Dodaj do ulubionych

Izraelska korweta dostala pod Bejrutem

14.07.06, 23:08
2 npry albo UAV z ladunkiem bojowym ( ! ) trafil w poklad smiglowcowy - okret
jest uszkodzony, zaginelo 4 marynarzy
Obserwuj wątek
    • mosze_zblisko_daleka Statek egipski... 15.07.06, 07:40
      Podczac ataku na izraelskie okrety, byl w poblizu tez statek egipski i zostal
      trafiony przez bezpilotowy samolot naladowany z materialem wybuchowym.
      Zaloga uratowana, przez okrety izraelskie stoi w ogniu. Mozliwie dlatego
      Hizbulla mysleli ze plonie to izraelski okret.

• foxbat1 Re: Statek egipski... 15.07.06, 07:55
        Jeszcze w kilka godzin po ataku korweta Saar 5 stala w ogniu
        Obecnie ciezko uszkodzony okret jest holowany do portu w Hajfie

Nawet wasze kalmliwe media to potwierdzaja choc na samym poczatku armia
        twierdzila ze nic sie nie stalo

No ale jak Hezbollah puscil video z ataku na ktorym korweta plonie jak
        pochodnia od strony rufy to zmienili zdanie i nawet sie przyznali to
        zaginionych marynarzy

• mosze_zblisko_daleka Na poczatku zawsze zawiadamiamy... 15.07.06, 08:51
          ...rodziny zaginietych zolnierzy. Dlatego to potrwa wiecej czasu. Dopoki nie
          jest potwierdzone ze wszystkie rodziny wiedza co stalo sie zolnierzem, rzecznik
          nic nie podaje. Jest to przecie niemozliwe zeby rodzina dowiedziala przez medie
          ze jej czlonek nie zyje lub zaginal. Jest specjalna jednostka ktora zajmuje sie
          rozdawania takich smutnych wiadomosci.
    • styloplume Re: Izraelska korweta dostala pod Bejrutem 15.07.06, 09:28
      celny strzal
      jesli to jest prawda
      to bedzie straszny policzek dla butnej i aroganckiej izraelskiej armii
    • mosze_zblisko_daleka C-82... 15.07.06, 12:14
      Iranska rakieta lad-woda, Trafila w okret.
      Czy znaczie ta rakiete?
      • foxbat1 Re: C-82... 15.07.06, 12:20
        Zebys sie jescze zydowski fanatyku na czyms znal
        ale nie znasz sie ani na technice wojskowej ( jesli juz to C 802 chodz wg mnie
        byl to "baby C 802" czyli Kowsar jesli juz ) ani na geografi ( Hajfa wg ciebie
        lezy 150 km od granic Libanu )
        Mam watpliwosci czy ty wogole stukasz z Izraela
        Nie mam tylko watpliowsci co do twojego fanatyzmu i glupoty
        • foxbat1 Re: C-82... 15.07.06, 12:42
          na zakonczenie moich rozmow z toba

przeczytaj sobie co twoja honorowa armia zrobila przed chwila w Libanie

news.yahoo.com/s/ap/20060715/ap_on_re_mi_ea/mideast_fighting_civilians_killed_1;_ylt=AsVs8iqG1fLlgNuKhTPkRAwUvioA;_ylu=X3oDMTBiMW04NW9mBHNlYwMlJVRPUCUl
          • j-k IDF - antyizraelska niemoto, rozbila w Libanie 15.07.06, 14:30
            kilka lotnisk i kilka baz islamkich bandytow z hisbollah.

to cieszy :)

tylko nie piszemi, niemoto, ze i ja pisze z Izraela, czy tez jestem Zydem.

Nie jestem.
            • marek_boa Re: IDF - antyizraelska niemoto, rozbila w Libani 15.07.06, 14:48
              J-K to Hezbollah miał nawet swoje lotniska i samoloty????!:) No o tym to ja nie
              wiedziałem!:)
              -Pozdrawiam!
              P.S. Nie wiem czy atak na międzynarodowe lotnisko cywilne może kogoś cieszyć!
              • j-k przeczytaj raz jeszcze :))) 15.07.06, 16:42
                z tego co napisalem nie wynika, ze te lotniska nalezaly do hisbollahu...

napisalem tylko, ze Izrael je zbombardowal, co nie budzi mojego zmartwienia

gdyz nie wyladuja na nich Syryjczycy :)

• marek_boa Re: przeczytaj raz jeszcze :))) 15.07.06, 16:53
                  Moje jednak budzi! Prawdopodobieństwo lądowania tam czym kolwiek przez
                  Syryjczyków jest takie same jak Marsjan!Równie dobrze Mógł byś napisać ,że
                  powinni bombardować szkoły Libańskie bo można tam rozlokować szpital polowy dla
                  rannych Syryjczyków! I jedna opcja i druga jest możliwa ale nie realna!
                  -Pozdrawiam!
                  • j-k No to masz problem :) 15.07.06, 17:01
                    Otoz niewazne , kto moglby wyladowac na tych lotniskach, czy Syryjczycy, czy
                    inni, to dobrze, ze je zniszczono.
                    Po co armii Libanskiej lotniska, skoro ta nie ma samolotow? :)))
                    • j-k I 15.07.06, 17:04
                      A nade wszystko, co uszlo Twojej uwadze, moj posty byl odpowiedzia na post
                      foxbata.

Lubie denerwowac proprosyjskich fanatykow :)
                      Bandytow islamskich trzeba bowiem tluc wszedzie, a nie tylko jak chcialby
                      foxbat w Czeczenii :)))
                      • marek_ogarek Re: I 15.07.06, 21:18
                        nastepny faszystowski kutas.
                        • j-k islamska niemoto 15.07.06, 23:33
                          na forum Swiat jestem dosc dobrze znany...
                          w r. 1981 bylem dzialaczem "Solidarnosci" W WARSZAWIE

Twoje uwagi o faszyzmie dowodza tylko skrajnej niewiedzy,
                          ze komunizm od faszyzmu byl odlegly tylko o 3 kroki...

Inaczej za to jedno zdanie - dawno bys juz siedzial i bekal :)))
                          • ignapio Re: islamska niemoto 16.07.06, 19:21
                            Mały błąd , korzenie faszyzmu i komunizmu są te same , nie trzy kroki tylko
                            zero kroków , co tu dużo pisać strukturalnie i ideologicznie państwo Hitlera
                            było niemal identyczne z państwem Stalina i to zupełnie nieprzypadkowo ,
                            różnice są szczegółowe i wynikające wprost z geografii , demografii etc ,
                            dlatego nie przypadkiem "Mein Kampf " zostało zakazane przez komuchów - po to
                            by nikt nie mógł robić porównań z wypocinami Lenina i spółki boby nie znalazł
                            różnic ideologicznych . To tak w skrócie .
                            • j-k wiem to az nadto dobrze. 17.07.06, 00:30
                              chodzilo mi tylko o to, ze bedac dzialaczem "Solidarnosci" w 1981
                              i przykladajac reke do obalenia komunizmu - trudno posadzac mnie o sympatie
                              do faszyzmu - jak to biedactwo islamskie przede mna - wobec mnie uczynilo.

Dr. J.K.
                              Dzalacz "Soliodarnosci" w Warszawie w 1981.
                    • marek_boa Re: No to masz problem :) 15.07.06, 17:12
                      Armii Libańskiej??? Przecież Izrael zbombardował i ostrzelał międzynarodowe
                      lotnisko cywilne w Bejrucie!?Znaczy się samoloty pasażerskie też im nie
                      potrzebne?Przeginasz J-K!
                      -Pozdrawiam!
                      • j-k Re: No to masz problem :) 15.07.06, 17:39
                        Czepiasz sie szczegolow :)
                        Pewnie nie chcieli, by wyladowaly na nim samoloty z Teheranu
                        z "pomoca humanitarna" :)))

A tak w ogole - nie slyszales oficjalnych komunikatow Izraela?
                        jego celem bylo odciecie Libanu od reszty Swiata i tak uczyniono...
        • mosze_zblisko_daleka Re: C-82... 15.07.06, 12:48
          Dlaczego Yahoo nie podaje jak wczoraj zginela babcia i 4 letni wnuczek w
          osiedlu Meron.??????
          Lub 33 letni chlopac w Sfacie.
      • marek_boa Re: C-82... 15.07.06, 12:52
        Mosze gdyby to była rakieta C-802 (czyli Chińska Ying Ji YJ-2) to trafiony Saar
        już by zatonął!:)
        Oficjalne dane C-802:
        -długość - 5,81m
        -rozp.skrzy. - 1,18m
        -śred.korpu. - 0,36m
        -masa - 525kg
        -masa głow. - 165kg
        -zasięg - 120km
        -silnik - odrzutowy
        Pociski C-802 są na wyposarzeniu marynarki wojennej Iranu w wersji woda-woda!
        -Pozdrawiam!
        P.S. Sam pocisk to najprawdopodonie kompilacja RGM-84 Harpoon i MM-38 Exocet!
        Przynajmniej był wzorowany na tych dwóch pociskach!
        • mosze_zblisko_daleka Re: C-802... 15.07.06, 13:15
          My myslimy ze jest to C-802, zalezy gdzie trafil i jakie sa systemu ratunkowe
          na okrecie. Prawdopodobnie odpalony przez iranska gwardia rewulocyjna...
        • marek_ogarek Re: C-82... 15.07.06, 20:45
          > Mosze gdyby to była rakieta C-802 (czyli Chińska Ying Ji YJ-2) to trafiony
          Saar
          >
          > już by zatonął!:)

Nie koniecznie. Zywotnosc wspolczesnych jednostek jest czasem zaskakujaco duza.
          Przykladowo zblizonych rozmiarow libijska nanuchka poszla na dno dopiero po
          trzech harpoonach.
          Nie zmienia to faktu ze izraelczycy sie skompromitowali. Zwlaszca jesli nie
          byly to pociski a zwykle bezpilotowce. Jesli to byl saar 5 to ma on calkiem
          niezla obrone plot. Ciekawe tylko czym oni ostrzeliwali cele naziemne ?
          • gregorxix Re: C-82... 15.07.06, 21:29
            76? a co do przyczyny, coz z czasem pewnie sie dowiemy.. moze byc i tak ze
            dostal rakieta ktorej glowica nie eksplodowala..
          • cossack Re: C-82... 15.07.06, 21:35
            To zapewne był Saar 5 (pokład śmigłowcowy). A ostrzał prowadzili pewnie z OTO
            76 mm.
            I zgadzam się z tobą. To kompromitacja.
            • virra Re: fachowcy 15.07.06, 22:05
              Jesli okret prowadzil ogien z 76 mm gun to nie mial zamontowanego Phalanxa,albo
              jedno albo drugie wchodzi w system okretu.Zatem mogl sie nie obronic przed
              rakieta....i gdzie tu kompromitacja ?
              • gregorxix Re: fachowcy 15.07.06, 22:10
                ma jeszcze rakietowy system opl barak.. ale faktem, trudno wyciagac wnioski gdy
                niewiele wiadomo o okolicznosciach zdarzenia..
                • virra Re: fachowcy 15.07.06, 22:18
                  dlatego napisalem ze MOGL sie nie obronic posiadajac tylko Barak do obrony i
                  zostajac zaskoczony tego rodzaju atakiem.
                  podobno zostaly wystrzelone dwie rakiety z ktorych jedna poszla w wode a druga
                  w okret.
                  mysle ze syst.Phalanx mogl okazac sie byc bardzo pomocny w tej sytuacji.
                  • marek_boa Re: fachowcy 15.07.06, 22:39
                    Chyba ,że nie był to pocisk C-802 tylko C-701(Chińska nazwa FL-8) opracowany
                    spejalnie przez Chińczyków dla Iranu! Moim zdaniem wszystko wskazuje właśnie na
                    to! W TV był pokazany okręt tuż po trafieniu! Moim zdaniem lekko inaczej by
                    wyglądał gdyby dostał 165 kilogramową głowicą!
                    Dane pocisku FL-8:
                    -długość - 2,5m
                    -rozpięt.stabiliz. - 0,56m
                    -śred.kadłu. - 0,18m
                    -V/max - 0,85 Ma
                    -zasięg - do 15km
                    -masa całk. - 105kg
                    -masa głowic. - 7,8kg
                    -naprowadzanie - telewizyjne i w podczerwieni (głowica naprowadzająca OT-3)
                    -Pozdrawiam!
                    • virra Re: fachowcy 15.07.06, 22:47
                      Faktycznie ze okret wygladal za "dobrze" po trafieniu 165 kilogramowa glowica.
                      Ale czy ta chinszczyzna FL-8 moze byc wystrzeliwana z ladowych wyrzutni ?
                      • marek_boa Re: fachowcy 15.07.06, 22:56
                        Ponoć właśnie po to Chińczycy ją dla Iranu skonstruowali! Jest to pocisk
                        przeznaczony dla baterii nadbrzeżnych! Startuje z kontenera ,który swoim
                        wygladem przypomina kontenery startowe pocisków Exocet ino ,że jest mniejszy!
                        Kontener(kontenery???) umieszczony jest na przyczepie ciągnionej!
                        -Pozdrawiam!
                  • cossack Re: fachowcy 15.07.06, 22:40
                    > dlatego napisalem ze MOGL sie nie obronic posiadajac tylko Barak do obrony i
                    > zostajac zaskoczony tego rodzaju atakiem.
                    To tylko potwierdza, że się skompromitowali.
                    Co to znaczy, że był "zaskoczony"?? Podczas ostrzału??
                    Dla mnie oznacza to tylko dwie możliwości. Albo okręt podszedł zbyt blisko
                    brzegu (sam nie wiem jak to nazwać) co uniemożliwiło skuteczne zadziałanie
                    systemów obrony okrętu (zbyt krótki czas na reakcję), lub okręt prowadził
                    ostrzał z większej odległości, lecz z niewiadomych przyczyn nie zauważono (??)
                    nadlatujących rakiet. W przypadku drugiej możliwości mogę się tylko domyślać,
                    że obsługa radaru i wyrzutnia Barak nie były w stanie najwyzszej gotowości
                    bojowej. Nie nazwałbym tego kompromitacją, gdyby Izrael ogłosił, że na wskutek
                    awarii radaru... itd. A tego do tej pory nie uczynił.
                    • virra Re: fachowcy 15.07.06, 22:51
                      kompromitacja to bedzie jak zostana zaskoczeni po raz drugi :)
                      • cossack Re: fachowcy 15.07.06, 22:57
                        Chyba aż tak zadufani nie są.
                        Jeśli będą przeprowadzać jeszcze ostrzał z morza, to pewnie jakimś okrętowym
                        zespołem (2 jednostki). Jeden będzie pewnie pilnował strefy. Zamienią blok z
                        Bredą na Phalanx`a. Tak myślę.
                        • marek_ogarek Re: fachowcy 15.07.06, 23:11
                          > zespołem (2 jednostki). Jeden będzie pewnie pilnował strefy. Zamienią blok z
                          > Bredą na Phalanx`a. Tak myślę.

tylko czum wtedy beda ostrzeliwac cele naziemne ?
                          • cossack Re: fachowcy 15.07.06, 23:25
                            Zapewne Bredą :)
                            Drugi będzie w konfiguracji "artyleryjskiej".
            • marek_ogarek Re: C-82... 15.07.06, 22:22
              > To zapewne był Saar 5 (pokład śmigłowcowy). A ostrzał prowadzili pewnie z OTO
              > 76 mm.

Tak tylko ze w tutejszych mediach mowili cos o rakietach. Moze pokrecili.
              A poklad smiglowcowy jesli sie nie myle, maja tez mniejsze izraelskie jednostki.
              Byla jsks wersjs saar 4.5. nie jestem pewien czy jeszcze maja to w sluzbie.

www.globalsecurity.org/military/world/israel/aliya-pics.htm
              tylko ze ten nie ma 76

> I zgadzam się z tobą. To kompromitacja.
              • gregorxix Re: C-82... 15.07.06, 22:26
                saar 5 ma mozliwosc montazu modulow uzbrojenia, zamiast phalanxa mozna
                zamontowac armate 76mm..
              • cossack Re: C-82... 15.07.06, 22:45
                > Byla jsks wersjs saar 4.5. nie jestem pewien czy jeszcze maja to w sluzbie
                Jeszcze mają:
                www.israeli-weapons.com/weapons/naval/saar45/Saar45.html
                > A poklad smiglowcowy jesli sie nie myle, maja tez mniejsze izraelskie
                jednostki
                Na mój stan wiedzy to śmigłowce mają tylko Saar 5. Ale może coś się zmieniło?
                Przyznam, że nie słyszałem.
                www.israeli-weapons.com/weapons/naval/saar5/Saar5.html
    • mosze_zblisko_daleka Saar-5... 16.07.06, 00:18
      ...zostala wlasnie trafiona. byla 16km od wybrzeza libanskiego.
      Druga rakieta trafila statek egiski 60km od wybrzeza, ktory zatonal natychmiast.
      Mysle ze jest to nowa faza wojny land-morze i potrzeba bedzie najpierw
      zniszczyc baterie "Silk-Worm" lub jak chcecie C-802 i pozniej to juz Alla Akbar!
      • marek_boa Re: Saar-5... 16.07.06, 09:01
        Mosze ja Ciebie grzecznie proszę!!! Doprowadzać Zaczynasz mnie do rozpaczy! C-
        802 i "Silkworm" to dwie całkiem różne rakiety!!! "Silkworm" czyli "Hai Yang-
        1"(HY-1 - Morski Orzeł) lub "Shang You-1"(SY-1) lub "Fei Long-1"(FL-1 -
        Latający Smok) to Chińskie kopje Radzieckich ciężkich pocisków
        przeciwokrętowych P-15! Dane HY-1:
        -Dług. - 5,8m
        -rozp.skrzy. - 2,4m
        -śred.korp. - 0,76m
        -masa - 2300kg
        -masa głow.bojow. - 454kg
        -zasięg - 40km
        -Pozdrawiam!
    • mosze_zblisko_daleka Instalacje radarowe... 16.07.06, 18:45
      Dzis zostaly zniszczone wszystkie libanskie instalacje radarowe lad-woda,
      ktore dawaly info hizbulla o izraelskich okretach.
      Izrael nie chcial "dotykac" tych instalacji, ale kiedy doszedl do wniosku ze
      wlasnie one pomagaja wykryc izraelska flote-nie bylo innej rady.
      • marek_boa Re: Instalacje radarowe... 16.07.06, 18:56
        Mosze to najprawdopodobniej nic nie da! Jeśli moje przypuszczenia co do użytych
        pocisków do zaatakowania korwety się sprawdzą to naprowadzanie pocisków FL-8
        jest telewizyjne! Radar do niczego im nie jest potrzebny! A Izraelskie okręty
        będą musiały ostrzeliwać brzeg bez jego widoczności aby nie narazić się znowu
        na kontrę!
        -Pozdrawiam!
        • mosze_zblisko_daleka Re: Instalacje radarowe... 16.07.06, 19:23
          OK, rozumiem dobrze. Ale oni teraz nie dostana uprzedzenie i nie moga sie tak
          przygotowac. Moze zrozumiesz miedzy moimi slowami ze tak wlasnie mozna lepiej
          wykryc baterie... ;-)
          Oprocz tego telewizja w nocy to nie jest tak skuteczna...
          • marek_boa Re: Instalacje radarowe... 16.07.06, 22:24
            Mosze do wykrycia Izraelskiego okrętu wystarczy jeden wystrzał z jego działa! A
            systemy naprowadzania telewizyjnego działają na podstawie światła szczątkowego!
            Co do wykrycia takiej baterii przez okręt to jest możliwe praktycznie tylko w
            momencie zaobserwowania startu pocisku! Nie ma emisji radarowej ani cieplnej w
            stanie gotowości! Ot zwykła metalowa lub kompozytowa skrzynia!
            -Pozdrawiam!
            • mosze_zblisko_daleka pirotechnika... 16.07.06, 22:45
              Wyobraz sobie ze ja w nocy bede stralal z dziala i oprocz tego dookola beda
              beczki ktore zrobia halas jak armata 76mm i z daleka to wszystko wyglada
              podobnie. To co wystrzela na kazdy cel rakiete...???
              Z drugiej strony armata wcale nie wystrzeli na poczatku, tylko pirotechnika
              poczekaja az skonczy sie amunicja i wtedy 76mm dalaczy sie do koncertu.
              Jak widzisz sa rozne sposoby i nie tak skomplikowane...
              • czaja1 Re: pirotechnika... 16.07.06, 23:04
                Ma ktoś zdjęcie uszkodzonej korwety??

pozdro
              • marek_boa Re: pirotechnika... 17.07.06, 00:03
                Mosze jak ty w nocy będziesz strzelał z działa to najpierw będzie błysk a
                dopiero później huk!:) Nowoczesne urządzenia noktowizyjne polegające
                na "zbieraniu" światła szczątkowego i emisja cieplna okrętów Saar 5 mają to do
                siebie ,że okręt w nocy jest bardziej widoczny jak w dzień! A ostrzał celów
                brzegowych bez uprzedniego rozpoznania można śmiało porównać do wystrzeliwania
                rakiet przez Hezbollah na Izrael! I jedno i drugie z militarnego punktu
                widzenia nie ma sensu!
                -Pozdrawiam!
    • mosze_zblisko_daleka Barak... 18.07.06, 15:15
      Rakiety "Barak" (blyskawica) ktore znajduja sie na pokladzie Saar-5 (burza),
      sa przerobione teraz zeby mialy moznosc stracenia rakiet Fadzar-3, ktore spadly
      na Haife. Bedzie to rakieta woda-powietrze, wystrzelana z ladu...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka