Dodaj do ulubionych

OLEJ SILNIKOWY DO SEICENTO

IP: *.bphpbk.pl 15.10.02, 20:42
Niedawno odebrałem nowe Seicento 1100 i mam pytanie odnośnie oleju do
silnika.Fiat nie zaleca wymiany oleju wcześniej niż to przewiduje instrukcja.
Ja chciałbym to zrobić po przebiegu 1500 km,ponieważ mam zamiar wlać olej
syntetyczny.Myślę o Mobilu1 0W40 lub 5W50.Czy mogę to zrobić i który syntetyk
wybrać? Co myśli Pan o Castrolu GTX Magnatek? Proszę o poradę i z góry
dziękuję.
Obserwuj wątek
    • adam.grabalowski Re: OLEJ SILNIKOWY DO SEICENTO 15.10.02, 21:01
      Co prawda ASO nie może Panu zabronić zmienić oleju na taki sam lub lepszy od
      tego, którym zalany jest silnik (u fiata - selenia)jednak biorąc pod uwagę, że
      auto jest jeszcze na gwarancji, osobiście zrobiłbym to podczas przeglądu
      gwarancyjnego oczywiście razem z wymianą filtra. Obydwa przykłady podane przez
      Pana są OK tylko ....hm dość drogie . Wcześniejsza wymiana oleju jest możliwa
      jednak jestem zwolennikiem dmuchania na zimne, czyli stosowania się do zaleceń
      producenta, względnie wykonywania wszelkich zmian - nawet na lepsze - w
      porozumieniu z przedstawicielem marki (przynajmniej w okresie gwarancji).
      • Gość: KRAKUS Re: OLEJ SILNIKOWY DO SEICENTO IP: *.bphpbk.pl 15.10.02, 21:15
        Upszejmie dziękuję za odpowiedz.Wiem że te oleje są drogie.Jeżdżę na Mobil1
        Focusem i mam do niego zaufanie.Też dokonałem wymiany po przebiegu 1500 km. i
        nic złego się nie stało.Pozdrawiam!
        • Gość: jacek Re: OLEJ SILNIKOWY DO SEICENTO IP: *.gniezno.sdi.tpnet.pl 17.10.02, 14:37
          Ja bym stosował olej zalecemy przez producenta -m jeżeli samochód jest na
          gwarancji. Po gwarancji uzywałbym oleju tej samej klasy ale np. polskiego :
          LOTOS lub inny.Trzeba rozwazyc w jakich warunkach pracuje silnik i czy opłaca
          sie przepłacac, w końcu Seicento to nie Ferrari.

Pozdrawiam.
        • Gość: jacek Re: OLEJ SILNIKOWY DO SEICENTO IP: *.gniezno.sdi.tpnet.pl 17.10.02, 14:39

Pozdrawiam.
        • Gość: jacek Re: OLEJ SILNIKOWY DO SEICENTO IP: *.gniezno.sdi.tpnet.pl 17.10.02, 14:43

Pozdrawiam.
          • Gość: Robert Re: OLEJ SILNIKOWY DO SEICENTO IP: *.zywiec.sdi.tpnet.pl 30.10.02, 11:13
            Ja bym też wymienil olej przy 1500 km i też na Mobil 1 zwłaszcza że Seicento
            niema specjalnie trwałych silników i tak inwestycja mogla by się oplacać na
            dłuższą metę.
            A więc jak najbardziej niezaszkodzi wymienić olej przy 1500 km a później
            wymieniać co 15 tyś lub co rok. A Mobil jest pewniejszy od Selenii a i do
            polskich niemam zaufania.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka