Dodaj do ulubionych

termin porodu

28.06.11, 14:59
witam, serdecznie :) mam pytanie odnosnie terminu porodu. Ostatnia miesiaczke miałam 30.04.11 , regularnie co 28 dni, z moich wyliczeń - tzn korzystajac z internotowego kalkulatora termin porodu powinien byc 3.02.12 , po wczorajszej wizycie u gin mam termin wyznaczony na 7.01 ??? i o co chodzi , ktory własciwy? dziekuje za odp
Obserwuj wątek
    • mewa000 Re: termin porodu 28.06.11, 15:04
      A ten ostatni okres był normalny? Bo z tego wynika, ze wg usg jesteś w ciąży 4 tyg starszej, czyli można przypuszczać, że zaszłaś w cyklu który zaczął się początkiem kwietna a ten okres 30,04 to nie był okres tylko plamienie już w czasie ciązy.
      • anetajoanna Re: termin porodu 28.06.11, 17:48
        tak mi sie wydaje, ze normalny - tak jak zawsze co 28 dni - 4 dni trwał , starałam sie o dzidziusia juz w marcu ... ale dostałam okres 30.04, podjelismy jeszcze raz starania i nastepnej miesiaczki juz nie było. na usg jest maluszek z serduchem, ale jeszcze nie wyraznie wykształcony. Pani gin zmierzyła z usg, ze dzidzia ma 19 mm i jest to 8 tydz 3 dzien ciazy. chyba jednak bede skłonna myslec , ze to pomyłka w wyliczeniu lek.
    • gemmi18 Re: termin porodu 29.06.11, 01:35
      Wg mnie żadna z podanych przez Ciebie dat nie jest prawidłowa, jeżeli Twoje cykle trwały 28 dni i były raczej regularne, a ostatnia miesiączka była taka, jak zwykle.
      Termin porodu obliczony moim sposobem (tzn. jedynym mi znanym) to 07.02.2012 r.
      Bo przy cyklach 28-dniowych liczysz to tak:
      -do daty ostatniej miesiączki dodajesz 7 dni (wychodzi 07.05.)
      -od tej daty odejmujesz 3 miesiące (wychodzi 07.02.2012 r.)
      Przy innych cyklach dodajesz lub odejmujesz pewną ilość dni od otrzymanej daty porodu.
      Ta metoda jest przeznaczona dla regularnych cykli.

Ja tak obliczam sobie datę porodu już trzeci raz, zazwyczaj usg i lekarz potwierdzają to.
      • annairam Re: termin porodu 29.06.11, 08:34
        Wydaje mi się, że zaszła pomyłka i lekarce chodziło o termin właśnie 7.02 (nie 7.01), tak jak liczy koleżanka w poście powyżej.
        • anetajoanna Re: termin porodu 29.06.11, 10:39
          dziekuje serdecznie za odp na moje pytanie, tez tak mysle, ze to pomyłka tylko miesiacami :) skoryguje to z pania gin na nastepnej wizycie pozdrawiam wszystkie przyszłe i terazniejsze mamusie :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka