Dodaj do ulubionych

Stosowanie cewnika foleya

26.07.12, 09:37
Witam!
Jestem w trakcie 37 tc. Moja znajoma będąc raptem 4 dni dłużej w ciąży urodziła córkę 2 dni temu, tyle że od 4 tyg. leżała na patologii ciąży.
Miałam okazję bywać u niej dość często i widziałam, że u kobiet tam rodzących lekarze bardzo często stosują cewnik foleya..Za chwile mam rodzić a tam non stop kobiety z tym cewnikiem chodzą..Zniechęciłam się, widząc jak strasznie cierpią:/. Oczywiście zdaje sobie sprawę, że jest to sprawa indywidualna organizmu kobiety, na jedne zadziała szybko a na inne wcale.
Znajoma mówiła, że można nie zgodzić się na cewnik. Czy faktycznie tak jest?, chyba mają w szpitalu inne metody wywoływania o tym samym efekcie? Proszę o jakieś informację jak to się u Was sprawdziło:)
Pozdrawiam i czekam na info:)
Obserwuj wątek
    • amy.27 Re: Stosowanie cewnika foleya 26.07.12, 15:00
      To chyba zależy. Mnie wywoływali poród bezskutecznie oksytocyną dwa tyg po terminie i dziś uważam ze cewnik byłby lepszy, bo w moim przypadku nie było rozwarcia a były skurcze.
      Więc to chyba zależy od tego jaki efekt chce się uzyskać. Teraz mi gin zapowiedział cewnik jak coś.
    • katarzynaoles Re: Stosowanie cewnika foleya 28.07.12, 11:45
      W ogóle na nic nie musi sie Pani zgadzać. Jeśli lekarze będą proponowali jakieś postępowanie to może Pani dokłądnie wypytac co i jak i zgodzić się lub nie - tak wynika z ustawy o prawach pacjenta. A swoją drogą to wcale nie uważam, żeby indukcja przy pomocy cewnika łączyła się z jakimiś szczególnymi cierpieniami - niczego takiego dotychczas nie słyszałam. Myślę, że to raczej cała sytuacja - oczekiwanie na poród, szpitalna atmosfera, bycie obserwowanym wpływa na dyskomfort kobiet, które Pani widziała. Pozdrawiam i życzę porodu bez szczególnych atrakcji :)
    • kuki_82 Re: Stosowanie cewnika foleya 29.07.12, 08:00
      czesc,rodziłam dokładnie 13 m-cy temu po terminie swoje pierwsze dziecko.Zgłosiłam sie do szpitala 8 dni po terminie i zalozono mi ten cewnik.Bolało tylko przy zakladaniu,ale nie jakos bardzo.To szybko zakladaja i pozniej ma sie tylko taki lekki dyskomfort,nie bol.U mnie nie bylo zadnego rozwarcia i skurczy.Cewnik swpowodowal ze mialam w nocy lekkie skurcze,ale nic sie wiecej nie dzialo i dobe pozniej go wyjeli.Pozniej na 9 dobe mialam tzw.probe oksytocyny.Bylam na porodowce i na 3 godziny bylam pod kroplowka,ale nic nie ruszyloi,zero rozwarcia i skucze.Nastepnie byl dzien przerwy-monitorowanie w nim-ktg,cisnienie itd.Na 11 dobe znowu wzieli mnie na porodowke i na kroplowke oksytocyny.O 7:30 ja podłaczyli,a jakies bardziej regularne skurcze pojawily sie dopiero kolo14,urodziłam o 1 w nocy. Niestety caly czas na oksytocynie,w sumie mialam 19 godzin oksytocyne,bo jezcze godzine po porodzie.Dzisiaj jestem madrzejsza,na tym etapie nie zgodziłabym sie chyba na takei wywolywanie.Mysle ze poczekałabym do 14 dni po terminie monitorrujac np.czy wszytko ok,bo to juz po terminie i jakby nie ruszyło to nawet moze wtedy cesarka?Nie wiem,wiem tylko ale to teraz ze tyle oksytocyny szkodzi,moj maluch jeszcze chodzi na rehabilitacje.A ja tez sie troche zbieałam,przez rozległe pekniecie i naciecie plus anemie.Jakos wczesniej nie wydawalo mi sie ze to jest takie zle.Bylam uparta ze chce naturalnie itd.Teraz mi sie podejscei zmienilo,nadal chcialabym przezyc porod drogami natury,ale naturalny.zeby sie sam rozpoczal.Jak nie to mze lepiej nawet cesarke wtedy.Pozdrawiam,przepraszam jesli Cie zaniepokoilam.Tak sie rozpisalam i w swojej bajce pzrez chwile sie znalazlam.Mam mase kolezanek co rodzily naturalnie samo sie zaczelo wszystko fajnie przebiegło.I mam tez kolezanki co po cewniku lub kroplowce z oksytocyna tez szybko sie rozkrecilo i dobzre wspominaja.U mnie jakos tak troche gorzej poszło.
      • kuki_82 Re: Stosowanie cewnika foleya 29.07.12, 08:06
        A bo moze wazne dla tego caly czas bylam na kroplowce caly porod,bo jak ja odlaczali to wszystko stawalo,cala akcja,nawet jak bylo juz 7-8 cm.Bo probowali co jakis czas odlaczyc.Cyba mialam za malo swojej naturalnej oksytocyny czy co.I w tym wypadku jak to juz tak dlugo trwa to chyba powinni zrobic cesarke.Nawet sie zastanawiali,to slyszalam,ale wiecie noc juz sie zacyznala,lekarza w koncu nie budzili.Bez sensu!A potem sie dowiedizalam,ze "troche"malemy tetno spadalo przy skurczach.Pewnie jeszcze nie na tyle,zeby musiec decydowac o cesarce
        • ygawa81 Re: Stosowanie cewnika foleya 30.07.12, 10:49
          Dziękuję za odpowiedzi, jestem trochę spokojniejsza :).
    • daga19.fm Re: Stosowanie cewnika foleya 30.07.12, 17:33
      Hej,

ja miałam zakładany cewnik - zakładanie mnie nie bolało, napełnianie cewnika solą fizjologiczną odczułam jako uczucie rozpierania (ale nie był to ból). Po niedługim czasie od założenia zaczęły się skurcze i po paru godzinach cewnik sam wypadł. Niestety pomimo tego akcja porodowa nie ruszyła sama. Następnego dnia podłączyli mnie pod oksytocynę - bez efektu. W moim przypadku podziałało dopiero przebicie błon płodowych + zwiększenie stężenia oksytocyny. Na dobrą sprawę dopiero wtedy pojawił się ból.
      • kuki_82 Re: Stosowanie cewnika foleya 30.07.12, 21:42
        ja pamietam ze u nas na tej patologgi to zalozyli wtedy 6 kobietom ten cewnik i tylko jednej sam wypadł ale za to wtedy juz urodziła raz dwa.Nie ma reguly,kazda ma inaczej jak widac.I jak to mowila jedna polozna,w poloznictwie nie da sie tak zaplanowac wszystko od poczatku do konca.Porod to nie spektakl tak mysle w ktorym zaplanujesz kazde sceny po kolei.Dzieje sie i to w tym jest piekne
        • daga19.fm Re: Stosowanie cewnika foleya 31.07.12, 09:54
          masz rację :) ja swój poród zaplanowałam tak, żeby rozpoczął się w ostatnich dniach kwietnia, żebym na długi weekend była już w domu - urodziłam 16go maja (7 dni po terminie ;)
          A najśmieszniejsze, że byłam przekonana, że skoro moja mama rodziła dzieci przed terminem, to ten mój plan na 99% się ziści hahaha ;)
          No ale co do samego przebiegu porodu - nie planowałam go w ogóle - stwierdziłam, że i tak instynkt w tym momencie będzie silniejszy niż wszystkie plany razem wzięte.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka