Dodaj do ulubionych

badanie HBS

09.09.10, 14:29
jestem w 31 tygodniu ciąży , moj lekarz zlecił mi badanie HBS , czy wynik takiego badania może być uzależnony od tego że jako noworodek miałam żótaczkę ( miałam przetaczaną krew z tego powodu ) , mama jak była ze mną w ciąży chorowała na żótaczkę . z góry dziękuję za odpowiedź .
Obserwuj wątek
    • katarzynaoles Re: badanie HBS 09.09.10, 22:30
      Pisze Pani prawdopodobnie o dwóch różnych rodzajach żółtaczki. Żółtaczka noworodkowa to nie jest choroba zakaźna - żółty kolor skóry pojawia się, kiedy organizm dziecka nie umie dostatecznie szybko pozbyć się produktów rozpadu płodowej hemoglobiny - dzieje się to u około 80% noworodków. Najczęściej mija sama po kilku dniach bez żadnych konsekwencji, ale bywa, że trzeba sięgnąć po inne środki np. przetoczenie krwi. Natomiast żółtaczka u Pani mamy w ciąży też mogła być dwojakiego rodzaju - czasem żółtaczka mechaniczna pojawia się w ciąży np. wskutek ucisku na wątrobę. Ale możliwe jest, że kobieta w ciąży ma żółtaczkę zakaźną i w takim wypadku może ją mieć również jej dziecko po urodzeniu - i tylko ten przypadek mógłby spowodować, że Pani badanie Hbs byłoby dodatnie. Pozdrawiam :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka