Dodaj do ulubionych

GAZ w Focus'ie???

17.10.04, 23:25
Mam pytanie i od razu wielka prośba o wszelkie opinie, a szczególnie od
fachowców.
Czy w Fordzie Focusie 1,8 można założyć niesekwencyjny gaz? Czy wogóle Fordy
tolerują gaz. Naczytałem i nasłuchałem się tylu opinii na ten temat, że już
mam mentlik w głowie. Jedni twierdzą, że działa zwykły gaz bez problemu
(szczególnie montujący takie instalacje - zle to zrozumiałe;) ), inni mówią,
że tylko sekwencyjny jeżeli wogóle, a ostatnio czytałem, że w silnikach 1,8
korpus stosowany jest ze stopów, które odkształcają się po przejechaniu
kilkudziesięciu tysięcy kilometrów na gazie. A może właściwa jest zamiana
kolektora ssącego na metalowy?
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!!
Tomek
Obserwuj wątek
    • macwall Re: GAZ w Focus'ie??? 17.10.04, 23:50
      A dlaczego chcesz zakladac niesekwencyjny gaz do w miare nowego auta? Starsze
      instalacje sa tansze tylko na poczatku przy instalacji a pozniej narobia Ci
      problemow wiec i tak zaplacisz duzo wiecej w efekcie. Poza tym sa: mniej
      wydajne, wiecej gazu pala, slabszy silnik, problemy z elektronika i komputerem
      sterujacym i rozne inne nieprzewidziane problemy. Jezeli Cie nie stac to lepiej
      nie oszczedzaj bo przeplacisz ;)
      Do sekwencyjnego nie musisz zmieniac kolektora na metalowy. Jezeli chodzi o
      trwalosc silnika zagazowanego ... coz... nic nie trwa wiecznie i zadne obecnie
      produkowane samochody nie sa przewidziane na milionowe przebiegi. Najwiecej
      zalezy tutaj od rozsadnego uzytkowania i regularnego dogladania. Na pewno nic
      sie nie stanie po kilkudziesiecu tysiacach km (chyba ze juz cos szwankuje).
    • bibi68 Re: GAZ w Focus'ie??? 20.10.04, 09:39
      Mamy ten sam problem bo tez mam focusa z tym samym silnikiem . Orientowałem
      się w kilku miejscach na ten temat. Jeden z gości, który montuje instalacje a
      jest też inzynierem, współpracownikiem politechniki śląskiej (jakiejś tam
      katedry paliw czy coś tak) powiedział mi, że nie mam szczęścia. Kłopot leży nie
      po stronie kolektora a materiału głowicy (własnie w silniku 1.8 Zetec-E, silnik
      1.4 i 1.6 tego nie ma) - dokładnie gniazd zaworowych, które źle znoszą spalanie
      gazu. Spalanie LPG tworzy wyższą temperaturę (upraszczam)niz benzyna, poza tym
      gaz podobno nie ma odpowiednich parametrów smarowniczych (upraszczam), które
      byłyby niezbędne przy materiale, z którego zrobione są zetec'i 1.8 i 2.0. Do
      silników tych co prawda da się zamontować gaz (sekwencyjny wtrysk jest tu
      konieczny) i auta pojadą ale trzeba często (co kilkanaście tys.km)sprawdzać
      zawory. Zwracam uwagę, że mówił mi to człowiek niezainteresowany w odwodzeniu
      mnie od instalacji gazowej bo sam takie rzeczy montuje (za ok. 4600 zł)w
      profesjonalnym warsztacie.

Jest jeszcze inna opinia - autoryzowanego warsztatu LandiRenzo, który przekazał
      mi, że ma zupełnie nowy układ za ok. 5000 zł specjalnie do focusów 1.8 z
      systemem dodatkowej lubryfikacji i chłodzenia zaworów. Nie zgłębiałem tematu ,
      ale wybieram się po zimie do tego warsztatu pogadać i podać argumenty ww
      przytaczanego inzyniera. Zobaczę co oni na to.

Miałem też opinię innego warsztatu, który uprościł sprawę i stwierdził, że
      system mi zamontuje ale na moją odpowiedzialnośc bo focus 1.8 zetec e ma
      gniazda zaworowe wyłożone czymś w rodzaju teflonu, który wypala się w wysokiej
      (wyższej niż przy benzynie) temperaturze spalającego się gazu.
      Nawisem mówiąc ford podobno np. na rynek holenderski wysyła focusy z innymi
      głowicami, które są przystosowane do spalania gazu. W Polsce dealerzy nie chca
      nawet słychać o zasilaniu gazowym. Widać w Holandii jest OK a u nas be.
      Pzdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka