Dodaj do ulubionych

pytanie o PT-91

11.01.06, 22:28
Witam. Nie znam sie za bardzo na sprzecie wojskowym, a interesuje mnie
nastepujaca kwestia: jaka jest jakosc naszego PT-91? Jak sie on ma do innych
wspolczesnych czolgow? Z jakimi moze byc porownywalny?
Obserwuj wątek
    • wielki_czarownik Re: pytanie o PT-91 11.01.06, 22:58
      Ponoć najlepsza konwersja T-72. W tej klasie wagowo-cenowej nic lepszego chyba nie kupisz. Jakość? Ponoć opancerzenie dorównuje pierwszym Abramsom a z nowym SKO i stabilizatorem oraz optyką może być całkiem groźny.
      W naszych warunkach geograficznych nie jest bez szans.
      • wzwod_poranny Re: pytanie o PT-91 11.01.06, 22:59
        wielki_czarownik napisał:
        W naszych warunkach geograficznych nie jest bez szans.
        -------------
        W walce z kim?
        M 60?

• jopekpl Re: pytanie o PT-91 12.01.06, 10:34
          wzwod_poranny napisał:

> wielki_czarownik napisał:
          > W naszych warunkach geograficznych nie jest bez szans.
          > -------------
          > W walce z kim?
          > M 60?
          >MYLISZ się , w polskich warunkach terenowych o ile będzie zaopatrzony w nową
          amunicję z rdzeniem wolframowym moze powalczyć z kazdym czołgiem występującym w
          europie.Zanim się teoretyczni znawcy odezwą z wielkim oburzeniem,niech wezmą
          pod uwagę fakt ze polska to nie irak i tu się nie postrzela na 4000m .W polsce
          teren pozwala w 90% na walkę na dystansie do 1000 m a na taką odległość to
          tylko kwestja tego kto pierwszy wykryje wroga i odda celny strzał bo na
          poprawkę to juz nie będzie czasu.W tej materii czołgi zachodnie wyprzedzają
          Twardego ALE TE RÓZNICE NA ODLEGŁOŚCI DO 1000m nie są znaczne ,A 125 znową
          amunicją na tą odległość jest wstanie przebić pancerz kazdego czołgu.
          czekam na opinię oburznych:-)
      • misza_kazak Re: pytanie o PT-91 14.01.06, 13:59

> Ponoć najlepsza konwersja T-72. W tej klasie wagowo-cenowej nic lepszego
        chyba
        > nie kupisz.

Przepraszam, ile kosztujje PT-91M? Domyslam ze sporo wiecej niz T72M1 i mniej
        wiecej tyle co T90S. A w takim razie przehrywa i jednemu i drugiemu...

• wielki_czarownik Cena 14.01.06, 19:25
          Wóz jest robiony na zamówienie. Cena ponoć od 1.5 miliona dolarów. Słyszałem, że polskie wersje kosztują coś w okolicach 1.8 miliona dolarów + stary T-72 (modernizacja).
          • misza_kazak Re: Cena 16.01.06, 11:03
            > Wóz jest robiony na zamówienie. Cena ponoć od 1.5 miliona dolarów. Słyszałem,
            ż
            > e polskie wersje kosztują coś w okolicach 1.8 miliona dolarów + stary T-72
            (mod
            > ernizacja).

Indyjskie T90S kosztowali 1.5 mln USD. Wiec PT-91M i pod tym wzgledem
            przegrywa...

• wielki_czarownik Ale 16.01.06, 11:33
              Ale co było na wyposażeniu tych T-90? U nas (w porównaniu do polskiej wersji) nowy pancerz, powerpack, nowe SKO, stabilizator itp. No i weź pod uwagę, że im więcej czołgów zamawiasz tym niższa cena za sztukę. Indie zamówiły aż 310 czołgów a Malezja tylko 48. No i roku później a więc cena musiała być wyższa bo dolar ostro spadł.
              • misza_kazak Re: Ale 16.01.06, 12:19

> Ale co było na wyposażeniu tych T-90? U nas (w porównaniu do polskiej wersji)
                n
                > owy pancerz, powerpack, nowe SKO, stabilizator itp. No i weź pod uwagę, że im
                w
                > ięcej czołgów zamawiasz tym niższa cena za sztukę. Indie zamówiły aż 310
                czołgó
                > w a Malezja tylko 48. No i roku później a więc cena musiała być wyższa bo
                dolar
                > ostro spadł.

T90S w odroznieniu od T90 ma silnik W99 (w pierwszej partii W92S2)
                Ma lepsze SKO, termowizor, celowlwniki, nowa wersja "Sztory" TSzU-1-7.

Co do liczby to tak jest zawsze - im wiecej zamawiasz tym taniej - przeciez to
                nie ogurki , a czolgi :))

• fulcrum1 Re: Ale 16.01.06, 12:27
                  misza_kazak napisał:

> T90S w odroznieniu od T90 ma silnik W99 (w pierwszej partii W92S2)
                  > Ma lepsze SKO, termowizor,

Jaki sko ma T-90 w wersji S? Termowizor to dalej "Buran" z T-80 UM czy coś
                  nowego?pozdrawiam
                  • misza_kazak Re: Ale 16.01.06, 12:40
                    > Jaki sko ma T-90 w wersji S? Termowizor to dalej "Buran" z T-80 UM czy coś
                    > nowego?pozdrawiam

SKO - 1A45T "Irtysz" sklada sie z:
                    Dzienny celownik-dalmerz 1G46
                    Komputer balistyczny 1W528-1
                    stabilizator armaty 2E4204 "Zasmin"

Termowizor TPN-4-49 "Buran-PA" lub T01-PO2T "Agawa-2" (nie wiem jaki dokladnie
                    poszedl w Indie)
                    Celowniczy kompleks dowodcy PNK-4S "Agat-S"

Nawigacyny kompleks TNA-4-3

POzdr
                    Misza
                    • misza_kazak Poprawka! 16.01.06, 12:46
                      > Termowizor TPN-4-49 "Buran-PA" lub T01-PO2T "Agawa-2" (nie wiem jaki
                      dokladnie
                      > poszedl w Indie)

POprawka - termowizor oczywiscie Agawa-2, bo Buran to jest aktywno-pasywny
                      noktowizyjny celownik :)

• fulcrum1 Re: Poprawka! 16.01.06, 12:54
                        > POprawka - termowizor oczywiscie Agawa-2, bo Buran to jest aktywno-pasywny
                        > noktowizyjny celownik :)
                        >
                        A to dziwne bo ja się spotkałem z informacją, że "Buran" to nowy typ
                        termowizora (następca Agawy) zastosowany po raz pierwszy w II połowie lat 90 w
                        czołgu T-80 UM. Ale to ty masz pewnie rację bo masz dokładniejsze info.
                        Pozdrawiam
                        • misza_kazak Re: Poprawka! 16.01.06, 13:24
                          > A to dziwne bo ja się spotkałem z informacją, że "Buran" to nowy typ
                          > termowizora (następca Agawy) zastosowany po raz pierwszy w II połowie lat 90
                          w
                          > czołgu T-80 UM. Ale to ty masz pewnie rację bo masz dokładniejsze info.
                          > Pozdrawiam

POmyliles "Burana" z "Nokturnem", ktory rzeczywiscie jest nastepca "Agawy"
                          Nokturn jest odpowiednikiem zachodnich termowizorow - nie wiem jaki termowizor
                          wybrali Indusi. Istneje wersja T90S z francuzskim termowizorem (chyba ESSA)
                          Pozdr
                          Misza
                    • misza_kazak "Zenitowskie" celowniki - link 16.01.06, 12:49
                      www.zenit-foto.ru/specials/tank/main.htm

• marek_boa Re: "Zenitowskie" celowniki - link 16.01.06, 12:53
                        Się nie ma co dziwic!:) Wszystko pewnie na technologii Karl Carls Jena!?(chyba
                        tak to się pisze?)
                        -Pozdrawiam Pa Ka!
                        • misza_kazak Zenit nie wiele gorszy od Carl Ceiss :)) 16.01.06, 13:02
                          • marek_boa Re: Zenit nie wiele gorszy od Carl Ceiss :)) 16.01.06, 13:17
                            Misza nie napisałem ,że gorszy!:) Tylko mnie się wydaje,że to...to samo!:)
                            -Pozdrawiam Pa Ka!
                            • misza_kazak Mysle ze jednak Niemcy robia najlepsza optyke :)) 16.01.06, 13:23

> Misza nie napisałem ,że gorszy!:) Tylko mnie się wydaje,że to...to samo!:)

Zenit to rosyjska firma, a Zenith - Szwajcarska :)))))
                              POzdr
                              Misza
                              • marek_boa Re: Mysle ze jednak Niemcy robia najlepsza optyke 16.01.06, 20:17
                                O to mnie chodziło! Przed samym wycofaniem Północnej Grupy Armii z NRD zakłady
                                optyczne Carl Carls Jena zostały ...ewakuowane do ZSRR!:)Dla tego napisałem,że
                                Zenit to od tamtego czasu to to samo!:)Posiadam prywatnie na stanie lornetkę
                                12x40 pół nocną!(niebieskie szkła!)już wyprodukowaną na tej technologii!
                                Niesamowita sprawa!:)
                                -Pozdrawiam Pa Ka!
                                • misza_kazak Teraz wszystko sie wyjasnilo :)) 17.01.06, 08:59
                                  > O to mnie chodziło! Przed samym wycofaniem Północnej Grupy Armii z NRD zakłady
                                  >
                                  > optyczne Carl Carls Jena zostały ...ewakuowane do ZSRR!:)Dla tego
                                  napisałem,że
                                  > Zenit to od tamtego czasu to to samo!:)Posiadam prywatnie na stanie lornetkę
                                  > 12x40 pół nocną!(niebieskie szkła!)już wyprodukowaną na tej technologii!
                                  > Niesamowita sprawa!:)

Ciekawie, tego nie wiedzialem!
                                  Ja mam stara camere Zenit - byla nawet niczego sobie :))
                                  POzdro
                                  Misza
                                  • dzicz.germanska Nic sie nie wyjasnio 17.01.06, 20:44
                                    misza_kazak napisał:

> > O to mnie chodziło! Przed samym wycofaniem Północnej Grupy Armii z NRD za
                                    > > kłady
                                    > > optyczne Carl Carls Jena zostały ...ewakuowane do ZSRR!:)
                                    >
                                    > Ciekawie, tego nie wiedzialem!

Nic dziwnego, ze nie wiedziales. Bo to wymysl czyjejs dzikiej fantazji. Jak to
                                    sobie jakis fantasta wyobraza schylek DDR.
                    • fulcrum1 Re: Ale 16.01.06, 12:52
                      misza_kazak napisał:

> > Jaki sko ma T-90 w wersji S? Termowizor to dalej "Buran" z T-80 UM czy co
                      > ś
                      > > nowego?pozdrawiam
                      >
                      > SKO - 1A45T "Irtysz" sklada sie z:
                      > Dzienny celownik-dalmerz 1G46
                      > Komputer balistyczny 1W528-1
                      > stabilizator armaty 2E4204 "Zasmin"
                      >
                      > Termowizor TPN-4-49 "Buran-PA" lub T01-PO2T "Agawa-2" (nie wiem jaki
                      dokladnie
                      > poszedl w Indie)
                      > Celowniczy kompleks dowodcy PNK-4S "Agat-S"
                      >
                      > Nawigacyny kompleks TNA-4-3
                      >
                      > POzdr
                      > Misza

Rozumiem, że wasze "miejscowe" T-90 posiadają takie samo wyposażenie? Właśnie
                      nie byłem pewien jaki termowizor (z tego co wiem to Buran jest nowszy bo Agawa
                      to pamięta jeszcze pierwsze T-80 U chyba) bo sko znam. A co wchodzi w
                      skład "Celowniczego kompleksu dowodcy PNK-4S "Agat-S"?? Bo nie jest to
                      zdublowanie systemu kierowania ogniem w imię zachodniej zasady "hunter-killer"??
                      Pozdrawiam
                      • misza_kazak Re: Ale 16.01.06, 12:59
                        > Rozumiem, że wasze "miejscowe" T-90 posiadają takie samo wyposażenie?

Nie. Silnik W84 (leb W84M)
                        Celowniki troche wczesnejszych wersji i maja albo Agawe, albo Buran

Właśnie
                        > nie byłem pewien jaki termowizor (z tego co wiem to Buran jest nowszy bo
                        Agawa
                        > to pamięta jeszcze pierwsze T-80 U chyba) bo sko znam. A co wchodzi w
                        > skład "Celowniczego kompleksu dowodcy PNK-4S "Agat-S"?? Bo nie jest to
                        > zdublowanie systemu kierowania ogniem w imię zachodniej zasady "hunter-
                        killer"?
                        > ?
                        > Pozdrawiam
                      • misza_kazak PS. 16.01.06, 13:08
                        Właśnie
                        > nie byłem pewien jaki termowizor (z tego co wiem to Buran jest nowszy bo
                        Agawa
                        > to pamięta jeszcze pierwsze T-80 U chyba) bo sko znam.

To nie "stara" "Agawa-2" a "Agawa-2T", no i Buran nie ma termowizora...
                        "Burany" tez sa inne :)) w 92 roku jedne a w 2005 inne :))

> A co wchodzi w
                        > skład "Celowniczego kompleksu dowodcy PNK-4S "Agat-S"?? Bo nie jest to
                        > zdublowanie systemu kierowania ogniem w imię zachodniej zasady "hunter-
                        killer"?
                        > ?

Tryb "dubl'" istneje, ale jest wskazanie celu jest mniej dokladne niz u
                        zachodnich czolgow ze wzgledu na to ze na PNK-4S nie ma laserowego dalmerza...
                      • misza_kazak O Buranach 16.01.06, 13:14
                        W T80UM instalowala sie wersja TO1-KO-1T
                        a w T90/S TO1-KO-1R

Wersja R w odr od T ma elektronno-optyczny system drugiej generacji i
                        zjednoczony tryb, ktory nie wymaga podswietlania celu projektorem, i ma rozniez
                        inne drobne ulepszenia
      • wladca_pierscienii Re: Kościuszko 17.03.06, 10:05
        > "Patrz Kościuszko na nas z góry!" - Raz Polak skandował.
        > I popatrzył się Kościuszko i się zwymiotował.

Czego was w tym PZPR uczyli...

Oryginał przecież brzmi tak:

"Patrz Kościuszko na nas z nieba,
        Jak w krwi wrogów będziem brodzić,
        Twego miecza nam potrzeba,
        By Ojczyznę oswobodzić!"

Rajmund Suchodolski: początek "Poloneza"
        napisany w czasie Powstania Listopadowego
    • szatek100 Re: pytanie o PT-91 11.01.06, 23:22
      To słabszy wóz od najnowszych czołgów niemieckich (leo2) czy amerykańskich
      (abrams).Ale z najnowszymi konstrukcjami z bloku wschodniego mozna go porównać.
      Ogólnie to taki lanos wsród czołgów :) Z jednej strony spełnia wiekszosc
      wymogów nowoczesnosci a z drugiej dość wyraźnie odstaje od najlepszych .Dobry
      dla krajów na dorobku...

pzdr
      • marek_ogarek Re: pytanie o PT-91 12.01.06, 03:33
        > wymogów nowoczesnosci a z drugiej dość wyraźnie odstaje od najlepszych .Dobry
        > dla krajów na dorobku...

Chyba ze kraj na dorobku bedzie mial mozliwosc otrzymania darmowych leo2 A4 ;)
      • fulcrum1 Re: pytanie o PT-91 12.01.06, 07:33
        szatek100 napisał:

Ale z najnowszymi konstrukcjami z bloku wschodniego mozna go porównać.
        > Ogólnie to taki lanos wsród czołgów :)

Chyba żartujesz :) T-90 i T-80U to czołgi III generacji. Mają od twardego
        lepszy pancerz główny (+reaktywny tak jak w PT91), lepszą i nowszą wersję
        armaty 2A46M oraz stabilizatora, T80 ma o wiele lepsze zawieszenie i znacznie
        mocnieszy napęd (w wersji U turbina gazowa 1250 kucyków). Czołgi rosyjskie mogą
        także wystrzeliwać z lufy ppk oraz opcjonalnie (a T-90 ma chyba seryjnie) mogą
        posiadać systemy obrony bezpośredniej (tzw pancerz aktywny) typu Arena czy
        Sztora. Jedynie SKO nasz czołg ma porównywalny oraz świetny system ostrzegawczy
        przed opromieniowaniem laserem oraz (wg polskich ekspertów) najlepszy na
        świecie system przeciwpożarowy. Twardego można od biedy porównać do ostatnich
        modyfikacji Leo1 (A5?) i M60 M"ileśtam" :) Oczywiście w polskich warunkach,
        przy naszym ukształtowaniu terenu i przy wyszkoleniu naszych czołgistów (które
        jest chyba nieco lepsze niż większości czołgistów rosyjskich) wyposażony w
        nowoczesną amunicję Twardy ma szansę wygrac pojedynek z T80U, T-90,Leo2 czy
        M1A2.Pozdrawiam
        • dreaded88 Re: pytanie o PT-91 12.01.06, 12:20
          Ale znów turbina gazowa T-80 to rozwiązanie kontrowersyjne (awaryjność +
          paliwożerność), T-90 ma słabszy silnik. W dodatku inaczej wygląda PT-91 w
          postaci z wczesnych lat 90., inaczej przecież wersja malezyjska, która (SKO,
          lepszy niż w standardzie pancerz, powerpack) akurat z obecnymi T-90 powinna być
          zupełnie porównywalna.
          • fulcrum1 Re: pytanie o PT-91 12.01.06, 12:48
            dreaded88 napisał:

> lepszy niż w standardzie pancerz, powerpack) akurat z obecnymi T-90 powinna
            być
            >
            > zupełnie porównywalna.

Akurat sprawa z pancerzem podstawowym malezyjskiegio Twardego jest niejasna.
            Jakieś źródła podawały, że jest nowy, wzmocniony pancerz wieży ale nikt nie
            jest w stanie tego potwierdzić (nawet producent) i tak naprawdę to pewnie jest
            tak, że główna ochrona pancerna jest taka jak w T72M1 czyli słabiutka (Pancerz
            reaktywny niewiele tu pomoże). Co z tego, że jest dobry sko skoro armata dalej
            pozostała stara (T90 ma najnowszą wersję 2A46 M4 albo M5) i co gorsze pozostał
            stary hydrualiczny stabilizator (T90 ma nowy elektrohydrualiczny stabilizator)
            i do tego ochrona pancerna T90 to inna bajka niż w PT91 (i nie chodzi mi o
            pancerz reaktywny czy wynalazki typu arena ale o główny pancerz wieży).
            Rosjanie pozostawili stary silnik w swoich T90 ze względów finansowych poza tym
            stwierdzili,że ruchliwym i szybkim czołgiem "gti" w ich armi jest T80U ( a
            to,że turbina jest awaryjna to inna sprawa - Amerykanie też na nią narzekają w
            Abramsach)w przypadku T90 postawili na pancerz i celność armaty oraz dobry,
            nocny sko.Pozdrawiam
            • michalgajzler Re: pytanie o PT-91 12.01.06, 13:12
              fulcrum1 napisał:

>(nawet producent)

Trudno żeby się wypowiadali zbyt szeroko na temat "Malaja" jeśli odbiorca
              zastrzegł sobie aby siedzieli cicho.

>Co z tego, że jest dobry sko skoro armata dalej
              > pozostała stara (T90 ma najnowszą wersję 2A46 M4 albo M5)

Nie do końca, jako że jeśli mowimy o wariancie malezyjskim to miała to być
              zmodernizowana słowacka 2A46MS. Może to nie jest jakaś rewelacja, ale zawsze postęp.

>i co gorsze pozostał
              > stary hydrualiczny stabilizator (T90 ma nowy elektrohydrualiczny stabilizator)

W czym? W malezyjskim Twardym? Falcrum, stabilizację akurat zmieniono (EADS),
              tak jak i napędy wieży i machanizmy podnoszenia armaty.
              • fulcrum1 Re: pytanie o PT-91 12.01.06, 13:23
                michalgajzler napisał:

> Nie do końca, jako że jeśli mowimy o wariancie malezyjskim to miała to być
                > zmodernizowana słowacka 2A46MS. Może to nie jest jakaś rewelacja, ale zawsze
                po
                > stęp.

Ta słowacka wersja odpowiada mniej więcej armacie z T72 M (A) czyli początek
                lat 70.Armata z T90 i T80 U w zasadzie taką samą ma tylko nazwę. Z tego co
                czytałem to różnica naprawde jest duża (szczególnie w celności i niezawodności
                samego działa - sko to inna sprawa). Z resztą polskie Twarde też mają słowacką
                armatę (próbowano zostawiać stare armaty z T72 ale były tak "zjechane"że do
                niczego prawie się nie nadawały)

> W czym? W malezyjskim Twardym? Falcrum, stabilizację akurat zmieniono (EADS),
                > tak jak i napędy wieży i machanizmy podnoszenia armaty.

Twierdzisz, że PT91 M ma nowy elektrohydrualiczny stabilizator armaty? Całkiem
                możliwe ale proszę o jakiś link.Ogólnie nie jestem jakimś tam wrogiem Twardego
                (żeby nie było...:) i twierdzę, że w polskich warunkach może być skutecznym
                czołgiem (przede wszystkim w por. do starego T72 wreszcie widzi w nocy :) ale
                porównywanie go do rosyjskich czołgów III generacji (IV w nomenklaturze
                rosyjskiej) jest nieporozumieniem. Pozdrawiam
                • michalgajzler Re: pytanie o PT-91 12.01.06, 14:35
                  fulcrum1 napisał:

>Armata z T90 i T80 U w zasadzie taką samą ma tylko nazwę.

Tego to akurat jesem świadom.

>Z resztą polskie Twarde też mają słowacką
                  > armatę

Ale z tego co kojarzę to nie tą samą.

> Twierdzisz,

Nie ja tylko Mr. Kiński. Ja go cytuję.

>że PT91 M ma nowy elektrohydrualiczny stabilizator armaty?

"elektryczny układ stabilizacji firmy EADS..."

>Całkiem
                  > możliwe ale proszę o jakiś link.

Sorry nie mam teraz możliwości zeskanowania (i przynajmniej do późnego wieczora
                  mieć nie będę). Patrz: nTW nr10/2005 s. 9, a wcześniej w paru innych numerach (a
                  informacją o wyborze swojego produktu chwaliło się jeśli dobrze pamiętam i samo
                  EADS).

>Ogólnie nie jestem jakimś tam wrogiem Twardego
                  >(...)

Jak kolwiek by nie było to Malezyjczycy kupili Twarde, a nie T-90;-)) Chwilowo
                  muszę znikać.
                • szatek100 Re: pytanie o PT-91 12.01.06, 22:34
                  > Twierdzisz, że PT91 M ma nowy elektrohydrualiczny stabilizator armaty?
                  Całkiem
                  > możliwe ale proszę o jakiś link

Linka nie mam , ale potwierdzam , ze PT-91 da malezji ma francuski stabilizator
                  i mechanizmy obrotu wiezy.Pewnosci nie mam , ale chyba wszystko z Leclerca
                  (podobnie zresztą , jak SKO )

:) ale
                  > porównywanie go do rosyjskich czołgów III generacji (IV w nomenklaturze
                  > rosyjskiej)

Och przestań z ta III generacją .Według ruskiej propagandy nawet Su-27 po
                  modernizacji jest porównywalny z F-22 a kałasznikow to wciaz najlepszy karabin
                  swiata.Nie moga się pogodzic , ze w "sztandarowej" dziedzinie czołgów sa coraz
                  bardziej zapóźnieni do zachodu a na dogonienie go potrzeba fortuny , której nie
                  mają , więc wymyslaja brednie , ze ich wozy nie ustepuja zachodnim.T-80 i T-90
                  to zmodernizowane T-72B i oba zachowują kilka zasadniczych wad tej konstrukcji
                  (podobnie , jak nasz "Twardy") .Moze mają trochę lepszy pancerz , niz nasz
                  wóz , ale na pewno nie sa tak odporne jak cięższe nieraz o 20 ton wozy
                  zachodnie (T-90 - 44t M1A2 - 65t Leo2A6 -63t Challenger 2 podobnie).Mysle , że
                  Twardy dla Malezji ma nowoczesniejsza i bardziej rozbudowana elektronike od T-
                  90 a także wspomniane napedy i stabilizator .T-90 z tego co wiem nie ma takze
                  power-packa w przeciwieństwie do naszego wozu.

PS:Kraza plotki , ze Twardy dla malezji ma wzmocniony pancerz czołowy...

pzdr
                  • michalgajzler Re: pytanie o PT-91 12.01.06, 22:50
                    szatek100 napisał:

> Linka nie mam ,

Miał być link;-), to się o link w końcu postarałem;-). Cytat z nTW 10/2005
                    img428.imageshack.us/img428/1976/malajfragment1vn.jpg
                    • fulcrum1 Re: pytanie o PT-91 13.01.06, 09:15
                      michalgajzler napisał:

> szatek100 napisał:
                      >
                      > > Linka nie mam ,
                      >
                      > Miał być link;-), to się o link w końcu postarałem;-). Cytat z nTW 10/2005
                      > img428.imageshack.us/img428/1976/malajfragment1vn.jpg

Dzięki. Znalazłem w domu tę NTW. Macie racje z tym stabilizatorem. Szkoda
                      tylko, że polskie Twarde tego nie mają :( Pozdrawiam
                      • michalgajzler Re: pytanie o PT-91 13.01.06, 10:21
                        Kasa, kasa i jeszcze raz kasa. Problem u nas tradycyjny (i tu nastąpi moje
                        tradycyjne stwierdzenie: WL w porównaniu do MW ma i tak stosunkowo dużo szczęścia).
                        • marek_boa Re: pytanie o PT-91 13.01.06, 10:34
                          Święta prawda Panocku!:)Nic dodac nic ując!:)
                          -Pozdrawiam!
                  • fulcrum1 Re: pytanie o PT-91 13.01.06, 09:13
                    szatek100 napisał:

> Linka nie mam , ale potwierdzam , ze PT-91 da malezji ma francuski
                    stabilizator

Ok.Macie rację.Wierzę :) To znaczy,że wzrost skuteczności armaty w por.
                    do "polskiego" Twardego powinien być znaczny.

> Och przestań z ta III generacją .Według ruskiej propagandy nawet Su-27 po
                    > modernizacji jest porównywalny z F-22 a kałasznikow to wciaz najlepszy
                    karabin
                    > swiata.Nie moga się pogodzic , ze w "sztandarowej" dziedzinie czołgów sa
                    coraz
                    > bardziej zapóźnieni do zachodu a na dogonienie go potrzeba fortuny , której
                    nie
                    >
                    > mają , więc wymyslaja brednie , ze ich wozy nie ustepuja zachodnim.T-80 i T-
                    90
                    > to zmodernizowane T-72B i oba zachowują kilka zasadniczych wad tej
                    konstrukcji
                    > (podobnie , jak nasz "Twardy") .Moze mają trochę lepszy pancerz , niz nasz
                    > wóz , ale na pewno nie sa tak odporne jak cięższe nieraz o 20 ton wozy
                    > zachodnie (T-90 - 44t M1A2 - 65t Leo2A6 -63t Challenger 2 podobnie).Mysle ,
                    że
                    > Twardy dla Malezji ma nowoczesniejsza i bardziej rozbudowana elektronike od T-
                    > 90 a także wspomniane napedy i stabilizator

Musisz rozróżnić "propagandę" od normalnej typologii :) Żaden ekspert (nawet
                    rosyjski :) nie porówna Ci myśliwca gen 4 (Su 27) z myśliwcem gen 5 (F22). Co
                    do czołgów to zupełnie się z Tobą nie zgadzam. Rosjanie poszli inną drogą i
                    fakt, że rosyjskie mbt są o 1/3 lżejsze od zachodnich mastodontów o niczym nie
                    świadczy. Ja wiem, że dla ludzi zapatrzonych w zachodnie czołgi wszystkie
                    rosyjskie tanki (T64, T72, T80, T90) są do siebie podobne :) ale podobieństwo
                    zewnętrzne to nie wszystko. Nie uważam by T-90 czy T-80U z dobrze wyszkolonymi
                    załogami musiałyby przegrać pojedynek z Leo 2 czy M1A2. Sko w T-90 ("Irtysz" -
                    zmodernizowana "Agawa" z T80 U) jest dobrym systemem i nawet jeżeli jest
                    minimalnie gorszy od leclercowego ("dla ubogich" bo to trochę okrojona wersja
                    sko z Leclerca) sko w PT-91M to T-90 rekompensuje to lepszą armatą (układ
                    stabilizacyjny w T-90 też jest nowy-elektrohydrauliczny), o wiele lepszym
                    opancerzeniem głównym i możliwością wystrzeliwania ppk. Sprawa silnika jest
                    najprostsza. T-90 oferowane na eksport mogą mieć ponad 1000 konne diesle. Co do
                    plotek to nikt tego nie potwierdza a eksperci mówią,że Polacy nie mają
                    technologii by zrobic coś poważnego z opancerzeniem Twardego (pancerz warstwowy
                    np). Na koniec powtarzam - uważam,że Twardy to dobry czołg (szczególnie w wer.
                    M) ale do T-90 trochę mu brakuje, a T-80 U to inna bajka.Pozdrawiam
                    • szatek100 Re: pytanie o PT-91 13.01.06, 16:02
                      > Musisz rozróżnić "propagandę" od normalnej typologii :) Żaden ekspert (nawet
                      > rosyjski :) nie porówna Ci myśliwca gen 4 (Su 27) z myśliwcem gen 5 (F22)

Wg zachodniej terminologii Su-27 to maszyna III Generacji podobnie jak F-15 czy
                      Mirage 2000 .Od Maszyn IV generacji odróznia ją przede wszystkim brak mozliwośc
                      lotu naddźwiekowego bez dopalania brak cech stealth , trudniejsza i bardziej
                      kosztowna eksploatacja etc.Supermysliwiec F-22 jest przez niektórych uważany za
                      maszyne 5 generacji , jako ze (przynajmniej na papierze ) znacznie przewyzsza
                      rafale i EF .Powiedziałbym , że maszyna amerykańska jest wiec aż o dwie klasy
                      lepsza od Suchoja...

. Rosjanie poszli inną drogą i
                      > fakt, że rosyjskie mbt są o 1/3 lżejsze od zachodnich mastodontów o niczym
                      nie
                      > świadczy

Niby czemu ?

Ja wiem, że dla ludzi zapatrzonych w zachodnie czołgi wszystkie
                      > rosyjskie tanki (T64, T72, T80, T90) są do siebie podobne :)

Jezeli chodzi o suchą mechanikę to zapewne miedzy T-64 a T-90 nie ma az tak
                      wielkiej przepasci.

Nie uważam by T-90 czy T-80U z dobrze wyszkolonymi
                      >
                      > załogami musiałyby przegrać pojedynek z Leo 2 czy M1A2

Oczywiście , ze nie :)

. Sko w T-90 ("Irtysz" -
                      > zmodernizowana "Agawa" z T80 U) jest dobrym systemem i nawet jeżeli jest
                      > minimalnie gorszy od leclercowego ("dla ubogich" bo to trochę okrojona wersja
                      > sko z Leclerca) sko w PT-91M

Przede wszystkim Sagem-15 ma system Hunter-Killer i zapewne nowoczesniejsze
                      komputery balistyczne...

T-90 rekompensuje to lepszą armatą (układ
                      > stabilizacyjny w T-90 też jest nowy-elektrohydrauliczny)

Skad wiesz , że jest lepsza od słowackiej ?

o wiele lepszym
                      > opancerzeniem głównym

No własnie ...Czym rózniło się opancerzenie T-71B od T-72A ?

o wiele lepszym
                      > opancerzeniem głównym i możliwością wystrzeliwania ppk.

Z najnowszej słowackiej armaty tez prawdopodobnie można to robić (zdaje się ,
                      ze izraelskie IMI oferuje nowoczesne pociski.Poza tym zawsze mozna zamontować
                      armatę z Ukrainy (wszak podobną do rosyjskich)

Co do
                      >
                      > plotek to nikt tego nie potwierdza a eksperci mówią,że Polacy nie mają
                      > technologii by zrobic coś poważnego z opancerzeniem Twardego (pancerz
                      warstwowy
                      >
                      > np).

A rosyjskie wozy maja pancerz warstwowy ?

). Na koniec powtarzam - uważam,że Twardy to dobry czołg (szczególnie w wer.
                      > M) ale do T-90 trochę mu brakuje, a T-80 U to inna bajka.Pozdrawiam

Mimo dośc przecietnej znajomosci j. angielskiejo zajrzałem na zagraniczne
                      strony by sprawdzić , czym róznił się T-72B (podstawa T-90) od T-72A (vel M -
                      podstawa Twardego)

Okazuje się , że wersja B miała wzmocniony pancerz czołowy (o ile? przeciez
                      masa znacząco nie warosła)Silnik 840 km wobec 780 w wersji A a takze pasywne
                      przyrządy obserwacyjne i komouterowy system kierowania ogniem .Także armata i
                      stabilizatory były nowe.Później dołaczono pancerz reaktywny.Mozna wiec
                      powiedziec , że zmiany nie dotkneły znaczaco samego kadłuba , który ne zmienił
                      się wiele od wersji A .Zmianie zasadniczej uległo wyposazenie.Wiec choć w
                      porównaniu z wozami LWP ruski T-72B był wielkim aj waj moge zaryzykowac
                      stwierdzenie , że szkielet T-90 i PT-91 jest zbliżony.Plusem T-90 jest rzekomo
                      nowa , spawana wieża.Nowy naped typu power Pack , francuska elektronika i
                      mechanizmy obrotu i stabilizacji , nowa armata i dobrze oceniany pancerz
                      reaktywny ERAWA kazą więc wysnuc teze , że T-90 jest wozem porównywalnym do
                      naszego produktu.Prawdopodobnie lepiej opancerzonym , ale za to gorzej
                      wyposazonym.

pzdr
                      • fulcrum1 Re: pytanie o PT-91 13.01.06, 17:15
                        > Wg zachodniej terminologii Su-27 to maszyna III Generacji podobnie jak F-15
                        czy
                        >
                        > Mirage 2000 .Od Maszyn IV generacji odróznia ją przede wszystkim brak
                        mozliwośc
                        >
                        > lotu naddźwiekowego bez dopalania brak cech stealth , trudniejsza i bardziej
                        > kosztowna eksploatacja etc

To zależy wg jakiej terminologii. Bo ja też spotkałem się z takimi podziałami:
                        IV generacja powojenna (F16, F15, Su 27, Mig 29), generacja IV i pół - (EF200,
                        Rafale, Grippen, Su 30 MKI, Su 35(37) - to było wtedy gdy zapowiadało się, że
                        ta maszyna wejdzie do produkcji seryjnej) i V gen. (F-22, F-35). Zawsze Su 27 i
                        Mig 29 były wg moich źródeł klasyfikowane jako maszyny IV generacji powojennej.

> Jezeli chodzi o suchą mechanikę to zapewne miedzy T-64 a T-90 nie ma az tak
                        > wielkiej przepasci.

Pomiedzy jedną z ostatnich modyfikacji M-60 przed rozpoczęciem produkcji
                        Abramsa, a samym Abramsem też zapewne nie ma "wielkiej przepaści" w technice i
                        mechanice.

> Przede wszystkim Sagem-15 ma system Hunter-Killer i zapewne nowoczesniejsze
                        > komputery balistyczne...

Hunter-Killer Rosjanie testowali na wersji T80 UM2 Bars. Zapewne w następnym
                        rosyjskim czołgu (co się dzieje z bezwieżowym T-95? Podobno przechodził już
                        próby a teraz cisza o nim jak makiem zasiał) bedzie już taki system.
                        A "zapewne" nowocześniejsze komputery mogą też "zapewne" być mniej nowoczesne :)

> T-90 rekompensuje to lepszą armatą (układ
                        > > stabilizacyjny w T-90 też jest nowy-elektrohydrauliczny)
                        >
                        > Skad wiesz , że jest lepsza od słowackiej ?

Słowacka armata to po prostu licencyjna wersja 2A46M1 z T72 M (A)z jakimiś
                        małymi modyfikacjami. T-90 ma już chyba wersję M5 albo M6, która ze starą
                        armatą ma wspólną tylko główną nazwę (2A46).

> A rosyjskie wozy maja pancerz warstwowy ?

T-80 U i T-90 mają pancerz warstwowy ale Rosjanie nie do końca rozumieją pod
                        tym pojęciem to samo co Zachód (jak znajdę gdzieś szczegóły to wkleję)

Wiec choć w
                        > porównaniu z wozami LWP ruski T-72B był wielkim aj waj moge zaryzykowac
                        > stwierdzenie , że szkielet T-90 i PT-91 jest zbliżony.Plusem T-90 jest
                        rzekomo
                        > nowa , spawana wieża.Nowy naped typu power Pack , francuska elektronika i
                        > mechanizmy obrotu i stabilizacji , nowa armata i dobrze oceniany pancerz
                        > reaktywny ERAWA kazą więc wysnuc teze , że T-90 jest wozem porównywalnym do
                        > naszego produktu.Prawdopodobnie lepiej opancerzonym , ale za to gorzej
                        > wyposazonym.

Szkielet T-90 i Twardego to nie to samo. Rosyjski czołg jednak opiera się na T-
                        72 B, który naprawdę był inną bajką w por. do naszych T-72 M. Armata jest nowa
                        tylko z nazwy (tzn bo jest fabrycznie nowa :) - rosyjski czołg ma lepszą
                        armatę. W T-90 też jest nowy stabilizator (jeszcze nowszy niż w T-80 U) i z
                        tego co pamiętam to rosyjski pancerz Kontakt 5 też ma świetne opinie. Co do
                        wystrzeliwania ppk to słowacka armata nie jest do tego przystosowana
                        (przynajmniej ja nie słyszałem o wystrzeleniu ppk z Twardego)

Pozdrawiam
                  • marek_boa Re: pytanie o PT-91 13.01.06, 10:32
                    To ,że czołgi Rosyjskie są trochę do siebie podobne wcale nie znaczy,że tak
                    jest jak Piszesz Szatek100 ! T-80 to rozwinięcie T-64 a T-90 jest rozwinięciem
                    T-72! Kontrakt do Malezji to mały pikuś w porównaniu do kontraktu Idyjskiego a
                    tam właśnie wygrał T-90! Zobacz na skalę ile kupiono! Do Malezji 48 a do Indii
                    310?!A co do pancerza to T-90 ma opancerzenie integralne o całą generację
                    lepsze od T-72!Co do pancerza reaktywnego to pewny nie jestem,ale wydaje mnie
                    się,że Rosyjski jest nowocześniejszy! Po za tym T-90 dopiero zaczyna by
                    modernizowany i w tym potencjał jego jest większy od Twardego!Co do silnika to
                    obecnie montowane są do T-90 1000 konne W-92S2 a nie długo zastąpią je 1200
                    konne W-99!Jeśli chodzi o power-pack,to sądząc po "zdarzeniu" na Malezyjskim
                    poligonie,gdzie załoga (4 ludzi) własnymi siłami wyciągnęła "przegrzany" silnik
                    i po wyremontowaniu wsadziła go z powrotem w ciągu 4-rech godzin,to mnie się
                    wydaje,że do power-packa mu nie daleko!:) A wracając do masy czołgu,to już
                    dawno nie jest ona wyznacznikiem "lepszości" opancerzenia!
                    -Pozdrawiam!
                    • szatek100 Re: pytanie o PT-91 13.01.06, 16:08
                      To ,że czołgi Rosyjskie są trochę do siebie podobne wcale nie znaczy,że tak
                      > jest jak Piszesz Szatek100 ! T-80 to rozwinięcie T-64 a T-90 jest
                      rozwinięciem
                      > T-72!

A nie wiesz , ze T-72 jest rozwinięciem T-64 ? :)

www.fas.org/man/dod-101/sys/land/row/t80tank.htm
                      T-80 to rozwiniecie T-72 z lepszym pancerzem , elektronika i turbina zamiast
                      diesla...

pzdr
                      • fulcrum1 Re: pytanie o PT-91 13.01.06, 16:53
                        > A nie wiesz , ze T-72 jest rozwinięciem T-64 ? :)

Nie jest rozwinięciem!Jest raczej krokiem w tył. T72 to był T64 dla ubogich
                        (czyli na eksport). T72 B zaczął docierać do radzieckich jednostek nieco
                        pózniej. Najpierw szły do UW eksportowe T72 A (oznaczenie eksportowe T72M).
                        Natomiast sam T-64 nigdy nie był chyba eksportowany (T-62 to nie T-64 - bardzo
                        częsty błąd). T-64 gdy wchodził do służby był w porównaniu do czołgów
                        zachodnich technologią wręcz kosmiczną. Nie miał sobie równych.

T-80 to rozwiniecie T-72 z lepszym pancerzem , elektronika i turbina zamiast
                        > diesla...
                        >

T-80 jest następcą T-64. T-80 nie ma nic wspólnego z T-72. Natomiast T-90 to
                        nic innego niż zaawansowana modernizacja T-72 B dlatego ja uważam, że mimo, że
                        T-90 jest nowszy to potężniejszym czołgiem jest T 80 (np w wersji UM).

Pozdrawiam
                        • aso62 Re: pytanie o PT-91 13.01.06, 20:59
                          > T-64 gdy wchodził do służby był w porównaniu do czołgów
                          > zachodnich technologią wręcz kosmiczną. Nie miał sobie równych.

Był jeszcze Chieftain.
                          • marek_boa Re: pytanie o PT-91 13.01.06, 22:59
                            I do tej pory stoi...na Kubince! W wersji MK 5!:)
                            -Pozdrawiam!
                            • aso62 Re: pytanie o PT-91 14.01.06, 00:04
                              Nie zmienia to faktu, że T-64 miałby ciężko z Chieftainem. Wersja oryginalna
                              była słabsza dopiero T-64A mógł powalczyć.
                              • marek_boa Re: pytanie o PT-91 14.01.06, 07:40
                                A konkretniej to o który "Orginalny" chodzi?:Obiekt 430 z roku 1960,T-64
                                (Obiekt 432) z roku 1963,T-64R z roku 1967,T-64T z roku 1963,Obiekt 437 z roku
                                1966,Obiekt 445 z roku 1966? Co do T-64A to też prosił bym konkrety który?:T-64A
                                (Obiekt 434) z roku 1964,T-64A(Obiekt 434-1) z roku 1969,T-64A(Obiekt434-2) z
                                roku 1971,T-64A(Obiekt 434-3) z roku 1972,T-64A(Obiekt 434-4) z roku 1973,T-64A
                                (Obiekt 434-5) z roku 1974,T-64A(Obiekt 434-6) z roku 1975,T-64A(Obiekt 434-7)
                                z roku 1976,T-64A(Obiekt 434-8) z roku 1979,T-64A(Obiekt 434-9) z roku 1980,T-
                                64A(Obiekt 434-II) z roku 1969,T-64AK z roku 1973,T-64AM z roku 1983,T-64AKM z
                                roku 1984,Obiekt 476 z roku 1975,T-64A(Obiekt 447) z roku 1975! Podaj bardzo
                                proszę o które Ci chodzi to przytoczę dane!(Wszystkich mnie się po prostu nie
                                chce!-Sorry!:))
                                -Pozdrawiam!
                                • aso62 Re: pytanie o PT-91 14.01.06, 10:25
                                  'Oryginalny' T-64 to Obiekt 432. T-64A to Obiekt 434.
                                  • marek_boa Re: pytanie o PT-91 14.01.06, 16:20
                                    Jesli tak Stawiasz sprawę to proszę bardzo:
                                    >T-64 (Obiekt 432) konstrukcja z 1963 roku!
                                    -Masa- 36/36,7 t
                                    -Silniuk Diesel 5TDF o mocy 700KM
                                    -Pręd.max- 70km/h
                                    -Zap.pal.- 815+330 l
                                    -zasięg- 600km
                                    -Uzb- 115mm D-68(zap.poc.40),km- 7,62mm PKT(zap.2000)
                                    -Wyprodukowano kilkadziesiąt sztuk!!!
                                    >T-64A(Obiekt 434) konstrukcja z 1964 roku
                                    -Masa- 37 t
                                    -Silnik Diesel 5TDF o mocy 700KM
                                    -Pręd.max- 60,5 km/h
                                    -Zap.pal.- 738+355 l
                                    -Zasięg- 660km
                                    -Uzb - 125mm D-81 (zap.poc.37 szt) km 7,62mm PKT(zap.2000),km 12,7mm DSzKM
                                    (zap.300)
                                    Wyprodukowano 20 sztuk!!!
                                    -Pozdrawiam!
                          • fulcrum1 Re: pytanie o PT-91 14.01.06, 15:50
                            aso62 napisał:

> Był jeszcze Chieftain.

T-64 był znacznie lżejszy, o wiele szybszy, miał lepszy pancerz, zaryzykuje
                            stwierdzenie, że miał lepszą armatę (od 1968 roku 2A46 125 mm z możliwością
                            wystrzeliwania ppk) i radziecki czołg miał o wiele niższą sylwetkę co przy
                            poziomie ówczesnych celowników miało duże znaczenie. Z resztą z irańskimi
                            Chieftainami radziły sobie całkiem dobrze irackie T-72, a przeciez T-72 M to w
                            sumie mniej wartościowy czołg niż T-64. Pozdrawiam
                            • aso62 Re: pytanie o PT-91 14.01.06, 18:50
                              fulcrum1 napisał:

> T-64 był znacznie lżejszy, o wiele szybszy,

Cechy drugorzędne.

> miał lepszy pancerz,

Bzdura. Większych różnic w poziomie opancerzenia nie było, oba czołgi na
                              poziomie 350 - 400 mm.

> zaryzykuje stwierdzenie, że miał lepszą armatę (od 1968 roku 2A46 125 mm z
                              > możliwością wystrzeliwania ppk)

1. T-64 z lat 64 - 68 miał armatę 115 która od przodu była całkowicie
                              nieskuteczna przeciwko Chieftainowi.
                              2. T-64A w 1969 dostał armatę 125 ale 2A26.
                              3. 2A46 zaczęli stosowa od 1975.
                              4. Możliwość strzelania ppk pojawiła się dopiero w T-64B z 1976/77.

> i radziecki czołg miał o wiele niższą sylwetkę co przy
                              > poziomie ówczesnych celowników miało duże znaczenie. Z resztą z irańskimi
                              > Chieftainami radziły sobie całkiem dobrze irackie T-72, a przeciez T-72 M to
                              > w sumie mniej wartościowy czołg niż T-64. Pozdrawiam

Irackie T-72 nie były gorsze od wczesnych T-64/64A i wcale nie radziły
                              sobie 'całkiem dobrze' z Chieftainami. Obija mi się w pamięci jedna z irańskich
                              ofensyw kiedy Chieftainy okrążyły i zniszczyły dwie irackie dywizje pancerne.
                              • marek_boa Re: pytanie o PT-91 14.01.06, 19:39
                                Się troszki nie zgadza!:) T-64A(Obiekt 434-II)z roku 1969 miał armatę 125mm
                                2A46-1!A pierwszym czołgiem z armatą przystosowaną do wystrzeliwania ppk 9K112
                                Kobra był T-64A(Obiekt 447) z armata 125mm D-81K z 1975 roku! Czołg T-64B
                                (Obiekt 447A) powstał w 1976 roku i ppk 9K112-1 Kobra wystrzeliwał z armaty
                                2A46-2!Wracając do tematu Irak-Iran to Weźcie obaj pod uwagę,że w chwili
                                rozpoczęcia wojny Iran posiadał 875 czołgów typu Chieftajn a Irak czołgów T-
                                72...50!!! POsiadam na "stanie" pozycję "Iran-Irak 80-88" napisaną przez
                                Jerzego Biziewskiego( z dedykacją!!!):) z serii" Największe bitwy XX wieku" i
                                na dobra sprawę z wnikliwej lektury wynika,że Iran przez całą wojnę nie użył 2
                                dywizji pancernych na raz,a Chieftajny dośc sporadycznie mogły potykac się z T-
                                72! Raczej zazwyczaj ich przeciwnikami były czołgi AMX-30,T-55 i T-62!
                                -Pozdrawiam!
                                • aso62 Re: pytanie o PT-91 14.01.06, 20:51
                                  marek_boa napisał:

> Się troszki nie zgadza!:)

Tak, ale u Ciebie.

> T-64A(Obiekt 434-II)z roku 1969 miał armatę 125mm 2A46-1!

Obiekt 434 początkowo miał 2A26. Armatę 2A46-1 zastosowano po raz pierwszy
                                  dopiero w listopadzie 1974. Przy okazji zmienił się też stabilizator z 2E-23 na
                                  2E-28M2.

> A pierwszym czołgiem z armatą przystosowaną do wystrzeliwania ppk 9K112
                                  > Kobra był T-64A(Obiekt 447) z armata 125mm D-81K z 1975 roku!

To był prototyp zbudowany na bazie seryjnego T-64A. Do produkcji poszedł jako T-
                                  64B.

> Wracając do tematu Irak-Iran to Weźcie obaj pod uwagę,że w chwili
                                  > rozpoczęcia wojny Iran posiadał 875 czołgów typu Chieftajn a Irak czołgów T-
                                  > 72...50!!! POsiadam na "stanie" pozycję "Iran-Irak 80-88" napisaną przez
                                  > Jerzego Biziewskiego( z dedykacją!!!):) z serii" Największe bitwy XX wieku" i
                                  > na dobra sprawę z wnikliwej lektury wynika,że Iran przez całą wojnę nie użył
                                  > 2 dywizji pancernych na raz,a Chieftajny dośc sporadycznie mogły potykac się
                                  > z T-> 72! Raczej zazwyczaj ich przeciwnikami były czołgi AMX-30,T-55 i T-62!
                                  > -Pozdrawiam!

To co piszesz to prawda w przypadku pierwszych lat wojny ale ona trwała 8 lat i
                                  liczba T-72 u Irakijczyków systematycznie rosła.
                                  • marek_boa Re: pytanie o PT-91 14.01.06, 21:23
                                    No nie całkiem u mnie!:) "Obozrenije otiecziestwiennoj bronietankowoj tiechniki
                                    (1905-1995)" Newskij bastion A.W.Karpienko!Były dwa czołgi pod tym samym
                                    indeksem T-64A(Obiekt 434)! Jeden wyprodukowany w liczbie 20 sztuk w 1964 roku
                                    z armatą 125mm D-81!A drugi w 1969 roku z armatą 125mm 2A46-1! Przyznaję bez
                                    bicia,że nazwa 2A26 nie występuje w tej książce!Może to inna nazwa D-81?Co do
                                    rosnącej liczby czołgów T-72 w armii Iraku to pełna zgoda! Z tym ,że największa
                                    bitwa z użyciem czołgów odbyła się w Lipcu 1982 roku!Była to Irańska operacja
                                    zaczepna pod kryptonimem"Błogosławiony Ramadan"! W ciągu 23 dniowych zmagań
                                    Iran stracił od ognia artyleryjskiego,min,dział pepanc,granatników RPG-
                                    7,lotnictwa i irackich czołgów : 220 czołgów,133 transportery opancerzone,35
                                    dział i 18000 żołnierzy! Straty Irackie w sprzęcie były o połowę
                                    mniejsze ,natomiast w sile żywej ponad trzy krotnie mniejsze! Iraccy żołnierze
                                    okazali się lepiej wyszkoleni!
                                    -Pozdrawiam!
                                    • aso62 Re: pytanie o PT-91 14.01.06, 21:47
                                      marek_boa napisał:

> No nie całkiem u mnie!:) "Obozrenije otiecziestwiennoj bronietankowoj
                                      tiechniki
                                      > (1905-1995)" Newskij bastion A.W.Karpienko!Były dwa czołgi pod tym samym
                                      > indeksem T-64A(Obiekt 434)! Jeden wyprodukowany w liczbie 20 sztuk w 1964
                                      > roku z armatą 125mm D-81!

W 1964 to oni wyprodukowali 20 szt ale Obiektu 432. Nad Obiektem 434 wtedy
                                      rozpyczynali dopiero prace projektowe. Zresztą armata 125 w tym czasie też
                                      dopiero istniała jako prototyp.

> A drugi w 1969 roku z armatą 125mm 2A46-1!

Rok się zgadza ale powinno być 2A26.

> Przyznaję bez bicia,że nazwa 2A26 nie występuje w tej książce!Może to inna
                                      nazwa D-81?

2A26 to inaczej D-81T, 2A46 to D-81TM.

> Co do rosnącej liczby czołgów T-72 w armii Iraku to pełna zgoda! Z tym ,że
                                      > największa bitwa z użyciem czołgów odbyła się w Lipcu 1982 roku!Była to
                                      > Irańska operacja zaczepna pod kryptonimem"Błogosławiony Ramadan"! W ciągu 23
                                      > dniowych zmagań Iran stracił od ognia artyleryjskiego,min,dział
                                      > pepanc,granatników RPG-7,lotnictwa i irackich czołgów : 220 czołgów,133
                                      > transportery opancerzone,35 dział i 18000 żołnierzy! Straty Irackie w
                                      > sprzęcie były o połowę mniejsze ,natomiast w sile żywej ponad trzy krotnie
                                      > mniejsze! Iraccy żołnierze okazali się lepiej wyszkoleni!

Pod względem wyszkolenia to obie strony były siebie warte :). Nie sztuką jest
                                      dobrze się bronić, prawdziwe umiejętności (zwłaszcza w stosowaniu czołgów)
                                      wychodzą gdy trzeba zaatakować. W tym przypadku Irańczycy dali się wpuścić w
                                      pułapkę Irakijczyków i dostali baty.
                                      • marek_boa Re: pytanie o PT-91 15.01.06, 12:28
                                        T-64(Obiekt 432) był produkowany od 1964 do 1969 roku! Wyprodukowano około 100
                                        sztuk! Po modernizacji w kierunku T-64A z tego czołgu powstał pojazd oznazcony
                                        nazwą T-64R! Głównym uzbrojeniem była armata 115mm D-68!Następnym czołgiem w
                                        tym typoszeregu był T-64T opracowany w 1963 roku z turbiną gazową GTD-3TL
                                        (przeróbka silnika śmigłowcowego)z armatą 115mm D-68!Pojazd był testowany do
                                        1965 roku!Później w 1966 powstał Obiekt 437 z armatą 125mm D-85 na bazie
                                        Obiektu 434!Następny w kolejce był Obiekt 445 też skonstruowany na podstawie
                                        czołgu T-64A(Obiekt 434) w 1966 roku! W tym czołgu zmieniono silnik na Diesla W-
                                        45! Armata to była 125mm D-81!Co do T-64A(Obiekt 434-II) to ...obaj mamy
                                        rację:) Czołg skonstruowany był w 1969 roku ale na uzbrojenie wszedł...dopiero
                                        w 1980 ze wszystkimi wcześniejszymi modernizacjami!(Ach te drobne literki:))
                                        Czyli armata 125mm 2A46-1,stabilizator uzbrojenia 2E28M2,celownik-dalmierz TPD-
                                        2-49(TPD-K1),system Tucza 12x902A,ekrany burtowe na całej dlugości!Co do wojny
                                        Irańsko-Irackiej to w typowym starciu Irańczycy zazwyczaj dostawali baty od
                                        Irakijczyków jeśli chodzi o broń pancerną! Choc fakt faktem to żołnierzom obu
                                        nacji (jak to u nich) zdarzało się porzucic nieuszkodzony sprzęt na
                                        stanowiskach bojowych i ...zwiac!:)
                                        -Pozdrawiam!
                              • fulcrum1 Re: pytanie o PT-91 16.01.06, 09:23
                                aso62 napisał:

> fulcrum1 napisał:
                                >
                                > > T-64 był znacznie lżejszy, o wiele szybszy,
                                >
                                > Cechy drugorzędne.

Ruchliwość, manewrowośc czołgu miała przy poziomie ówczesnych sko (o ile można
                                to było w tych latach tak nazywać) duże znaczenie

> > miał lepszy pancerz,
                                >
                                > Bzdura. Większych różnic w poziomie opancerzenia nie było, oba czołgi na
                                > poziomie 350 - 400 mm.

Różne są dane - Chieftain 350-390 mm, T-64 400-450 mm. Różnica istnieje....

> Irackie T-72 nie były gorsze od wczesnych T-64/64A i wcale nie radziły
                                > sobie 'całkiem dobrze' z Chieftainami. Obija mi się w pamięci jedna z
                                irańskich
                                >
                                > ofensyw kiedy Chieftainy okrążyły i zniszczyły dwie irackie dywizje pancerne.

T-72 miały gorszy pancerz i nie mogły wystrzeliwać ppk. Mi się "obija w
                                pamieci" conajmniej kilka bitew wygranych przez irackie czołgi.Pozdrawiam
                                • aso62 Re: pytanie o PT-91 16.01.06, 19:04
                                  fulcrum1 napisał:

> Różne są dane - Chieftain 350-390 mm, T-64 400-450 mm. Różnica istnieje....

T-64A miał przeciw KE 335 kadłub i 410 wieża. Czyli kadłub minimalnie słabszy a
                                  wieża minimalnie lepsza. Przeciw HEAT miał 450 mm i w tym był lepszy niż
                                  Chieftain.
                        • szatek100 Re: pytanie o PT-91 17.01.06, 01:21
                          > Nie jest rozwinięciem!Jest raczej krokiem w tył. T72 to był T64 dla ubogich
                          > (czyli na eksport).

Mylisz się.tysiące T-72 trafiły do wojsk ZSRR.Prawdą jest , ze T-72 był w
                          pewnych aspektach udoskonalony ale także zubozony.Lepiej pasował do taktyki
                          ZSRR.

T72 B zaczął docierać do radzieckich jednostek nieco
                          > pózniej. Najpierw szły do UW eksportowe T72 A (oznaczenie eksportowe T72M).

Od 85r M1 z ulepszonym pancerzem :)

T-64 gdy wchodził do służby był w porównaniu do czołgów
                          > zachodnich technologią wręcz kosmiczną. Nie miał sobie równych.

To prawda.Zwłaszcza na tle M60 wygladał okazale.Czy był lepszy od Leo 1 bądź
                          np. Chieftaina to juz mozna dyskutować.Na papierze IS-3 to takze była
                          wunderwaffe ale w czasie wojny w na bliskim wschodzie (spór o kanał sueski)w
                          1956r. w barwach egispskich całkowicie zawiódł.Nie mozna sprzętu oceniac
                          wyłącznie na podstwaie suchych parametrów technicznych.

> T-80 jest następcą T-64. T-80 nie ma nic wspólnego z T-72. Natomiast T-90 to
                          > nic innego niż zaawansowana modernizacja T-72 B dlatego ja uważam, że mimo,
                          że
                          > T-90 jest nowszy to potężniejszym czołgiem jest T 80 (np w wersji UM).

Ok sprwadziłem i przyznaję Ci rację :)Ale tylko częściowo :)Dowiedziałem się ,
                          że T-64 i T-72 to niezalezne , aczkolwiek zblizone konstrukcje.Oto , co o tym
                          pisze witryna www.fas org:

www.fas.org/man/dod-101/sys/land/row/t64tank.htm
                          Tu jest częśc o T-72

www.fas.org/man/dod-101/sys/land/row/t72tank.htm
                          A to o T-80

www.fas.org/man/dod-101/sys/land/row/t80tank.htm
                          Wspominałem juz o mojej dośc przecietnej znajomośc języka Shakespeara , ale w
                          tekscie znalazłem np. takie smaczki

"While the T-64 is closely related to the T-72, the T-64 was produced solely
                          for the Soviet Army and the slightly less capable T-72 was exported world-wide.
                          Unlike the T-72, the T-64 has an infra-red searchlight on the left side of the
                          125mm gun, a different power pack, narrower track, a different suspension, and
                          a slightly different turret."

i to

"The T-80, manufactured by Transmash of Omsk, appeared as production model in
                          1984, retaining the basic features of the T-64 series (including the 125mm
                          smoothbore gun with autoloader). Major innovations included the first Soviet
                          use of a gas turnine engine, providing increased speed and power, and the first
                          use of a laser rangefinder providing major improvements in fire control. The T-
                          80 is very similar in appearance to the T-72. It incorporates features common
                          to both the T-64 and T-72, especially in weaponry."

Wychodzi więc , że zarówno T-64 jak i T-72 i T-80 miały to samo działo i system
                          ładowania (Armata 2A46 zwana te bodajże D-81).Tak więc to , co najwazniejsze
                          się powtarzało.Podtawową różnicą był napęd.T-64 posiadał dość awangardowego jak
                          na tamte czasy pięciocylindrowego diesla o mocy 700-750 KM , T-72 duzo prostszy
                          i większy diesel V12 o mocy 780 lub 840 KM (wersja B) , natomiast T-80
                          dysponował gazową turbiną o mocy 1100 KM.Do tego oczywiście dochodza znaczne
                          różnice w wyposażeniu elektronicznym , które w kontescie porównania PT-91 z T-
                          80 i T-90 nie powiny nas zajmowac.W pobieznej analizie tekstównie dostrzegłem
                          wzmianki o różnicach w pancerzu , które to różnice na pewno wystepują.

Mimo wszystko nadal nie zgadzam się , że T-80 jest znacząco lepszy od PT-91 :)
                          Najlepiej posłużę się przykładem empirycznym.ukrainskie zakłady Małyszewa były
                          drugim obok Omska centrum produkcji T-80.Po rozpadu ZSRR w 1991 Ukraina zajeła
                          sie eksportem tego czołgu.320 maszyn trafiło do Pakistanu.nie miały jednak
                          turbin , ale silniki diesla (stad nazwa T-80UD).Zmodernizowana wersja
                          ukrainskiego UD zwie się T-84 .Startowała w malezyjskim przetargu obok T-90 i
                          PT-91.Cena była zblizona do konkurentów.Skoro ukrainskie modernizacje T-80 nie
                          kosztują wiecej , niz rosyjski T-90 , to zapewne rosyjskie , wychodzące z Omska
                          T-80UM także konkurują ceną z T-90 z Uralwagonzawodu.Czemu w tej sytuacji
                          władze FR kuuja rzekomo gorsze T-90 zamiast T-90.korupcja ? Przekrety ?
                          niegospodarnośc ?A moze po prostu miedzy T-80 i T-90 nie ma znaczacej róznicy i
                          oba wozy coraz bardziej się do siebie upodabniają ?

pzdr
                          =======================================================
                          ZCHN już się zbliża
                          Już puka do mych drzwi...
                          • fulcrum1 Re: pytanie o PT-91 17.01.06, 19:27
                            szatek100 napisał:

> Mimo wszystko nadal nie zgadzam się , że T-80 jest znacząco lepszy od PT-91 :)
                            > Najlepiej posłużę się przykładem empirycznym.ukrainskie zakłady Małyszewa
                            były
                            > drugim obok Omska centrum produkcji T-80.Po rozpadu ZSRR w 1991 Ukraina
                            zajeła
                            > sie eksportem tego czołgu.320 maszyn trafiło do Pakistanu.nie miały jednak
                            > turbin , ale silniki diesla (stad nazwa T-80UD).Zmodernizowana wersja
                            > ukrainskiego UD zwie się T-84 .Startowała w malezyjskim przetargu obok T-90 i
                            > PT-91.Cena była zblizona do konkurentów.Skoro ukrainskie modernizacje T-80
                            nie
                            > kosztują wiecej , niz rosyjski T-90 , to zapewne rosyjskie , wychodzące z
                            Omska
                            >
                            > T-80UM także konkurują ceną z T-90 z Uralwagonzawodu.Czemu w tej sytuacji
                            > władze FR kuuja rzekomo gorsze T-90 zamiast T-90.korupcja ? Przekrety ?
                            > niegospodarnośc ?A moze po prostu miedzy T-80 i T-90 nie ma znaczacej róznicy
                            i
                            >
                            > oba wozy coraz bardziej się do siebie upodabniają ?
                            >
                            > pzdr
                            > =======================================================

Co do przetargu malezyjskiego to pamiętaj,że nie zawsze w przetargach wygrywa
                            najlepszy sprzęt ale przeważnie w przetargach wygrywa NAJLEPSZA OFERTA
                            (całościowo). Z tego co ja wiem to T-90 był za drogi dla Malezyjczyków, a T-84
                            niedopracowany (coś tam z nim było "nie tak"). Ja dalej twierdzę,że T-80 UM
                            jest lepszym czołgiem niż T-90 i (tym bardziej) niż Twardy. T-90 jest rosyjskim
                            MBT najbliższej przyszłości ponieważ jest po prostu tańszy i prostszy. T 80 U
                            (i jego następna modyfikacja UM) to jeszcze pozostałość koncówki zimnej wojny.
                            Nieekonomiczna ale dająca niesamowitego kopa 1250 konna turbina oraz lepsze niż
                            w T-90 opancerzenie główne powodują moim zdaniem,że T-80 UM jest lepszym
                            czołgiem (dodatkowo wydaję mi się,że T-80 UM ma lepsze zawieszenie). Pozdrawiam
                      • marek_boa Re: pytanie o PT-91 13.01.06, 23:19
                        T-72 powstał troszeczkę inaczej Kolego Szatek100! Od T-64A(Obiekt 434) wywodzi
                        się "protoplasta" Obiekt 172! Podwozie i cały układ jezdny jest taki sam w obu!
                        Obiekt 172 ma za to gorszą armatę(w T-64A- 2A46-1,w Obiekt 172- D-81-T)W T-64A
                        był też nowocześniejszy silnik i inna wieża! Z Obiektu 172 powstał Obiekt 172M!
                        Było to połączenie podwozia z Obiektu 167 z wieżą od czołgu Obiekt 172! I
                        dopiero na bazie czołgu Obiekt 172M powstał prototyp T-72! Natomiast czołg T-80
                        jest następcą czołgu T-64 jako czołg podstawowy!
                        -Pozdrawiam!
    • cataphract Re: pytanie o PT-91 12.01.06, 18:02
      Więc jakbyście mieli zrobić taki ranking czołgów, to gdzie byscie Twardego
      umieścili. Domyślam się że poniżej Leoparda czy Abramsa, ale co z T-84, Ariete,
      czołgami indyjskimi czy chińskimi?
      • michalgajzler Arjun 13.01.06, 10:45
        To ja może o Arjunie, choć już kilka razy ten temat się tu przewijał. W zamyśle
        Hindusów (choć może to nie jest najwłaściwsze określenie ponieważ wymagania
        zmieniały się cokolwiek w chyba juz 30-to letniej historii programu) odpowiednik
        zachodnich czołgów w rodzaju Leo II czy Abramsa. Hindusi chwalą się opracowanym
        pancerzem Kanchan i jego skutecznością (porównując powyższych czołgów). Danych
        liczbowych co do faktycznej jego skuteczności znaleźć za bardzo nie można (albo
        ja słabo szukam;-)). Po masie teoretycznie powinna świadczyć o ochronie lepszej
        niż w przypadku Twardych. Ale z Arjunem problemów było/jest sporo - zawieszenie,
        za słaby silnik, były problemy z SKO, no i przede wszystkim część hinduskich
        wojskowych poruszał problem masy (za dużej jak na ich warunki). "Malezyjski"
        Twardy przynajmniej wygląda na mniej "problemotwórczy".
        • marek_boa Re: Arjun 13.01.06, 10:49
          Miejmy nadzieję że Malezyjczycy będą zadowoleni! A co do "problemotwórczości"
          to dopiero okaże się w "praniu",jak to już nie raz bywało!:)
          -Pozdrawiam!
    • peleus Re: pytanie o PT-91 13.01.06, 21:46
      Ktoś pisał o PT-91 porównująć go do Lanosa,
      www.militaryphotos.net/forums/showthread.php?t=68001
      Jak wypada PT-91 vs K1A1 MBT, XK2 MBT?
      Oraz T-80U(które też są w RoK Army) vs K1A1 MBT, XK2 MBT?
      • marek_101 Re: pytanie o PT-91 14.01.06, 11:34
        >Jak wypada PT-91 vs K1A1 MBT,
        ten koreaniec wygląda zajefajnie ;-)
        chciaż cholernie podobny do Abramsa
        • szatek100 Re: pytanie o PT-91 17.01.06, 01:24
          Bo amerykańscy konstruktorzy abramsa pomagali koreańczykom tworzyć czołg K1
          (nazwa zresztą tez nawiązuje do M1 Abrams)

pzdr
    • cataphract Re: pytanie o PT-91 27.01.06, 23:18
      Fajnie ze moj watek mial tyle odpowiedzi, szkoda ze wiekszosc schodzila z
      tematu. Wy tu porownujecie sobie dwa ruskie czolgi a ja nadal pytam sie o
      pozycje PT-91 wsrod innych czolgow. To ze nie dorownoje Leo2 czy Abramsow to
      wiedzialem, ale jak sie ma np. do Ariete albo T-84? Ogolnie, czy jest to woz
      ktorym mozna sie chwalic?
      • aso62 Re: pytanie o PT-91 28.01.06, 00:00
        Żeby dać sensowną odpowiedź nadal braku paru istotnych informacji:

1. czy i jeśli tak, o ile, wzmocniono pancerz w stosunku do T-72M1 (czyli T-
        72A)?
        2. jaka jest celność tej nowej słowackiej armaty? Bo stara z naszych T-72/PT-91
        jest do niczego.
        3. jaką strzela amunicją? Jaka jest jej przebijalność?
        • fulcrum1 Re: pytanie o PT-91 28.01.06, 00:51
          aso62 napisał:

> Żeby dać sensowną odpowiedź nadal braku paru istotnych informacji:
          >
          > 1. czy i jeśli tak, o ile, wzmocniono pancerz w stosunku do T-72M1 (czyli T-
          > 72A)?
          > 2. jaka jest celność tej nowej słowackiej armaty? Bo stara z naszych T-72/PT-
          91
          >
          > jest do niczego.
          > 3. jaką strzela amunicją? Jaka jest jej przebijalność?

W sumie racja ale rosyjskie czołgi mają ten plus, że wiemy o nich napewno, że
          mają lepszy Pancerz niż Twardy i że mają nowoczesną wersję 2a46 z nowoczesnym
          stabilizatorem oraz strzelają nowoczesną amunicją oraz ppk. Ja dalej jestem
          zdania, że Pt-91 jest gorszy od T-90 (o T-80 UM nie wsponiając). Co do Ariete
          to nie mam dużo informacji ale wiem, że nie jest to udany czołg i nawet włoska
          armia nie bardzo go chce w większych ilościach.Pozdrawiam
          • corran Re: pytanie o PT-91 22.03.06, 22:37
            > W sumie racja ale rosyjskie czołgi mają ten plus, że wiemy o nich napewno, że
            > mają lepszy Pancerz niż Twardy

Może mi na pisać na jakiej podstawie tak twierdzisz, skoro nie wiemy jaki pancerz ma PT-91M?
            • aso62 Re: pytanie o PT-91 22.03.06, 23:18
              Pewnie na tej podstawie, że nie mógł on ulec dużej zmianie w stosunku do bazy
              czyli T-72M. Jedyne co można by zrobić to wymienić ten stiekłotekso-cośtam z
              przodu kadłuba na coś innego. Ale to niewiele by dało.
    • michalgajzler Re: pytanie o PT-91 25.03.06, 10:02
      Wątki malezyjskie zarchiwizowane, więc wrzucę tutaj:
      www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_060325/ekonomia/ekonomia_a_8.html
      Tekst właściwie o testach w Malezji i dostawach jak i modyfikacjach jakie
      jeszcze mają być wprowadzone, ale pojawia się też takie coś:
      "Realizacja kontraktu malezyjskiego przyciągnęła zainteresowanie potencjalnych
      nowych klientów. Co najmniej trzy armie rozpoczęły rozmowy w sprawie zakupów
      najnowszych polskich czołgów. Jakie? Tego Bumar nie ujawnia."
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka