serinius 11.12.06, 13:58 Znalazłem taki klip: www.youtube.com/watch?v=O6A7fKcotyM Tyle że o zgrozo nie za bardzo rozumiem jakie są właściwie wnioski z tych testów i co (i jak) dokładnie sprawdzano. Czy może ktoś się lepiej orientuje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marek_boa Re: Test pancerza M1A1? 11.12.06, 17:46 Wydaje mnie się ,że chodzi o testy na "przeżywalność" załogi a szczególnie na system bezpieczeństwa skierowujący siłę wybuchu amunicji zgromadzonej w czołgu, w górę na zewnątrz a nie do środka! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
herr7 a załoga to przeżyje? 11.12.06, 18:38 w tym wzrost cisnienia wewnątrz pojazdu po przedostaniu się strumienia gazów? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: a załoga to przeżyje? 11.12.06, 18:46 Przyznam szczerze,że jeśli chodzi o ciśnbienie to nie wiem! Jeśli chodzi o strumień gazów to jest on skierowany w kierunku wybuchu czyli w góre! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
serinius Re: a załoga to przeżyje? 12.12.06, 00:35 herr7 napisał: > w tym wzrost cisnienia wewnątrz pojazdu po przedostaniu się strumienia gazów? Czołg "Abrams" jest tak zaprojektowany, że załoga ma duże szanse przeżyć wybuch amunicji. Stąd też ten czołg ma tak monstrualnie dużą i ciężką wieżę. Inna sprawa, gdy dojdzie do przebicia pancerza chroniącego przedział załogowy, tu już może różnie bywać, w zależności od siły pocisku przeciwpancernego. Odpowiedz Link Zgłoś