Dodaj do ulubionych

świece zapłonowe

07.06.05, 22:11
Witam
Mam od roku samochód, jako kolejny właściciel nie wymieniałem odrazu świec, przejeżdziłem ponad 5000km i teraz się poważnie zastanawiam czy to już pora.
Samochód jeżdzi ale trudniej się go odpala, czy to może być taki objaw?

Czy takie świece mogę wymienić sam?
(nigdy tego nie robiłem, mam garaż)
Jeśli tak to może jakieś wskazówki jak to zrobić. Wiem tyle, że klucz specjalny się przyda i trzeba zacząc od zdjęcia przewodów.

Jakie świece kupić? Czy są jakieś uniwersalne świece, co powinienem wiedzieć jeśli będę kupował? Silnik 2.0v16 DOHC Nissan Primera 97'

podpowiedzcie proszę
Obserwuj wątek
    • bambus_us Re: świece zapłonowe 07.06.05, 23:54
      Nie zawadzi wymienic swiec i jak najbardziej mozesz to zrobic sam .Ale na
      wymianie samych swiecach nie wystarczy .Zmien takze kable zaplonowe ,filter
      powietrza .Przeczysc sobie zaciski na akumulatorze .To co moze ci pomoc i
      mozesz latwo zrobic sam .Jak bedziesz wymienial kable i swiece nie pomieszaj
      kabli .Albo sobie zaznacz gdzie ktory idzie albo rob po jednym .Swiece jak
      dobierzesz bedziesz musial ustawic szczeline i to jest bardzo wazne zeby byly
      wszystkie rowne i odpowiednie .Powodzenia .
      • bzamiara Re: świece zapłonowe 08.06.05, 09:25
        e tam, kto by ustawiał szczelinę, kupuje się z taką jaka ma byc.
        niezłe są świece NGK
    • poldek16 Re: świece zapłonowe 08.06.05, 09:37
      Jeżeli poważnie chcesz pewne podstawowe rzeczy robić we własnym zakresie to
      radzę zaopatrzyć się w jakąś literaturę fachowa na temat tego auta. Inwestycja
      się wróci dość szybko. A co do świec to zanim wymienisz sprawdź jak wygladają.
      Wykręc jedną obejrzyj czy jest czysta czy elektrody nie są wypalone. Wymiana
      świec na zapas wiele nie kosztuje ale też nie ma sensu. Wyczyszczenie świec i
      ustawienie szczeliny moze załatwić sprawę na nastepny rok. Przy okazji obejrzyj
      oznaczenie świecy i bedziesz miał jasność co ewentualnie kupić.
      Równie ostrożnie podchoć do wymiany kabli WN są dość kosztowne a czasem
      wystarczy je wyczyscić i przesmarować np. silikonem.
      A generalnie jak chcesz być pewny auta to przyjmij zasade że poprzedni
      właściciel nie robił nic (pewnie nie robił jak nosił sie ze sprzedaża) i po
      koleji rozbieraj,ogladaj, smaruj, składaj, wymieniaj (jeśli to konieczne)
      wszystko filtry, oleje, płyny, klocki, itd.
    • marcin.klonowski Re: świece zapłonowe 08.06.05, 10:53
      Wymiana świec to niewielki wydatek, nawet jeżeli kupi się te z górnej półki. W
      każdym porządnym sklepie z częściami mają 1000-stronicowe katalogi świec, więc
      na miejscu doradzą jaki typ wybrać. Samemu należy zdecydować tylko o marce
      świec. Osobiście najlepsze zdanie ma o japońskich NGK, które słyną z dużej
      trwałości (japońska robota)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka