Dodaj do ulubionych

Skoki obrotów...

IP: CENTRALA:* / *.zus.pl 02.10.02, 09:53
Witam,
posiadam Renault Megane Coupe 1.6e. Od pewnego czasu borykam się z usterką, z
którą ni chorery nikt nie może sobie poradzić. Chodzi mianowicie o skoki
obrotów na biegu jałowym. Raz jest ok. 750 o/min. raz 1000 a czasem wskazówka
podskakuje jak kangurek w tym przedziale, co powoduje nierówną pracę silnika.
Zdarza się również, iż przy dojeździe do skrzyżowania obrotomierz zatrzymuje
się na 1500-2000 o/min. i nie chce zejść do prawidłowego poziomu czyli w
R.M.C. 1.6e ok. 600 o/min. Robiłem nawet długodystansowe polegające na
wymianie części odpowiadających za wolne obroty silnika. NIC...
Dodam jeszcze, że ilekroć podjeżdżam do serwisu i "podłączam" auto pod
komputer, wszystko chodzi jak w zegarku...
Co robić ?
Z góry dziękuję za pomoc.
Obserwuj wątek
    • Gość: Megane Re: Skoki obrotów... IP: CENTRALA:* / *.zus.pl 07.10.02, 07:58
      Nawet Pan nie wie Panie Expercie jak bardzo mi Pan pomógł swoją bezcenną
      wskazówką. Dziękuję z całego serca i mam nadzieję zobaczyć na tym forum więcej
      tak rzeczowych wypowiedzi...
      Pozdrawiam,
      Pogromca Debili
      • adam.grabalowski Re: Skoki obrotów... 08.10.02, 11:04
        Szanowny Panie. Są na tym forum poruszane kwestie łatwiejsze i trudniejsze.
        Pański przypadek wymaga kilku konsultacji bo wolę sprawdzić i upewnić się niż
        walnąć ewidentną głupotę. Wtedy zapewne napisałby Pan znowu kilka "ciepłych"
        słów.
    • adam.grabalowski Re: Skoki obrotów... 10.10.02, 20:24
      Wybaczy Pan, tak długi brak odpowiedzi ale proszę zwrócić uwagę, że generalnie
      staram się znajdować odpowiedzi na pytania o „eksploatację samochodów” nie zaś
      szczegółowe problemy związane z mechaniką czy elektroniką. To po prostu nie
      moja działka i szczerze mówiąc osobiście uznaję wypowiedzi na ten temat za
      niezbyt sensowne bo (i powtarzam to po wielokroć) nikt jeszcze auta przez
      internet nie naprawił.
      Nie mogłem niestety, wskazać mechanikom, których pytałem o zdanie w Pana
      kwestii , co na zasadzie testu w aucie zostało wymienione. Niemal wszyscy
      jednak wskazywali, że poszukiwania przyczyny rozpoczęliby od przeczyszczenia
      zaworu wolnych obrotów, przepustnicy, jej osi i połączeń a także kontroli
      przewodów podciśnieniowych i czujników współpracujących z jednostką sterującą.
      • Gość: Bil Re: Skoki obrotów... IP: 10.10.70.* 14.10.02, 10:27
        A czy to nie jest tak, że w nowoczesnych samochodach obroty nie spadajaą do jałowych, tylko utrzymują się na
        wyższym poziomie jeśli samochód się toczy i komputer ma sygnał że kręcą się koła? Mam zwykłay samochód (lanos)
        w którym od ponad 4 lat nie pompowałem nawet kół (bezpłatne przeglądy), ale jak kiedyś byłem na [przeglądzie to
        słyszałem że gdy samochód się toczy to obroty mogą być wyższe niż jałowe. NMa to zapobiec szarpaniu przy
        powtórnym puszczaniu sprzęgła.
    • Gość: beta Re: Skoki obrotów... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.10.02, 09:07
      W mojej Meganie miałam to samo.Doszło do tego,że obroty zatrzymały się na 4000
      i pod światłami na skrzyżowaniu czułam się jak w odrzutowcu.Najgorsze było to
      to,że gdy dojechałam do mechanika to silnik zaczął chodzić normalnie.Okazało
      się,że popsuł się silnik(albo aparat-nie pamiętam dokładnie)krokowy wolnych
      obrotów.
    • Gość: Janusz Megane: miałem TO SAMO!!! IP: *.jeleniag.cvx.ppp.tpnet.pl 20.10.02, 19:22
      Miałem DOKŁADNIE to samo. DOKŁADNIE!! Tyle że we Fiacie Brava 1,6. Przez dwa
      lata walczyłem z usterką wydając ok. 1000,- zł niepotrzebnie. Aż przypadkowo
      trafiłem do stacji ASO Fiata w Jeleniej Gorze i tam diagnosta, po wysłuchaniu
      mojej historii powiedział spokojnie: - Ta usterka jest znana również w innych
      autach z tym silnikiem (Siena) i polega na tym, że wiązki instalacji
      elekrycznej wykonane były przy pomocy spawała laserowego, a tak wykonana
      instalacja nie jest do końca sprawna. Aby usunąć usterkę należy założyć
      dodatkowy przewód masowy łączący silnik krokowy przepustnicy z masą silnika. Po
      czym, w ciągu 20 minut połączył obudowę silniczka z jakąś tam śróbką przy
      silniku 20 cm kawalkiem przewodu. I problem znikł!!! Czego i Tobie życzę. A
      jeżeli przyczyniłem się tym do usunięcia problemu, daj znać na adres
      mach3@xl.wp.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka