Dodaj do ulubionych

Rosja pluszowe mocarstwo

IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 17.11.04, 19:33
Jak patrze na ta Rosje to z jednej strony rzeczywiście
sa wyrobienie w polityce zagranicznej, maja ciekawe
zabawki wojskowe ale tak na prawe to jakoś nie warto sie ich bać.

Cóż oni mogą zrobić. Atomami nie zaatakuja bo sami wyparują.
Zakrecą gaz to straca wiarygodność a na to pozwolic sobie nie mogą.

Przegrali zimną wojne.

Gdyby nie ropa i gaz to zero z cudu gospodarczego.
Wogóle to żaden cud.
Nie ma co podziwiać.
To ściema i propaganda sukcesu.
Ich armia to ruina. Maja fajne zabawki jak SU-27, Tajfuny czy S-400
ale co z tego. Moskwa i Petersburg ładne ale przy np. Szanghaju czy Pekinie
to wsie.

Rosja to żebrak przy normalnych krajach.
Nawet ropa i gaz niewiele zmniejsza.
Ich gospodarka mniejsza od gospodarki Holandii.
Nie ma sie co Ruskich bać bo moga co najwyżej pogrozić.
Są na łasce USA i zachodu jak na to realnie spojrzeć.

Przesadzaja z tym respektem do tego straszaka - ruiny.
Karupca, mafia i tylko gaz i rope mają.
I tak wszystko jest rozkradane.

pozdr
Obserwuj wątek
    • _misza Re: Rosja pluszowe mocarstwo 17.11.04, 21:33
      U nas mnogo ludiej. Wszystkich sie nie zabije. U nas jest mnogo zolnierza i
      zolnierz nasz jest wytrzymaly na trudy, no i jemu niepotrzebne wiele rzeczy.
      Nasz zolnierz potrafi sie przemiesci darze i 100kilomietrow na jeden dien.
      Pindosy nikak eto nie mogut.
    • Gość: Henryk Re: Rosja pluszowe mocarstwo IP: 212.244.168.* 19.11.04, 22:37
      Wiesz, jakoś mnie nie przekonałeś. Nie wiem czy znasz słowa Bismarcka, który
      stwierdził: " Rosja nie jest ani tak silna, ani tak słaba na jaką wygląda"
      Pozdrowienia
      • Gość: axx Re: Rosja pluszowe mocarstwo IP: 207.191.243.* 20.11.04, 15:35
        Skojarzylo Ci sie zapewnie z malym pluszowym misiem. (niedzwiadkiem)
        Rosja zawsze kojarzy sie z brutalnym niedzwiedziem.
    • Gość: kaczkodan Re: Rosja pluszowe mocarstwo IP: *.proton.net.pl 22.11.04, 18:14
      kilka kontrmysli:
      jesli uwazasz ze niepodlegle panstwo posiadajace ponad 150mln ludnosci i 17mln km^2 powierzchni jest marnym pluszowym misiem, to mi cie zal
      Rosja ma wyksztalconych obywateli i praktycznie nieograniczone zasoby surowcowe pobawmy sie w gielde: ile bylbys sklonny zaplacic holandi za rosje? 10? 20?
      przy wycenie wartosci gieldowej nie patrzy sie na obecne zyski przedsiebiortwa, a na spodziewane!
      spojrz na rosje w ten sposob: zagrozic militarnie moze im jedynie inne mocarstwo atomowe, w tej chwili posiadaja lepiej rozwiniety przemysl zbrojeniowy niz europa, szybko wchlaniaja technologie na opracowanie ktorych zachod wydal miliardy dolarow i wszystko wskazuje na to ze w tej chwili, w pewnym sensie wykonuja ucieczke do przodu
      do tego rosnaca cena ropy raczej spowalnia rozwoj europy i usa a pomaga rosji
      jesli chodzi o chiny i ich potencjal ludzki to rosja po prostu jest w stanie przejmowac imigrantow z chin
      noi powiedz mi, ile satelitow szpiegowskich w ciagu roku jest w stanie wyslac na orbite holadnia wlasnymi silami?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka