itp.
            3. rotorcraft ( a wiec helikoptery, wszystko co ma pionowy wirnik)
            4. samoloty

spadochron oczywiscie moglby nalezec tylko do "gliders".

• Gość: michal_pilot Re: Egzamin IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 17.11.03, 18:06
      > 1. Co oznaczają liczby umieszczona na obu końcach pasa startowego?

najbizszy kierunek magnetyczny podzielony przez 10, a wiec naprzyklad jak pas
      ma kierunek 243 st to oznaczenie bedzie 24.

2. Jesli 24 to drugi koniec bedzie 6 albo 06 zalezy od tego czy USA czy Europa.
      3. Nie znam nomenklatury polskiej na te sily. Egzamin pisemny w USA na private
      pilot wymaga tylko aby te sily poprawnie nazwac (slownie).
      4. O spadochronie nie mam pojecia - wogole ta kategoria nie figuruje w
      kategoriach lotniczych w USA.
      5. "free flight" to mozliwosc wyboru przez pilota wlasnego planu lotu - naogol
      najkrotszej drogi. Ta "wolnosc" obejmuje tylko niestety czesc lotu "enroute"
      gdyz STARs moga ciagle obowiazywac.
    • Gość: michal_pilot Re: MOJE PYTANIA (trudniejsze) IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 17.11.03, 19:03
      tylko dla tych pilotow co znaja sie na IFR. Typowy VFR pilot na to nie odpowie.

Bede stosowac terminologie angielska bo to jezyk miedzynarodowy pilotow i nawet
      piloci LOTu powiedzieli mi ze ich trening jest 100% po angielsku. Nie znam
      niestety terminologi polskiej i boje sie niektore rzeczy tlumaczyc bo nie wiem
      co z tego wyjdzie.

1. jaka jest roznica miedzy "precision approach" a "nonprecision approach" ?
      Podaj przyklady.
      2. co to jest MDA (minimum descenet altitude) i DH (decision height) i jaka
      jest miedzy nimi roznica ?
      3. co to jest tzw. "procedure turn" ?
      4. co to jest "missed approach" i kiedy to sie robi ?

z gory mowie ze sa to pytania bardzo praktyczne i z wiedza encyklopedyczna nic
      nie maja wspolnego. To ABC lotow IFR.
      • rwy Re: MOJE PYTANIA (trudniejsze) 17.11.03, 20:37
        Gość portalu: michal_pilot napisał(a):

> tylko dla tych pilotow co znaja sie na IFR. Typowy VFR pilot na to nie
        odpowie.

Mowisz ?

> 1. jaka jest roznica miedzy "precision approach" a "nonprecision approach" ?
        > Podaj przyklady.

Precision approach, czy tez jak mowia polskie przepisy, Podejscie precyzyjne,
        jest to takie podejscie, w ktorym pozycja statku powietrznego jest okreslana
        wzgledem elektronicznej wiazki okreslajacej kierunek i wysokosc samolotu.
        Podejsciem precyzyjne to: podejscie ILS lub ILS-DME, MLS. Kazde inne podejscie
        jest podejsciem nieprecyzyjnym (VOR, VOR DME, NDB, z widocznoscia)

> 2. co to jest MDA (minimum descenet altitude) i DH (decision height) i jaka
        > jest miedzy nimi roznica ?

Minimum Descent Altitude - minimalna wysokosc w podejsciu nieprezycyjnym do
        ktorej moze zejsc pilot bez widocznosci ziemi.
        Decision Height - wysokosc wzgledna decyzji w podejsciu precyzyjnym, na ktorej
        rozpoczyna sie procedure po nieudanym podejsciu, jesli nie nawiazano
        wzrokowego kontaktu z terenem, niezbednego do kontynuowania podejscia.

> 3. co to jest tzw. "procedure turn" ?

Zakret proceduralny - zakret od wyznaczonej linii drogi, po ktorym nastepuje
        zakret w kierunku przeciwnym w celu umozliwienia wejscia na kierunek
        wyznaczonej linii drogi i lot w tym kierunku.

> 4. co to jest "missed approach" i kiedy to sie robi ?

Procedura odlotu po nie udanym podejsciu, wykonywana, jesli podejscie do
        ladowania nie moze byc kontynuowane.
        Wykonywanie... Matko, mozna by wypisac mase przykladow, poczynajac od tych
        wynikajacych z odpowiedzi, konczac na przypadkach losowych, takich jak: ptaki,
        wtargniecie na pas, nieopuszcznie pasa itp, itd...

> To ABC lotow IFR.
        Hmm... No nie, moze ABC lotow IFR to to nie jest, jedynie fragment
        tematu "Procedura podejscia". A tak btw: wiesz z ilu elementow sklada sie
        procedura podejscia i jak one sie nazywaja?

Pozdro !
        • Gość: michal_pilot Re: MOJE PYTANIA (trudniejsze) IP: *.arc.nasa.gov 17.11.03, 21:12
          A tak btw: wiesz z ilu elementow sklada sie
          > procedura podejscia i jak one sie nazywaja?

Nie wiem o co ci dokladnie chodzi.
          Raczej niz na segmenty tutaj gdzie jestem kaza praktycznie znac wazne punkty
          (fixes): IAF, FAF, MAP, etc. Podejrzewam ze do IAF, potem odcinek IAF-FAF and
          FAF-MAP maja swoje nazwy ale sie z tym nie spotkalem. Oczywiscie odcinek FAF-MAP
          bedzie "final approach". Nota bene istnieja dziwne podejscia bez FAF albo gdzie
          IAF=FAF. Powiedz co masz namysli moze skojarze.
          • rwy Re: MOJE PYTANIA (trudniejsze) 18.11.03, 07:46
            Gość portalu: michal_pilot napisał(a):

> Nie wiem o co ci dokladnie chodzi.
            > Raczej niz na segmenty tutaj gdzie jestem kaza praktycznie znac wazne punkty
            > (fixes): IAF, FAF, MAP, etc. Podejrzewam ze do IAF, potem odcinek IAF-FAF and
            > FAF-MAP maja swoje nazwy ale sie z tym nie spotkalem. Oczywiscie odcinek FAF-
            MAP
            > bedzie "final approach". Nota bene istnieja dziwne podejscia bez FAF albo
            gdzie
            > IAF=FAF. Powiedz co masz namysli moze skojarze.

Wiec dokladnie o segmenty chodzi. I moze kaza Ci znac odcinkami, ale z kolei
            dla poszczegolnego segmentu podejscia sa inne: OCA/OCH i strefy brane pod
            uwage. Stad chociazby koniecznosc znania tych segmentow.
    • Gość: untchables Re: Egzamin IP: 213.76.152.* 18.11.03, 11:34
      jako nie pilot i nie skoczek spadochroniaż powiem że fajnie jest coś poczytać i
      sie dowiedzieć tylko dlaczego prowadzicie rozmowę w formie wymądrzania się

śmiało powiem ze nie znam za bardzo odpowiedzi
      ale spadochrona jest statkiem powietrznym w polskim prawie
      a siłę nośną wywołuje różnica pomiędzy szybkością przepływu powietrza nad jak i
      pod skrzydłem ale to pewnie wiecie

pozdrawiam i czytam dalej
      • remulak Re: Egzamin 18.11.03, 12:33
        Ja się nie wymądrzam, reaguję po prostu alergicznie na pajaców walących teksty
        "ja wiem wszystko", podczas gdy w rzeczywistości gówno wiedzą.
        • Gość: L Re: Egzamin IP: *.futuremedia.pl / *.futuremedia.pl 18.11.03, 17:59
          Wyluzuj , bo sam popadasz w Narcyzm.
          Ps. Kultura osobista mile widziana
    • Gość: Pilot Nowe pytania IP: *.Astral.Lodz.PL 18.11.03, 16:23
      Witam,
      Na poczatku chciałbym wyjaśnić pytanie dotyczące spadochronu które zadałem
      wczoraj bo ono wzbudziło troche kontrowersji.

Czy spadochron jest statkiem powietrznym?
      Oczywiście ze Tak. Zgodnie z prawem lotniczym, statkiem powietrznym
      jest "urządzenie przeznaczone do przewożenia osób lub rzeczy w przestrzeni
      powietrznej, zdolne do unoszenia się w przestrzeni na skutek odziaływania
      powietrza". Można mieć oczywiście wątpliwości, czy ta definicja pozwala
      zaliczyć spadochron do statków powietrznych, ale zdecydowały o tym jednak
      względy praktyczne: z punktu widzenia bezpieczeństwa spadochron jest ważnym
      elementem (urządzeniem) i jego budowa oraz użycie musza podlegać wynikającym z
      tego faktu przepisom. Dlatego zaliczono spadochron do statków powietrznych, a
      skoczków do personelu latającego.

Skoro to już sobie wyjaśniliśmy to mam takie trudniejsze pytania, ale każdy kto
      bardzo interesuje sie lotnictwem odpowie na nie bez większych przeszkód, nie
      mówie tutaj o pilotach.

1. Co to jest fala uderzeniowa, jak powstaje i jakie są jej skutki?
      2. Czym się różni skrzydło samolotu do lotów z prędkością nadzwiękową od
      skrzydła poddzwiękowego?
      3. Co to jest "bariera cieplna"?
      4. Co to jest aerodynamiczne zablokowanie steru?
      5. Jakie inne informacje, oprócz drogi samolotu i jego pozycji, daje INS?
      6. Cz wysokość lotu może zależeć od kierunku, w jakim leci samolot?
      7. Po co wprowadza się tak zwaną kompensację busoli i na czym ona polega?
      8. Jak zmierzyć siły aerodynamiczne powstające na skrzydle lub na zmontowanym w
      całości samolocie?

To narazie tyle, osiem krótkich pytanek, jezeli czegoś nie wiecie to pytajcie,
      musimy się przecież uzupełniać :-)
      • Gość: michal_pilot Re: Nowe pytania IP: *.arc.nasa.gov 18.11.03, 22:01
        ja z gory mowie ze mnie interesuja tylko pytania dotyczace praktycznego latania
        "normalnymi" samolotami - rzeczy typu aeordynamiki nadzwiekowej i inne
        zagadnienia ktore nie beda do znalezienia na typowym egzaminie pisemnym w USA
        (gdzie mieszkam) moze sa ciekawostka ale to tylko tyle. Moze takie pytania sa na
        egzaminie dla doswiadczalnych pilotow - grubo poza moja sfera zainteresowania.
        Poza tym powinnismy unikac pytan ktorych prawidlowa odpowiedz moze zalezec od
        poszczegolnego kraju (tak jak z tym spadochronem).

5. Co do INS to o ile wiem pokazuje tez chyba pozycje samolotu w przestrzeni -
        nie tylko geograficzna ale i katowa w stosunku do horyznotu (gora, dol,
        przechylenie, itp). Co prawda w nowszych samolotach (jak 767) INS juz sie nazywa
        inaczej - IRS (Inertial Reference System).

6. tak, przy lotach VFR w USA jest to nieparzyste tysiac stop + 500 dla
        kierunkow 0-180 i parzyste tysiac stop +500 dla 181-359. Dla IFR to samo tylko
        bez tego "+ 500".

7. Kazdy kompas magnetyczny w samolotach ktorymi latalem mial mala skale obok
        pokazujaca blad w zaleznosci od kierunku. Po angielsku nazywa sie to "magnetic
        deviation". Praktycznie nie znam pilota ktoryby na to zwracal najmniejsza uwage
        - blad jest tak maly ze inne bledy w locie duzo go przwyzszaja.
      • pacio przerost formy nad treścią 19.11.03, 09:35

> Witam,
        > Na poczatku chciałbym wyjaśnić pytanie dotyczące spadochronu które zadałem
        > wczoraj bo ono wzbudziło troche kontrowersji.
        >
        > Czy spadochron jest statkiem powietrznym?
        > Oczywiście ze Tak. Zgodnie z prawem lotniczym, statkiem powietrznym
        > jest "urządzenie przeznaczone do przewożenia osób lub rzeczy w przestrzeni
        > powietrznej, zdolne do unoszenia się w przestrzeni na skutek odziaływania
        > powietrza". Można mieć oczywiście wątpliwości, czy ta definicja pozwala
        > zaliczyć spadochron do statków powietrznych, ale zdecydowały o tym jednak
        > względy praktyczne: z punktu widzenia bezpieczeństwa spadochron jest ważnym
        > elementem (urządzeniem) i jego budowa oraz użycie musza podlegać wynikającym
        z
        > tego faktu przepisom. Dlatego zaliczono spadochron do statków powietrznych, a
        > skoczków do personelu latającego.
        >
        > Skoro to już sobie wyjaśniliśmy to mam takie trudniejsze pytania, ale każdy
        kto
        >
        > bardzo interesuje sie lotnictwem odpowie na nie bez większych przeszkód, nie
        > mówie tutaj o pilotach.
        >
        > 1. Co to jest fala uderzeniowa, jak powstaje i jakie są jej skutki?
        > 2. Czym się różni skrzydło samolotu do lotów z prędkością nadzwiękową od
        > skrzydła poddzwiękowego?
        > 3. Co to jest "bariera cieplna"?
        > 4. Co to jest aerodynamiczne zablokowanie steru?
        > 5. Jakie inne informacje, oprócz drogi samolotu i jego pozycji, daje INS?
        > 6. Cz wysokość lotu może zależeć od kierunku, w jakim leci samolot?
        > 7. Po co wprowadza się tak zwaną kompensację busoli i na czym ona polega?
        > 8. Jak zmierzyć siły aerodynamiczne powstające na skrzydle lub na zmontowanym
        w
        >
        > całości samolocie?
        >
        > To narazie tyle, osiem krótkich pytanek, jezeli czegoś nie wiecie to
        pytajcie,
        > musimy się przecież uzupełniać :-)

drogi pilocie,
        twoje próby odpowiedzi na pytanie remulaka są żałosne, napisz prosze z góry
        odpowiedź, byc może to będzie ciekawy materiał na warsztaty przy następnych
        kursach na licencje.

Twoja odpowiedź dot. spadochronu nie uwzględniła orzeczeń sądowych, ktore
        powinieneś znać.
    • niktnowy1 Re: Egzamin 19.11.03, 19:57
      Ja mam kilka pytan:

1. Jaka jest wysokosc glodu tlenowego i czym sie wtedy oddycha i od czego jest
      to uzaleznione?

2. Wlatujesz w altocumulus lenticuralis na szybowcu, ktora czesc chmury
      jest bezpieczniejsza?

3. Wg przepisow VFR jaka powinna byc separacja pionowa od chmury i jak
      praktycznie (wzrokowo)taka separacje sie ocenia?

4. Na czym polega plaski korkociag i jakie sa szanse wyjscia?

5. Gdzie w czasie wyrownania przy ladowaniu, powinien byc skierowany wzrok
      pilota?
      • brtlmj Re: Egzamin 20.11.03, 00:57
        > 5. Gdzie w czasie wyrownania przy ladowaniu, powinien byc skierowany wzrok
        > pilota?

Kapitan Kangur zawsze patrzy w dol ! ;-) Nigdy przed siebie ! ;-)

A powaznie to chetnie poznam odpowiedz na pytanie czwarte, kiedys jej szukalem
        i nie znalalem :-I

Bartek.
        • Gość: michal_pilot Re: Egzamin IP: *.arc.nasa.gov 20.11.03, 02:23
          pytanie 4: szczegolow nie znam ale o ile pamietam plaski korkociag polega na tym
          ze kadlub samolotu pozostaje stosunkow poziomo w stosunku do ziemi ( w
          przeciwienstwie do normalnego korkociagu). Szanse wyjscia sa o tyle male
          (powiedzmy - trudne) ze nie ma dostatecznego oplywu powietrza wokol pionowego
          steru - stad ster ten jest zupelnie niefektywny i pilotowi odpada typowy sposob
          na zatrzymanie obrotow.
          • stevania Re: Pytanie 4 wg blondynki 20.11.03, 15:04
            Tak jak to było na "Top Gun" ? ;))
            Ach,ten Tom............;)
            Pozdrawiam
            emerytka?
            P.S.Chłopaki,wyluzujcie trochę,pliiiiiz. :)
            • Gość: rg Re: Pytanie 4 wg blondynki IP: *.aster.pl / *.acn.pl 20.11.03, 20:25
              Może ten "egzamin" wygląda trochę na bicie piany, ale skoro Cię to nie
              interesuje i nie masz nic do powiedzenia na temat, to dlaczego rozpoczynasz
              kolejne przepychanki na tym forum i komentujesz? A już zaczynało być
              normalnie...
              • stevania Re: wg blondynki 21.11.03, 16:00
                Uprzejmie przepraszam szanownego jaśniepana,iż śmiałam zakłócić
                jego spokój.Znowu i po raz kolejny (jakbym tutaj tak często pisywała)
                rozpoczęłam przepychanki,a juz zaczynało być normalnie...
                :->
                Przepraszam również innych ,iż musieli to czytać,ale niezalogowanemu
                nie miałam jak inaczej odpowiedzieć.
                emerytka?
                P.S.Widziałeś "Top Gun"?
                • Gość: rg Re: wg blondynki IP: *.aster.pl / *.acn.pl 21.11.03, 17:14
                  widziałem "Top Gun", a logowanie nie jest obowiązkiem
      • niktnowy1 Re: Egzamin 20.11.03, 20:34
        1. Wysokosc glodu tlenowego jest 4000 m. Na poczotku oddych sie mieszanina
        powietrza z tlenem. Wraz ze wzrostem wysokosci oddycha sie czystym tlenem,
        ktory laczy sie z azotem wydzielanym we krwi pod wplywem zmiejszonego
        cisnienia. Czystym tlenem oddycha sie od 4000m w momencie szybkiego
        przyrostu wysokosci 30-50m/s.

2.Altocumuluc Lenicularis - jest to chmura soczewkowa zbudowana z krysztalow
        lodu. Generalnie nie mozna wchodzic w chmure na szybowcu. Zdarza sie jednak
        ze w zapale osiagniecia upragnionego diamentu pilot popelnia gafe i nie
        zastanawiajac sie jest wciagniety w chmure. Duza szansa na oblodzenie ma sie
        od ogona chmury. Co oczywiscie moze sie zle skonczyc.

3. Z tego co pamietam 150m powinno byc zachowane od podstawy chmury. Jednak
        trudno ocenic ta odleglosc. Jedna ze stosowanych praktyk jest ocena wzrokowa
        horyzontu. Utrata klarownosci horyzontu pod chmura oznacza jej bliskosc. W
        tym momencie nalezy odejsc od chmury.

4. Nie wchodzac w areodynamiczne szczegoly - Plaski korkociag jest efektem
        utraty sily nosnej na jednym skrzydle z jednoczesnym przesunienciem sie srodka
        ciezkosci platowca, ktory nabiera szybkich obrotow. Jest bardzo ciezko
        wyprowadzic z tej konfiguracji. Z regoly pilot traci orientacje przestrzenna.
        Zalecane jest (oczywiscie jezeli jest to mozliwe) przesunac sie do przodu zeby
        przeniesc srodek ciezkosci i przejsc do normalnego korkociagu.

5. W czasie wyrownania (siedzac na lewym fotelu) pilot powinien skierowac swoj
        wzrok do przodu 100-150m (relatywnie do predkosci podejscia) i w bok 15-
        30deg. Ulatwia to ocene wysokosci nad ziemia,
        • brtlmj Re: Egzamin 21.11.03, 00:41
          > 4. Nie wchodzac w areodynamiczne szczegoly - Plaski korkociag jest efektem
          > utraty sily nosnej na jednym skrzydle z jednoczesnym przesunienciem sie
          srodka
          > ciezkosci platowca, ktory nabiera szybkich obrotow. Jest bardzo ciezko

E, nie badz taki, wejdz w szczegoly. Skad to przesuniecie srodka ciezkosci ?
          Dokladniej mowiac, czy jest wynikiem wejscia w korkociag, czy musze sobie przed
          startem zawiesic pokrywe od studzienki kanalizacyjnej na ogonie zeby miec
          szanse wejsc w cos takiego ?

Bartek.
          • niktnowy1 Re: Egzamin 21.11.03, 02:34
            Przesuniecie srodka ciezkosci moze nastapic np w przypadku zmiany polozenia
            bagazu. Sa to oczywiscie przypadki skrajne. Do tego trzeba jeszcze pozwolic
            na utrate sily nosnej i wejscie w korkociag. Jest to malo prawdobodobne na
            samolotach szkoleniowych. W czasie szkolenia na Zlinie 42M slyszalem o
            tendeciach tego samolotu do plaskiego korkociagu. Wiadomo bylo ze Zlin 42M
            dozucal swoje.

Na samolotach akrobacyjnych procedura wejscia w plaski korkociag jest
            nastepujaca:

Wejsc w normalny korkociag. W miare stabilizacji w korkociagu powoli dodawac
            przeciwna lotke i relatywnie zwiekszac obroty. W tym czasie platowiec
            powinien wyplaszczac swoja pozycje. Inna mozliwoscia jest oddanie delikatnie
            drazka zamiast lotki. Tak czy inaczej nalezy ten manewr zaczynac na wiekszej
            wysokosci. W czasie wychodzenia z plaskiego korka samolot dorzuca kilka
            zwitek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka