Dodaj do ulubionych

cukrzyca ciazowa a porod

11.04.12, 13:27
czy powinnam wiedziec cos na temat porodu, jesli mam cukrzyce ciazowa? czy porod przebiega normalnie? poki co nie biore insuliny, ale prawdopodobnie mi sie nalezy, wiec raczej zakladam, ze bede ja przyjmowac, cukry z rana nie sa w normie.
Obserwuj wątek
    • mama.rozy Re: cukrzyca ciazowa a porod 12.04.12, 09:20
      a stosujesz dietę?bierzesz jakieś leki?
      insulina się nie należy,tylko ewentualnie trzeba ją brac.po wykorzystaniu innych możliwości,nie zamiast.
    • ziarenko-piasku Re: cukrzyca ciazowa a porod 12.04.12, 09:27
      Ja tylko na diecie i już wiem, ze nie ma zadnych specjlnych wskazań - wszystko idzie normalnie:)
      • kasienka43 Re: cukrzyca ciazowa a porod 12.04.12, 11:06
        na Pomorzu - diabetolg ciężarnych nie zapisze ci insuliny, gdy są wahania - kuzynka miała raz 190 raz 110 , 90 i nie bierze nic. Stosuje dietę tak jak koleżanki i wyrównała sobie dzięki temu cukier - zajęło jej to ok 3 tyg ale dała radę. A rodzi w małej miejscowości o niskim stopniu referencyjności i nikt nie traktuje jej jakoś inaczej.

Inaczej by do niej podeszli gdyby miała cukrzycę normalną występującą długo przed porodem... wtedy sprawa przybiera inny bieg..
        • slodka8602 Re: cukrzyca ciazowa a porod 12.04.12, 11:49
          No właśnie jaki inny? Jestem od 2 lat cukrzyczką typu 1, na insulinie od początku. Zaczynamy z partnerem myśleć o dziecku, ale zastawiam się jak to będzie z porodem.
          • mama.rozy słodka 12.04.12, 12:06
            słodka,a skąd jesteś?w każdej większej miejscowości są poradnie-albo przyszpitalne,albo osobne,dla diabetyczek w ciąży.najlepiej zapytac swojego gina.chyba,że jesteś z Warszawy,to znam kilka przychodni,które takie kobiety prowadzą.
            • slodka8602 Re: słodka 12.04.12, 13:13
              Białystok. Jestem pod opieką genialnej diabetolog (kobieta nie jest lekarzem jest kolezanką, matką dobrą ciocą - w skórce lekarz marzenie), a do gina chodzę w poradni przyszpitalnej Uniewersyteckiego Szpitala Klinicznego. Gin niby ok, ale mam wrażenie że trochę wszystko bagatelizuje, w tym moje dwie choroby przewlekłe, bo cukrzyca to nie jedyne u mnie obciążenie. No i szpital praktycznie w ogóle nie uznaje podobno skierowań na cc od innych lekarzy, uważają, że każda kobieta urodzi naturalnie bez względu na zagrożenie już na starcie. Przeraża mnie to trochę, bo boje się, że nie zajmą się tam odpowiednio moją cukrzycą.
              • mama.rozy Re: słodka 12.04.12, 13:40
                hmm,może popytaj na regionalnych forach,kto najlepiej prowadzi cukrzycowe ciąże w okolicy?czasem warto trochę jechac dalej,ale byc pewnym,że jest się dobrze traktowanym
                możesz też zadzwonic do tego szpitala,pewnie mają poradnie dla kobiet w ciąży i zapytaj,czy jest lekarz,który mógłby Cię poprowadzic
    • klarci Re: cukrzyca ciazowa a porod 13.04.12, 08:02
      możesz sobie poczytać o możliwych scenariuszach, ale raczej dotyczą kobiet nie kontrolowanych. jeżeli dbasz o siebie i pilnujesz diety nie przejmuj się szczególnie.
      mój poród po cukrzycowy - super szybki - nie trwał 2 godzin. wyjątkowo sprawny (ale urodziłam w domu, więc nikt mi nic nie podawał i nie "polepszał"). ja po porodzie czułam się świetnie, dziecko jak tylko zaczęło jeść (to bardzo ważne - szybkie i wytrwałe karmienie piersią, o ile planujesz), miało prawidłowe cukry.
    • kasiek-kd Re: cukrzyca ciazowa a porod 13.04.12, 20:12
      widocznie nie masz powaznej cukrzycy, jesli lekarz nie wprowadził insuliny;
      ja w listopadzie konczyłam ciąze cukrzycową
      z insuliną 3+1 w wysokich dawkach
      poród cukrzycowy z załozenia powinien zakonczyc sie wczesniej niz w 40 tc,
      mnie przetrzymano do 39tc
      poród indukowany- sam by sie pewno szybko nie rozpoczął
      po tescie oksytocynowym
      przetrzymano mnie 3 dni do indukcji cewnikiem Foleya, ale w dniu indukcji zdecydowano sie na oksytocyne
      wody odeszły same, rodziłam naturalnie,
      czesto, ale nie pamietam co jaki czas miałam mierzone cukry, podawaną glukoze
      po porodzie zarózno ja jak i dziecko mielismy kjontrolowane cukry;
      ku mojemu zaskoczeniu
      tuz po urodzeniu nie było potrzeby kontynuowania insuliny (lekarz zapowaidał jej "ciągniecie" do 2 mies), pozostałam przez 1,5 tyg na diecie cukrzycowej
      jestem zdrowa, dziecko jest zdrowe
      poród po cukrzycowej ciąży był najłatwiejszy i przebiegał najszybciej w porównaniu z 2 poprzednimi (bez cukrzycy)
    • katarzynaoles Re: cukrzyca ciazowa a porod 16.04.12, 22:38
      To już koleżanki udzieliły informacji z autopsji. Nie sądzę, żeby musiała się Pani obawiać porodu - w razie konieczności trzeba się jedynie liczyć z indukcją porodu przed terminem. Na pewno będzie Pani pod uważną obserwacją pod kątem zapotrzebowania na insulinę i także maluch zostanie przebadany. Życzę powodzenia :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka