Dodaj do ulubionych

Chłodnica

23.10.05, 16:58
Prosze o pomoc. Mam skode Octavie 1,6. od jakiegos czasu zapala mi sie
kontrolka płynu w chlodnicy. Dolewam i dolewam, wycieku nie ma. Co sie
dzieje??
Obserwuj wątek
    • waskes29 Re: Chłodnica 23.10.05, 17:30
      Sprawdz dokladnie czy nie ma wycieku moze jest jakis minimalny przy chlodnicy
      i plyn szybko paruje. Jesli nie ma wycieku to plyn dostaje sie do cylindra i
      jest spalany a winna najprawdopodobniej jest uszczelka pod glowica.Sprawdz
      jeszcze czy czasem nie ma jakis dziwnych objawow w oleju{szara zawiesina} byc
      moze plyn dostaje sie do oleju silnikowego .
      • irenas13 Re: Chłodnica 23.10.05, 17:43
        Dzieki serdeczne posprawdzam
    • astro_glide Re: Chłodnica 24.10.05, 02:00
      Wyciek w twoim aucie nie musi byc tak latwo widoczny.Nawet te zewnetrzne
      wycieki moga byc nie latwe do zlokalizowania .Ja mialem kiedys ze waz gumowy u
      gory silnika lekko przepuszczal i kapalo na goracy silnik i zaraz wyparowywalo
      i nic nie widzialem .Ale ktoryms razem zauwazylem troche tego i dokrecilem
      klamry zaciskowe na wezu i po sprawie .W drugim znowu aucie wycieka mi ze spodu
      chlodnicy ,ale tylko jak sie silnik ochladza i nie jest tego duzo .Wiem gdzie
      wyciek ,ale nic z tym nie robie bo taniej raz na jakis czad dolac szklanke
      plynu niz naprawiac chlodnice (do mojego auta nowa chlodnica nie jest tania).
    • zaq26 Re: Chłodnica 24.10.05, 06:33
      pierwsza czynność jaka się narzuca to podokręcać wszystkie obejmy na wężach i
      ewentualnie powymieniać jeśli jakieś są w kiepskim stanie.
      a potem tylko obserwacja nalotów charakterystycznych dla wycieków płynu
      o sprawdzeniu oleju już wiesz :)
      kiedyś miałem taki wyciek że płyn "sikał" cieniutkim strumieniem przed autem i
      nie było na samochodzie prawie żadnych zacieków. na szczęście widać było plamę
      na parkingu, na którym auto stygło.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka