Dodaj do ulubionych

Ospa i noworodek

15.05.12, 01:31
Witam!!. W czwartek 17.05 mam planowane cc a starszy syn choruje teraz na ospe. CZy ja która chorowałam w dzieciństwie jestem zagrożeniem dla noworodka. Czy moge mu zaraz po porodzie przekazać tego wirusa. Czy bedą przyjmować mnie do szpitala mam zgłosić że w domu mam ospę?
Obserwuj wątek
    • kisi_165 Re: Ospa i noworodek 15.05.12, 09:56
      Ospa wietrzna dla niemowlęcia owszem jest groźna.. Ile już Twój starszak choruje?? Nie da się przesunąć terminu cesarki o tydzień? Napewno musisz ten fakt koniecznie zgłosić swojemu lekarzowi ginekologowi i dopiero ew. w szpitalu.
    • katarzynaoles Re: Ospa i noworodek 18.05.12, 13:12
      Widzę, ze termin cc był zaplanowany na wczoraj, więc odpowiedź juź pewnie nieaktualna, ale napiszę dla innych mam. Noworodek nie powinien mieć kontaktu z ospą wietrzną, więc należałyby izolować strszaka póki jest zkaźny - czyli do zaschnięcia wykwitów. Zakażenie następuje drogą kropelkową lub przez wydzielinę z wykwitów, więc stosunkowo łatwo uniknąć zakażenia kiedy już się o nim wie. Gorzej przedtem , przed pojawieniem się wykwitów, bo zakażać mozna nawet i 3 tygodnie przedtem... Pozdrawiam serdecznie i życzę uniknięcia kłopotów ospowych :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka