Dodaj do ulubionych

Bicz na Talibów

29.07.06, 20:36
Sława!

wiadomosci.onet.pl/1349409,2678,1,kioskart.html
Forum Słowiańskie
gg 1728585
Obserwuj wątek
    • bhuzdur Re: Bicz na Talibów 29.07.06, 20:57
      Sadze ze poczciwy Mi24 bylby rownie skuteczny, a znacznie tanszy w uzytkowaniu
      • marek_boa Re: Bicz na Talibów 29.07.06, 22:34
        Mnie się wydaje ,że był by równie ...mniej awaryjny!:) W czasie całej II Wojny
        Irackiej śmigłowce AH-64 były remontowane ponad 300 razy!!!
        -Pozdrawiam!
      • speedy13 Re: Bicz na Talibów 30.07.06, 01:04
        Hej

bhuzdur napisał:

> Sadze ze poczciwy Mi24 bylby rownie skuteczny, a znacznie tanszy w uzytkowaniu

Chyba nie. Najwyraźniej goście sobie bardzo cenią u Apache możliwość dokładnej
        obserwacji w dzień i w nocy z bardzo daleka, no i te kierowane laserem pociski.
        Mi-24 nie ma takich cudów. Może jakaś super-hiper-zmodernizowana wersja... ale
        i tak Hellfire nie będzie zabierała :)
        • bhuzdur Re: Bicz na Talibów 30.07.06, 01:09
          No to trzeba by wsadzic do Mi24 troche dobrej elektroniki do obserwacji w nocy,
          a z tego co pamietam wlosi ktorzy uzywali mangust w somalii narzekali ze z
          braku dzialka musza uzywac pociskow kierowanych (hellfire?) do niszczenia jakis
          nieopancerzonych celow co sie nie kalkuluje ekonomicznie.
        • marek_boa Re: Bicz na Talibów 30.07.06, 01:21
          Hm?! No i mam problem!:) Kurdeeee!:)Speedy muszę Cię rozczarować(lub ucieszyć!)
          jak Wolisz!:) Śmigłowce,które nie tak dawno zakupiła Wenezuela w Rosji,czyli Mi-
          35M mogą działać bez problemowo w nocy! Na uzbrojeniu posiadają równie
          skuteczne pociski Ataka!
          -Pozdrawiam!
          • bhuzdur Re: Bicz na Talibów 30.07.06, 01:26
            > 35M mogą działać bez problemowo w nocy! Na uzbrojeniu posiadają równie
            > skuteczne pociski Ataka!
            > -Pozdrawiam!
            No wlasnie, patrzac na to okiem brytyjskiego podatnika zmodernizowany Mi24 tak
            samo bedzie biczem na talibow apache, a tanszym i mniej awaryjnym
            • marek_boa Re: Bicz na Talibów 30.07.06, 01:29
              Jeśli chodzi o Brytyjskiego podatnika to jednak mało prawdopodobne!:) Skoro się
              wywaliło kupę kasy na zakup WAH-64 to trzeba ich używać i tyli!
              -Pozdrawiam!
              • bhuzdur Re: Bicz na Talibów 30.07.06, 01:34
                marek_boa napisał:

> Jeśli chodzi o Brytyjskiego podatnika to jednak mało prawdopodobne!:) Skoro
                się
                >
                > wywaliło kupę kasy na zakup WAH-64 to trzeba ich używać i tyli!
                > -Pozdrawiam!
                Nie chodzi mi o zastapienie apachy. Apache jest swietna maszyna na porzadna
                wojne a nie uganianie sie za partyzantami. Wziac w leasing pare rosyjskich
                maszyn i wyjdzie taniej
                • marek_boa Re: Bicz na Talibów 30.07.06, 01:40
                  W takim wypadku jedynie mogli by "zatrudnić" Rosyjskich pilotów wraz z
                  maszynami! Bo przeszkolenie Brytyjskich pilotów było by zbyt kosztowne,a po za
                  tym nie wiem jak jest to zapisane w Angielskiej konstytucji,czy wogóle mogli by
                  tak zrobić! Po za tym chyba jednak takie rozwiązanie odpada bo Rosjanie swego
                  czasu obiecali ,że jednostek bojowych do Afganistanu nie wyślą!
                  -Pozdrawiam!

• bhuzdur Re: Bicz na Talibów 30.07.06, 01:48
                    marek_boa napisał:

> W takim wypadku jedynie mogli by "zatrudnić" Rosyjskich pilotów wraz z
                    > maszynami! Bo przeszkolenie Brytyjskich pilotów było by zbyt kosztowne,a po
                    za
                    > tym nie wiem jak jest to zapisane w Angielskiej konstytucji,czy wogóle mogli
                    by
                    >

UK nie ma konstytucji:-) serio. To sie robi taki bierze sie ex-military pilotow
                    zolnierzy technikow, oni dzialaja jako firma, "security contractors" tak jak
                    Executive Outcomes w afryce, tak wiec przepisy prawne ich juz nie dotycza:-)

• marek_boa Re: Bicz na Talibów 30.07.06, 01:54
                      No tak ale śmigłowce Leasingowane by były od Rosji , a czy ta zgodziła by się
                      przekazać je "prywatnej " firmie?
                      -Pozdrawiam!
                      • bhuzdur Re: Bicz na Talibów 30.07.06, 02:04
                        marek_boa napisał:

> No tak ale śmigłowce Leasingowane by były od Rosji , a czy ta zgodziła by się
                        > przekazać je "prywatnej " firmie?
                        > -Pozdrawiam!
                        to juz kwestie techniczne:-) Z tego co wiem south african executive outcomes ma
                        ww swoim "parku maszynowym" spora liczbe mi8 i mi17, rosja pewnie by maszyn nie
                        ddala ale moze ktorys z bardziej pro-natowskich uzytkownikow? w kazdym razie
                        fajnie podumac sobie:-)
                        • virra Re: Bicz na Talibów 30.07.06, 02:35
                          Firma Executive Outcomes od paru lat juz nie istnieje, dostala "bana" na
                          dzialanie przez rzad Poludniowej Afryki.W jej miejsce powstaly inne
                          firmy....tylko ludzie sie nie zmienili :)
                          • bhuzdur Re: Bicz na Talibów 30.07.06, 10:29
                            > Firma Executive Outcomes od paru lat juz nie istnieje, dostala "bana" na
                            > dzialanie przez rzad Poludniowej Afryki.W jej miejsce powstaly inne
                            > firmy....tylko ludzie sie nie zmienili :)

Podobnie zdaje sie Sandline International z UK. Teraz rynek przejmuja takie
                            firmy jak Blackwater...
                        • marek_boa Re: Bicz na Talibów 30.07.06, 02:39
                          Widzisz problem w tym ,że najnowsze wersje głębokiej modernizacji Mi-24 czyli
                          Mi-35M i Mi-35M2 powstały dość nie dawno! Jedynymi użytkownikami tak
                          zmodernizowanych "Łani" są tylko Wenezuela i Rosja!RPA też opracowała
                          modernizację Mi-24 ale to nie to samo! W Mi-35M zaszły też duże zmiany
                          zewnętrzne!Te najbardziej widoczne to stałe podwozie,wirniki od Mi-28 i
                          skrócone skrzydła!No i oczywiście głowica optoelektroniczna GOES-342
                          podwieszona z prawej strony przodu kadłuba!
                          -Pozdrawiam!
                          • bhuzdur Re: Bicz na Talibów 30.07.06, 10:32
                            marek_boa napisał:

> Widzisz problem w tym ,że najnowsze wersje głębokiej modernizacji Mi-24
                            czyli
                            > Mi-35M i Mi-35M2 powstały dość nie dawno! Jedynymi użytkownikami tak
                            > zmodernizowanych "Łani" są tylko Wenezuela i Rosja!RPA też opracowała
                            > modernizację Mi-24 ale to nie to samo! W Mi-35M zaszły też duże zmiany
                            > zewnętrzne!Te najbardziej widoczne to stałe podwozie,wirniki od Mi-28 i
                            > skrócone skrzydła!No i oczywiście głowica optoelektroniczna GOES-342
                            > podwieszona z prawej strony przodu kadłuba!
                            > -Pozdrawiam!

Dlatego pisze ze fajnie jest sobie podumac:-) Marku podziwiam za pisanie posta
                            o 2.39pm w nocy, ja skapitulowalem i zasnalem, czas -1h w stosunku do pl.
                            Pozdrawiam
                            • marek_boa Re: Bicz na Talibów 30.07.06, 15:34
                              Niestety często w dzień albo jestem w robocie albo...jestem czwarty w kolejce
                              do komputera!:)Ostatnio w Weekendy nie pracuję to sobie mogę posiedzieć!:) Masz
                              rację ! Fajnie jest podumać i trochę ...powydziwiać światem!:)
                              -Pozdrawiam!
                              • bhuzdur Re: Bicz na Talibów 30.07.06, 21:30
                                marek_boa napisał:

> Niestety często w dzień albo jestem w robocie albo...jestem czwarty w kolejce
                                > do komputera!:)Ostatnio w Weekendy nie pracuję to sobie mogę posiedzieć!:)
                                Masz
                                >
                                > rację ! Fajnie jest podumać i trochę ...powydziwiać światem!:)
                                > -Pozdrawiam!
                                To prawda:-) przyjemnie jest naprawiac swiat za klawiatury, ja to lubie:-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka