irenas13 23.10.05, 16:58 Prosze o pomoc. Mam skode Octavie 1,6. od jakiegos czasu zapala mi sie kontrolka płynu w chlodnicy. Dolewam i dolewam, wycieku nie ma. Co sie dzieje?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
waskes29 Re: Chłodnica 23.10.05, 17:30 Sprawdz dokladnie czy nie ma wycieku moze jest jakis minimalny przy chlodnicy i plyn szybko paruje. Jesli nie ma wycieku to plyn dostaje sie do cylindra i jest spalany a winna najprawdopodobniej jest uszczelka pod glowica.Sprawdz jeszcze czy czasem nie ma jakis dziwnych objawow w oleju{szara zawiesina} byc moze plyn dostaje sie do oleju silnikowego . Odpowiedz Link Zgłoś
astro_glide Re: Chłodnica 24.10.05, 02:00 Wyciek w twoim aucie nie musi byc tak latwo widoczny.Nawet te zewnetrzne wycieki moga byc nie latwe do zlokalizowania .Ja mialem kiedys ze waz gumowy u gory silnika lekko przepuszczal i kapalo na goracy silnik i zaraz wyparowywalo i nic nie widzialem .Ale ktoryms razem zauwazylem troche tego i dokrecilem klamry zaciskowe na wezu i po sprawie .W drugim znowu aucie wycieka mi ze spodu chlodnicy ,ale tylko jak sie silnik ochladza i nie jest tego duzo .Wiem gdzie wyciek ,ale nic z tym nie robie bo taniej raz na jakis czad dolac szklanke plynu niz naprawiac chlodnice (do mojego auta nowa chlodnica nie jest tania). Odpowiedz Link Zgłoś
zaq26 Re: Chłodnica 24.10.05, 06:33 pierwsza czynność jaka się narzuca to podokręcać wszystkie obejmy na wężach i ewentualnie powymieniać jeśli jakieś są w kiepskim stanie. a potem tylko obserwacja nalotów charakterystycznych dla wycieków płynu o sprawdzeniu oleju już wiesz :) kiedyś miałem taki wyciek że płyn "sikał" cieniutkim strumieniem przed autem i nie było na samochodzie prawie żadnych zacieków. na szczęście widać było plamę na parkingu, na którym auto stygło. Odpowiedz Link Zgłoś