Gość: zig zag IP: *.play-internet.pl 26.06.11, 18:27 Bardzo ciekawe są te felietony, zwlaszcza że wiekszości miejsc już nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Gość Re: Najsłynniejszy lokal w getcie. Dziś jest tu j IP: *.siedlce.vectranet.pl 26.06.11, 19:19 powinno być "w gettcie" a nie "w getcie" bo "getto" a nie "geto" i niezależnie od tego jak Word podkreśla Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antym zastanow sie co piszesz, siedlecki dyslektyku IP: 94.75.112.* 26.06.11, 19:44 słowo "pet" odmieniasz "petcie", czy "pecie"? w szóstym "setcie" czy może jednak "secie"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: le Ming Re: Najsłynniejszy lokal w getcie. Dziś jest tu j IP: 178.73.49.* 26.06.11, 22:16 Panu wszystkowiedzącemu polecam słownik j.p. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joj Nadmiar humanistów IP: *.aster.pl 26.06.11, 23:41 I okazało się, że jesteś wioskowym głupkiem. Ale nie bierz tego tylko do siebie, rozumiem was. Spowodowane to jest nadmiarem bezrobotnych humanistów, którzy pod każdym artykułem na forum będą podkreślać każdy brak przecinka, mając chyba nadzieję, że zostaną dzięki temu zauważeni i znajdą jakąkolwiek pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orzelek@tlen.pl Re: Najsłynniejszy lokal w getcie. Dziś jest tu j IP: *.adsl.inetia.pl 26.06.11, 21:02 Nie wiem o co chodziło autorowi tego tekstu opublikowanego w GW. Chętnie bym poczytał o Gettcie w sposób kompleksowy ale brak mi tej informacji bo zwykle używa się informacji o martyrologii, która jest manipulacją nie pokazując genezy tych wydarzeń. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tom_aszek Re: Najsłynniejszy lokal w getcie. Dziś jest tu j 26.06.11, 21:12 Gość portalu: orzelek@tlen.pl napisał(a): > Nie wiem o co chodziło autorowi tego tekstu opublikowanego w GW. Może pomoże Ci wyjaśnienie, że tekst jest częścią cyklu "Warszawa nieodbudowana" > Chętnie bym poczytał > o Gettcie w sposób kompleksowy ale brak mi tej informacji bo zwykle używa > się informacji o martyrologii, która jest manipulacją nie pokazując genezy > tych wydarzeń. Jeśli o genezie nie nauczyłeś się na lekcjach historii w szkole, to już za późno. Poza tym nie wiem, czy o getcie w ogóle można mówić "bez martyrologii". Taka jego historia... A co do samego getta, to polecam Emanuela Ringelbluma "Kronikę getta warszawskiego" i/lub "Przewodnik bo nieistniejącym mieście" Barbary Engelking i Jacka Leociaka. Odpowiedz Link Zgłoś
zz09 Tak sobie wyobrażam... 26.06.11, 22:12 Leżysz, dajmy na to, do połowy przygnieciony walcem i skamlesz o pomoc, a ja sobie idę i myślę: Nie za dużo tu tej martytrologii? A w ogóle to jaka jest geneza tego, że on tu się dostał? Tak bez powody by tu sobie nie leżał... Nie żebym Ci tego życzył... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zig zag Re: Najsłynniejszy lokal w getcie. Dziś jest tu j IP: *.play-internet.pl 26.06.11, 22:22 > Nie wiem o co chodziło autorowi tego tekstu opublikowanego w GW. to przeczytaj inne teksty tego autora a może zrozumiesz o co chodzi. > Chętnie bym po > czytał o Gettcie w sposób kompleksowy ale brak mi tej informacji bo zwykle używ > a się informacji o martyrologii, nie wiem o co Tobie chodzi > która jest manipulacją nie pokazując genezy ty > ch wydarzeń. a jaka manipulacja wystąpiła w tym tekście?? Oświecisz??? Odpowiedz Link Zgłoś
pathos_phobos Najsłynniejszy lokal w getcie. Dziś jest tu jez... 26.06.11, 22:13 Pracuję obok,a nawet nie miałem pojęcia,co to za miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawski a co tu było za króla Zygmunta III Wazy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.11, 22:36 jak już tak o żydach szukacie pamiątek pogrzebcie głębiej...mże coś znajdziecie, kogo jakieś żydowskie spelunki obchodzą???? chyba samych żydów, rozumiem że to wstęp do odbierania już nie kamienic ale i ulic w polskiej Warszawie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Enon Re: a co tu było za króla Zygmunta III Wazy? IP: *.dynamic.chello.pl 26.06.11, 23:01 Kolejny chrześcijańsko-patriotyczny menel. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zig zag Re: a co tu było za króla Zygmunta III Wazy? IP: *.play-internet.pl 26.06.11, 23:02 Widzisz mnie interesuje historia mojego miasta, chociaż Żydem nie jestem. I znam wielu mi podobnych. Możesz sie obrazić na historię, ale jej nie zmienisz. Żydzi byli częścią tego miasta i je współtworzyli. I moja rada dla Ciebie oszołomie - jak Ciebie nie interesuje to zmykaj na niezalezna.pl. Tam nikogo Żydzi nie interesują, chociaż ciągle sie tam o nich pisze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stwórca Re: a co tu było za króla Zygmunta III Wazy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.11, 23:07 współtworzyli???????? dobre, dobre, dobre, szkoda że nie możesz sobie porozmawiać z tymi co wtedy żyli, jak to im żydzi współtworzyli to miasto...nasłuchałbyś się Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zig zag Re: a co tu było za króla Zygmunta III Wazy? IP: *.play-internet.pl 26.06.11, 23:12 > współtworzyli???????? dobre, dobre, dobre, szkoda że nie możesz sobie porozmawi > ać z tymi co wtedy żyli, jak to im żydzi współtworzyli to miasto...nasłuchałbyś > się och jakiś potomek szmalcownika się odezwał, co to ludzi za kasę Gestapo sprzedawał. Mówię, można się na historię obrazić, ale prawda taka, że je współtworzyli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stwórca Re: a co tu było za króla Zygmunta III Wazy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.11, 23:40 dobre sobie, pamięc dobra ale krótka, ilu to Polaków żydzi "sprzedali" gastapo, nkwd i ubecji? pamiętacie czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zig zag Re: a co tu było za króla Zygmunta III Wazy? IP: *.play-internet.pl 26.06.11, 23:54 Chłopczyku w przykrótkich majteczkach, ja nie wiem ilu, ale może ty mi powiesz ilu, bo zapewne dysponujesz dokladnymi informacjami. A wracając do tematu współtworzenia tego miasta przez Żydów, powiedz mi co Tobie opowiadali starzy ludzie??? Wszak temat tego postu dotyczy - wspólnej historii, wspólnego życia i wspólnego tworzenia tego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deska Re: a co tu było za króla Zygmunta III Wazy? IP: *.home.aster.pl 29.06.11, 18:50 Patrzcie Kobylański jak żywy, a ma warszawskie IP. Odpowiedz Link Zgłoś
tom_aszek Poszalałbyś z nożyczkami cenzorskimi, prawda? 27.06.11, 09:42 Gość portalu: stwórca napisał(a): > szkoda że nie możesz sobie porozmawiać > z tymi co wtedy żyli, jak to im żydzi współtworzyli to miasto...nasłuchałbyś > się Leopolda Kronenberga też byś z chęcią wyciął z historii Warszawy, prawda? Nie mówiąc już o Januszu Korczaku... Odpowiedz Link Zgłoś
tom_aszek Za Zygmunta III? Wał Zygmuntowski 27.06.11, 09:43 Dokładniej to przechodził mniej więcej za Arsenałem i przez dzisiejszy plac Bankowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ojej, Najsłynniejszy lokal w getcie. Dziś jest tu jez... IP: *.acn.waw.pl 26.06.11, 22:37 No i co z tego? Ostatnio bez przerwy tylko słyszę to żydowskie, tamto też. Niedługo okaże się, że wszystko do nich należy. Niedobrze się robi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dawidek Re: Najsłynniejszy lokal w getcie. Dziś jest tu j IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.11, 22:49 eee tam zaraz nie dobrze :-) normalne jeszcze chwilka, jeszcze momencik i okaże się że Polska to nie Polska a kolebka żydostwa na świecie i wszystko jest ich, będzie drugi izrael jak nic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zig zag Re: Najsłynniejszy lokal w getcie. Dziś jest tu j IP: *.play-internet.pl 26.06.11, 23:07 zmień leki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zig zag Re: Najsłynniejszy lokal w getcie. Dziś jest tu j IP: *.play-internet.pl 26.06.11, 23:06 > No i co z tego? gó...... taka historia tego miasta > Ostatnio bez przerwy tylko słyszę to żydowskie, tamto też. to nie słuchaj menelu, > Niedługo okaże się, że wszystko do nich należy. Niedobrze się robi. nie histeryzuj niczym kobieta przed okresem, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Najsłynniejszy lokal w getcie. Dziś jest tu jez... IP: 63.110.172.* 26.06.11, 22:37 Wedlug planu Warszawy z 1939 roku Leszno konczylo sie na Bielanskiej. A moze zaczynalo raczej od Bielanskiej. Tak wiec obecny Nowy Przejazd nie istnial. Nie bardzo potreafie ten dom ulokowac, ale chyba musial byc miedzy Tlomackiem a Bielanska, na rogu jakiejs innej malej uliczki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orient Najsłynniejszy lokal w getcie. Dziś jest tu jez... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.11, 00:03 Mógłby mi ktoś wytłumaczyć po co on po te papierki polazł? Przecież w budynku Banku Polskiego na okupacyjnych banknotach można było spać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zig zag Re: Najsłynniejszy lokal w getcie. Dziś jest tu j IP: *.play-internet.pl 27.06.11, 00:37 ale on szedł po pieniądze, a nie okupacyjne papierki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wars likwidacja getta chyba trochę później, IP: *.134.130.147.static.crowley.pl 27.06.11, 08:19 od lipca 1942 roku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Złote Żniwa IP: *.stansat.pl 27.06.11, 08:51 W getcie było kilkanaście tego typu lokali gdzie przy akompaniamencie muzyki i najlepszych trunkach bawili się ludzie, którzy przed chwilą obrabowali swych braci idących do bydlęcych wagonów. Za oknami tych lokali ludzie umierali z głodu. Szpilmana nie ocaliła muzyka, nie niemiecki oficer ale judaszowe srebrniki. Odpowiedz Link Zgłoś