Dodaj do ulubionych

bliźnięta- jaki poród, cc czy sn???

14.07.12, 11:00
Pani Kasiu bardzo proszę o radę... dzieciaki ułożone główkowo, drugi poród, poprzedni 3 lata temu. Poszedł sprawnie choć druga faza trwała prawie godzinę. Jestem bardzo drobna a syn miał stosunkowo duży obwód główki więc to pewnie dlatego. No i moje pytanie co wybrac??

Zdania są podzielone wśród lekarzy, moja lekarka choć początkowo sugerowała cc to nie namawia i twierdzi że jeśli mam chęci to mogę rodzić sn ;) . Inni mówią że jestem odważna co bardziej brzmi jak szalona i nienormalna :-( a jeszcze inni sugerują że mogę zrobić krzywdę własnym dzieciom :-( Ja sama bym wolała spróbować sn ale boję się że to może egoistyczne i za duże ryzyko???? Czy rzeczywiście poród bliźniaczy jest dużo większym zagrożeniem dla dzieci???
Obserwuj wątek
    • boo-boo Re: bliźnięta- jaki poród, cc czy sn??? 14.07.12, 21:32
      Fachowcem nie jestem ale...ponad 30 lat temu moi znajomi bliźniacy urodzili się naturalnie- żyją i mają się dobrze- ich mama też.
      Ja swojego pierwszego też ponad godzinę próbowałam się "pozbyć" ;)- drobna nie jestem i to nie ogólna budowa się liczy, a miednica.
      Niech cię zmierzą dokładnie i dzieci też i oszacują jakie są szanse na SN. Jak będzie grało i chcesz spróbować to czemu nie .....
      • madziab83 Re: bliźnięta- jaki poród, cc czy sn??? 14.07.12, 22:27
        Specjalistą nie jestem, ale skoro urodziłaś pierwsze dziecko sn, to nie powinnaś mieć problemu z urodzeniem bliźniąt, skoro zapewne będą mniejsze od pierwszego maluszka, w końcu jest ich dwoje.Wiadomo, w trakcie porodu może jeden z maluchów się obrócić np. pośladkowo, ale powiem Ci z własnego doświadczenia, że to też nie jest specjalny problem ( urodziłam tak w nie całe 2h dużego synka).
        • milamala Re: bliźnięta- jaki poród, cc czy sn??? 15.07.12, 00:40
          Dziewczyny nie wydawajcie pochopnie opini, skoro sie nie znacie. Ja znam przypadek tragedii przy narodzinach blizniaczek, o ktorych nie chce pisac.
          Niech Cie lekarze obejrza, ocenia, dobrze sprawe przemysla.
          • kisi_165 Re: bliźnięta- jaki poród, cc czy sn??? 15.07.12, 08:48
            Ja też znam kobietę która urodziła 3 kg bliźniaczki naturalnie ponad 20lat temu.
            Ona przez całą ciąże wtedy nawet usg nie miała.
            Musisz dobrze przegadać ten temat ze swoim lekarzem.
            niech przed porodem może ocenią wagę maluchów. Jeśli będą miały podobną wagę do Twojego 1 dziecka nie powinno być problemów. Zresztą nie myślałaś o znalezieniu w takim wypadku dobrej położnej ???
            • madziab83 Re: bliźnięta- jaki poród, cc czy sn??? 15.07.12, 11:04
              milamala, tragedie się zdarzają przy porodach jednego dziecka również i to jest powód by zaprzestać porodów sn w ogóle? Raczej zdecydowanie lepiej, jak radzi kisi, poszukać dobrej położnej, która ma do świadczenie w odbieraniu porodów bliźniaczych. Mnie również straszono odnośnie porodu pośladkowego opowieściami rodem z horroru a okazało się, że wcale nie był straszny, trwał niespełna 2h, nie byłam nacięta, synek duży i zdrowy, ja w świetnej kondycji. Gdybym słuchała tych wszystkich opowieści o popękaniu po odbyt, o dzieciach z porażeniem mózgowym, o nieudanym życiu sexualnym, to zapewne zdecydowałabym się na cc, ale postanowiłam zaufać własnemu instynktowi, który mniej jak zwykle nie zawiódł.
              • pikka6 Re: bliźnięta- jaki poród, cc czy sn??? 15.07.12, 13:27
                no właśnie też tak do tego podchodzę, że w sumie to zawsze może się coś zdarzyć i w porodzie 1 dziecka co nie jest powodem żeby każdej kobiecie cc robić.... A dzieci na pewno mniejsze będą, poza tym przed terminem się urodzą...
                wolałabym nie mieć wyboru i mniej "dobrych" doradców wywołujących już teraz we mnie wyrzuty sumienia :-(

dziękuję za odp ;)
              • milamala Re: bliźnięta- jaki poród, cc czy sn??? 17.07.12, 01:08
                Madziu troche jednak ocno nadinterpetowalas, kto powiedzial, ze jest to powod aby zaprzestac porodow sn? Ty ... bo ja nie.
                Trzymajmy sie faktow i zdrowego rozsadku. A faktem jest to co napisalam a nie Twoje nadinterpretacje mojej wypowiedzi.
          • boo-boo Re: bliźnięta- jaki poród, cc czy sn??? 16.07.12, 20:39
            A kto jej KAŻE rodzić SN ?
            Ponadto lekarze już jej powiedzieli, ze jak chce rodzić SN to może.
            Nie panikuj.
    • amy.27 Re: bliźnięta- jaki poród, cc czy sn??? 15.07.12, 18:21
      moze być lajtowo a może być źle. Przy normalnym bym się nie zastanawiała (sama chce rodzić SN po CC) ale przy bliźniakach bym się bała, bo:
      - urodzą się pewnie wcześniej
      - Bo nie wiadomo jak w trakcie porodu się akcja potoczy
      - bo to jednak dwoje dzieci

Lekarze ciąże mnogie zwykle rozwiązują przez cięcie - i na twoim miejscu dla dobra maluchów rodziłabym cc, ale to twoja decyzja. Wiele jest szczęśliwych porodów ale to jednak ryzyko więc po co ci to?
    • katarzynaoles Re: bliźnięta- jaki poród, cc czy sn??? 15.07.12, 20:58
      Jeśli lekarze nie twierdzą, że poród sn jest niemożliwy to myślę, że: dzieci nie są ani za małe ani za duże w stosunku do wieku ciążowego, nie mają jednego łożyska, no i , jak wiadomo z Pani postu, są ułożone główkowo. Jeśli tak, to nie sądzę, żeby był jakiś kłopot z naturalnym porodem. Gdyby były jakieś niekorzystne okoliczności to zapewniam, że lekarze bardzo stanowczo odradzaliby poród sn, a w Pani wypadku wydaje się, ze to tak bardziej dla zasady "bo bliźniaki". No i to Pani drugi poród, co jest dodatkowym plusem. Ja bym próbowała :). Pozdrawiam :)
    • brown_aurelia Re: bliźnięta- jaki poród, cc czy sn??? 15.07.12, 21:11
      mojej koleżance, która ma bliźniaki (mają już 4 miesiące) lekarze w szpitalu kazali rodzic naturalnie, mimo że miała ciążę zagrożoną i ogólnie trochę problemów podczas tej ciąży.
      dodam tylko, że do szpitala przyjechała kiedy już miała 9 cm rozwarcia i był to 36 tydzień ciąży.
      ona bardzo się wykłócała o cesarkę i powiedziała stanowczo, że nie będzie rodzić naturalnie.
      w końcu jej łaskawie zrobili cięcie, ale podobno zrobili jej źle (konsultowała to później z innym lekarzem).

• klarci Re: bliźnięta- jaki poród, cc czy sn??? 16.07.12, 11:36
        no tak, dziewczyny, autorka teraz nie potrzebuje nic innego jak postraszenie, bo moja kuzynka to mało nie umarła przy sn :/
        bez urazy, ale hamujcie się trochę.

jak ktoś napisał nie ma porodów bez ryzyka (i sn i cc i pojedynczych i bliźniaczych) i nie trzeba wariować.
        jestem zdania podobnego jak pani Kasia, choć mniej fachowego, a bardziej intuicyjnego ;), że jak lekarze dają opcję sn, a Ty się czujesz na siłach to spróbuj. jestem pewna, że będzie dla Ciebie gotowa sala, w razie gdyby trzeba było jednak na gorąco zrobić cc. nie słuchaj (nie) mądrych rad, tylko pogadaj spokojnie lekarzem i zadecyduj sama. może masz możliwość rodzenia z wybraną położną?, gdybyś zdecydowała się na sn. chociaż wiem, że tak, czy inaczej będzie musiał być lekarz przez cały poród.
        • katarzynaoles Re: bliźnięta- jaki poród, cc czy sn??? 16.07.12, 18:12
          Lekarz na pewno nie będzie stał cłąy czas u wezgłowia, bo nie sądzę, żeby był powód. Poiród bliźniaczy w dużym stopniu przypomina poród pojedyńczego dziecka - szczególnie, jesli maluchy mają osobne łożyska i worki owodniowe. Po prostu najpierw rodzi się jedno, potem jest chwila (albo dłuższa chwila) przerwy i rodzi się drugie. Pewien problem może się pojawić z dziećmi w jednym pęcherzu (mogą się zaczepić, choć jeśli mają prawidłową ułożenie ciała to jest to dość mało prawdopodobne, pępowiny mogą się zaplątać - ale to da się zobaczyć na USG i też rzadko się zdarza). Przyjmuje się, że trudniejszy może tez byc poród bliźnią z jednym łożyskiem. Ostrożnie podchodzi się też, jeśli pierwszy bliźniak ustawiony jest miednicowo, a drugi główką. Tętna podcza porodu bliźniaczego słucha się trochę inaczej, jest wzmożony nadzór, czasem potrzeba wsparcia oksytocyną - podczas porodu i po nim, ponieważ macica jest mocniej rozciągnięta i może to wpłynąć na jej kurczenie się. Jak widać - przy drugim porodzie i dwóch główkach naprawdę spokojnie można myśleć o sn.
          • klarci Re: bliźnięta- jaki poród, cc czy sn??? 17.07.12, 16:30
            Pani Kasiu, chodziło mi raczej o to, że autorka wątku nie powinna się obawiać, bo zapewne będzie pod czujniejszym okiem lekarza, gdyby wbrew zapowiedziom było trzeba jednak zrobić cc
      • katarzynaoles Re: bliźnięta- jaki poród, cc czy sn??? 16.07.12, 18:30
        Proszę wybaczyć, ale co ma zagrożona ciąża do porodu? Jeśli koleżanka rodziła w 36tc to znaczy, że jednak dała radę donosić ciążę szczęśliwie, więc rozumiem, że ewentualne kłopoty ciążowe zostały opanowane. Wcale się nie dziwię, że lekarze "kazali rodzić sn", bo na takim etapie porodu można liczyć, że zaraz dzieci przyjdą na świat (a zapewne wszystko było ok, bo inaczej nikt nie chciałby czekać na sn) a robienie cc na 9 cm rozwarcia i podczas silnej akcji skurczowej wcale nie jest bezproblemowe - co zresztą widać, bo cc "było zrobione źle".
      • boo-boo Re: bliźnięta- jaki poród, cc czy sn??? 16.07.12, 20:41
        Tylko, że to zagrożenie ciąży mogło się jakoś mieć co do jej donoszenia, a nie sposobu porodu. Widocznie donosiła dzieci do takiego momentu kiedy były już bezpieczne i mogły się urodzić SN.
    • ciociacesia waga jak waga 16.07.12, 18:12
      wazniejsze pytanie to czy maja wspolną owodnie i łozysko?
      jesli osobno to luzik
      • pikka6 Re: waga jak waga 16.07.12, 22:20
        tak dzieci mają osobne łożyska i owodnie.

Bardzo dziękuję za odpowiedzi, trochę mnie uspokoiły :) Bardzo proszę teraz o kciuki bo poród zbliża się wielkimi krokami ;)
        • klarci Re: waga jak waga 18.07.12, 13:43
          to teraz czekamy na opis po ;)
          powodzenia
    • pikka6 Re: bliźnięta- jaki poród, cc czy sn??? 28.07.12, 12:51
      Jeszcze raz bardzo dziękuję za cenne rady i melduję że 25.o7 w 37 tc przyszły na świat sn moje bliźniaki :))))poród bardzo szybki i sprawny i "grzechem" byłoby nie spróbowac ;) o 3:40 odeszły wody, a o 7:00 urodził się syn, 5 minut póżniej córka:)
      • a_lex Re: bliźnięta- jaki poród, cc czy sn??? 28.07.12, 14:22
        brawo, gratuluję :)
        • justcam Re: bliźnięta 28.07.12, 14:48
          Gratulacje i wiele wiele piéknych chwil
      • katarzynaoles Re: bliźnięta- jaki poród, cc czy sn??? 28.07.12, 18:07
        Gratuluję pięknie i oby dalej było równie gładko :)
        • annairam Re: bliźnięta- jaki poród, cc czy sn??? 28.07.12, 18:49
          Wielkie gratulacje :)!
      • kuki_82 Re: bliźnięta- jaki poród, cc czy sn??? 29.07.12, 15:11
        GRATULACJE!!!!Super,ze tak gładko poszło:)
        • kuki_82 Re: bliźnięta- jaki poród, cc czy sn??? 29.07.12, 15:19
          to jest super filmik o tym że naturalne porody u bliźniaków to całkiem normalna sprawa,już to kiedyś oglądałam,ale teraz sobi eo tym przypomniałam to wklejam jakby któraś miała ochote zobaczyć

www.youtube.com/watch?v=7E-wULAaD50
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka