xadam30 24.02.07, 00:10 Witam. Czy olej silnikowy ma jakąś datę ważności? Zapytam wprost: mogę wlać do silnika olej z 17.05.2006r? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
crannmer Re: Data wazności oleju? 24.02.07, 00:28 xadam30 napisał: > Witam. > Czy olej silnikowy ma jakąś datę ważności? Olej w oryginalnym i zamknietym opakowaniu praktycznie sie nie starzeje. > Zapytam wprost: mogę wlać do silnika olej z 17.05.2006r? Oczywiscie. MfG C. Dewulotopodobne, w_r_e_d_n_e i inne trole sa w smietniku Odpowiedz Link Zgłoś
henryk245 Re: Data wazności oleju? 24.02.07, 13:01 crannmer napisał: > xadam30 napisał: > > > Witam. > > Czy olej silnikowy ma jakąś datę ważności? > > Olej w oryginalnym i zamknietym opakowaniu praktycznie sie nie starzeje. > > > Zapytam wprost: mogę wlać do silnika olej z 17.05.2006r? > > Oczywiscie. > > MfG > C. > Dewulotopodobne, w_r_e_d_n_e i inne trole sa w smietniku jezeli w otwartym uprzednio pojemniku - niestarszy niz 1n rok jezeli Full Synthetic . Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Zrodla? 24.02.07, 13:34 henryk245 napisał: > jezeli w otwartym uprzednio pojemniku - niestarszy niz 1n rok jezeli > Full Synthetic . To dosc konkretna wypowiedz z konkretna granica (1 rok) i konkretnym ograniczeniem (jesli syntetyczny). Zapewne dysponujesz wiec konkretnymi informacjami odnosnie mechanizmow degradacji oleju stojacego w zamknietej butelce i przyczynach takich, a nie innych granic czasowych i gatiunkowych, a takze konkretnymi zrodlami tych rewelacji. MfG C. Dewulotopodobne, w_r_e_d_n_e i inne trole sa w smietniku Odpowiedz Link Zgłoś
henryk245 Re: Zrodla? 10.03.07, 08:37 Re:Autor: crannmer Data: 24.02.07, 13:34 przepraszam ze tak dlugo sie nieodzywalem, otoz czytalem kiedys spec.broszure z "Castrol"a ta informacja ktora podalem jest doslownym tlumaczeniem z jez.szwedzkiego na jez.polski. to chyba logiczne ? otwarta uprzednio "puszka" z olejem "zassala" nieco oxigen wiec bez inactiv gas ktory chronil olej przed otwarciem. w czasach gdy tylko mineraly byly "Castrol" rekomendowal zmiane co 10 000 km lub pol roku - w zaleznosci co przypadalo wczesniej obecnie sintetic raz w roku lub 15-30 000 km w zaleznosci od rodzaju oleju (castrol). Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
cougar4 Re: Zrodla? 10.03.07, 12:43 Nie wydaje mi sie. Moja dziewczyna ma nowego peugeota i ma w ksiazce wymiane oleju przy przegladzie czyli co 20 tys lub 2 lata. U niej akurat to bedzie co dwa lata. Ponadto jesli olej w silniku wytrzymuje 2 lata to czemu mialby nie wytrzymac w otwartej uprzednio butelce? Przeciez w silniku podlega powtarzajacym sie cyklom rozgrzewania, stygniecia i mysle ze to sa dopiero warunki sprzyjajace jego rokladowi czy nie wiem czemu Odpowiedz Link Zgłoś
cougar4 Re: Zrodla? 10.03.07, 12:44 Nie wiem czy sprzyjajace ale na logike bardziej wymagajace niz stanie w otwartej uprzednio butelce Odpowiedz Link Zgłoś
narabany.drwal Re: Zrodla? 10.03.07, 13:14 cougar4 10.03.07, 12:44 Nie wiem czy sprzyjajace ale na logike bardziej wymagajace niz stanie w otwartej uprzednio butelce. Twoje rozumowanie jest logiczne,tez uwazam ze w silniku wczesniej traci wlasciwosci smarne,ja tylko zacytowalem text z broszury CASTROLa pozatem wedlug mnie to raczej chwyt reklamowy Pgt. z ta dwuletnia wymiana oleju a moze ja nienadazam za postepem techniki i chemi ? Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
baartur Re: Data wazności oleju? 10.03.07, 14:10 > Witam. > Czy olej silnikowy ma jakąś datę ważności? > Zapytam wprost: mogę wlać do silnika olej z 17.05.2006r? Generalnie producenci zalecają stosować oleje nie starsze niż jeden rok od daty produkcji pod warunkiem że opakowanie nie zostało otwarte wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
sk-1 Re: Data wazności oleju? 11.03.07, 22:15 Dlaczego nie wszyscy producenci zamieszczają na opakowaniach datę ważności oleju.Po co te kodowania tej daty,o co tu chodzi? Widziałem kiedyś ogłoszenie:"skupię czyste opakowania po 4 i 5-cio litrowych markowych olejach silnikowych".Ktoś dopisał-z czystymi zakrętkami.Czyżby te kanisterki z kolorowymi nalepkami miały jakąś wartość?Same znaki zapytania. Odpowiedz Link Zgłoś