Dodaj do ulubionych

Czy jest "to" wskazanei do cc ?

10.01.11, 13:18
Miałam w styczniu 2010 r cc , termin mam na 1 maja czy krótki odstęp miedzy porodami kwalifikuje mnie do cc?
Obserwuj wątek
    • dana_meadbh Re: Czy jest "to" wskazanei do cc ? 10.01.11, 14:41
      Urodziłam w sierpniu 2009 r. przez cc syna, a teraz będę mieć cc 02.02.2011 r. Lekarz prowadzący nie wyraził zgody na poród sn, ze względu na krótki odstęp pomiędzy porodami. Oczywiście poinformował mnie, że mogę się upierać przy sn, ale na własne ryzyko. Mimo że się boję kolejnej operacji i ewentualnych powikłań, nie będę się upierać.
      • madziab83 Re: Czy jest "to" wskazanei do cc ? 10.01.11, 14:55
        Zasada jest taka, że po cc robi się kolejne cc, chyba że pacjentka wyrazi na piśmie chęć podjęcia próby porodu sn.
        • dragica Madziab83 10.01.11, 15:27
          Raczej nie bardzo-duzo zalezy od tego z jakich powodow bylo ciecie.Zasada "jedna cesarka-zawsue cesarka" nie jest swieta,niepodwazalna zasada.Bardzo czesto mozna po jednym,ba,nawet po 2 cieciach,urodzic sn.
          • madziab83 dragica 10.01.11, 16:35
            A to, że można urodzić sn, to fakt, którego nie podważam. Chodzi mi o to, że w szpitalu, jeżeli pacjentka miała cc i o tym poinformuje szpital, będzie musiała podpisać dokument, że wyraża zgodę na próbę porodu sn. W styczniu zeszłego roku po cc rodziła sn moja bratowa i musiała taką zgodę wyrazić, znam jeszcze takie 2 przypadki, z różnych szpitali.

Tak samo sprawa się ma, jak chce się podjąć próbę porodu sn, dziecka ułożonego pośladkowo - to akurat wiem z własnej autopsji. Podpisałam taką zgodę i urodziłam:)
            • kiki1981 Re: dragica 11.01.11, 12:40
              a co jeśli się odmówi sn i nie wyraże zgody zrobia c.c bez problemów? miałam już jedne c.c
              • madziab83 Re: dragica 11.01.11, 14:11
                Tak, bynajmniej tak byłoby w 3 przypadkach, które znam, z tymże akurat te dziewczyny zdecydowały się na sn.
                • fil.ona Re: dragica 11.01.11, 21:31
                  A te sytuacje miały miejsce w warszawskich szpitalach bo szukam takiego w którym wezmą pod uwagę ,że nie chce rodzić sn .A cc miałam bo synek zle wstawił sie w kanał rodny
                • madziab83 Re: dragica 12.01.11, 11:50
                  2 sytuacje miały miejsce w Bydgoszczy, jedna w Trójmieście.
        • betty842 madziab83 13.01.11, 11:19
          madziab83 napisała:

> Zasada jest taka, że po cc robi się kolejne cc, chyba że pacjentka wyrazi na pi
          > śmie chęć podjęcia próby porodu sn.

Nie ma takiej zasady. Wszystko zależy od szpitala. Sąsiadka miała 2 cc i przy trzeciej ciaży dostała skierowanie na kolejną cesarkę. Pojechała ze skierowaniem do szpitala i co usłyszała? "Dwie cesarki nie są wskazaniem do kolejnej.Spróbuje pani rodzić sn". Jedank dziecko zaczęło tracić tętno i migusiem brali ją na cc.
          Dwie koleżanki,które pierwsze dziecko urodziły przez cc,drugie dziecko urodziły sn i ani jedna ani druga nie podpisywała żadnej zgody na sn.
          Tak wiec wszystko zalezy od szpitala.
          • monia1907 Re: madziab83 15.01.11, 20:38
            madziab83 ma rację odnośnie podpisywania zgody na sn tak jest w zaleceniach Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego - www.pulsmedycyny.com.pl/index/archiwum/9829.html
            • leesha Re: madziab83 15.01.11, 21:23
              Pierwszy poród cc - położenie miednicowe. Drugi poród planowo miał być 22 miesiące po pierwszym. Ani lekarz prowadzący drugą ciążę, ani szpital po przyjęciu do porodu (św. Zofia/W-wa) nie wspominał o wskazaniu do cc. Koniec końców skończyło się się kleszczami.
            • madziab83 Re: madziab83 15.01.11, 22:01
              Monia1907, to może ja zacytuję fragment, który o tym mówi:
              Poród po cięciu cesarskim

Kierunki postępowania u ciężarnych i rodzących po przebytym cięciu cesarskim:

1. Poród po przebytym cięciu cesarskim, jest możliwy drogami natury, gdy istnieją dogodne warunki ze strony rodzącej i płodu, a zespół prowadzący poród jest przygotowany do ciągłego monitorowania porodu i szybkiego wykonania cięcia cesarskiego w przypadku pojawiających się powikłań podczas porodu.
              2. Kobiety ciężarne i rodzące po przebytym cięciu cesarskim mogą być zakwalifikowane do porodu, gdy spełnione są wszystkie procedury, a rodząca akceptuje próbę porodu drogami rodnymi i wyraża świadomą zgodę na próbę porodu drogami rodnymi, podpisaną w załączonej dokumentacji.

Swoją drogą wyczytałam, że poród pośladkowy jest możliwy tylko wtedy, gdy kobieta ma obszerną miednicę ( taką mam) i płód nie przekracza wagi 3500 ( mój syn miał 3805), mimo to lekarze całe szczęście pozwolili mi rodzić sn:)
    • e-milka81 Re: Czy jest "to" wskazanei do cc ? 16.01.11, 10:10
      Jestem właśnie świeżo po porodzie naturalnym a 2,5 roku temu miałam cc (brak postępu porodu). Ja miałam już właściwie umówiony termin na drugą cc - mój lekarz sam mi to zaproponował i ustaliliśmy dzień w którym on ma dyżur ale 6 dni wcześniej zaczęła mi się samoistnie akcja i córka w miarę szybko i naturalnie przyszła na świat. Mojego lekarza akurat nie było w szpitalu i szczerze mówiąc jak się zgłosiłam ze skurczami to nikt nie wspomniał o cesarce. Nie podpisywałam też żadnej oddzielnej zgody na SN, chociaż podpisałam, że zgadzam się na zabiegi wykonane podczas porodu - i tu najprawdopodobniej mogłabym nalegać na cc, tylko że zdecydowałam, że spróbuje SN skoro tak ładnie mi się zaczęła akcja. Ale najważniejsza sprawa wydaje mi się jest taka, że moja blizna po pierwszej cesarce była gruba a więc "bezpieczna", natomiast u Ciebie zapewne będzie na tyle cienka, że ze względu na niebezpieczeństwo jej rozejścia podczas porodu SN będziesz miała wskazanie do cc. Mierzy się to w 9 miesiącu. Moja bratowa równo w dwa lata po cc właśnie z tego względu miała wskazanie na drugie cc.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka