Gość: maciej IP: *.swmed.edu / *.swmed.org 21.01.06, 05:32 I słusznie. Każdy przecież wie, że Nil ma źródła w Izraelu, następnie płynie przez Syrię, a wpada do morza w Mezopotamii. Dlatego też kolejność 4,2,3 jest jedyną prawidłową. :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dziedzicznacytadelafinansjery Przcież to jest dramat! 21.01.06, 07:39 Zamiast myślenia, kreatywności, nietuzinkowości w rozwiązywaniu problemów uczymy kolejne pokoenia wpasowywania się w uśrednione schematy i za to premiujemy. Mam nadzieję, że nowe władze i tej tendencji, zmierzającej do dalszej prymitywizacji kolejnych pokoleń, się przeciwstawią. Brak egzaminów wstępnych na studia jest rzeczywiście wartością wielką, ale czy za cenę kształcenia zgjalchszaltowanego, uśrednionego pokolenia edukowanego "pod klucz egzaminacyjny"? Odpowiedz Link Zgłoś
miriam57 Re: Przcież to jest dramat! 21.01.06, 07:50 Górą bezmyślność, ale sprawdzającego. Nikt nie kazał wpisywaćw kolejności. Takich kwiatków na pewno będzie więcej. A reszta maturzystów niech się nie przejmuje, maturę sprawdzają przeszkoleni egzaminatorzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wysoki Krainy? IP: *.aster.pl 21.01.06, 09:41 Ale wlasciwie na jakiej podstawie wyznaczono takie a nie inne krainy? Geograficznie? Historycznie? Kulturowo? Politycznie? Jak dla mnie to lekkie przemieszanie z poplataniem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GMK Re: Przcież to jest dramat! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 10:57 Zgadzam się - kolejna paranoja. Klucz jest rzeczywiście idiotyczny. To prawie jak u Gombrowicza. Gratuluję twórcom tych pomysłów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JKG Matura i klucz do inteligencji IP: 87.207.130.* 21.01.06, 14:29 Takiemu (nauczycielowi) to tylko pensję obciąć. Może to by do niego przemówiło. To znaczy potraktować jego umiejętności nauczania bardziej rygorystycznie!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentka uznają każdą prawidłową odpowiedź?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 14:45 no ciekawe, bo mi na nowej maturze jednej prawidłowej nie uznali... Ponieważ brakowało mi akurat dwóch punktów do moich wybranych studiów, to zaczęłam drążyć DLACZEGO. Odpowiedziano mi że dlatego, że tej odpowiedzi nie ma w kluczu. Pytałam dalej, dlaczego do cholery nie ma w kluczu skoro jest poprawna. Otóż okazało się, że żeby było sprawiedliwie, nie mogą mi uznać prawidłowej odpowiedzi której nie ma w kluczu, ponieważ klucz musi być taki sam dla wszytskich. No cóż. Kilka osób zrezygnowało z tych studiów i dostałam sie z listy rezerwowej, więc dałam sobie spokój z maturą. Ale korespondencję w sprawie klucza zachowałam jako pamiątkę po absurdzie egzaminu dojrzałości... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dramat nauczyciel idiota. IP: *.acn.waw.pl 21.01.06, 15:27 pewnie jakby w kluczu napisali że rozwiązanie to 5+2=7 a uczeń napisał 2+5=7 to też byłoby źle... ja zdawałem starą maturę, od 3 klasay LO miałem mierną z j. polskiego na maturze dostałem 4.. a nikt mi wcześniej nie dawał wiary, że nauczycielka polskiego po prostu mnie nie lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: nauczyciel idiota. 12.02.06, 21:50 Ja w zeszłym roku trzykrotnie pytałam CKO, jak mogli przepuscić ewidentny błąd w maturze z historii. W skrócie, były trzy odpowiedzi a/ w konstytucji 3 maja był ważniejszy cenzus urodzenia, b/ w konstytucji 3 maja był wazniejszy cenzus majatkowy, c/ historycy nie są co do tego zgodni. W kluczu za prawidłową uznano odpowiedź a i c. Tłumaczyłam głąbom z komisji, że jest to niezgodne z logika - oznacza bowiem, że wielu historyków zgadza się z odpowiedzią b, której uczniom nie uznano. Przesłałam cytaty z podręczników do liceum, pisanych przez wybitnych profesorów, którzy wyraźnie pisali o cenzusie majątkowym, jako wazniejszym - podręczniki zatwierdzone przez MEN. Otrzymałam odpowiedź - w kluczu nie może być błędów, bo sprawdzali je dobrzy recenzenci. Dzięki nim dodalismy do klucza odpowiedź c, dla uczniów lepiej orientujących się w temacie. Zgroza. Odpowiedz Link Zgłoś