Dodaj do ulubionych

peugeot 308

05.02.12, 18:29
Samochód Peugeot 308 silnik benzynowy 1,6 120 KM.
Uruchomił się ładnie, ale:
1.Kontrolka z symbolem silnika nie zgasła,
2.Po zwiększeniu obrotów na wyświetlaczu wyświetlił się napis Faulty antypollution.
3.zużycie paliwa chwilowe - 0,0 l/100km
4.po zatrzymaniu się i wyłączeniu silnika pracuje wentylator chłodnicy. Temperatura silnika około 70 stopni, na zewnątrz - 14 stopni.
stopniowo się poprawiał:
1.Najpierw zaczął wyświetlać, ze jednak zużywa paliwo,
2.jak osiągnął temperaturę 90 stopni wentylator chłodnicy się wyłączył,
3.A po kilku przejazdach (w sumie kilkadziesiąt km ) przestała świecić kontrolka silnika i napis. I teraz działa ok.
Czy ktoś miał takie przygody? Czy teraz wszystko jest w porządku ? czy też należy coś sprawdzić,naprawić ?

Obserwuj wątek
    • chucknorris0 Re: peugeot 308 31.05.12, 22:47
      znajdź mechanika w swoim mieście katalogmechanikow.com/
    • derff Re: peugeot 308 11.06.12, 11:52
      Sprawdż poziom płynu chłodzącego. Wentylator jest załączany bezpośrednio z czyjnika na dole chłodnicy wiec musi działać prawidłowo czyli musiało być przegrzanie.
      Reszta to jakieś głupoty komputera z tego wynikłe.
      • staszek585 Re: peugeot 308 15.06.12, 20:02
        Dzięki. Na razie zastosowałem starą zasadę mechaników: skoro przeszło to czekam do następnego razu. Wygląda na skutki :zgłupienia"komputera.
        ps.
        Przy "-14" po kilometrze jazdy trudno przegrzać silnik. Przy właściwym poziomie płynu w dodatku. Zauważcie datę - to było w zimie.
        • pusz3k Re: peugeot 308 24.06.12, 21:47
          Również stawiałbym na błąd komputera... Szczególnie przy takiej temperaturze. Mi np. na sporym mrozie przymarza czujnik alarmu i za cholerę nie pozwala rozkodować auta :D

Ale błąd może też wynikać z konkretnych usterek - warto podjechać do ASO, podpiąć się pod komputer i zczytać błędy.
    • kaczk-a Re: peugeot 308 25.06.12, 17:26
      Canton Poznań
      • rafik86 Re: peugeot 308 26.06.12, 14:30
        Jeśli jeździsz Peugeot 308, to warto odwiedzić stronę www.facebook.com/jdkulej, mają fajny konkurs, gdzie do zgarnięcia są nakładki progowe i kosmetyki do auta. Nie chcecie - nie klikajcie, ale po prostu warto :)
    • grarys Re: peugeot 308 17.01.17, 18:33
      chucknorris0 dużo się dowiedziałem! . Byłem u mechanika i wyszło mi że czujnik położenia wału ale nic nie było wykasował usterkę i pojeździłem jakiś tydzień i powtórzyło się to samo. Dwa razy straciłem za podłączenie komputera. Po trzecim razie jak mi wyświetliło jeździłem ta ze dwa dni i samo się skasowało. Wygląda na to że to jakiś przewód albo nie wiadomo co? Do kitu to jest.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka