psjo 23.12.09, 20:21 witam na usg w 40 tygodniu wypisany mam czynnik ASD o wartości 108,2mm. co on oznacza? pozdrawiam i zyczę WESOŁYCH I SPOKOJNYCH ŚWIĄT Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
katarzynaoles Re: usg czynnik ASD? 27.12.09, 23:31 ASD (skrót od angielskiego "atrial septal defect") oznacza wrodzoną wadę serca - ubytek w przegrodzie międzyprzedsionkowej. To jedna z najczęściej pojawiających się wad serca, nie zawsze wymaga leczenia. Nie jestem specjalistą, który mógłby Pani udzielić bardziej wyczerpujących informacji - proszę zwrócić się do kardiologa dziecięcego. Pozdrawiam serdecznie :) Odpowiedz Link Zgłoś
genie.in.the.bottle Re: usg czynnik ASD? 28.12.09, 15:48 A przypadkiem nie chodzi o wymiar strzałkowy brzuszka (asd) ? Ubytek miedzyprzedsionkowy wielkosci 108,2 mm? Wiekszy od samego przedsionka ?Ewenement. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynaoles Re: usg czynnik ASD? 28.12.09, 20:29 Oczywiście może Pani mieć rację! umknęły mi podane wymiary i podałam pierwsze skojarzenie, za co przepraszam, bo autorka postu mogła się zaniepokoić. Za tym, że jest tak, jak Pani pisze przemawia także to, że lekarz robiący USG w żaden sposób nie skomentował wyników badania. Dziękuję za czujność :) Odpowiedz Link Zgłoś