Dodaj do ulubionych

Matura i klucz do inteligencji

IP: *.swmed.edu / *.swmed.org 21.01.06, 05:32
I słusznie. Każdy przecież wie, że Nil ma źródła w Izraelu, następnie płynie
przez Syrię, a wpada do morza w Mezopotamii. Dlatego też kolejność 4,2,3 jest
jedyną prawidłową. :-)
Obserwuj wątek
    • dziedzicznacytadelafinansjery Przcież to jest dramat! 21.01.06, 07:39
      Zamiast myślenia, kreatywności, nietuzinkowości w rozwiązywaniu problemów uczymy
      kolejne pokoenia wpasowywania się w uśrednione schematy i za to premiujemy. Mam
      nadzieję, że nowe władze i tej tendencji, zmierzającej do dalszej prymitywizacji
      kolejnych pokoleń, się przeciwstawią.
      Brak egzaminów wstępnych na studia jest rzeczywiście wartością wielką, ale czy
      za cenę kształcenia zgjalchszaltowanego, uśrednionego pokolenia edukowanego "pod
      klucz egzaminacyjny"?
      • miriam57 Re: Przcież to jest dramat! 21.01.06, 07:50
        Górą bezmyślność, ale sprawdzającego. Nikt nie kazał wpisywaćw kolejności.
        Takich kwiatków na pewno będzie więcej. A reszta maturzystów niech się nie
        przejmuje, maturę sprawdzają przeszkoleni egzaminatorzy
        • Gość: wysoki Krainy? IP: *.aster.pl 21.01.06, 09:41
          Ale wlasciwie na jakiej podstawie wyznaczono takie a nie inne krainy?
          Geograficznie? Historycznie? Kulturowo? Politycznie? Jak dla mnie to lekkie
          przemieszanie z poplataniem...
      • Gość: GMK Re: Przcież to jest dramat! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 10:57
        Zgadzam się - kolejna paranoja. Klucz jest rzeczywiście idiotyczny. To prawie
        jak u Gombrowicza. Gratuluję twórcom tych pomysłów.
    • Gość: JKG Matura i klucz do inteligencji IP: 87.207.130.* 21.01.06, 14:29
      Takiemu (nauczycielowi) to tylko pensję obciąć. Może to by do niego przemówiło.
      To znaczy potraktować jego umiejętności nauczania bardziej rygorystycznie!!!!!
    • Gość: studentka uznają każdą prawidłową odpowiedź?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 14:45
      no ciekawe, bo mi na nowej maturze jednej prawidłowej nie uznali... Ponieważ
      brakowało mi akurat dwóch punktów do moich wybranych studiów, to zaczęłam
      drążyć DLACZEGO. Odpowiedziano mi że dlatego, że tej odpowiedzi nie ma w
      kluczu. Pytałam dalej, dlaczego do cholery nie ma w kluczu skoro jest poprawna.
      Otóż okazało się, że żeby było sprawiedliwie, nie mogą mi uznać prawidłowej
      odpowiedzi której nie ma w kluczu, ponieważ klucz musi być taki sam dla
      wszytskich. No cóż. Kilka osób zrezygnowało z tych studiów i dostałam sie z
      listy rezerwowej, więc dałam sobie spokój z maturą. Ale korespondencję w
      sprawie klucza zachowałam jako pamiątkę po absurdzie egzaminu dojrzałości...
    • Gość: dramat nauczyciel idiota. IP: *.acn.waw.pl 21.01.06, 15:27
      pewnie jakby w kluczu napisali że rozwiązanie to 5+2=7 a uczeń napisał 2+5=7 to też byłoby źle...

ja zdawałem starą maturę, od 3 klasay LO miałem mierną z j. polskiego
      na maturze dostałem 4.. a nikt mi wcześniej nie dawał wiary, że nauczycielka polskiego po prostu mnie nie lubi.
      • verdana Re: nauczyciel idiota. 12.02.06, 21:50
        Ja w zeszłym roku trzykrotnie pytałam CKO, jak mogli przepuscić ewidentny błąd
        w maturze z historii. W skrócie, były trzy odpowiedzi a/ w konstytucji 3 maja
        był ważniejszy cenzus urodzenia, b/ w konstytucji 3 maja był wazniejszy cenzus
        majatkowy, c/ historycy nie są co do tego zgodni. W kluczu za prawidłową uznano
        odpowiedź a i c. Tłumaczyłam głąbom z komisji, że jest to niezgodne z logika -
        oznacza bowiem, że wielu historyków zgadza się z odpowiedzią b, której uczniom
        nie uznano. Przesłałam cytaty z podręczników do liceum, pisanych przez
        wybitnych profesorów, którzy wyraźnie pisali o cenzusie majątkowym, jako
        wazniejszym - podręczniki zatwierdzone przez MEN.
        Otrzymałam odpowiedź - w kluczu nie może być błędów, bo sprawdzali je dobrzy
        recenzenci. Dzięki nim dodalismy do klucza odpowiedź c, dla uczniów lepiej
        orientujących się w temacie.
        Zgroza.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka