kretka04 19.03.11, 21:42 Chciałabym się dowiedzieć, czy poród w wannie może przyczynić się do zarażenia się wirusem CMV. Według lekarki moje dziecko zaraziło się w okresie okołoporodowym. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
katarzynaoles Re: Poród w wodzie a CMV 22.03.11, 23:40 Szczerze powiedziawszy - dziwiłabym się, gdyby powodem miał być akurat poród w wodzie. Czy miała Pani robione przeciwciała CMV w ciąży? Obecność wirusa jest powszechna (ocenia się, że zakażonych jest co najmniej 50% osób, a niektóre źródła podają, że chodzi o ponad 80% populacji), więc wcale nietrudno się zarazić. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
kretka04 Re: Poród w wodzie a CMV 23.03.11, 21:30 Dziękuję bardzo za odpowiedź. Miałam robione przeciwciała w III trym. IGM ujemne, IGG 394 IU/ml dodatnie (prywatne lab.). Ginekolog powiedziała, że wyniki OK, ale w szpitalu po urodzeniu małej narobili rabanu, że może być CMV wrodzone, IGM u mnie i u małej wyszło ujemne, IGG u mnie 30AU, u niej 40AU. Kazali powtórzyć za 6 tygodni + neurolog + badanie dna oka. Powtórzyłam u małej w prywatnym lab., IGM ujemne, IGG 70IU dodatnie. Pediatra nie potrafiła tego zinterpretować, więc skierowała do CZD. Tam wyszło małej IGM ujemne, IGG 90AU i PCR w krwi i moczu ujemne. Ponieważ IGG rosło, zalecili kontrolę za 6 tygodni. No i po tych 6 tygodniach PCR w moczu wyszedł pozytywnie:-(, IGM ujemne, IGG 45AU, a u mnie co ciekawe IGG 2500AU!!! No i tak się zastanawiam, czy to faktycznie zakażenie wrodzone, czy może mała zaraziła się w szpitalu... Odpowiedz Link Zgłoś