tanebo 24.02.13, 20:03 Dwurzędowa gąsienica i diamentowa bryła czołgu - słyszeliście o czymś takim? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marek_boa Re: Dwurzędowa gąsienica 24.02.13, 21:25 Cóś takiego?!:) ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0%B1%D1%8A%D0%B5%D0%BA%D1%82_279 en.wikipedia.org/wiki/T28_Super_Heavy_Tank Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo Re: Dwurzędowa gąsienica 24.02.13, 21:28 Chyba nie. Czytałem te opisy ale jakoś nie przekłada się to na rysunek. W opisach jest jeszcze trzecia gąsienica. Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Objekt 279 25.02.13, 06:53 > słyszeliście o czymś takim? Nie tylko slyszalem, ale widzialem na wlasne oczy w Kubince :)) Objekt 279 pro-tank.ru/brone-sssr/338-objekt-277-279-770 Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: Objekt 279 25.02.13, 08:24 tanebo napisał: > A gdzie trzecia gąsienica? Chodzi o ta na Fig.4 ? Takiego ukladu nie widzialem. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo Re: Objekt 279 25.02.13, 09:12 Trafiłem na to przypadkowo. I powiem krótko - królestwo za rysunek! Też na początku myślałem że chodzi o coś takiego jak pokazałeś. Ale to jest chyba bardziej skomplikowane. Myślałem jeszcze o takim rozwiązaniu jakie stosuje się w małych układach gąsienicowych - że mamy jedną dużą gąsienicę. Z przodu są natomiast zamocowane dwie ruchome belki na których są koła i gąsienice. Coś a'la to z trzecią gąsienicą z tyłu. Ale to też nie pasuje do całego opisu. Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: Objekt 279 25.02.13, 09:39 tanebo napisał: > Trafiłem na to przypadkowo. I powiem krótko - królestwo za rysunek! Też na pocz > ątku myślałem że chodzi o coś takiego jak pokazałeś. Ale to jest chyba bardziej > skomplikowane. Myślałem jeszcze o takim rozwiązaniu jakie stosuje się w małych > układach gąsienicowych - że mamy jedną dużą gąsienicę. Z przodu są natomiast z > amocowane dwie ruchome belki na których są koła i gąsienice. Coś a'la to z trzecią gąsienicą z tyłu. Ale to też nie pasuj > e do całego opisu. Mysle ze autor patentu sam nie wie dokladnie jak to ma dzialac w praktyce, a tylko zapatentowal sama idee. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo Re: Objekt 279 25.02.13, 10:24 Nie koniecznie. W ten sposób można by płynnie regulować szerokość lub długość gąsienic. Mam jednak wrażenie że autor podszedł do tego inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: Objekt 279 25.02.13, 12:26 tanebo napisał: > Nie koniecznie. W ten sposób można by płynnie regulować szerokość lub długość g > ąsienic. Mam jednak wrażenie że autor podszedł do tego inaczej. Z obrazkow w patencie wynika, ze dlugosc zmieniac nie da sie. A szerokosc moze byc. Ale czy ta cala komplikacja jest tego warta? Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: Objekt 279 25.02.13, 12:51 tanebo napisał: > Obrazków? Podaj linka, please... No przeciez w tym twoim pierwszym poscie sa na koncu ! :) ...opis patentowy PL 205162 - projekt x w pdf. Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Wyglada jak rozwoj idej Leonardo Da VInci :)) 25.02.13, 13:01 Pancerz piramidalny z opisu patentowego PL 205162. Wyglada jak rozwoj idej Leonardo Da VInci :)) Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Mysle ze konstruktorem jest duet iggi + eshelon :) 25.02.13, 13:10 Mysle ze konstruktorem tego czolgi i jego zawieszenia jest duet iggi + eshelon, bo tylko oni mogli by wymyslec w 21 wieku taka nieprzydatna, nieracjonalna i ciezka w produkcji i eksploatacji maszyne bojowa :) Odpowiedz Link Zgłoś
eshelon Re: Mysle ze konstruktorem jest duet iggi + eshel 25.02.13, 17:14 misza_kazak napisał: > Mysle ze konstruktorem tego czolgi i jego zawieszenia jest duet iggi + eshelon, > bo tylko oni mogli by wymyslec w 21 wieku taka nieprzydatna, nieracjonalna i c > iezka w produkcji i eksploatacji maszyne bojowa :) Coś ci się chłopie pomyliło. W żadnym wypadku nie jestem zwolennikiem czołgów i pozostałego przestarzałego ciężkiego sprzętu pancernego, bez którego jak najbardziej da się obyć i jest tylko przepłacaniem (czyli posiadającego cechy które wymieniłeś). Tak że odp się ode mnie. Odpowiedz Link Zgłoś