Dodaj do ulubionych

czy to cukrzca?

20.12.11, 19:50
dwa tygodnie temu robilam test obciążenia glukozą (w 24 tc.). test robiony byl na czczo. po pierwszym tescie wyszlo 73mg/dl, po wypiciu glukozy (75 g) po godzinie wzroslo do 77 mg/dl a po 2 godzinach az do 149 mg/dl. lekarka prowadzace nieco zdziwila sie wnikami i stwierdzila tylko, ze najwidoczniej moj organizm zareagowal z opoznieniem na glukoze.... stwierdzila, ze cukrzycy z cala pewnoscia nie mam. pozostale wyniki byly tez zawsze idealne. w domu przejrzalam informacje w internecie i sie zaniepokoilam. okazuje sie, ze wynik zawyzony powinien byc po gdzinie, po 2 powinien byc duzo mniejszy. teraz sama juz nie wiem. z tego co czytalam, dziewczyny, ktore mialy powyzej 140 mg/dl po 2 godzinach, musialy przejsc na diete. jestem zaniepokojona. nie rozumiem tez tego, dlaczego niby moj organizm tak pozno zaregowal na glukoze? czy powinnam sie niepokoic?
Obserwuj wątek
    • anga1976 Re: czy to cukrzca? 21.12.11, 09:29
      ja miałam po 2 h 151 i diabetolog powiedział, że wg polskich norm mam cukrzycę ciążową. Normy zachodnie i jego doświadczenie wskazują jednak że jestem zdrowa:) Musi jednak postepować wg polskich norm i kazał przejść mi na dietę oraz mierzyc poziom cukru glukometrem po kazdym posiłku i na czczo. Jeżeli bede miała w cukier do 120 na co dzień to ok, czasem mogę mieć więcej ale nie za często. Niestety jezeli często bede miała powyżej 120 to wprowadzi mi insulinę bo tak nakazują mu polskie zasady prowadzenia ciezarnych. NO i zaczęła się dieta. Jem co godzinę, ale wydaje mi się ze ciagle nie dojadam... lekarz powiedział ze nie mogę zmniejszyc ilosci kalorii czyli jesc 2400 kalorii na dobę. jest to trudne, nawet bardzo. dietetyczka kazała mi zapisywać co jem i za kilka dni bedziemy razem liczyć ile jem kalorii. jak sie okaze ze za mało, to bede musiała zwiększyc ilość kalorii i wtedy jak mi się cukier podniesie to chyba bede musiala brac te insuline. jestem w 26 t.c. Nie wiem tylko czy beda to zastrzyki czy tabletki, Robię jednak wszystko zeby ustrzec sie insuliny, bo boje sie ze zanim sie naucze ja stosowac to bedzie koniec ciąży:)
      Wahania poziomu cukru w ciaży sa częste, łożysko zaburza wydzielanie insuliny, mi najbardziej szkodza potrawy mączne, chleb, ziemniaki i tłusty nabiał. Może zacznij mierzyć sobie cukier 1h. po posiłku i z tymi wynikami (np. po 5 dniach badań) idź do diabetologa?
      Pozdrawiam
    • e-milia1 dzis robilam test w aptece 21.12.11, 09:50
      na czczo wyszlo 79, czyli bardzo dobry wynik. aptekarz stwierdzil, ze nie powinnam przejmowac sie zawyzonym wynikiem z testu z glukozy po 2 godzinach bo najwidoczniej, jak powiedziala tez moja lakarka, moj organizm z jakiegos powodu tak pozno reaguje na glukoze. albo ma to zwiazek z tym, ze uprawiam od lat duzo sportu lub jest to uwarunkowane genetycznie... dodam, ze dalej uprawiam sport. dwa tygodnie temu biegalam jeszcze po 20 km tygodniowo (3 razy w tygodniu 8, 7, 6 km), chodzilam na fitness oraz jezdzilam do pracy rowerem. teraz przerzucilam sie na stepper i pilates. mieszkam w Niemczech, mozliwe, ze tu obowiazuja inne normy? co do diabetologa, zeby do niego isc potrzebuje skierowanie od ginekologa a tego mi nie da bo wg. niej u mnie z cukrem wszystko w porzadku... anga 1976 a jaki mialas wynik na czczo i po godzinie?
      • anga1976 Re: dzis robilam test w aptece 21.12.11, 17:18
        No właśnie ja nie miałam pomiaru po godz. bo lekarka kazała tylko po dwóch. Na czczo miałam 88. Ale od wstania do pomiaru minęła gdzies godzina zanim się wybrała i czekałam w kolejce (a to mogło obnizyć wynik)... bo jak robie rano glukometrem to mam 90-100, ale ponoć z palca jest zazwyczaj więcej niż z surowicy. Jak widze Twój niemiecki lekarz stosuje te same normy o których myslał mój diabetolog:) czyli ze taki wynik to nic strasznego:) tym bardziej ze ostatnie usg wykazało u mnie ze wszystko ok - organy w normie, odpowiednia ilośc wód płodowych. Ale skoro u nas jest inaczej to musze sie pilnować, bo nie wyobrazam sobie podawania insuliny:(
        • e-milia1 hmmm 21.12.11, 19:16
          dziwnie, ze w kazdym kraju obowiazuja rozne normy. w koncu organizmy na calym swiecie funkcjonuja tak samo. ja mialam w sumie trzy razy robiony test. na czczo, pozniej po godzinie, na koncu po 2. w ciagu tych 2 godzin lezalam sobie na kozetce i przysypialam (z przerwa na badanie ginekologiczne i badanie krwi).w 21 tc bylismy na badaniu organow malenstwa i wtedy tez bylo wszystko ok i maluch rozwijal sie odpowiednio co do wieku... zycze powodzenia :)
    • katarzynaoles Re: czy to cukrzca? 21.12.11, 15:16
      Rodzi Pani w Niemczech i trzymałabym się norm tego kraju :). Przy intensywnym uprawianiu sportu takie zaburzenia są mozliwe. Acha, a czy Pani wie, że u nas to prawie żaden ginekolog nie przyjąłby spokojnie do wiadomości, że Pani tyle biega :)? Pozdrawiam :)
      • e-milia1 dziekuje serdecznie za odpowiedz 21.12.11, 17:13
        uspokoila mnie Pani. biegalam duzo, ale przed ciaza biegalam duzi, duzo wiecej nie bylo powodu by przestawac dlatego jedynie zredukowalam. teraz brzuch za duzy do biegania. w pierwszej ciazy tez biegalam i mam wysportowana i zdrowa core :)
        • missjust Re: dziekuje serdecznie za odpowiedz 22.12.11, 13:54
          hmm
          a w UK nie robi sie zadnych krzywych cukrowych....w ogole cukru nikt nie bada.
          a co do biegania to chyba by mi powiedzieli, ze jak sie czuje OK to czemu nie, osobiscie nie biegam, ale widuje czasem babki z brzuchem jak biegaja. Nigdy tego nie widzialam w PL
          pzdr
          j
          • e-milia1 w Niemczech tez sie nie bada 22.12.11, 15:38
            tzn. mozna sie zbadac na wlasnie zyczenie i zaplacic, tak tez zrobilam. w pierwszej ciazy nie badalam sie na cukier, nie widzialam potrzeby...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka