ignorant11 29.07.06, 20:36 Sława! wiadomosci.onet.pl/1349409,2678,1,kioskart.html Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bhuzdur Re: Bicz na Talibów 29.07.06, 20:57 Sadze ze poczciwy Mi24 bylby rownie skuteczny, a znacznie tanszy w uzytkowaniu Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Bicz na Talibów 29.07.06, 22:34 Mnie się wydaje ,że był by równie ...mniej awaryjny!:) W czasie całej II Wojny Irackiej śmigłowce AH-64 były remontowane ponad 300 razy!!! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
speedy13 Re: Bicz na Talibów 30.07.06, 01:04 Hej bhuzdur napisał: > Sadze ze poczciwy Mi24 bylby rownie skuteczny, a znacznie tanszy w uzytkowaniu Chyba nie. Najwyraźniej goście sobie bardzo cenią u Apache możliwość dokładnej obserwacji w dzień i w nocy z bardzo daleka, no i te kierowane laserem pociski. Mi-24 nie ma takich cudów. Może jakaś super-hiper-zmodernizowana wersja... ale i tak Hellfire nie będzie zabierała :) Odpowiedz Link Zgłoś
bhuzdur Re: Bicz na Talibów 30.07.06, 01:09 No to trzeba by wsadzic do Mi24 troche dobrej elektroniki do obserwacji w nocy, a z tego co pamietam wlosi ktorzy uzywali mangust w somalii narzekali ze z braku dzialka musza uzywac pociskow kierowanych (hellfire?) do niszczenia jakis nieopancerzonych celow co sie nie kalkuluje ekonomicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Bicz na Talibów 30.07.06, 01:21 Hm?! No i mam problem!:) Kurdeeee!:)Speedy muszę Cię rozczarować(lub ucieszyć!) jak Wolisz!:) Śmigłowce,które nie tak dawno zakupiła Wenezuela w Rosji,czyli Mi- 35M mogą działać bez problemowo w nocy! Na uzbrojeniu posiadają równie skuteczne pociski Ataka! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
bhuzdur Re: Bicz na Talibów 30.07.06, 01:26 > 35M mogą działać bez problemowo w nocy! Na uzbrojeniu posiadają równie > skuteczne pociski Ataka! > -Pozdrawiam! No wlasnie, patrzac na to okiem brytyjskiego podatnika zmodernizowany Mi24 tak samo bedzie biczem na talibow apache, a tanszym i mniej awaryjnym Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Bicz na Talibów 30.07.06, 01:29 Jeśli chodzi o Brytyjskiego podatnika to jednak mało prawdopodobne!:) Skoro się wywaliło kupę kasy na zakup WAH-64 to trzeba ich używać i tyli! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
bhuzdur Re: Bicz na Talibów 30.07.06, 01:34 marek_boa napisał: > Jeśli chodzi o Brytyjskiego podatnika to jednak mało prawdopodobne!:) Skoro się > > wywaliło kupę kasy na zakup WAH-64 to trzeba ich używać i tyli! > -Pozdrawiam! Nie chodzi mi o zastapienie apachy. Apache jest swietna maszyna na porzadna wojne a nie uganianie sie za partyzantami. Wziac w leasing pare rosyjskich maszyn i wyjdzie taniej Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Bicz na Talibów 30.07.06, 01:40 W takim wypadku jedynie mogli by "zatrudnić" Rosyjskich pilotów wraz z maszynami! Bo przeszkolenie Brytyjskich pilotów było by zbyt kosztowne,a po za tym nie wiem jak jest to zapisane w Angielskiej konstytucji,czy wogóle mogli by tak zrobić! Po za tym chyba jednak takie rozwiązanie odpada bo Rosjanie swego czasu obiecali ,że jednostek bojowych do Afganistanu nie wyślą! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
bhuzdur Re: Bicz na Talibów 30.07.06, 01:48 marek_boa napisał: > W takim wypadku jedynie mogli by "zatrudnić" Rosyjskich pilotów wraz z > maszynami! Bo przeszkolenie Brytyjskich pilotów było by zbyt kosztowne,a po za > tym nie wiem jak jest to zapisane w Angielskiej konstytucji,czy wogóle mogli by > UK nie ma konstytucji:-) serio. To sie robi taki bierze sie ex-military pilotow zolnierzy technikow, oni dzialaja jako firma, "security contractors" tak jak Executive Outcomes w afryce, tak wiec przepisy prawne ich juz nie dotycza:-) Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Bicz na Talibów 30.07.06, 01:54 No tak ale śmigłowce Leasingowane by były od Rosji , a czy ta zgodziła by się przekazać je "prywatnej " firmie? -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
bhuzdur Re: Bicz na Talibów 30.07.06, 02:04 marek_boa napisał: > No tak ale śmigłowce Leasingowane by były od Rosji , a czy ta zgodziła by się > przekazać je "prywatnej " firmie? > -Pozdrawiam! to juz kwestie techniczne:-) Z tego co wiem south african executive outcomes ma ww swoim "parku maszynowym" spora liczbe mi8 i mi17, rosja pewnie by maszyn nie ddala ale moze ktorys z bardziej pro-natowskich uzytkownikow? w kazdym razie fajnie podumac sobie:-) Odpowiedz Link Zgłoś
virra Re: Bicz na Talibów 30.07.06, 02:35 Firma Executive Outcomes od paru lat juz nie istnieje, dostala "bana" na dzialanie przez rzad Poludniowej Afryki.W jej miejsce powstaly inne firmy....tylko ludzie sie nie zmienili :) Odpowiedz Link Zgłoś
bhuzdur Re: Bicz na Talibów 30.07.06, 10:29 > Firma Executive Outcomes od paru lat juz nie istnieje, dostala "bana" na > dzialanie przez rzad Poludniowej Afryki.W jej miejsce powstaly inne > firmy....tylko ludzie sie nie zmienili :) Podobnie zdaje sie Sandline International z UK. Teraz rynek przejmuja takie firmy jak Blackwater... Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Bicz na Talibów 30.07.06, 02:39 Widzisz problem w tym ,że najnowsze wersje głębokiej modernizacji Mi-24 czyli Mi-35M i Mi-35M2 powstały dość nie dawno! Jedynymi użytkownikami tak zmodernizowanych "Łani" są tylko Wenezuela i Rosja!RPA też opracowała modernizację Mi-24 ale to nie to samo! W Mi-35M zaszły też duże zmiany zewnętrzne!Te najbardziej widoczne to stałe podwozie,wirniki od Mi-28 i skrócone skrzydła!No i oczywiście głowica optoelektroniczna GOES-342 podwieszona z prawej strony przodu kadłuba! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
bhuzdur Re: Bicz na Talibów 30.07.06, 10:32 marek_boa napisał: > Widzisz problem w tym ,że najnowsze wersje głębokiej modernizacji Mi-24 czyli > Mi-35M i Mi-35M2 powstały dość nie dawno! Jedynymi użytkownikami tak > zmodernizowanych "Łani" są tylko Wenezuela i Rosja!RPA też opracowała > modernizację Mi-24 ale to nie to samo! W Mi-35M zaszły też duże zmiany > zewnętrzne!Te najbardziej widoczne to stałe podwozie,wirniki od Mi-28 i > skrócone skrzydła!No i oczywiście głowica optoelektroniczna GOES-342 > podwieszona z prawej strony przodu kadłuba! > -Pozdrawiam! Dlatego pisze ze fajnie jest sobie podumac:-) Marku podziwiam za pisanie posta o 2.39pm w nocy, ja skapitulowalem i zasnalem, czas -1h w stosunku do pl. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Bicz na Talibów 30.07.06, 15:34 Niestety często w dzień albo jestem w robocie albo...jestem czwarty w kolejce do komputera!:)Ostatnio w Weekendy nie pracuję to sobie mogę posiedzieć!:) Masz rację ! Fajnie jest podumać i trochę ...powydziwiać światem!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
bhuzdur Re: Bicz na Talibów 30.07.06, 21:30 marek_boa napisał: > Niestety często w dzień albo jestem w robocie albo...jestem czwarty w kolejce > do komputera!:)Ostatnio w Weekendy nie pracuję to sobie mogę posiedzieć!:) Masz > > rację ! Fajnie jest podumać i trochę ...powydziwiać światem!:) > -Pozdrawiam! To prawda:-) przyjemnie jest naprawiac swiat za klawiatury, ja to lubie:-) Odpowiedz Link Zgłoś