Dodaj do ulubionych

Słabe mięśnie mimo ćwiczeń?

16.03.12, 10:24
Zaczynam 30 tydzień drugiej ciąży. I co obserwuję? Że moje mięśnie w okolicach pochwy, krocza słabną praktycznie z dnia na dzień! Robię codziennie parę serii ćwiczeń Kegla, a tu coś takiego. Jakby wszystko się luzowało - to możliwe? Szczególnie przy współżyciu zaczynam to odczuwać, rozmiarowo jakby coraz większa jestem. Dlaczego tak się dzieje? W pierwszej ciąży tego nie było, mam rozumieć, że teraz to są efekty poprzedniego porodu? Długo dochodziłam do siebie, połóg był koszmarny, do tego paskudne nacięcie, które długo dawało się we znaki - czy to jest powód?Z racji skróconej szyjki bardzo dużo teraz leżę, nie forsuję się, nie dźwigam, więc jakaś nadmierna aktywność na pewno tu nie zawiniła. No i co z tym zrobić teraz? Ile właściwie powinno się ćwiczyć dziennie te okolice? Może ćwiczę za mało... Pomocy!
Obserwuj wątek
    • mama.rozy Re: Słabe mięśnie mimo ćwiczeń? 16.03.12, 11:18
      luzuje się,normalka
      a jak masz leżec,to nie przesadzaj z seksem;)
      • hydrazine Re: Słabe mięśnie mimo ćwiczeń? 16.03.12, 12:59
        Na seks jeszcze szlabanu nie było całkowitego, chociaż gin uczulił, żeby było "z wyczuciem" (cokolwiek to znaczy, he he), podejrzewam, że jak na najbliższej wizycie postęp skracania będzie widoczny to będzie już czerwone światło...
        Więc mówisz, że normalka? Ale wróci do normy po? Po pierwszym średnio było z tym powrotem do normalnego rozmiaru, strasznie długo i w ogóle, to teraz będzie jeszcze gorzej? Nieee..... :-(
        • kobietka_29 Re: Słabe mięśnie mimo ćwiczeń? 16.03.12, 15:31
          a moze to efekt tej skroconej szyjki?
          ja nie mialam skorconej szyjki, ale w ostatnich tygodniach ciazy czulam sie podobnie. wydaje mi sie, ze to byl efekt tego, ze corka wczesnie zsunela sie w miednice i organizm przygotowywal sie do porodu. jezeli cwiczysz miesnie Kegla, to nie powinno byc problemow. Moja polozna twierdzila, ze najlepszy sposob, zeby sprawdzic, czy miesnie funkcjonuja, to w trakcie sikania probowac zatrzymac strumien moczu.
          • mama.rozy Re: Słabe mięśnie mimo ćwiczeń? 16.03.12, 16:56
            wróci albo nie wróci:)
            mięśnie cwiczyc można,tak jak wyzej-najłatwiej je włąśnie wychwycic w czasie oddawania moczu.i cwiczyc i teraz i po porodzie.
          • hydrazine Re: Słabe mięśnie mimo ćwiczeń? 17.03.12, 12:26
            kobietka_29 napisała:

Moja polozna twierdzila, ze najlepszy sposob, zeby
            > sprawdzic, czy miesnie funkcjonuja, to w trakcie sikania probowac zatrzymac str
            > umien moczu.

Czyli funkcjonują jeszcze w miarę dobrze, bo z panowaniem nad pęcherzem szczęśliwie żadnych problemów, uff... Ale i tak się czuję jak nie ja. No to jeszcze takie pytanie - ile właściwie robić dziennie takich serii ćwiczeń Kegla? Ćwiczę rano i wieczorem obowiązkowo + 2-3 razy w ciągu dnia - wystarczy?
            • katarzynaoles Re: Słabe mięśnie mimo ćwiczeń? 19.03.12, 00:18
              Nie radziłabym ćwiczyć pochwy podczas oddawania moczu - można to zrobić jedynie diagnostycznie. Stałe przerywanie mikcji może spowodować zaburzenia w oddawaniu moczu co jest bardzo niekorzystne.. Sądzę, że to, że czuje Pani rozluźnienie pochwy w jakimś stopniu związane jest z tym, że już Pani rodziła ale także z typowymi dla ciąży procesami przygotowującymi do porodu. Być może z jakiś powodów (które trudno mi wymyślić w ciemno) w tej ciąży przechodzi Pani ten proces w bardziej zauważalny sposób. Tak czy tak prócz ćwiczeń Kegla i oddechowych niewiele mogę Pani polecić nie monitorując dokładnie sytuacji. Można liczyć, że po ciąży sytuacja znacznie się poprawi, choc zapewne będzie się nieco różnić od tego, co było przed urodzeniem dzieci. Pozdrawiam :)
              • kobietka_29 Re: Słabe mięśnie mimo ćwiczeń? 19.03.12, 10:25
                Pani Kasiu i hydrazine, nie chodzi o cwiczenie miesni Kegla w trakcie oddawania moczu. Chodzi o zwykle zacisniecie miesni, w celu sprawdzenia, jaka jeszcze mamy nad nimi kontrole. zreszta, moja polozna twierdzi, ze przerywanie oddawania moczu nie mozna okreslic jako cwiczenie miesni Kegla. Cwiczenie miesni Kegla to tez nie jedynie zwykle napinanie. cwiczenia takie nalezy wykonywac w roznych pozycjach. Hydrazine, moge Ci przeslac kilka przykladow cwiczen miesni Kegla. Tylko musialabym sie zastanowic, ktore z nich Ty w ciazy mozesz wykonywac- ja robilam je dopiero po porodzie.
                • hydrazine Re: Słabe mięśnie mimo ćwiczeń? 19.03.12, 15:53
                  Rozumiem, już kiedyś gdzieś zresztą czytałam, żeby nie ćwiczyć w toalecie tylko "na sucho", żeby sobie nie zaszkodzić.

Jeżeli chodzi o instrukcje do ćwiczeń - byłabym wdzięczna, gdybyś mogła przesłać na adres gazetowy. Nawet jeśli teraz nie można ich robić, to po ciąży będą jak znalazł. Dzięki z góry! :-)
                  • kobietka_29 Re: Słabe mięśnie mimo ćwiczeń? 20.03.12, 07:54
                    Nie ma za co. Tylko musisz uzbroic sie w cierpliwosc. Musze te cwiczenia zebrac do kupy, a nie mam wiele czasu przy mojej wymagajacej ksiezniczce :)
                    • ktosia.0 Kobietka_29 20.03.12, 13:34
                      Gdybyś mogła przesłać te ćwiczenia również mi byłabym wdzięczna :)
                      • kobietka_29 poczta 21.03.12, 12:11
                        Hydrazine, Ktosia, jak to sie dzieje, ze nie moge do was wyslac wiadomosci. gazeta mowi, ze jestescie zablokowane lub nieaktywowalyscie profilu. moze cos zle robie? klikalam w wasze nicki.
                        • hydrazine Re: poczta 21.03.12, 18:23
                          Kurczę, nie mam pojęcia, bo poczta działa mi normalnie :-( A może spróbuj wpisac adresy ręcznie?
                          • kobietka_29 Re: poczta 22.03.12, 11:46
                            dziewczyny, wpisalam recznie. mam nadzieje, ze dostalyscie. Spisalam Wam tyle cwiczen, ile zapamietalam z kursu. niestety nie mam do tego zadnej broszury, ani notatek. wszystkie cwiczenia sa bez pomocy przyrzadow. mialysmy tez super cwiczenia z przyrzadami- pilka, tasma terapeutyczna, ale nie pamietam wszystkiego i byloby to zbyt skomplikowane do opisania. Ale moze Pani Kasia moglaby Wam jakies polecic?
                            Nie mam polskiej klawiatury. Jesli macie problemy z rozszyfrowaniem tekstu, sluze pomoca.
                            • mom6 Re: rowniez bardzo prosze o cwiczenia 24.04.12, 18:18
                              Jw podaje adres bo gazetowego nie odbieram mopieczynska@op.pl
    • hydrazine Re: Słabe mięśnie mimo ćwiczeń? 24.04.12, 11:08
      No i stało się - po 34 tygodniach ciąży któregoś dnia poczułam, że coś jest nie tak tam na dole. Rzut oka w lusterko - no i mam na wierzchu przednią ściankę pochwy :-( Rano jeszcze jako tako, wieczorem się uwypukla - trochę jak mała kulka :-( A ja z powodu skróconej szyjki praktycznie nie robię teraz nic! Leżę, nie dźwigam, nie spaceruję, nie chodzę po schodach, nie wykonuję ciężkich prac domowych... I mimo to mnie dopadło :-(

Przejrzałam wątki na forum - zdecydowana większość dotyczy takiej sytuacji po porodzie. A co się dzieje, jeżeli już w ciąży mam takie atrakcje? Jeszcze przecież poród do przejścia, a potem to nie wiem, jak będzie. Jest jakaś szansa, że te ciążowe zmiany są odwracalne?? :-((((
      • 1mzeta A ja napiszę tak 24.04.12, 21:50
        Wiem jak to jest z ćwiczeniem mięśni Kegla- żeby było widać efekty to trzeba to robić umiejętnie, regularnie i przez określony czas. Wiecie jak z tym jest..... ja się poddałam. Spytałam kiedyś lekarki na wizycie czy te aparaty do ćwiczenia mięśni Kegla coś dają lub znany Aquaflex- to się zaśmiała znacząco i odradziła. Ale wiecie co w akcie desperacji kupiłam sobie przyrząd EMS ( nie TENS) i powiem wam, że widać różnicę. Tych stożków nie kupiłam bo stwierdziłam, że i tak będę mieć lenia żeby je używać i że jak już mam wydać kasę to tak, żebym wiedziała, że tego będę używać. Nie wiem czy u każdej to pomoże- ja przeczytałam setki opinii na amazonie i na ich podstawie kupiłam i jestem zadowolona- jedyne co to tego nie można używać w ciąży. Jak tylko się już rozmnożę :) to wracam do mojego urządzenia. A i jeszcze dodam- po takich "ćwiczeniach" czuć różnicę w łóżkowych sprawach ;)
        • mom6 Re: A ja napiszę tak 25.04.12, 04:04
          Ja zastanawiam sie nad zakupem epino libra i udzialu w treningu Cantienica bedzie akurat w maju w Warszawie. Mam nadzieje że uda mi sie zorganizowac na 5 dni treningu opieke dla dzieci.
          • julia56 Re: A ja napiszę tak 25.04.12, 15:39
            A ja poszlam do rehabilitantki w Warszawie, super poloznej. Po miesiącu (sic!) odpowiednich cwiczen sciana przednia mojej pochwy wrocila na miejsce, a sila skurczu miesnia zwiekszyla sie szesciokrotnie. Seks jak przed ciążą. A bylam zalamana....
            -----------------------------
            www.mamfun.pl
            • wpadka83 Re: A ja napiszę tak 25.04.12, 16:56
              Julio a mogłabyś opisać jak u Ciebie wyglądały ćwiczenia z rehab. i ile dziennie robiłaś powtórzeń. U mnie minął miesiąc - też ćwiczę z rehab. ale dużej różnicy nie widzę.
              • mom6 Re: Julia 25.04.12, 18:42

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka