Dodaj do ulubionych

Slabe swiatla mijania

05.11.05, 11:06
witam

w moim Passacie jest problem swiatla mijania swieca bardzo slabo swiatla drogowe jak i halogeny sa OK tylko te mijania swieca jak swieczki mimo wlozenia zarowek 100W nie da sie jezdzic w nocy bo poprostu swiatla ledwo widac na jezdni :/ w czym moze byc problem jak sprawdzic czy z elektryka jest wszystko OK ??

pozdro
Obserwuj wątek
    • waskes29 Re: Slabe swiatla mijania 05.11.05, 11:22
      Nie za bardzo wolno wkladac zarowek 100W na swiatla mijania- raz ze to
      niezgodne z przepisami a dwa ze ryzykujesz popaleniem instalacji.
      Przyczyna moze byc jakias utrata napiecia na swiatlach mijania jak masz
      mozliwosc zmierz napiecie na kostkach do lamp .Albo sprobuj podlaczyc
      swiatla krotkie na chwile bezposrednio przewodami od akumulatora ,jesli
      poprawi sie jasnosc swiecenia {a raczej tak bedzie} to poszukaj przyczyny
      straty napiecia na przewodach.Moze gdzies kabiel ma przebicie , kostki dobrze
      nie lacza ,masa zbyt slaba.Mozna tez zamontowac osobne dodatkowe przekazniki na
      swiatla co powinno poprawic sytuacje.Sprawdz tez stan samych lamp moze sa juz
      poprostu zuzyte tak w srodku jak i sam klosz.Sprawdz tez ustawienie swiatel to
      tez sporo moze pomoc.
      • rysiek24 Re: Slabe swiatla mijania 05.11.05, 11:41

wlasnie jak sprawdzic stan lamp niby odblask caly nie matowy no ale to na oko sie wydaje sa jakies metody dokladniejsze :D
        • waskes29 Re: Slabe swiatla mijania 05.11.05, 11:51
          rysiek24 napisał:

>
          > wlasnie jak sprawdzic stan lamp niby odblask caly nie matowy no ale to na oko
          s
          > ie wydaje sa jakies metody dokladniejsze :D
          Nie wiem chyba tylko wzrokowo czy nie jest skorodowany i matowy ja kiedys
          wlasnie w pasacie chyba tez mialem slabe swiatla i chcialem umyc odblask
          jakims plynem pamietam i zaczal mi sie scierac wiec lepiej tego nie robic.
          Zobacz ten sposob jak mowilem podlacz prad do lampy na swiatla krotkie od
          akumulatora mysle ze tu jest problem i przyczyna ja tak mialem w swoim a
          wszystko wydawalo sie ok.Elektryk zamontowal mi pozniej jakies przekazniki i
          bylo elegancko.
    • tomi_22 zgodze sie z Waskes 05.11.05, 19:47
      Ze to moze byc po prostu "wypalenie" sie reflektora od srodka. Chodzi o to, ze
      odblaski sa juz do niczego. Ponoc sa tacy co potrafia to regenerowac, jednak
      koszt regeneracji to czasem jest wiekszy niz kupno nowego refletora.
    • rrybick Re: Slabe swiatla mijania 07.11.05, 08:18
      Po pierwsze gratuluje pomysłu założenia 100 watowych żarówek, jak widze coś
      takiego podczas jazdy to mi się nóż w kieszeni otwiera, za coś takiego to tylko
      lac po r...ju. Najpierw pomyśl, że zakładając takie żarówki stwarzasz
      zagrożenie na drodze - po prostu oślepiasz innych. Ale wracając do tematu, to
      jeśli twoje auto jest wiekowe to radzęzacząć od przejrzenia instalacji
      elektrycznej i wyczyszczenia wszystkich konektorków odpowiadających za przepływ
      prądu do świateł mijania. Następnie radzę zamontowanie żarówek typu premium
      typu philips bluevision itp, jeśli to nie pomoże to już tylko wymiana
      reflektorów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka